ההוריקנים מכים בארה"ב - האם יש חשש להאטה כלכלית?

מערכת Bizportal |
נושאים בכתבה סופה

רגע אחרי הוריקן 'הארווי' שנזקיו נאמדים במעל 190 מיליארד דולר, ההוריקן 'אירמה' (Irma) נמצא ברגעים אלה ממש בדרכה לפלורידה והחזאים מזהירים מפני נזקים חמורים. 'אירמה התחזק והגיע לדרגה 4, וכעת עולה החשש לגבי הנזקים האפשריים והירידה במכירות החברות בעקבות תוצאות ההוריקן שתוצאותיה לא ברורות בשעה זו.

הכלכלן גיא בית אור מפסגות, כתב הבוקר בסקירה השבועית: "נכון, עונת ההוריקנים הנוכחית צפויה לגבות מחיר מהתוצר האמריקאי במהלך הרבעון השלישי, אך ההיסטוריה מראה כי השפעות אלו קצרות טווח וכי הצמיחה לאחר מכן צוברת תאוצה (אם תרצו, אפשר לומר CREATIVE DESTRUCTION). "אירמה"  ו"הארווי" יגבו מחיר ברבעון השלישי - בטווח הארוך הצמיחה תואץ".

בפסגות התייחסו בנוסף להודעה של דראגי ביום חמישי האחרון, וסיפקו ניתוח לגבי המלכוד של הממשל האמריקאי והשווקים.

"להערכתנו, במהלך השבועות והחודשים האחרונים השווקים הפכו להיות "ניציים" מדי באשר למדיניות ה-ECB. למרות נתונים חזקים, האינפלציה המדשדשת והאירו החזק ישמרו על המדיניות המוניטארית באירופה מרחיבה מאוד לעוד זמן ארוך יותר ממה שהשוק מעריך. מצד שני, השווקים הפכו "יוניים" מדי בכל הנוגע למדיניות הפד' - אלו מתמחרים את הריבית בארה"ב עולה ב-20 נ"ב בלבד עד סוף השנה הבאה. תמחור זה נראה לנו נמוך מדי לאור נתוני הבסיס בכלכלה האמריקאית שממשיכים להיות חזקים".

"נכון להיום, השווקים מאוד אופטימיים בכל הנוגע לצמיחה באירופה גם במבט לרבעונים הבאים. אך כאן חייבת להישאל השאלה - האם אופטימיות זו משקפת יותר את מה שכבר קרה או את מה שעוד צפוי לקרות? לאור ההתהדקות לה אנו עדים בתנאים הפיננסים באירופה, לא מעט בשל התחזקות האירו, קצב הצמיחה צפוי דווקא להאט במהלך החודשים הבאים ולתוך 2018. הערכה זו באה לידי ביטוי גם בתחזיות ה-ECB. מצד שני, בארה"ב התנאים הפיננסים רק הפכו להיות תומכים יותר במהלך השנה האחרונה, למרות העלאות הריבית ובתמיכת היחלשותו של הדולר.המשמעות היא שהצמיחה בארה"ב צפויה לצבור תאוצה בעוד שזו באירופה צפויה להאט ב-12 החודשים הקרובים מה שאומר שהפירמות האמריקאיות צפויות להמשיך ולהיות עדיפות על אלו האירופאיות".

"הסדר זמני בממשל האמריקאי"            "טראמפ הלך מעל ראשם של הרפובליקנים וסגר עסקה עם הדמוקרטים שתאפשר את המשך המימון של הממשלה עד תחילת דצמבר. כמו הרבה דברים אצל ממשל טראמפ, גם אירוע זה היה חריג בנוף הוושינגטוני. הנשיא הרפובליקני סגר עסקה עם הדמוקרטיים ולמרות התנגדות חלק גדול מהרפובליקנים להמשך מימון הממשלה עד דצמבר על מנת לאפשר מתן סיוע של כ-15 מיליארד $ לנפגעי הוריקן "הארווי". הצעתו של טראמפ עברה, למעשה, בזכות הדמוקרטים".

"חשוב לציין כי מדובר על טלאי זמני מאוד שכן בעיות הליבה לא נפתרו כלל: עדיין אין תקציב;  אין הסכמה על רפורמת המסים, הוריקן "אירמה" בדרך - ככל הנראה יידרש סיוע נוסף (כלומר עוד ויכוחים על מאיפה לקצץ); הדיל הזמני הזה רק הולך להעלות את אי הודאות ככל שנתקרב לסוף השנה בכל הנוגע לכן/לא העלאת ריבית בדצמבר".

"אי ודאות זו מצטרפת לעוד כמה נקודות חשובות אשר יקשו על הפד' לפעול בחודש דצמבר: האינפלציה עדיין מדשדשת; השפעות עונת ההוריקנים הולכות "ללכלך" את הנתונים הכלכליים שיצאו במהלך החודשיים-שלושה הקרובים כך שיהיה קשה לקבל תמונת מצב אמינה לגבי שוק העבודה וסביבת המחירים. את ההשפעות המעוותות כבר ניתן לראות בדרישות הראשוניות לדמי אבטלה שפורסמו ביום חמישי".

