אירופה צפויה לגלוש למיתון כבר בחודשים הקרובים

ברקע לסיום תוכנית הרכישות מצד הבנק המרכזי בימים האחרונים, נתוני המאקרו שמגיעים מאירופה ממשיכים להצביע על האטה חריפה בפעילות הכלכלית. שוק הכסף ממשיך להצביע על כניסה למיתון לקראת ספטמבר 2019, תאריך העזיבה של יו"ר הבנק המרכזי
עמית נעם טל | (3)

הפער בין הכלכלה הריאלית לשווקים מממשיך להתרחב. בעוד המדדים המובילים מבצעים בשבועיים האחרונים תיקון עולה בחסות הזרקות נזילות מצד 4 הבנקים המרכזיים הגדולים (לכתבה המלאה), נתוני המאקרו בעולם ממשיכים להצביע על האטה בפעילות הכלכלית, כאשר אירופה בולטת במיוחד בחולשתה. שוק הכסף ממשיך להצביע כי נתוני המאקרו החלשים צפויים להיות חלשים עוד יותר בחודשים הקרובים.
מדד הייצור התעשייתי בגרמניה שהתפרסם הבוקר הצביע על ירידה של 1.9% בחודש נובמבר, כאשר הצפי היה לעלייה של 0.3% בפעילות. בחישוב שנתי, מדובר על ירידה של 4.7%, הירידה החדה ביותר בייצור הגרמני מאז המשבר הכלכלי ב-2008. בנוסף, סנטימנט הצרכנים ירד בחודש דצמבר לרמה ל 107.3 נק', ירידה חדה יותר מהצפי.

מדד הייצור התעשייתי בגרמניה: הנפילה החדה ביותר בעשור האחרון  

הנתונים הבוקר ממשיכים רצף של נתוני מאקרו חלשים במיוחד שפורסמו בימים האחרונים: אמש פורסם כי ההזמנות החדשות ממפעלים ירדו בחודש נובמבר ב-1%, בחישוב שנתי מדובר על נפילה של 4.3%, הירידה החדה ביותר ב-6 השנים האחרונות.

ביום שישי האחרון פורסם כי  מדד מנהלי הרכש ירד בחודש דצמבר לרמה של 51.1 נק' בלבד, הרמה הנמוכה ביותר ב-4 השנים האחרונות, כאשר הקריאה בצרפת ובאיטליה נמצאות מתחת לרף ה-50 נק', דבר שמצביע על צפי להתקררות כלכלית נוספת בחודשים הקרובים.

מדד מנהלי הרכש באירופה

במקביל להיחלשות נתוני המאקרו ביבשת הישנה, שוק הכסף ממשיך להצביע כי לא מדובר בחולשה זמנית, וכי אירופה צפויה להיכנס למיתון כבר ב-2019.  אחד האינדיקטורים האמינים לשוק האירופאי הוא הגידול בכמות הכסף (והצגנו אותו בעבר). בעולם שצמיחה כלכלית בנויה על חוב ויצירה של כסף חדש, יש חשיבות רבה לרמות הגידול בכסף (שמצביע על גידול בהלוואות וכו'). בסופ"ש האחרון התפרסם כי קצב הגידול בכמות הכסף עמד על רמה של 6.7% בלבד בחודש נובמבר האחרון. מבחינה היסטורית קצב הגידול הנוכחי צפוי לגרום למיתון (בתוך 12). הכלכלה האירופאית מציגה קצב גידול דומה בכל החודשים האחרונים, ולכן הצפי הוא לכניסה למיתון לקראת ספטמבר 2019, בדיוק כאשר מריו דראגי צפוי לעזוב את תפקידו כיו"ר הבנק המרכזי.

הגרף הבא מציג את השינוי השנתי בגידול הכסף בשוק (12 חודשים קדימה), לבין השינוי השנתי בתמ"ג של גוש האירו.

קיראו עוד ב"גלובל"

צריך לציין כי החל מהחודש, הבנק סיים את תוכנית הרכישות שביצע בשווקים במהלך השנתיים האחרונות. הירידה בקצב גידול הכסף צפויה להפוך למהירה הרבה יותר כעת.

בישיבה האחרונה טען הבנק המרכזי כי הצמיחה באיחוד האירופאי צפויה לעמוד על 1.7% (ירידה של 0.1%), אך היא נראית היום כאופטימית במיוחד. בהקשר זה נציין גם את תחזית הצמיחה של בנק ישראל שפורסמה היום וצופה צמיחה של 3.1% ב-2019 (לכתבה המלאה). ההאטה בפעילות הכלכלית באירופה צפויה לגרום גם לתחזית זו להיראות כמופרזת.  

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    אילן 15/08/2019 07:18
    הגב לתגובה זו
    עלה ממונף 60 % וגורביץ מנחש
  • 2.
    חכם 08/01/2019 21:17
    הגב לתגובה זו
    תסתכלו גם עכשיו מחוץ לחלון. ממש גשם.
  • 1.
    השווקים 08/01/2019 21:10
    הגב לתגובה זו
    עברנו ללונגים מספיק שורטים היינו בשורטים היום אכלנו אותה בקטן ברחנו ללונגים עם בזרם לא נגד .