הבנק המרכזי האירופי אירופה
צילום: Istock

"אתם יכולים לא לכנות את התוכנית החדשה QE אם יש צורך"

מועד סיום תוכנית הרכישות באירופה מתקרב, והלחץ על המדינות החלשות מתחזק. באיטליה מבקשים מה-ECB להשיק תוכנית חדשה. ספרד עשויה להיות הבאה בתור שתראה קפיצה בתשואות האג"חים. הראלי האחרון במחיר האירו מוצדק?
עמית נעם טל | (6)

ההתערבות האגרסיבית של סין בשווקים בימים האחרונים הצליחה להפחית בימים האחרונים את הלחץ של הדולר מהשווקים. האירו ביצע תיקון בשבוע האחרון וקפץ מרמה של 1.13 לרמה של 1.17 דולר לאירו.  אך האם הסיטואציה באיחוד האירופאי מצדיקה את הראלי?  

תשואות האג"ח של איטליה ממשיכות לזנק ברקע להקטנת התמיכה של הבנק המרכזי בשבועות האחרונים, ונסחרות הערב ברמה של 3.18%. המחלוקות של הממשלה החדשה עם מדיניות האיחוד בנוגע לטיפול בסוגיית הפליטים מוסיפה ללחץ על המדינה.

מהבחינה הטכנית, התנהגות התשואה על אגרות החוב ל-10 שנים מזכירה תבנית שורית, שמרמזת על המשך טיפוס של התשואות.

      נזכיר כי קצב בריחת ההון הזר מהמדינה בחודשים האחרונים הוא הגבוה ביותר מאז 1997, כאשר המשקיעים  הזרים מכרו אגרות חוב איטלקיות בסכום של 72 מיליארד אירו בחודשים מאי-יוני (לכתבה המלאה).

מלבד הצרות באיטליה, נראה שכדאי לשים לב לתשואות האג"ח של ספרד. תשואות האג"חים של איטליה וספרד קיימו קורלציה כמעט מושלמת לאורך העשורים האחרונים, אך בחודשים האחרונים תשואות האג"ח של איטליה פתחו פער משמעותי כלפי מעלה. מדוע? כי הבנק המרכזי הפחית בחודשים האחרונים בעיקר את הרכישות בשוק האג"ח האיטלקי. ככל שמועד סיום תוכנית הרכישות של הבנק מתקרב, כך הסיכויים להדבקת הפער בין 2 המדינות עולה. התשואה על אגרות החוב של ספרד קפצו בימים האחרונים קרוב לרמה של 1.5%.

תשואות האג"ח של איטליה מול תשואות האג"ח של ספרד לתקופה של שנתיים  

ספרד היא  המדינה שהרוויחה הכי הרבה מהמדיניות האולטרה מרחיבה של הבנק המרכזי, שכן היחס חובות משקי הבית ביחס להכנסות המשק הוא הגבוה ביותר באיחוד האירופאי. נכון להיום, היחס הוא כמעט כפול מאשר באיטליה. אך חובות משקי הבית הופכים את ספרד לפגיעה במיוחד לעלייה בריביות.

הבנק המרכזי בספרד מודע לסיטואציה הבעייתית. מוקדם יותר השנה פרסם הבנק מחקר על השפעה של עליית התשואות על משקי הבית במדינה. המסקנות היו כי כל עלייה של 100% נק' בסיס מצד הבנק המרכזי באירופה תוביל לירידה של 0.6% מההכנסה הפנויה של אזרחי המדינה.

קיראו עוד ב"גלובל"

הרגישות הגדולה של ספרד לריביות היא ההסבר לשמירה על אגרות החוב הספרדיות ברמות נמוכות מאשר המקבילות באיטליה. ככל שמועד סיום תוכנית הרכישות מתקרב, כך הלחץ על השוק הספרדי יתחזק.   החשיפה הגדולה לשווקים המתעוררים, מערכת הבנקאות השברירה, והתלות המוחלטת של השוק בהזרמת הכסף מצד הבנק המרכזי יחייבו את ה-ECB להשיק תוכנית רכישות חדשה. בסיטואציה כזו, האירו יגיב בירידות חדות. עוד רמז למהלך הוא הדיווח בעיתונות האיטלקית הבוקר כי ממשלת איטליה מתכוונת לדרוש מ-ECB להשיק תוכנית חדשה "שיכולה להיקרא בשם שונה מ-QE אם יש צורך".

פערי הריביות בין מדינות הפריפריה לגרמניה הבוקר  

תגובות לכתבה(6):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 6.
    למה מה 29/08/2018 23:14
    הגב לתגובה זו
    ללא תחתית
  • 5.
    יניב 29/08/2018 22:51
    הגב לתגובה זו
    למצוא את השלילי גם שהשווקים רותחים!!! כל הכבוד עמית! אל תתיאש! בכל יום תמצא משהו שלילי לא משנה כמה עמוק צריכים לחפור! אם היה נוחת פה חייזר והיה קורא רק את הכתבות שלך היה בטוח שאנחנו במפולת מתמשכת משנת 2015
  • 4.
    רק למעלה ורק למעלה 29/08/2018 22:39
    הגב לתגובה זו
    מה כותבים הכול הפוך.תמשיכו
  • 3.
    שמואל ויס 29/08/2018 18:08
    הגב לתגובה זו
    שלא ניתן יהיה לחדש את תכנית הרכישות של האיחוד האירופי מעבר לאוקטובר שנה זו. כל זאת ללא הסכמה פה אחד של כל חברות האיחוד-הסכמה שלא תתקבל. בחודש האחרון ההסבר בביז התחלף. מהו ההסבר הנכון?
  • 2.
    עוד להדפיס?! (ל"ת)
    כמה כסף אפשר 29/08/2018 17:36
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    ROSEN 29/08/2018 17:19
    הגב לתגובה זו
    בשקט ובאופן מתוחכם הנגיד דראגי שהוא איטלקי ויש לו גם שאיפות פוליטיות לעתיד באיטליה - דואג בעדיפות לכלכלה האיטלקית ואין ספק שהוא ישיק תוכנית הרחבה חדשה שתדאג לאיטליה