רגע האמת של בריטניה: כל מה שצריך לדעת לקראת ההצבעה השבוע
לאחר שהצליחה להבטיח לעצמה ב-25 בנובמבר אישור ממנהיגי האיחוד האירופי לעסקת הגירושין, עומדת עתה ראשת ממשלת בריטניה תרזה מיי בפני אתגר גדול בהרבה - להשיג גם את אישור הפרלמנט הבריטי. ההצבעה תתקיים ביום שלישי השבוע, אך אי הוודאות הפוליטית והכלכלית עשויה להישאר גבוהה עד לתאריך היעד הסופי ב-29 במרץ.
"הסיכון של יציאה מהשוק ללא הסכם עד 29 במרץ נותר גבוה, אף שיש עדיין מקום לחלופות, בכללן דחיית תאריך היעד, אם יוחלט על בחירות חדשות ויש גם אפשרות להצבעה שנייה על עסקן הגירושים בפרלמנט", אומרים כלכלני בנק ההשקעות השוויצרי פיקטה.
"אף שיש פה מידה בלתי מבוטלת של אי ודאות, תרחיש הבסיס שלנו הינו שהפרלמנט הבריטי יאשר בסופו של דבר את עסקת הגירושין של מיי (או לפחות גרסה מתוקנת שלו) ובכך יימנעו תוצאותיו של מצב 'אין עסקה'" עם יציאה לא מוסדרת", כותבים בפיקטה.
ב-14 בנובמבר, הגיע הקבינט של תרזה מיי להסכם על "עסקת גירושין" (פורמלית "הסכם יציאה") שמטרתה לאפשר יציאה חלקה מהאיחוד האירופי והוא כולל תקופת מעבר בת 21 חודשים – שאפשר להאריכה פעם אחת – לאחר יציאתה הפורמלית של בריטניה מהאיחוד האירופי ב- 29 במרץ 2019. מטרתה של תקופת המעבר היא להעניק לבריטניה זמן לגבש ולחתום על יחסי סחר עתידיים עם האיחוד האירופי.
האפשרויות ליחסים כאלה בשלב זה כוללות שמירה על יחסי סחר קרובים עם האיחוד האירופי (מודל נורבגיה) או גיבוש מערכת יחסים רופפת יותר (כמו של קנדה), כאשר בתקופת המעבר, יישארו הסדרי המסחר הנוכחיים עם האיחוד האירופי בתוקפם. מעשית, גיבוש של כל מערכת יחסי סחר עם האיחוד האירופי יהיה בסמכותה של ממשלה שתחליף את הממשלה הנוכחית בבריטניה.
לצד ביסוס כל פרטי תקופת המעבר, מכסה העסקה המוסכמת גם את הסוגיה השנויה מאוד במחלוקת בדבר הדלת האחורית של צפון אירלנד: סעיף המונע הקמה מחדש של "גבול קשה" עם הרפובליקה של אירלנד במקרה שהשיחות עם הקהילה האירופית ייכשלו.
עסקת הגירושין מטפלת בסוגיית הדלת האחורית באמצעות שמירה על כל בריטניה במסגרת מכס אחידה, כאשר מצד שני, צפון אירלנד תקבל יחס שונה מיתר בריטניה ויחסיה עם האיחוד האירופי יהיו הדוקים יותר משום שצפון אירלנד תמשיך להיות כפופה לתקנים הרגולטוריים של האיחוד האירופי. זו הייתה נקודה שנויה מאוד במחלוקת בקרב חברי הפרלמנט החוששים לאחדותה של בריטניה. חברי פרלמנט רבים מתנגדים גם למצב שבו הם יהיו נעולים במצב של מסגרת מכס אחידה בלי שתהיה להם שום השפעה על כלליה.
- קרנות סל מוגנות: אתם מוגבלים בהפסד, אבל יש מחיר - דגומאות
- "הפסיכולוג של השוק" - איך הצליח הווארד מרקס לייצר תשואה עודפת ללקוחות שלו?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
במפגש פסגה של ראשי המדינות של האיחוד האירופי שהתקיים ב- 25 בנובמבר, אושרה סופית העסקה של מיי וכעת מגיע הרגע המכריע האמיתי כאשר כשהפרלמנט הבריטי יצביע על עסקת הגירושין כדי לתת חותמת סופית.
מה תהיה ההשקעה על השווקים? בנק ההשקעות פיקטה התייחסו למצב הנוכחי ואמר כי מסקנות ההשקעה שלו נכון לכעת הן לשקול אירועי קיצון בהערכות חסר נוכח אי הוודאות הפוליטית המתמשכת ולהתעלם מתגובות יתר של השוק בטווח הקצר. כמו כן מציין הבנק בסקירתו כי הוא נותר זהיר לגבי הליש"ט לעומת הדולר ארה"ב בטווח הקצר בהינתן אי הוודאות הפוליטית הגבוהה. תחזיתם של כלכלני פיקטה לשלושת החודשים הבאים היא יחס ליש"ט לדולר ארה"ב של 1.27.
