פסגות: "שוקי המניות יהיו ההשקעה הטובה ביותר בחודשים הקרובים"

על רקע העלאות הריבית הצפויות בארה"ב, בבית ההשקעות מעריכים כי יש לפחות עוד שנה עד שיתחיל המיתון הבא במשק האמריקאי
ערן סוקול | (14)

"נתוני השוק האמריקאי מאותתים כי לא צפוי מיתון לפחות בשנה הקרובה", כך מעריך הכלכלן גיא בית אור, מנהל מחלקת המאקרו של בית ההשקעות פסגות. "ניתן לומר ששוקי המניות ימשיכו להוות את חלופת ההשקעה האטרקטיבית ביותר גם במהלך החודשים הקרובים", מעריך בית אור.

בבית ההשקעות בנו מודל להערכת ההסתברות למיתון בארה"ב, המבוסס על התפתחותם של משתני מאקרו ושוק שונים אשר היסטורית נוטים להצביע באופן ברור על בוא המיתון. המודל מבוסס על נתונים משנות ה-70 ועד היום וכולל למעשה את חמש תקופות המיתון האחרונות בארה"ב.   

ההסתברות למיתון על פי המודל של פסגות
כפי שניתן לראות בגרף לעיל, ההסתברות למיתון אשר היתה אפסית במהלך השנים האחרונות מתחילה לטפס ואף נרשמה עליית מדרגה ביחס לסקירה הקודמת שפורסמה לפני כחודשיים (לכתבה המלאה). בנוסף, במשברים קודמים ההסתברות למיתון קפצה בחדות לאחר תקופה ראשונית של עלייה הדרגתית.

עם זאת, בפסגות מציינים כי "הנתונים הכלכליים בארה"ב רק ממשיכים להתחזק במהלך התקופה האחרונה. אמון הצרכנים, מדדי מנהלי הרכש, אמון העסקים – כולם נמצאים בשיא. נתוני הכלכלה הריאלית ממשיכים להיות חזקים עם שוק עבודה הדוק ועדויות להתחלת לחצי שכר בכלכלה". מנגד מציינים בפסגות כי נקודות החולשה של השוק האמריקאי הן שוק הנדל"ן שמתקרר מתחילת השנה וקיומן של רמות מינוף גבוהות במיוחד בסקטור העסקי.

בשורה התחתונה, מציינים בפסגות כי הנתונים מאותתים שלא צפוי מיתון לפחות בשנה הקרובה. "הסטטיסטיקה מראה ששוק המניות יודע לזהות את המיתון הקרב כ-8,7 חודשים לפני המיתון בפועל. על כן, כל עוד המודל מאותת על הסתברות של פחות מ-50% למיתון בשנה הקרובה, ניתן לומר ששוקי המניות ימשיכו להוות את חלופת ההשקעה האטרקטיבית ביותר גם במהלך החודשים הקרובים".

אז יהיה מיתון, מה אכפת לנו מארה"ב?   היכולת להעריך מתי נראה האטה או מיתון בארה"ב היא מאוד חשובה גם מנקודת המבט שלנו בישראל. ארה"ב נותנת את הכיוון לשאר העולם ואם וכאשר נתחיל לראות תהליך של האטה שם, זה יחלחל גם לשאר העולם. בהקשר זה מציין בית אור כי "בישראל לא חווינו מיתון כבר הרבה מאוד שנים אך שני המקרים בהם ישראל הייתה בהאטה חריפה היו למעשה תוצאה של "שוק" חיצוני בדמות משבר הדוט קום והמשבר הפיננסי העולמי (משבר הסאב-פריים - ע.ס)".

במהלך העשור האחרון כאשר סביבת הריבית בארה"ב הייתה אפסית והפד נקט במדיניות ההרחבה הכמותית לא היו סיבות להניח שמיתון נמצא מעבר לפינה. ההתאוששות מהמשבר הפיננסי העולמי הייתה איטית ולארה"ב לקח הרבה מאוד זמן להגיע לנקודה הנוכחית. הצמיחה מהירה, שיעור האבטלה בשפל והאינפלציה נמצאת ביעד וצפויה לעלות בחודשים הקרובים.

לדברי בית אור "סביבה זו מאפשרת לפד להמשיך בתהליך העלאות הריבית אשר עומדת כיום על 1.75%-2.0% וצפויה לעלות עד ל-2.5% בסוף השנה. בסביבה כזו, בה הריבית כבר גבוהה - והריבית הריאלית צפויה להפוך לחיובית לראשונה מזה יותר מעשור, אנו חייבים להתחיל לשאול את עצמנו עד מתי?".

קיראו עוד ב"גלובל"

העקום שטוח? הדרך למיתון סלולה לדברי בית אור, "ההיסטוריה מראה שככל שהמדיניות המוניטארית הופכת למצמצמת יותר, כך ההאטה (או המשבר) הולכים ומתקרבים. אחד מהמשתנים הבולטים והמוצלחים ביותר שלאורך ההיסטוריה אותתו על מיתון הוא שיפוע עקום התשואות. עקום התשואות כבר מאוד שטוח היום ועם העלאות הריבית שעוד צפויות, אנו מעריכים כי הוא צפוי להיות שטוח לחלוטין כבר במהלך 2019. ההיסטוריה מראה שכאשר העקום שטוח, הדרך למיתון סלולה".

