לקראת מפגש הפסגה בין טראמפ לפוטין - למה אפשר לצפות?

איום הגרעין הרוסי, החקירה נגד הטיית הבחירות ב-2016, סיפוח חצי האי קרים והמלחמה בסוריה הם רק חלק מהנושאים הבוערים בהם ידונו המנהיגים
נועם בראל | (1)

פגישתם הצפויה של נשיא ארה"ב דונאלד טראמפ ונשיא רוסיה, שתתקיים מחר בהלסינקי בירת פינלד היא האירוע המרכזי השבוע. זו תהיה הפעם הראשונה בה הנשיאים נפגשים לשולחן הדיונים.

הפגישה המסקרנת תתקיים לאחר שרק לפני מספר ימים פתח טראמפ בהתקפה חריפה על עסקאות האנרגיה בין גרמניה ורוסיה במהלך פסגת נאט"ו בבריסל, ואמר כי "גרמניה היא בת ערובה של  רוסיה ונשלטת לחלוטין על ידה", כשבנוסף, צפויים השניים לדבר על מספר נושאים העומדים על הפרק ביחסים בין שתי המדינות.

יש לציין כי הנשיא טראמפ התעקש על כך שהפגישה תתקיים בתחילת הועידה, וללא כל עוזרים חיצוניים, בצעד שאולי מבטא חשש מסוים מצד טראמפ, שפוטין, נזכיר, סוכן KGB לשעבר, ינסה להערים עליו בדרך מסוימת.

למה אפשר לצפות מהפגישה בין השניים? 

צמצום איום הגרעין הרוסי טראמפ עשוי לבקש מפוטין להגיע להסכם גרעין חדש, וזאת לאחר שטראמפ התבטא לאחרונה ואמר שהוא מתכוון לדון בנושא עם פוטין כחלק מכוונתו לצמצם את איומי הגרעין בעולם. לדבריו של טראמפ: " אם נוכל לעשות משהו כדי לצמצם אותם, או אפילו להפטר מאיומי הגרעין לגמרי, זה יהיה חלום. זה נושא שאני בהחלט מתכוון לדון בו עם פוטין. זוהי מבחינתי הבעיה הגדולה ביותר עולם".

החקירה נגד הטיית הבחירות ב-2016 טראמפ נלחץ כבר זמן מה על הציבור לתת את הדעת על ההאשמות כלפי נסיון הטיית הבחירות ב-2016 על ידי רוסיה, אך לא הגיב על כך עד כה. היחסים בין טראמפ לפוטין עמדו בפני לא מעט ספוקלציות מאז שטראמפ נכנס לתפקידו, והחקירות שמתנהלות ברקע מטילות צל גדול על הפגישה. טראמפ נשאל על ידי התקשורת הבריטית אם יגע בנושא הזה במהלכם פגישתו עם פוטין ואמר: "ההתערבות בבחירות, כן, אני מתכוון לדבר על זה עם פוטין. אני לא חושב שנשמע כאן 'אוי, כן, עשיתי את זה!.. אבל אי אפשר לדעת מה יקרה. אני מתכוון לשאול את השאלה".

סיפוח חצי האי קרים על ידי רוסיה אוקראינה וחצי האי קרים טראמפ מעיבים על היחסים בין ארה"ב לרוסיה מזה זמן רב. הממשל האמריקאי מסרב להכיר בסיפוח אותו ביצעה רוסיה ב-2014, כאשר לטענתם עברה על החוק הבינלאומי, ובדרך הרגה מעל 10 אלף בני אדם בזמן הלחימה במזרח אוקראינה. טראמפ רמז כי ייתן ויהיה גמיש בנוגע לגישתה של ארה"ב בנוש וייתכן שפוטין יינצל את המעמד. ונזכיר כי טראמפ הותיר את ועידת G-7 המומה בחודש שעבר כשאמר כי חצי האי קרים צריך להיות שייך לרוסיה מכיוון ש"אנשים שם מדברים רוסית".