"מנקודת מבט חיובית, תאריך היעד בסוף מרץ מספק מרחב נשימה מסוים כדי למצוא אפשרויות חלופיות למקרה שהפרלמנט הבריטי ידחה את עסקת הגירושין בדצמבר. אך מיי סומכת על כך שחברי פרלמנט סרבניים יקבלו בסופו של דבר את עסקת הגירושין הנוכחית, כחלופה טובה יותר מהחלופה של 'אין עסקה', או יציאה ב'ברקזיט קשה' ב- 29 במרץ. ראשת הממשלה הקטינה למינימום את ההכנות למצב 'אין עסקה', אולי במטרה להפוך אותה בכוונה לאפשרות הבלתי רצויה ביותר", כותבים בפיקטה.
בפיקטה סבורים כי כישלון באישור העסקה באמצע דצמבר לא יוביל באופן לתרחיש גרוע: "אנו סבורים שיש כמה חלופות לתרחיש הקיצוני. אחת החלופות היא דחייה של תאריך היעד 29 במרץ, בשנה נניח. סיכויי דחייה כזו יעלו אם יוכרז על בחירות חדשות. ואולם, בחירות חדשות עלולות גם להוביל לגל חדש של אי ודאות. בשנים האחרונות זז מרכז הכובד של מפלגת הלייבור שמאלה באופן משמעותי ועמדת המפלגה כלפי הברקזיט עדיין לא ברורה. הקולות התומכים בעסקים במפלגה נוטים בינתיים שלא להשמיע את קולם ויש סכנה שהקהילייה העסקית בבריטניה תיבהל מחלק מההצעות שהועלו לאחרונה על ידי המפלגה", אותבים בפיקטה.
עוד מציניים בבנק השוויצי: "אפשרות אחרת, והסבירה ביותר לדעתנו, היא הגשה של עסקת גירושין מתוקנת להצבעה שנייה בפרלמנט, כנראה בסוף ינואר. אך גם אם עסקת גירושים מתוקנת תתקבל בפרלמנט בלונדון, יש להניח שהאיחוד האירופי לא יקבל בברכה פתיחה מחודשת של המו"מ. ייתכן גם שתנודתיות מוגברת בשווקים בעקבות הצבעה כושלת בדצמבר תפעיל לחץ על חברי פרלמנט לנטוש את התנגדותם ולצדד בסופו של דבר במיי. ראשת הממשלה טוענת שהעסקה שלה היא החלופה היחידה לשתי התוצאות הקיצוניות של ויתור על הברקזיט או ברקזיט קשה".
ומה עם המטבע הבריטי? הפאונד הבריטי היה תמיד מד החום העיקרי לסיכוני הברקזיט, משום שבריטניה סובלת מגרעון מסחרי מהגדולים בעולם. מאז תחילת המאה ה-21, ייבאה בריטניה סחורות ושירותים בערך שעלה בכמעט טריליון דולר על היצוא שלה. סכום זה מקביל לכך שכל אחד מ-25 מיליון בתי האב בבריטניה קנה BMW סדרה 3 חדשה לגמרי באמצעות כרטיס האשראי שלו.
אז איך קרה שהפאונד לא נחלש הרבה יותר נוכח התיאבון חסר הרסן של אוכלוסיית המדינה למוצרים מחו"ל? "הסיבה לכך היא שזרם גדול של כספים זרם תמיד בחזרה לבריטניה בדמות השקעות. או כפי שאמר נגיד הבנק של בריטניה, אנחנו תלויים "בנדיבות ליבם של זרים", אומרים בפיקטה.
"בריטניה היא אחת המדינות המבוקשות ביותר בקרב משקיעים. לפי דלויט, 60% מהחברות הלא-אירופאיות המובילות בעולם מקימות את המטה הראשי שלהן בלונדון. זה עזר להפוך את בריטניה ליעד מושך להשקעות תאגידיות וכן להשקעות בנדל"ן, הן מסחרי והן למגורים. בעקבות משאל העם, השעו חברות רבות את תוכניות ההוצאות שלהן ועובדה זו תרמה להיחלשות הפאונד, אשר נשאר לפי חישובינו, בהערכת חסר של 10% לעומת ערכו הבסיסי ארוך הטווח", אומרים בפיקטה.
- 1.גדעון 10/12/2018 00:32הגב לתגובה זולילה טוב