"הצמיחה העולמית ב-2020 תהיה האיטית ביותר מאז 2009"
"מלחמת הסחר שהוכרזה ב-2018 כבר פגעה בהיקף של כ-0.2% בתוצר של ארה"ב ו-0.3% בתמ"ג של סין", כך מעריכים ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של לאומי, ודודי רזניק, אסטרטג ריביות בלאומי שוקי הון אשר מפרסמים היום (ב') את סקירתם השבועית. בלאומי סבורים כי "ההוספה של ההסלמה הנוספת, צפויה להכפיל את סך ההשפעה על התמ"ג של כל אחת ממדינות אלו במהלך שנת 2020".
"המשך הוספת צעדי מלחמת סחר על ידי ארה"ב תפגע ככל הנראה בתוצר העולמי בסדר גודל של עד כ-0.5% יחסית לתחזית הקודמת. זה עוד סיבה לצפות שקצב הצמיחה העולמי בשנה הבאה ירד לשיעור האיטי ביותר מאז 2009", אומרים בלאומי ומוסיפים כי עד כה, התחזיות שלהם התבססו על הנחה שארה"ב וסין יגיעו בהמשך השנה הנוכחית לעסקה כלשהי. עם זאת, בהתחשב בהתפתחויות האחרונות, בלאומי שוקי הון מניחים כעת עלייה נוספת בחומרת מלחמת הסחר, תוך שארה"ב מרחיבה את היקף המכסים המוגדלים על היצוא מסין.
מנגד, מדגישים בלאומי כי "יש גבול למה שסין יכולה לעשות בתגובה במישור הסחר בסחורות, זאת לאחר שסין כבר הטילה מכסים מוגדלים על כ-70% מהיבוא שלה של סחורות מארה"ב, עם דגש ניכר על הגבלות על רכישות של סויה ואנרגיה מארה"ב. עתה המלחמה עוברת לתחומים אחרים, שאינם נוגעים לסחר בסחורות וזהו שלב שמתבצע באופן שאיננו דורש שינויי מכס, אך עלול להיות משמעותי וכואב לכלכלת ארה"ב ולחברות המובילות בה".
בלאומי שוקי הון מציינים כי ההסלמה הקשה במלחמה מגיעה עם הכללת תחום יצוא השירותים בתחומים הנפגעים. עתה, סין פתחה במתקפת נגד באמצאות שלב ראשון של הגבלות שונות על יבוא שירותים מארה"ב ובכלל זה הטלת הגבלות מנהלתיות לסוגי יבוא של שירותים מארה"ב והכללת חברות אמריקאית משמעותיות 'ברשימה השחורה'. כמו כן, הממשל הסיני יצא עם אזהרות כנגד נסיעת אזרחיו לארה"ב לצרכי לימודים ותיירות.
מקור: בלומברג
על פי לאומי שוקי הון, ישנם מספר גורמים אשר יגבילו את ההשפעה הישירה של הסלמה זו. מבחינת סין, נראה שזו תאפשר פיחות נוסף של המטבע הסיני. כמו כן, על רקע מלחמת הסחר המובלת על ידי ארה"ב, סין צפויה לנסות ולשנות את הרכב מדינות הסחר העיקריות שלה ובאופן דומה, גם האמריקאים יחפשו ספקים חלופיים. לדוגמה, מדינות כמו וייטנאם יראו תוספת ליצוא שלהן לארה"ב ומדינות אמריקה הלטינית המייצאות מוצרי חקלאות צפויות לראות עלייה ביבוא הסיני.
"כל הסלמה במלחמת הסחר יכולה להביא להחלשה נוספת של מידת הריסון של המדיניות המוניטרית - במיוחד בסין", מסכמים בלאומי.