הלחץ על הכלכלה הטורקית צפוי להתחדש כעת
קצת פחות משנה לאחר ההתרסקות של הכלכלה הטורקית, נראה כי מקבלי ההחלטות במדינה ממשיכים להתעלם מ"חוקי הטבע", והודיעו היום על חיתוך חד של הריביות במדינה ב-4.25% לרמה של 19.75%. המהלך היום מגיע בתזמון הגרוע ביותר, כאשר חידוש בריחת ההון מהמדינה נראה כבלתי נמנע כעת.
בעולם שבו צמיחה בנויה על אשראי, מערכת בנקאות יציבה היא ברוב מוחלט של המקרים המפתח להתפתחות תקינה של הכלכלה, ומשבר כלכלי נובע לרוב מחוסר איזון במערכת הבנקאית, שמתגלגל לפרמטרים נוספים בכלכלה. זוהי בגדול הבעיה העיקרית שטורקיה מתמודדת איתה בשנתיים האחרונות.
נלך קצת אחורה. הצמיחה החזקה בעשור האחרון בשווקים המתעוררים ובפרט בטורקיה אופיינה בגידול עצום של החוב, כאשר הבנק המרכזי של טורקיה עודד זאת ע"י הורדה ריביות. בנוסף, הכסף הזול מצד הפד' עודד חברות טורקיות לקחת חובות בדולרים.
כמה התהליך הזה משמעותי? לפי הדו"ח האחרון של הבנק המרכזי במדינה בתחילת השנה, היחס בין כמות ההלוואות שחילקו הבנקים בלירה טורקית מול כמות הפיקדונות בלירה עמד על 141%, דבר שהפך את הבנקים הטורקיים לפגיעים במיוחד, כאשר כל ירידה של פיקדונות מערערת את יציבותם.
כפי שטענו בעבר, הדבר המשמעותי ביותר לשווקים בשנה האחרונה הוא צמצום מאזן הפד'. המאזן של הפד' הוא בעצם התחייבות שיש לפד' כלפי הבנקים, והיא נרשמת במאזני הבנקים כ"נכס". לכן, כאשר מאזן הפד' יורד, שורת הנכסים במאזנים של הבנקים יורדת בהתאמה. במהלך 2018 נדרשו הבנקים להתמודד עם סיטואציה לא מוכרת: מצד אחד, הנכסים שלהם החלו לרדת, ומצד שני הם התבקשו לשמור על יחס רזרבה מתאים.
השווקים המתעוררים, שגם ככה סובלים מחוסר יציבות כלכלית, היום הראשונים להיפגע, דולרים החלו לזרום מכיוונם אל ארה"ב. המשמעות עבור סקטור הבנקאות ממונף היא קטלנית: שורת הפיקדונות של הבנקים החלו לרדת במהירות. המערכת כבר לא יציבה.
הציבור שהבין שהבנקים בצרות, בתוספת למתיחות בין ארדואן לארה"ב, החל למשוך פיקדונות – כדור השלג צבר תאוצה. הבנק המרכזי במדינה יכול לעזור לבנקים בסיטואציה כזו ע"י מתן הלוואות בלירה טורקית, אך המשמעות היא שהמטבע המקומי צונח, וזה בדיוק מה שהתרחש.
לקראת הבחירות האחרונות במדינה ניתן היה לשים לב לעוד אירוע משמעותי בסקטור הבנקאות במדינה. הבנקים הממשלתיים, שלאורך שנים היו פחות אגרסיביים במתן הלוואות לציבור מהבנקים הפרטיים, החלו להגדיל משמעותית את ההלוואות שלהם לציבור. כעת, גם המאזנים שלהם נראים רע.
למרות הכל, בשנה האחרונה התייצבה הלירה הטורקית, וזאת בעיקר העובדה כי לא היה לחץ של דולרים בשווקים כאשר הממשל האמריקני, הצרכן הגדול ביותר של דולרים בשוק, נותר מחוץ למשחק. כפי שדיווחנו בשבוע שעבר (לכתבה המלאה), ברגע ש"תקרת החוב" האמריקני תעלה, מצוקת הנזילות בשווקים צפויה להתפרץ שוב.
בעוד הדרישה לדולרים בשווקים צפויה לעלות כעת משמעותית, נגיד הבנק המרכזי החדש קיבל היום את דרישותיו של ארדואן וחתך את הריבית בחדות. התהליך של 2018 צפוי לחזור על עצמו.
הממשל הטורקי עשוי למכור נכסים כמו מניות/זהב במטרה להגן על המטבע, אך זה לא יכול להימשך לאורך זמן. הלירה הטורקית בצרות גדולות.
גרף הדולר מול הלירה הטורקית: התכנסות לקראת מהלך חד
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.איזו הזיה, מתי הכלכלה הטורקית התרסקהעלי 27/07/2019 21:05הגב לתגובה זו0 0היא רק התחזקה והיא עוד תתחזק, מה שכן יקרוס זזו ככלכלת ארצות הבריתסגור
-
3.אני דווקא בשורט על ה usdtry.הלירה תתחזק עם הזמןנתן 26/07/2019 10:36הגב לתגובה זו0 0קניתי באיזור 6.5 קצת מתחת לפיק...ויש לי סבלנות של פיל. ארדואן ירים את הספינה לפחות עד חגיגות ה 100 שנה להקמת המדינה בעוד שנתיים...סגור
-
2.אפשר תמונה יותר אפוקליטית בבקשה? (ל"ת)זארקה 25/07/2019 21:53הגב לתגובה זו0 2סגור
-
1.איזה מחזה מרהיב ביופיו שטורקיה ובמיוחד ארדואן עולים באשהמעניש 25/07/2019 20:08הגב לתגובה זו0 2זה המחזה היפה ביותר שראיתי במיוחד לארדואן הטורקי שיש לו שנאה לישראל ועכשיו רואים איך שהו מדמם להרס כלכלי כל כך יפה שיעלים את הצורר שונא ישראל מהמפה הפוליטית כל כך כייף שעושה חשק לתקוע טורקיה עם כוס קפה מיוחד של הטורקים .סגור