לראות ולא להאמין: עד כמה מבחני הלחץ באירופה הפכו לבדיחה?
"התוצאות האחרונות מצביעות כי מאמצי הבנקים לבנות את בסיס ההון שלהם בשנים האחרונות תרמו לחיזוק היכולת של המערכת הבנקאית לעמוד בפני זעזועים משמעותיים", כך טענו ברשות האירופאית לבנקאות (EBA), בעקבות תוצאות מבחני הלחץ שערכו לבנקים באירופה בשנה שעברה. התוצאות של מבחני הלחץ קיבלו את האישור של ה-ECB שטען בזמנו כי "המערכת האירופאית חסינה יותר בפני זעזועים פיננסים". דו"ח שפרסם בית המשפט האירופאי לביקורת בשבוע האחרון, חושף עד כמה "מבחני הלחץ" הפכו להיות בדיחה באירופה.
הכשל הראשון שמפורסם בדו"ח הוא הורדה של מספר הבנקים הבעייתיים מהבדיקה. מספר הנבדקים בסבב הראשון של מבחני הלחץ ב-2011 עמד על 90 בנקים מ-21 מדינות. במבחני הלחץ האחרוני נבדקו רק 48 בנקים מ-15 מדינות. בדו"ח מצוין כי דווקא הבנקים הבעייתיים, מאיטליה/יוון/וקפריסין, נעדרו מהבדיקה.
הכשל השני הוא התרחיש השלילי שחושב, שלא התייחס כמעט לאיומים המערכתיים החשובים שעומדים בפני המערכת הבנקאית באירופה. בדו"ח טוענים כי התסריט השלילי שהוצג במבחן האחרון, מייצג פחות סיכונים מהסיכונים שהמערכת צריכה להתמודד היום: התסריט בדק את העמידות של הבנקים כנגד האטה כלכלית, ולא זעזוע שנובע בעיקר מכשלים במערכת הפיננסית (כפי שהתרחש בשנה האחרונה). בדו"ח נותנים רשימה של פרמטרים שנעדרו מהמבחנים האחרונים: ההשפעה של הריבית השלילית על הרווחיות של הבנקים, מצב ההלוואות הבעייתיות (Non-performing loans), ובעיות נזילות בבנקים.
בדו"ח טוענים כי התרחיש שהוצג במבחן האחרון רחוק מאוד מהסיטואציה שהתרחשה במשבר הכלכלי ב-2008. השאלה הגדולה שעולה מכך היא איך אפשר להחליט אם הבנקים באירופה חזקים מהמצב לפני המשבר הכלכלי, אם הסיטואציה הנבחנת היא הרבה יותר קלה.
הכשל השלישי ואולי המפתיע ביותר הוא שמי שמבצע את החישוב הם הבנקים עצמם! כאשר הדו"ח מציין כי הרשות הבנקאות (EBA) לא עושה מספיק בכדי לאמת את הנתונים ולהבטיח את האמינות של התוצאות (בדו"ח מועברת ביקורת גם על ה-ECB). למעשה, ה-EBA יש רק "בערך 7 עובדים במשרה מלאה" שאחראים על פרסום הנתונים.
אם נצטרך לדמה את הסיטואציה שעולה מהדו"ח למערכת החינוך: הרשות האירופאית יצרה מבחן קל במיוחד, הוציאה את התלמידים החלשים מהכיתה, ונתנה לתלמידים שנשארו לחשב את התוצאות שלהם למבחן לבד. לבסוף, הרשות פרסמה כי "כל התלמידים עברו את המבחן".
נזכיר כי הצרות במערכת הבנקאות באירופה חזרו למרכז הבמה ברקע לבעיות בדויטשה בנק (סימול:DB), שהכריז על צעדי התייעלות משמעותיים עם קיצוץ של לפחות 18,000 עובדים. הבעיה הגדולה בדויטשה בנק ממשיכה להיות תיק הנגזרים של 43 טריליון דולר, שמאותת כי נפילתו צפויה לגרום לשרשרת אירועים (לכתבה המלאה).
נציין כי באירופה נערכים לבנקים "מבחני לחץ" רק פעם בשנתיים, בניגוד לשוק האמריקני. נוסיף כי גם תוצאות "מבחני הלחץ" האחרונים בארה"ב היו בעייתיים (לכתבה המלאה).
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.ובבנקים הישראלים???? חחחחחחחחחחחחחחחח ובנק ישראל חחחחחחאבי 16/07/2019 06:49הגב לתגובה זו0 0חחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחח , וחברת מידרג ..חחחחחחחח , מחירי הגז ? חחחחחח שקל / דולר חחחחחחחחחחח מחירי הדירות ??? חחחחחח במחיר וילה בהרצליה פיתוח על כביש החוף,אפשר לקנות את הוילה של ג׳ורג קלוני על אגם קומו חחחחחחחחח ועוד נישאר לך כסף לסירה יפה !סגור
-
3.הדיווחים והנתונים שמוצגים לציבור שקרייםהשקר הגדול 16/07/2019 06:40הגב לתגובה זו1 0ריבית שלילית טובה לכלכלה. בדיחה גרועה על חשבון החוסכים ופנסיונרים. אין אינפלציה כי הנתונים מוטים ומודדים את מה שלא צריך. לא צריך להיות סטטיסטיקאי כדי לראות שהאריזות מתכווצות והמחירי מוצרים זוחלים מעלה. האלפיון העליון רוצה להמשיך את החגיגה על חשבון העובדים .תשאלו את עצמכם, למה השכר לא עולה בהתאם לעלית המחיר דירות , מכוניות .סגור
-
2.שכל הבנקים באירופה יפשטו את הרגל -יבשת אנטישמית (ל"ת)זלי 15/07/2019 23:30הגב לתגובה זו3 3סגור
-
1.שהארופאים יפלו לגמרי-לא מפריע להם שאירן תהיה גרעינית (ל"ת)שלמה 15/07/2019 23:28הגב לתגובה זו3 5סגור
-
מה אמר אינשטיין על טיפשות ? (ל"ת)אבי 16/07/2019 06:51הגב לתגובה זו0 0סגור
- טען עוד
-
אתה פשוט לא מבין כלום... אם רק אחד מהבנקים באירופה יפולמשקיע 15/07/2019 23:44הגב לתגובה זו4 0זה יגרום לתגובת שרשרת שאף אחד לא יכול להעריך... ושלא תחשוב שהבנקים בישראל לא חשופים להשקעות במליארדי שקלים מול מערכת הבנקאות באירופה. להזכירך שבמשבר הסב פריים אחד מהבנקים בישראל שלא הוזכר השם שלו היה בסכנת קריסה מרוב חשיפתו להשקעה בתיקי סב פריים אז גם ישראל לא חסינה לזעזועים גלובאליים. בלי שנאה שתגרום לך לעוורוןסגור