משבר החובות חוזר? התשואה על אג"ח של ממשלת איטליה טסה
החשש מפני יציבות גוש האירו עולה מדרגה לאחר שראש הממשלה הנבחר באיטליה נכשל בהקמת קואליציה.
ג'וזפה קונטה, מי שהיה צפוי לעמוד בראש הממשלה של הכלכלה השלישית בגוש האירו, ויתר על הרכבת הממשלה לאחר שהנשיא מטרלה סירב לאשר את מינוי של פאולו סבונה, כלכלן המתנגד לגוש האירו, לתפקיד שר הכלכלה.
לפני דקות אחדות יצא דיווח לפיו הנשיא מטרלה הסמיך בכיר בקרן המטבע לשעבר, קרלו קוטארלי, (Carlo Cottarelli), לעמוד בראש ממשלת מעבר לקראת הליכה לבחירות. קוטארלי קיבל את התפקיד ואמר כי הוא צפוי להציג בקרוב רשימה של של שרים במהרה בניסיון להעביר מסר מרגיע לשווקים. "הכלכלה האיטלקית עדיין צומחת והממון הציבורי נמצא בשליטה", אמר קוטארלי.
ובינתיים, לפי התנהגות האג"חים נראה כי השוק אדיש לדבריו של ראש ממשלת המעבר קוטארלי. התשואה על אג"ח הממשלתי ל-10 שנים של איטליה מזנקת 6% ונסחרת בתשואה לפדיון הנושקת ל-2.7%. רק לפני כחודש נסחרה האג"ח האיטלקית בתשואה לפדיון של 1.7%. נזכיר כי עליית התשואה משקפת את עליית החשש מיכולת שירות החוב. בתוך כך, מדד הבנקים האיטלקי צונח בכ-4% והמדד המוביל במילאנו מאבד 2.5% ובכך מוחק את העליות שנרשמו מתחילת השנה.
אלכס ז'בזינסקי, מיטב דש: "עוד לפני פרוץ המשבר האחרון, הפער בין הריבית הצפויה על החוב לבין הצמיחה הצפויה בשנים הקרובות באיטליה היה צפוי להיות הגבוה ביותר במערב, מה שתומך בהמשך עליית היחס חוב לתוצר. העלייה בתשואות של האג"ח האיטלקיות שכבר התרחשה, מחמירה מצבה עוד יותר. איטליה עומדת מפני צרכי מימון מאוד גדולים בשנים הקרובות. בכל אחת מהשנים 2019-2021 ממשלת איטליה אמורה למחזר כ-200 מיליארד אירו אגרות חוב שבאות לפדיון. צורכי הגיוס בשנים 2018-20 מהווים כשני שליש מהתמ"ג האיטלקי. רק ארה"ב ויפן צריכים לגייס יותר במונחי תמ"ג".
נזכיר כי איטליה כבר קיבלה אזהרת דירוג מסוכנות הדירוג מודי'ס העולמית. לדברי ז'בזינסקי, "אם הדירוג, שעומד כעת על BBB, ירד שתי דרגות, ה-ECB לא יוכל לקנות את האג"ח האיטלקיות. מתן סיוע באמצעות תוכניות הצלה למדינות כושלות שפיתח הגוש האירופאי אחרי המשבר (ESM, OMT,) תלויות בביצוע קיצוצים בתקציב שיכתיב גוש האירו. במידה והממשלה לא תשתף פעולה, היא לא תקבל סיוע. עליית התשואות באג"ח הממשלתיות תפגע קשה קודם כל במחזיקי החוב המקומיים. הם מחזיקים קצת יותר מ-50% מהחוב הממשלתי, כאשר הבנק המרכזי מחזיק כ-16% והמשקיעים הזרים מחזיקים כ-32%. הבנק המסחריים מחזיקים כ-27% לעומת השיא של 32% לפני 5 שנים. בשורה תחתונה, הסיכון שמשתקף לאיטליה ולגוש האירו מהממשלה החדשה באיטליה די גדול. המשבר צפוי עוד להחריף לפני שיירגע".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה