IBI על המשבר בטורקיה: "לא חושבים שיש מקום לדאגה"

"מלבד BBVA שם החשיפה לטורקיה הינה לא מבוטלת, בשאר הבנקים הגדולים באירופה, החשיפה אינה מהותית וניתנת לניהול"
ערן סוקול | (7)

כבר מספר חודשים שהשווקים בטורקיה נמצאים במשבר, עם ירידה של עשרות אחוזים בלירה הטורקית, ירידה שהפכה למפולת של ממש ביום שישי האחרון בעקבות הטלת סנקציות ע"י ארה"ב עם מכסים חדשים על יבוא פלדה ואלומיניום מהמדינה. בסקירה שמפרסמת רוני גלמור מנהלת מחקר אג"ח חו"ל IBI בית השקעות מציינת גלמור כי "המצב הכלכלי בטורקיה הינו בעייתי בעיקר נוכח תלות גבוהה במימון זר, קריסה במטבע המקומי, עלייה בהיקף החוב החיצוני מהתמ"ג (כאשר חצי מחוב זה הוא במט"ח), העברת סמכויותיו של הבנק המרכזי לנשיא ארדואן, ואי הסכמה של ארדואן להעלות ריבית."

לדברי גלמור, טורקיה אמנם כלכלה קטנה במונחי תוצר, ומשבר כלכלי עמוק במדינה אינו צפוי לגרור אחריו את שאר העולם, אך ישנן שתי השפעות גלובליות שיש להביא בחשבון: חשיפת הבנקים האירופאים לטורקיה וירידה בתיאבון הסיכון של המשקיעים לשווקים המתעוררים. 

חשיפת הבנקים האירופאים לטורקיה ביום שישי פרסם ה-ECB כי הוא מודאג מחשיפת הבנקים האירופאים לטורקיה, מה שהביא לירידות שערים באירופה. מלבד החששות לפגיעה בתוצאות הבנקים, עלתה השאלה אם הבנקים האירופאים יעצרו את האשראי שהם מספקים למדינה, כאשר בסקירתה מציינת למור כי בשיחות הועידה לרבעון השני לא נשמעו קולות כאלו. החשודים המיידים שעלו בהודעת ה-ECB היו הבנקים Unicredit ,BNP ו-BBVA אשר נבחנה חשיפתם לטורקיה.

סך החשיפה של בנקים זרים לטורקיה עומדת על כ-224 מיליארד דולר, מתוך זה הבנקים הספרדיים הינם עם החשיפה הגדולה ביותר של כ-80 מיליארד דולר, הצרפתים עם חשיפה של כ-33 מיליארד דולר, והבנקים האיטלקיים עם כ-18 מיליארד דולר.

הבנק הספרדי BBVA  מסקירתה של גלמור עולה כי הבנק חשוף לטורקיה דרך אחזקה של 49.85% ב-Garanti Bank, כשהערך בספרים של אחזקה זו עמד על 4.4 מיליארד יורו ביוני 2018. סך ההלוואות לטורקיה עומדות על 51.4 מיליארד יורו ומהוות כ-13% מסך ההלוואות של הבנק. מדובר באחוז בלתי מבוטל וסביר שהבנק יפרסם הבהרה בנושא בקרוב. יחס ה-CET1 של BBVA הינו הנמוך ביותר מבין הבנקים האירופאים הגדולים ועמד על 11.1% ברבעון השני, כך שתיתכן ירידה ביחס ברבעונים הקרובים בעקבות ההפסדים על הפעילות בטורקיה (הבנק מגודר על רקע מהחשיפה). עם זאת נציין שחברות הבת של הבנק הינן עצמאיות ואין הסכם ערבות בין חברת האם לחברות הבנות.

הבנק הצרפתי BNP "הבנק פועל בטורקיה תחת חברת הבת TEB בה מחזיק BNP כ-73%. ב-2017 טורקיה תרמה כ-1.5% בלבד מסך הרווח לפני מס של הבנק, והיקף חשיפת האשראי למדינה מהווה כ-2% מסך תיק האשראי של הבנק. ב-2017, בשל ההאטה בצמיחת TEB, רשם BNP הפחתת מוניטין בהיקף של 172 מיליון יורו על הפעילות בטורקיה", מציינת גלמור.

הבנק האיטלקי UniCredit  לדברי גלמור, הבנק פועל בטורקיה תחת הבנק Yapikredit, כאשר סך ההלוואות לטורקיה הינן בהיקף של כ-5% מסך הלוואות הקבוצה. UniCredit מחזיק בבנק הטורקי באמצעות JV (בה מחזיק 50%) כך שתוצאות הבנק הטורקי נרשמות תחת רווחי אקוויטי, ועמדו על 83 מיליון יורו.

קיראו עוד ב"גלובל"

גם לבנק ההולנדי ING חשיפה לטורקיה, המהווה כ-1.4% מסך תיק האשראי של הבנק, ואצל HSBC האנגלי החשיפה של תיק ההלוואות לטורקיה היא פחות מ-1%.

אין מקום לדאגה "סך הכל, ניתן לראות כי מלבד BBVA שם החשיפה לטורקיה הינה לא מבוטלת ונצפה לפרטים נוספים מהבנק, בשאר הבנקים הגדולים באירופה, החשיפה אינה מהותית וניתנת לניהול ואנו לא חושבים שיש מקום לדאגה" מציינת גלמור.

ירידה בתיאבון הסיכון של המשקיעים לשווקים מתעוררים  מאז תחילת השנה ראינו מספר משברים בשווקים המתפתחים הן על רקע בעיות מקומיות פנימיות, עלייה התשואות על הדולר ונושא הסחר העולמי. לאחר שבתחילת השנה היה זה המשבר בארגנטינה בהמשך עברו המשקיעים פיחות (שנרגע) בברזיל ולאחר מכן במקסיקו ועכשיו הבלגן בטורקיה. "רכבת הרים כזו עשויה להקטין את תיאבון המשקיעים לשווקים מתפתחים, ליציאת כספים משווקים אלו, ומעבר ל-risk off", מציינת גלמור.

אולם, לדברי גלמור "צריך לזכור כי בחירות אמצע הקדנציה בארה"ב מתקרבות

(צפויות להתקיים בתחילת נובמבר) ולא נראה שטראמפ ירצה להגיע לבחירות אלו עם סנטימנט שלילי בשווקים, כך שאם יראה שהשווקים עוברים לטריטוריה שלילית הוא עשוי לשלוח מסרים (ציוצים במקרה שלו) מרגיעים יותר לשווקים."

תגובות לכתבה(7):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 7.
    כל תחילת משבר מספרים לנו שאין סיבה לדאגה החשיפה קטנה (ל"ת)
    שמואל 13/08/2018 13:47
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    דן השרון 13/08/2018 13:26
    הגב לתגובה זו
    פשוט ניתוח מעניין. מקצועי ומרגיע. נותן כלי עבודה למי שעוסק בענייני טורקיה.
  • 5.
    Fisherking 13/08/2018 13:08
    הגב לתגובה זו
    Dfds...... מספיק לראות גרף שאומר הכל!! זו פוזיציה שמזכיר קצת מה שקרה ירוקה לטסלה....
  • 4.
    אם הוא אומר לא 12/08/2018 18:18
    הגב לתגובה זו
    לא סתם ירד הדאקס כמעט שני אחוזים....
  • 3.
    נועם 12/08/2018 18:04
    הגב לתגובה זו
    הכותבת רשמה בסיום הכתבה - "אולם, לדברי גלמור "צריך לזכור כי בחירות אמצע הקדנציה בארה"ב מתקרבות (צפויות להתקיים בתחילת נובמבר) ולא נראה שטראמפ ירצה להגיע לבחירות אלו עם סנטימנט שלילי בשווקים, כך שאם יראה שהשווקים עוברים לטריטוריה שלילית הוא עשוי לשלוח מסרים (ציוצים במקרה שלו) מרגיעים יותר לשווקים."" עד כמה שאני יודע למצביעי טראמפ ממש לא איכפת משווקי העולם. מצביעי טראמפ אכפת בעיקר ממה שקורה בארה"ב וטראמפ עושה עבודה מצויינת בכיוון ןלכן הוא לא ינקוף אצבע למען אויביו בטורקיה ובאיחוד האירופי, אדרבה להיפך
  • 2.
    משקיע 12/08/2018 17:08
    הגב לתגובה זו
    יקח איתו הרבה בנקים אחרים. מה אכפת להם לתת הארכות על הכסף שלכם
  • 1.
    זהבי 12/08/2018 17:07
    הגב לתגובה זו
    פעם אחוזים בודדים מהאשראי שבנק מסוים סיפק היו ניתנים לספיגה, היום היחס בין ההון העצמי לאשראי הוא כזה שגם אחוזים בודדים מהווים סיכון