בית אור מבהיר כי "שיפוע העקום אינו אינדיקאטור מנבא כפי שרבים טוענים (ולהערכתנו, טועים), אלא מייצר את המציאות הזו. ככל שהריבית עולה והעקום משתטח, קורים כמה תהליכים בכלכלה: הנטיה השולית של הצרכנים – לחסוך לאט לאט עולה, מה שמקטין בסופו של דבר את הביקוש המצרפי. הפירמות רואות שהביקוש המצרפי צפוי להתמתן ומתאימות את תכניות העבודה שלהן לביקוש הצפוי. במקביל, הריבית הגבוהה מעלה את עלויות המימון של הפירמות, מה שתומך בירידה בביקוש שלהן לאשראי".

"בנוסף, ככל שהעקום משתטח, מרווחי האשראי של הבנקים נעלמים והרצון שלהם להוציא אשראי אל המשק הולך ויורד. לתהליכים אלו לוקח זמן עד שהם מתממשים, אך שלא יהיה ספק, תהליך העלאת הריבית בארה"ב נמצא בעיצומו ומתחיל לייצר את התנאים להאטה הבאה".

תגובות לכתבה(14):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 14.
    אנליסט מחפש עבודה 26/09/2018 19:20
    הגב לתגובה זו
    במידה ופסגות קוראים זאת תרשמו את התאריך ותראו מה קרה ולאחר מכן אולי תציעו לי את התפקיד
  • 13.
    הנביא יחזקאל 26/09/2018 18:39
    הגב לתגובה זו
    מצידכם, להטעות כך אנשים תמימים.. חיפשתי, ולא ראיתי ש ב2008 הזהרתם מפני המפולת המתקרבת..
  • 12.
    כי גם להם אין מושג מכלום .ומכלום תמיד יוצא כלום (ל"ת)
    זה אומר לא אומר כלום 26/09/2018 17:18
    הגב לתגובה זו
  • 11.
    אורי 26/09/2018 15:58
    הגב לתגובה זו
    פרסומת סמויה
  • 10.
    דו (ל"ת)
    קוקו 26/09/2018 15:21
    הגב לתגובה זו
  • 9.
    בישראל 26/09/2018 15:09
    הגב לתגובה זו
    וגם פוליטיקאים שמתערבים בצורה ברוטאלית בחברות . מעניין למה יחימוביץ ירדה למחתרת ביחד עם הגמדה שקיבלה ג'וב לכל החיים וביחד עם רוזנטל בעל הדירות בגבעתיים. חושבים שנשכח את דמעות האושר של יחימוביץ בהחלטת בג"ץ על הגז ואת שפיר עם רשם השכירויות כי היא שכרה דירה ומיררו לה את החיים לדבריה בטח ראו מיד מי הנודניקית . גם סאדם חוסיין התנקם בחברי הילדות שלו שלעגו לו כשהיה קטן והרג אותם. אז בגלל שהיא מתוסבכת צריך רשם שכירויות עוד ג'וב למקורבים . ורוזנטל בעל הדירות שהגיש בג"ץ נגד מס דירה שלישית. ולא שכחנו את לפיד שלא מכר את כיל בשיא והצטלם עם יחימוביץ עם הפועלים הפתאים.
  • 8.
    ונראה. המכפילים כבר מנופחים מעל הראש. (ל"ת)
    נצלם את ההמלצה 26/09/2018 14:35
    הגב לתגובה זו
  • 7.
    אש 26/09/2018 14:28
    הגב לתגובה זו
    יתכן ומה שנכתב נכון, יתכן ולא. מה שבטוח שלפסגות ושאר בתי ההשקעות יש אינטרס ברור שהלקוחות ישארו בפנים וימשיכו לשלם עמלות.
  • 6.
    רינת 26/09/2018 13:54
    הגב לתגובה זו
    עקום או לא.....שוק הדירות בארה"ב כבר נמצא בנסיגה וייקח אותו מעגלים מעגלים הריבית כבר תעשה את העבודה שם וגם פה... אם טראמפ ימשיך במלחמת הסחר יהיו הרבה נפגעים בכל העולם
  • 5.
    רועי 26/09/2018 13:27
    הגב לתגובה זו
    למכור הכל עכשיו. שינוי הכיוון יהיה מהיר.
  • 4.
    אסף 26/09/2018 12:55
    הגב לתגובה זו
    מכפילי 300 חחחח פסגות גורמים לאופוריה וזה טוב כי כבר חודש מביאים בלוני חמצן לנסדק חולה סופני שרק מנשימים
  • 3.
    ribas 26/09/2018 12:38
    הגב לתגובה זו
    אלה המילים שאמרו בשנת 2008
  • 2.
    שימו לב 26/09/2018 12:23
    הגב לתגובה זו
    פסגות/ אלדד תמיר/סטפק ממיטב,כולם דוחפים למניות.מסקנה .....זה הזמן לברוח.
  • 1.
    אתם רוצים להגיד שאתם מנהלים כספי אנשים? (ל"ת)
    למר/גברת פסגות 26/09/2018 12:21
    הגב לתגובה זו