הונאת הפונזי של הבנק המרכזי בארגנטינה
הכלכלה הארגנטינאית חזרה ביומיים האחרונים למרכז הבמה: המטבע המקומי משלים הערב צניחה של יותר מ-22% ב-2 ימי המסחר האחרונים. במקביל, מדד המניות ירדו ביומיים האחרונים ביותר מ-33%, ומניות הבנקים במדינה צנחו ביותר מ-50%. הטריגר הרשמי למהלך היה תוצאות הבחירות המוקדמות במדינה, אך יש 2 גורמים עיקריים שאחראים למהלך: הגורם הראשון הוא הצפי בשווקים לתנאי מימון הדוקים יותר בחודשים הקרובים, כפי שהזכרנו מספר פעמים בתקופה האחרונה. הגורם השני, שלמעשה ייצר את הקרקע לפיחותים במטבע בשנתיים האחרונות, הוא "הונאת הפונזי" שמבצע הבנק המרכזי במדינה בשנים האחרונות.
בכלליות, הבעיה המרכזי של הבנק המרכזי במדינה (BRCA) היא גידול משמעותי בשורת ההתחייבויות מול שורת נכסים נמוכה במיוחד. בסופו של דבר, לבנק המרכזי אין ברירה אלא "לייצר כסף" יש מאין, דבר שגורם לפיחות חד בשער המטבע.
על מנת להבין את גודל הבעיה של ארגנטינה, יש צורך לצלול לדו"חות הבנק המרכזי במדינה. פעם בשנה, בדרך כלל ביולי, מפרסם הבנק את תוצאותיו לשנה האחרונה (לדו"חות של הבנק). התרשים הבא מציג את הכנסות הבנק מהריבית מול הוצאות הריבית של הבנק. בתחילת העשור האחרון היה הבנק בגירעון של 0.4% בלבד מהתוצר הגולמי במדינה, כאשר הגירעון של הבנק החל לעלות בהדרגה בשנים האחרונות. בשנת 2018 עמד הגירעון של הבנק המרכזי על 2.2% מהתוצר.
מאזן הבנק המרכזי בארגנטינה: גירעון שגדל בהתמדה בשנים האחרונות
במקביל להידרדרות המהירה במאזן הבנק המרכזי של המדינה, הגירעון הממשלתי של המדינה עמד ברוב העשור האחרון ברמה של 5%-6% מהתוצר, כאשר הממשל המקומי מאמץ גישה סוציאליסטית במיוחד. בנוסף, מאז 2011 תומך הבנק המרכזי בהוצאות הממשל במספר דרכים, כאשר אחת מהן היא העברת חלק מההכנסות מריבית של הבנק לטובת תקציב המדינה – ההידרדרות במאזן הבנק המרכזי היא קטסטרופלית בסיטואציה כזו.
במטרה לעצור את גידול המשמעותי בכמות הפזו בשווקים מבצע הבנק מספר תוכניות בשנים האחרונות במטרה להקטין את כמות הכסף בשוק. מבלי לטפל בבעיות המבניות במדינה (הוצאות הממשל), מימון שוטף תוכניות מגדיל באופן משמעותי את התחייבויות הבנק, עד שבסופו של דבר נאלץ הבנק המרכזי "להדפיס כסף" לממן את אותן התחייבויות.
הגרף הבא הוא מספר מסביר את הבעיה של הבנק בפשטות יותר – הניסיון לעצור את גידול בסיס הכסף בשוק העמיס על מאזן הבנק המרכזי, עד שהוא נאלץ בשנה האחרונה להדפיס כסף בשביל לממן את ההתחייבויות.
ולמה מדובר ב"הונאת פונזי"?
השיטה הזו יכולה לעבוד עד לרגע הבנק המרכזי לא יכול לצבור יותר התחייבויות, ואז הכל קורס כמו ב-2018. בשנה שעברה קיבלה ארגנטינה חבילת של 57 מיליארד דולר מקרן המטבע העולמי (IMF), ההלוואה הגדולה ביותר שחילקה הקרן אי פעם. הכסף שקיבלה ארגנטינה אמנם איזן זמנית את הגירעון של הבנק המרכזי במדינה, אך המדינה לא שינתה באופן מהותי את התנהלותה הפיננסית. ברגע שקרן ההלוואה נגמרת – ההתחייבויות של הבנק המרכזי מחייבות פיחות חד נוסף, הכל תלוי מתי הכסף מקרן המטבע נגמר.
גרף הדולר מול הפזו הארגנטינאי: בשיטה הנוכחית, הפזו חייב לעבור פיחות מידי תקופה
אם נוסיף את העובדה כי במקביל כמות הדולרים בשווקים צפויה לצנוח בחדות בחודשים הקרובים, נראה כי ההחרפה בסיטואציה הכלכלית במדינה רק בתחילתה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.בירבורי בירבורים - ישראל לא בגרעון תקציבי ?בירבורים 13/08/2019 21:56הגב לתגובה זו5 0איך מדינת ישראל יכולה להרשות לעצמה גרעון שנתי של 2 אחוז ואפילו 3 אחוז - הרי זה אומר שכול 10 שנים נוצר חוב בגודל של 20 אחוז עד שליש מהתקציב השנתי - איך זה יכול להימשך עשורים על עשורים - אף אחד לא בונה על להחזיר את החוב ? ------ ""המערכת הפוליטית והכלכלית סוערת מאז הודיע משרד האוצר כי הגירעון התקציבי ב-12 החודשים שהסתיימו באוקטובר 2018 זינק ל-3.6%. ההודעה המטרידה פורסמה אתמול (ב') בשעת ערב מאוחרת, דווקא כשבכירים במערכת הממשלתית התכנסו בירושלים כדי להיפרד מנגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג, המסיימת את כהונתה בשבוע הבא."סגור
-
2.חומר למחשבה לשני הליצנים הכלכליים.עמיר פרץ ואורלי לי (ל"ת)פז 13/08/2019 21:42הגב לתגובה זו4 2סגור
-
1.שטויותאבי 13/08/2019 21:39הגב לתגובה זו7 2שטויות במיץ אירופה לא מדפיסה כספים , ארהב לא בגירעון ועשתה הרחבות כמותיות שהכסף ניהיה נייר טוילט....... אז מה ההבדל? שמטבע של גוש הוא לא מטבע של מדינה למעשה ארהב הדפיסה ראשונה העבירה את הבעיה לאירופה שהדפיסה כסף והעבירה את הבעיה למדינות פריפריה...... בגלגול הבא לא יהיה מנוס. יהיה משבר אמוןסגור
-
אבי אתה גאון או מה? (ל"ת)צביקה 19/08/2019 21:34הגב לתגובה זו0 0סגור