טראמפ ושי עושים הודנה. שבוע המסחר בעולם ייפתח בנימה אופטימית, אבל הכלכלנים חוששים מחדשות רעות
שבוע המסחר בעולם צפוי להיפתח בנימה אופטימית כאשר במסגרת פסגת ה-G20 נשיאי שתי המעצמות הגדולות בעולם - טראמפ ושי התחייבו שלא לפעול להסלמה במלחמת הסחר. בנוסף, טראמפ החליט לאפשר לענקית התקשורת הסינית וואווי לרכוש מוצרים ושירותים מחברות אמריקאיות (אבל לא להפך).
עם זאת, האנליסטים מצננים מעט את ההתלהבות, וצופים בין היתר, כי מלחמת הסחר נמצאת בהפוגה זמנית בלבד, פתיחת חזית חדשה של טראמפ עם אירופה, המשך היחלשות הכלכלה הגלובלית ושוק העבודה (אבל לא משבר) והמשך היחלשות הדולר.
אורי גרינפלד הכלכלן הראשי והאסטרטג של בית ההשקעות פסגות: "החדשות הטובות שמגיעות מפסגת ה-G20 הן ששום דבר לא השתנה ושהאמריקאים והסינים חוזרים, כצפוי, לשולחן המשא ומתן".
טראמפ ושי עושים הודנה
"מכיוון שאי-הסלמה זה חדשות טובות, תוצאות הפגישה בהחלט תומכות בשווקים ובסנטימנט החיובי. עם זאת, בשורה התחתונה, הפערים בנושאי הליבה בין הצדדים לא ניתנים לגישור שכן מדובר על מאבק בין שתי המעצמות המובילות בעולם על מקומן בעשורים הבאים. לכן, בדיוק כפי שקרה לאחר פגישת ה-G20 הקודמת בנובמבר, גם הפעם נראה שיחסי האהבה בין טראמפ לשי הם קצרי מועד בלבד וכי הצדדים יחזרו למאבק במהרה.
יתרה מכך, מכיוון שבחצי השנה האחרונה שני הצדדים הקשיחו את עמדותיהם (ארה"ב עם מכסים נוספים וחרם על וואווי וסין עם איומים על חברות אמריקאיות שפועלות בסין), נדמה שצריך שהרף לפיצוץ השיחות אפילו ירד קצת. לא נהיה מופתעים בכלל אם עד סוף השנה טראמפ יטיל מכס על יתרת היבוא מסין והסינים יחלו לפעול באופן נקודתי לפגיעה בחברות אמריקאיות", מעריך גרינפלד.
האירופאים פותחים חזית חדשה מול טראמפ
בגזרה אחרת של מלחמת הסחר, האירופים השלימו בשבוע שעבר את ההפעלה של מערכת INSTEX, מערכת סליקה שתאפשר לפירמות האירופאיות לסחור עם הפירמות האיראניות מחוץ למערכת הסליקה הבינ"ל SWIFT. לדברי גרינפלד, "מה שנשמע כמו קשקוש טכני הוא לא פחות מדרמטי. מכיוון שמערכת ה-SWIFT היתה עד שבוע שעבר מערכת הסליקה הבינ"ל היחידה ומאז נובמבר, בעקבות הטלת הסנקציות של ארה"ב על איראן, הבנקים האיראנים מנותקים ממנה. מכיוון שלאמריקאים יש יכולת גם להטיל וטו על ההשתתפות של חברות איראניות במערכת וגם לנקוט בסנקציות נגד חברות שפועלות מול חברות איראניות, הפעלת מערכת ה-INSTEX מאפשרת למעשה לאיראן להתעלם מהסנקציות האמריקאיות ולחזור לסחור עם העולם".
לדברי גרינפלד, סביר להניח שטראמפ יחזור לאיים על האירופאים בהטלת מכסים ובמגבלות על גישה לבנקים בארה"ב. כפי שניסחה זאת סיגל מנלדקר, האחראית על טרור במשרד האוצר במכתב ששלחה לפני כחודשיים לנשיא INSTEX: "אני מפצירה בכם (מפעילי INSTEX) לבחון את החשיפה הפוטנציאלית לסנקציות ... פעילות כנגד הסנקציות עלולות להוביל להשלכות חמורות הכוללות אבדן גישה למערכת הפיננסית בארה"ב".
יניב חברון, אסטרטג ראשי של בית ההשקעות אלומות: "החגיגות הן לזמן מוגבל – חידוש המשא ומתן בין ארה"ב וסין והקפאת הטלת מכסים נוספים מצדן של שתי המדינות, הן חדשות טובות אבל ממש צפויות. לפחות מבחינת שוק ההון, כאשר מדד ה-S&P 500 סמוך לרמות השיא שלו וגם המדד הסיני לא איבד יותר מידי גובה. המחלוקת העיקרית היתה ונשארה קניין רוחני, או במילים אחרות הגנה מפני העתקות בסין. העניין הוא שהסיכוי שהגנה כזו, תאוגד בחוקים כלשהם בסין הוא אפסי. הסיבה היא שהגנה כזו, קלה ככל שתהיה, עשויה להוות מכה קשה לכלכלה הסינית".
