זינקה 45% רק באוגוסט - והמשקיעים מתקשים למצוא הסבר
מניית הבנק הלאומי של שוויץ (סימול: SNB) נסחרת כעת בשיא כל הזמנים לאחר שזינקה ב-45% מתחילת אוגוסט, ומחירה של מניה בודדת מגיע כעת ל-3,125 דולרים. על רקע מבנה ההחזקות בבנק, המשקיעים מתקשים למצוא הסבר לזינוק המרשים ומספר ספקולציות עלו בשוק.
הבנק הלאומי השוויצרי נחשב לאחד מקומץ בנקים מרכזיים שמשתפים את הציבור בהחזקות, יחד עם הבנקים המרכזיים של בלגיה, יוון, דרום אפריקה ויפן. SNB הנפיק 100 אלף מניות בלבד ו-48% מההחזקה (עם 25% מזכויות ההצבעה) נמצאת בידיים פרטיות. בעל המניות הפרטי עם ההחזקה הגבוהה ביותר הוא איש העסקים תיאו סיגרט (6.7%), שחבר בין היתר בדירקטוריון חברת התרופות מרק הגרמנית. היתר מוחזקות על ידי קנטונים (מדינות) שווצרים, בנקים מרכזיים וגופים ציבוריים. אי לכך, אין ממש סיקור אנליסטים למניית הבנק. המוסדיים לא משקיעים בה, ולכן אין ביקוש לניתוח או כיסוי.
די קשה להסביר את הזינוק המרשים במניה בחודש האחרון והספקולציות בשוק מפנות את הזרקור לניוזלטר מעודד שהוציאה הבורסה הגרמנית בעניין הבנק, ויחד עם מחזורי המסחר הנמוכים אלו יכולים להסביר את התנודה החדה מעלה בחודש האחרון. ספקולציה נוספת מתייחסת לעובדה שהמנייה נחשבת לנכס בטוח יחסית על רקע הסיכון המזערי, הרי הסיכון שהבנק השוויצי יפשוט את הרגל די נמוך.
תיאוריה נוספת לעלייה המרשימה המיוחסת לרכישה עצמית של מניות, ויש לזה סימוכין מהעבר. בתחילת שנות ה-2000 הבנק הבינלאומי להסדרים בינלאומיים, הפועל כבנק לבנקים מרכזיים, רכש מניות מידיים פרטיות, כדי שיפנה את המיקוד של הבנק הלאומי בשירותים הציבוריים ולא באינטרס של המשקיעים. בזמנו, אלו האחרונים קיבלו מחיר הגבוה פי 3 מההחזקה.
- למה הוטלו מכסים כה גבוהים על שוויץ ואיך הם ישפיעו עליה?
- 6 נקודות לקראת רבע גמר היורו: מי פייבוריטית והאם הכסף הגדול ינצח?
הבנק הלאומי של שוויץ עומד בימים אלו בלב סערה ציבורית בשאלת רזרבות המט"ח הענקיות שהוא מחזיק. או יותר נכון, האם אלו אמורות להיות מופנות לקרן ייעודית, כמו קרן הנפט של נורבגיה. זה המקום להזכיר את הדרמה הענקית שחולל הבנק השוויצי בינואר 2015 כשביטל את תקרת שער החליפין של הפרנק השוויצי וגרר טלטלת ענק בשוק המט"ח.
מניית הבנק הלאומי של שוויץ מציעה דיבידנד קבוע של 15.6 דולר בלבד ללא קשר לביצועים. אגב, מדיניות הדיבידנד קבועה מאז 1921.