
השותף השקט של באפט - צ'רלי מאנגר; מה הוא חושב על השווקים?
צ'רלי מאנגר (נולד ב-1924) - הוא אחד ממשקיעי הערך הגדולים מעולם. אז למה הוא לא מקבל כותרות כל שני וחמישי? כי השותף שלו - וורן באפט הוא "הפרונט" של חברת ההשקעות המשותפת - ברקשייר הת'וואיי. ליד באפט קשה לבלוט (הרחבה - כללי ההשקעה של באפט).
מאגנר הוא סגן יו"ר החברה המשותפת, זה עשרות שנים רבות. ההתחלה של מאגנר היתה בכלל בנדל"ן, ובעקיפין זה קשור לשאלה הגדולה - מה עדיף, השקעה בנדל"ן או השקעה במניות (הרחבה כאן).
מאגנר התחיל בהשקעות בנדל"ן, ועבר להשקעות במניות. הוא לא מאמין בהשקעות אופנתיות, הוא לא מאמין בהשקעות בחברות שהמודל העסקי שלהם לא ברור, הוא לא משקיע בחברות שהוא לא מבין את המוצרים שלהם. שיטת ההשקעות שלו דומה מאוד ואפילו זהה לשותפו - וורן באפט.
(המלצת מערכת: צוקרברג ביקש סליחה והבטיח להשתפר; וול-סטריט סלחה: פייסבוק זינקה 60% מתחילת השנה)
- חמישה דברים שכדאי לדעת על מנת להפיק יותר ממסלולי ההשקעה שלכם
- המרד נגד וול סטריט: יכול להיות שעתיד המשקיעים הוא מחוץ לארה"ב?
מה הוא אמר? מאנגר, מזהיר בשנים האחרונות מירידת רמת החיים. לדעתו זה תהליך שיימשך כמה עשורים ויהיו לו השלכות מרחיקות לכת על הצריכה, צמיחה ועל מכלול הפרמטרים הכלכליים. זה ישפיע כמובן גם על שוק המניות.
ביחס לשוקי המניות אמר מאנגר את האמירות הבאות -
"משקיע שאינו מוכן לאפשרות שתיק ההשקעות שלו יספוג ירידה של 50% בתוך 12 חודשים אחת לכמה שנים - מקומו לא בשוק המניות". מאנגר בעצם ביטא באמירה זו את העובדה הפשוטה - שוק המניות מסוכן משמעותית משוק האג"ח ומהשוק הסולידי. הסיכון הזה עשוי לגרום לירידות חדות, אבל , וזה האני מאמין שלו - לאורך זמן המניות מספקות תשואה גבוהה יותר מההשקעות הסולידיות.
עוד אמר מאנגר - "אנחנו חושבים שההשקעה האינטליגנטית היא השקעת ערך. צריך סבלנות במקרים רבים, אבל הערך בסוף צף".
מאנגר לא מאמין בהשקעות מורכבות, הוא נגד נגזרים, חוזים, וממש לא במטבעות דיגיטליים. המודל שלו הוא השקעה במניות איכותיות שיספקו ערך - הן בשל שווי שוק נמוך לעומת השווי הכלכלי, והן בשל תחזיות חיוביות להמשך.
- אינטל וטאיוואן סמיקונדקטור מתקרבות להסכם לשיתוף פעולה אסטרטגי
- מניות הבריאות - מקלט בטוח או אשליה בעידן המכסים החדשים?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
לגישתו ההשקעה בהשקעות ערך מבטאת יתרון גדול לעומת השקעה בנכסים עוקבי מדדים. הוא סבור שהשקעות ערך מספקות תשואה גבוהה יותר מהמדדים , ויש לו כמובן קבלות - ההשקעות שלו הניבו תשואה פנומנלית ביחס למדדי המניות. עם זאת, הוא סבור שלאנשים ללא ידע והבנה בשוק ההון, השקעה פסיבית לרבות קרנות מחקות, עשויה להיות אלטרנטיבה טובה, במידה ויודעים למצוא מנהל שדמי הניהול שלו סבירים.
דמי הניהול אגב, הם נושא חוזר באמירות של באפט. דמי הניהול השוטפים לגישתו פוגעים משמעותית בתשואה הנצברת של המשקיעים, כך שהם הופכים את ההשקעה בנכסים עוקבים ללא כדאית.
המסר שלהם למשקיעים שמעוניינים בהשקעות פסיביות הוא - עדיף השקעות ערך, אבל אם אתם בהשקעות פסיביות, בחנו את דמי הניהול - וזה נכון כמובן גם לכם - משקיעים מקומיים בקרנות מחקות וקרנות סל. דמי הניהול עלו בשנה האחרונה וכדאי אחת לתקופה לבדוק את האלטרנטיבות - דמי הניהול בקרנות שלכם ביחס לדמי הניהול בקרנות אחרות. עשרת הדיברות של באפט
- 8.זמבלה 19/07/2019 12:54הגב לתגובה זוקרנות הסל' בישראל גובות גם עמלה מטורפת גם פער קנייה/מכירה פסיכי רחוק מאוד מה ETF בארה"ב אליו התכוון כותב ההערות בספר של גרהם
- 7.Sassi6 14/07/2019 12:47הגב לתגובה זולהלן מה שאמר מאנגר, כדלקמן, "משקיע שאינו מוכן לאפשרות שתיק ההשקעות שלו יספוג ירידה של 50% בתוך 12 חודשים אחת לכמה שנים - מקומו לא בשוק המניות". אז האם גם הם ספגו ירידה של 50% בבועת הדוט.קום ובמשבר משכנתאות הסב-פריים? אם כן, אז קשה לי להבין איך וכיצד הצליחו להגיע לתשואה כזו גבוהה פנומנלית, ואם לא, אז מדוע ולמה הם לא הזהירו אותנו, ושתקו כמו דג?
- 6.אורי 13/07/2019 13:24הגב לתגובה זויש להם כמה מניות אבל אותם הביאו הדור השני של החברה. באפט ומאנגר לא משקיעים בכלל בהיי טק ואמנם החברה שלהם מצויינת כבר שנים רבות, אבל פחות בשנים האחרונות כי הם מתקשים ללכת עם הזמן. למרות זאת העסקים הסולידיים שלהם עדיין טובים מאוד.
- 5.משהמשה 12/07/2019 20:17הגב לתגובה זו"..כדאי אחת לתקופה לבדוק את האלטרנטיבות - דמי הניהול בקרנות שלכם ביחס לדמי הניהול בקרנות אחרות .."
- 4.הבן אדם בן 95 ראבק , הלוואי שאנחנו ניתן המלצות בגיל כזה (ל"ת)אלי 12/07/2019 16:09הגב לתגובה זו
- 3.בן 12/07/2019 15:59הגב לתגובה זובכל זאת, נפלו עם טבע. בדיוק כמוני. טבע מייצרת ערך?
- 2.מחזיקים טבע והרבה..... (ל"ת)רפי 12/07/2019 14:01הגב לתגובה זו
- 1.לרון 12/07/2019 11:38הגב לתגובה זובעיקר ההיסטוריים,אך קשה לעיתים להבין למה ברקשייר אינם חותכים כשלונות ברורים מבחינתם כמו ibm קודם ו khc עכשיו!
- לרון 12/07/2019 20:59הגב לתגובה זועל טבע רווית החובות!ויגודמן יחזיר פעם משהו,איזה שקל?