העולם לא הולך למשבר כלכלי, אבל הכלכלה תמשיך להחלש
לדברי חברון, "אין יעד לסיום השיחות – אחד הטריגרים שהשווקים מאוד אהבו בתחילת השיחות בין ארה"ב וסין הוא יעד הזמן שהציבו שתי המעצמות לסיום השיחות והגעה להסכם. התנהלות כזו בדרך כלל מובילה לתוצאות חיוביות ופרקטיות ולא לסחבת. יחד עם זאת, ציפיות לחוד ומציאות לחוד, הסחבת נמשכה, הסכם לא הגיע וגם עכשיו שהשיחות מתחדשות, אין באמת יעד לסיום. המכסים נשארו וימשיכו להכביד על הכלכלה ובהסתברות לא נמוכה יעלו עוד בשנה הקרובה. בשורה התחתונה, העולם לא הולך למשבר כלכלי בעקבות עליית מדרגה במלחמת הסחר בין שתי המעצמות הכלכליות הגדולות בעולם, אבל הוא גם לא מקבל רוח גבית בעקבות פתרון ולכן ההתמתנות הכלכלית צפויה להימשך".
"הדולר צפוי להמשיך להיחלש"
"העולם בדרך להרחבות מוניטריות - הבנק המרכזי בארה"ב בדרך ל 3-4 הפחתות ריבית, שאולי יחלו בשנת 2019 אולי יידחו כולן ל-2020. מה שכן, הפד כמו תמיד לא יפחית ריבית פעם אחת ודי, כשהריבית תרד היא תרד מספר פעמים. גם חידוש השיחות בין סין וארה"ב לא יחזיר את הכלכלה למסלול, אלא בסך הכל ימנע ממנה הדרדרות מהירה יותר. מלבד הבנק המרכזי בארה"ב, גם הבנק המרכזי האירופאי מבטיח הרחבות מוניטריות מחודשות במידה והתחזית הכלכלית לא תשתפר והסיכונים ימשיכו לעלות. בבנק האירופאי יחליטו בקרוב כיצד להילחם בהתמתנות האינפלציה, כאשר הפחתת ריבית נוספת והשקה מחודשת של ה-QE עומדים על הפרק. בשורה התחתונה, הדולר צפוי להמשיך ולהיחלש בעולם וכך גם מול השקל", סיכם חברון.
יונתן כץ וכלכלני לידר שוקי הון: "מרבית הבנקים המרכזים בעולם שוקלים ליישם מדיניות מוניטארית יותר מרחיבה. קיים רצון 'להילחם' במגמת ההתמתנות בפעילות הכלכלית הגלובלית בכלל ובתעשייה בפרט. ההתמתנות נובעת ממספר סיבות, אשר לא ממש יושפעו ממדיניות מוניטארית יותר מרחיבה".
בין הגורמים שמציינים בלידר שוקי הון להמשך היחלשות הכלכלה הגלובלית נמנים מלחמת הסחר אשר פוגעת בהיקף הסחר העולמי ולכן בפעילות בתעשייה בעולם. בנוסף, אי וודאות גוברת לגבי מדיניות הסחר של ארה"ב פוגעת גם בנכונות להגדיל השקעות בנכסים קבועים.
"ריבית נמוכה יותר לא תשפיע כמעט בסביבה של תעסוקה מלאה"
עוד מציינים בלידר כי "מרבית העולם המפותח כבר נמצא בתעסוקה מלאה לאחר מחזור עסקים חיובי במשך מספר רב של שנים. ריבית נמוכה יותר לא תשפיע כמעט בסביבה של תעסוקה מלאה".
כבר לא עושים ילדים כמו פעם
במבט קדימה, לגבי השנים הבאות, מציינים בלידר כי צפויה התכווצות באוכלוסייה בגיל העבודה (גילאים 15-64). "מדובר בתהליך דמוגרפי מאד חשוב של הזדקנות האוכלוסייה. האו"ם מפיק תחזיות לטווח הארוך לגבי חתכי האוכלוסייה השונים בכל המדינות. במבט על העשור הקרוב (עד 2030), האוכלוסייה בגיל העבודה צפויה להתכווץ ב-0.5% לשנה באירופה וב-0.6% ביפן. צפויה התכווצות גם בסין וכמעט קיפאון בארה"ב.
החדשות הטובות: בהודו וגם בישראל צפוי גידול באוכלוסייה בגיל העבודה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.הודנהלרון 02/07/2019 14:25הגב לתגובה זו0 0הם בטח לא יודעים מה זה לא בערבית לא בסינית ולא באנגלית,לכן המריבות ימשיכו כל עוד טראמפ נשיא!איזה יופי!סגור
-
3.אפליקציית מסחר של בנק פועלים מזעזע עם המון ניתוקים (ל"ת)רונן 01/07/2019 10:23הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.עד צתי השוק יקנה את לחיצות הידיים והשואו האמריקאי?!שש 01/07/2019 09:40הגב לתגובה זו1 0כל הדיקטטורים עובדים עליו, מנצלים אותו, והוא עוד מעט אולי יתחלף.....אז על מה כל העליות האלו?סגור
-
1.הכל נכון. הפקטור הכי מרכזי הינו כמות הכסף בשווקים.חיים 01/07/2019 06:40הגב לתגובה זו3 0אין יותר שוק סולידי. אגח בטוחות נותנות תשואה אפסית. שוק המניות הינו האפיק המרכזי.סגור