קיראו עוד ב"גלובל"

"למרות כל האמור לעיל, ייתכן והשווקים הלכו רחוק מדי בכל הנוגע למתווה הריבית של הפד'. נכון להיום, החוזים העתידיים מתמחרים את ריבית הפד' ב-1.55% בספטמבר 2020. מדובר על 1.5 העלאות ריבית בלבד ב-3 שנים (!). להערכתנו, הסבירות שנראה שתי העלאות ריבית ב-12 החודשים הקרובים גבוה הרבה יותר מאפס העלאות ריבית (כפי שהשוק מתמחר). המשמעות - התשואות בארה"ב נמוכות מדי. בעוד שהתשואה ל-10 שנים עומדת כיום על 2.06%, אנו מעריכים כי התשואה ל-10 שנים צפויה לנוע בטווח של 2.2%-2.5%.".

צמצום מדיניות באירופה?

בהקשר של ההודעה של הבנק המרכזי של אירופה בשבוע שעבר, כתב בית אור כי הציפיות לסיום ההרחבה הכמותית באירופה מוקדמות. "אילוצים פוליטיים (גרמניה לוחצת לסיום ההרחבה הכמותית) ובעיות היצע נכסים לרכישה צפויים אמנם לגרום ל-ECB לקחת צעד נוסף אחורה מבחינת היקף הרכישות, אך להערכתנו לא יהיה מדובר ב-TAPERING רשמי (כלומר, אסטרטגיית יציאה רשמית מההרחבה הכמותית כפי שהפד נקט בעבר). דראגי צפוי להשיק "הרחבה נוספת" של רכישות האג"ח ב-2019 בדומה למה שהוא עשה באפריל 2017, אז היקף הרכישות עודכן מ-80 מיליארד אירו בחודש ל-60 מיליארד עד דצמבר 2017. הפעם הוא יעדכן את היקף הרכישות, ככל הנראה, ל-40 מיליארד אירו בחודש. כצפוי, דראגי נקט בגישה מאוזנת במסיבת העיתונאים שלאחר פרסום החלטת הריבית. מצד אחד, הוא הביע ביטחון רב בצמיחה הכלכלית המרשימה בגוש האירו, אך מן הצד השני ציין את העלייה בתנודתיות שלו בחודשים האחרונים (במלים פשוטות - התחזקותו) כמקור לאי ודאות שהועדה תידרש לנטר מקרוב וזאת לאור ההשלכות של האירו על יציבות המחירים".

נקודות בולטות נוספות ממסיבת העיתונאים:

"דראגי ציין כי בעוד שבישיבה הקודמת רק חלק מחברי הועדה הביעו דאגה בכל הנוגע להתחזקות האירו, בוועדה האחרונה רוב חברי הועדה הביעו דאגה מבחינת השפעת האירו על יציבות המחירים".

"למרות שהיו ציפיות, ה-ECB לא נתן פרטים על המשך תכנית ההרחבה הכמותית. הוא ציין כי חברי הועדה החלו לדון בכך ופרטים יפורסמו בסתיו. הוא הדגיש כי בכל מקרה הריבית תיוותר ברמה זו עוד זמן רב ופרק זמן משמעותית לאחר שתכנית ההרחבה הכמותית תסתיים".

"דראגי נשאל למה הוא כל כך בטוח שהאינפלציה תעלה. בתגובה הוא ציין שהוא בטוח בכל מאחר וה-ECB נוקט במדיניות מוניטארית אולטרה מרחיבה ושנית, הצמיחה החזקה באירופה חייבת להוביל לאינפלציה ככל ששוק העבודה מתהדק ופער התוצר נסגר. אנו נציין כי אם דראגי בונה על אינפלציה כתוצאה מהפעילות הכלכלית החזקה, כדאי שיסתכל מעבר לים, לארה"ב, ויראה שהם, גם אחרי לא מעט העלאות ריבית (והחל מהחודש ככל הנראה גם צמצום המאזן), עדיין לא רואים את אותה אינפלציה מדוברת. אז נכון, מתישהו האינפלציה כנראה תגיע, אך להערכתנו (ונראה שגם להערכת ה-ECB, לפחות על פי התחזיות שלו), זה יקרה רק עוד מספר שנים. המדיניות המוניטארית המרחיבה תיוותר עוד זמן רב".

"חשוב לציין, למרות שה-ECB צפוי לצמצם פעם נוספת את היקף הרכישות החודשי, בהסתכלות גלובלית, המדיניות המוניטארית של ה-ECB תמשיך להיות מרחיבה באופן יחסי. בארה"ב מצמצמים את המאזן ומעלים ריבית (גם אם בקצב איטי במיוחד), וביפן היקף הרכישות ירד באופן דרמטי במהלך השנה האחרונה מאז שקורודה הכריז על מדיניות של שליטה בתשואה ל-10 שנים שתהיה "באזור אפס".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה