במוקד השבוע: ההתפתחויות בבריטניה ובמלחמת הסחר
בין הנושאים הבולטים שעומדים על הפרק עם פתיחת שבוע המסחר בשווקים בעולם הם ההתפתחויות בבריטניה עם התפטרותה של ראשת ממשלת בריטניה תרזה מיי וכמובן הסתעפות מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין שתמשיך לעמוד במרכז גם השבוע. הכלכלן והאסטרטג הראשי של בית ההשקעות פסגות, אורי גרינפלד, פרסם הבוקר את סקירתו השבועית ובה התייחס לנושאים אלו.
התפתחויות בבריטניה
לדבריו של גרינפלד: "תרזה מיי הודיעה על התפטרותה מתפקיד ראש ממשלת בריטניה ופתחה פרק חדש בסאגת הברקזיט. המועמדים המובילים כרגע לרשת אותה בתפקיד הם שר החוץ לשעבר בוריס ג'ונסון (שם מלא: אלכסנדר בוריס דה פְּפֶפֶל ג'ונסון) ושר הברקזיט לשעבר דומיניק ראאב".
"מה המשמעות של התפטרותה של מיי מבחינת תהליך הברקזיט? בעיקר שחרור הסתימה שנוצרה כאשר מיי התעקשה פעם אחר פעם שהפרלמנט יאשר את ההסכם שהיא והאיחוד הסכימו עליו. כעת, מכיוון שגם ג'ונסון וגם ראאב התנגדו נחרצות להסכם של מיי, לאחר שייכנסו לתפקיד הם יפעלו לחידוש המו"מ עם האירופים בתקווה להשיג שינויים מהותיים בהסכם. במידה ויצליחו, הברקזיט יצא לדרך בצורה מסודרת ומנוטרת. במידה ולא, ההסתברות לבחירות מוקדמות ומשאל עם נוסף עולה באופן משמעותי".
לדבריו של גרינפלד, ישנם מספר תרחישים האפשריים. האחד, "רה"מ החדש פועל לברקזיט ללא הסכם – תרחיש פחות סביר שכן אפילו בוריס ג'ונסון לא יעז כנראה לקחת את האחריות להשלכות של תרחיש כזה. יתרה מכך, הפרלמנט הבריטי כבר הצביע נגד יציאה לא מסודרת מהאיחוד כך שגם אם ג'ונסון יפתיע ויציע אפשרות כזו סביר להניח שהיא לא תזכה לתמיכה, הממשלה תפורק והבחירות יוקדמו".
אפשרות נוספת היא שרה"מ החדש יפעל לחידוש המו"מ עם האירופים – "התוצאות של תרחיש זה תלויות בתגובת האירופים. התגובה הסבירה ביותר היא שהאירופים יגיבו בדיוק כפי שהגיבו כאשר מיי באה עם אותן הדרישות ויזרקו את רה"מ החדש מכל המדרגות. באפשרות כזו הבריטים ילכו לבחירות מוקדמות. עם זאת, יתכן שהאירופאים יופתעו כל כך ויסכימו להתגמש מעט. בתרחיש כזה, יתכן והצדדים יגיעו סוף סוף להסכמות ותהליך הברקזיט יצא לדרך בצורה מסודרת".
בנוסף לדבריו, "ישנה אפשרות שהאירופאים לא ירצו לייצר רעש נוסף ופשוט יגררו את תהליך המו"מ עד לבחירות של מאי 2022. זהו תרחיש לא סביר שכן הלייבור יעשו ככל שניתן להקדים את הבחירות אבל לא ניתן לשלול אותו לחלוטין".
מקור: פסגות בית השקעות
עוד קצת סימנים להאטה
בנוגע למלחמת הסחר שממשיכה להטריד את השווקים אומר גרינפלד: "כפי שציינו לפני שבועיים, פגיעה בחברות אמריקאיות היא אחד הכלים היעילים ביותר שיש לסינים במלחמת הסחר. לא רק זאת אלא שבניגוד ללחימה על ידי מכסים, שם יש לארה"ב יתרון ברור, מעבר ללחימה לא קונבנציונלית ברמת הפירמות מעניק יתרון מסוים לסינים שכן הגמישות של הממשל הסיני לפעול היא גבוהה יותר".
"עם זאת, השווקים ובעיקר שוק האג"ח הגיבו בשבועיים האחרונים לא רק למלחמת הסחר אלא גם לאוסף של נתונים חלשים שהגיעו מארה"ב ואותתו שוב על תחילת תהליך ההאטה במשק האמריקאי. בהתאם, התשואה ל-10 שנים נמצאת מתחת לריבית הפד והשוק מתמחר 3-2 הפחתות ריבית של 0.25 נ"ב במהלך השנה הקרובה".
"ככל שהתהליך יימשך הוא יגיע גם לחלקים שעדיין נמצאים במומנטום חיובי כמו שוק העבודה כך שזה בעיקר שאלה של זמן עד שהאסימון לגבי סיום המחזור הכלכלי יפול. וכל זה לפני השפעות האסקלציה האחרונה במלחמת הסחר שסביר להניח תגרום לפירמות לדחות השקעות כך שנתוני מאי-יוני יהיו כנראה גם לא משהו".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.אם התגובה שלי מהבוקר לא תפורסם לא אקרא ולא אגיב לכתבותעמנואל 26/05/2019 15:42הגב לתגובה זו0 0שלכם.סגור
-
3.התגובה שלי לא פורסמה. ?? (ל"ת)עמנואל 26/05/2019 15:40הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.מחר אין מיסחר בארה"במאיר 26/05/2019 14:53הגב לתגובה זו0 0יום הזיכרוןסגור
-
1.אז מה חדש בכתבה?עמנואל 26/05/2019 13:13הגב לתגובה זו0 0כיוון שבכתבה פורסמה באתר כלכלי, צריך לתת את השפעת הגורמים לגבי הכלכלה, שוק ההון.סגור