הסנקציות הגוברות נגד האליטה של רוסיה פוטין ללא ספק יעלה את נושא הסנקציות, אותם הוא מנסה להקל מאז שנת 2014. ארה"ב הטילה שורה של סנקציות על אנשי עסקים, חברות ואנשי ממשל רוסיים, תוך התמקדות במקורביו של הנשיא ולדימיר פוטין, במסגרת אחד מצעדי הענישה החריפים ביותר של וושינגטון נגד מוסקבה שבא בתגובה לשורה של פעילויות רוסיות, בהן ההתערבות בבחירות בארה"ב בשנת 2016.

קיראו עוד ב"גלובל"

המהלך, שבוצע בעקבות לחץ מצד הקונגרס האמריקאי, הקפיא נכסים בארה"ב של אוליגרכים כמו המיליארדר ואיל האלומיניום אולג דריפסקה והמיליארדר וחבר הסנאט הרוסי סולימן קרימוב, שמשפחתו מחזיקה בשליטה בפוליוס, חברת הזהב הגדולה ברוסיה. בין האישים שנגדם הוטלו סנקציות נימנה גם איש העסקים קיריל שמלוב, בן זוגה של בתו של פוטין, קטרינה טיכונובה, ובנו של חברו הוותיק של פוטין, ניקולאי שמלוב.

נציין כי כי לא משנה כמה פוטין ילחץ על טראמפ בנושא הסנקציות, לנשיא ארה"ב אין את הכח להסיר אותם, כיוון שהם כבר הוטמעו בחוק ה-CAATSA האמריקאי. הדבר היחיד אותו יכול לעשות טראמפ הוא לא לאשר סנקציות חדשות כאלה.

התערבות במלחמה בסוריה  ייתכן ופוטין ינסה להגיע להסכם עם טראמפ, ממנו יצאו נשכרים נשיא סוריה בשאר אסאד ואיראן. נזכיר כי באפריל האחרון הצטלבו דרכיהם של ארה"ב ורוסיה כאשר הצבא האמריקאי ביצע מתקפת טילים כנגד ממשל אסאד לאחר שזה תקף באמצעות גז כלור את הכפר דומא בפרברי דמשק.

בנאומו מהבית הלבן לאחר המתקפה, האשים טראמפ את רוסיה ואיראן שלטענתו מגבות את ממשל אסאד, כשאמר "אני שואל את איראן ורוסיה, איזה מן מדינה רוצה להיות מקושרת לרצח עם של גברים נשים וטף? אני מקווה שיום אחד נסתדר עם רוסיה, ואולי אפילו עם איראן. אבל אולי לא".

האיום הצפון קוריאני לאחר פגישתם של טראמפ ונשיא צפון קוריאה, קים ג'ונג און, ייתכן כי הנשיא האמריקאי ייבקש מפוטין לנצל את כוחה הכלכלי של רוסיה כדי ללחוץ על צפון קוריאה. נזכיר כי פוטין הטיל שורה של סנקציות על צפון קוריאה באוקטובר האחרון, אך מוסקבה שללה את מרבית מאמציה של ארה"ב לבודד את פיונגאנג.

ההשפעה של הכלכלה הרוסית אינה קרובה אפילו במעט להשפעתה הכלכלית של סין על צפון קוריאה, אך שורשיה העסקיים עם המדינה חזקים מאוד. כמדינה אסיה-אירופאית, רוסיה מהווה יעד להרבה מאוד כח עבודה צפון קוריאני. נזכיר כי במאי האחרון, נשיא צפון קוריאה, קים גו'נג און ברך את רוסיה על התנגדותה לארה"ב. ועם זאת, פוטין לא יעשה לארה"ב שום טובה בנושא הזה, כיוון שהיא תעדיף לראות את צפון קוראיה מנוטרלת מיכולות הגרעין שלה, דבר יביא שקט וצמיחה כלכלית לאיזור".

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    לילי 15/07/2018 14:18
    הגב לתגובה זו
    זה מזיק מאוד לפולנים ואסור להזיק לפולנים