מלחמות בכל החזיתות, אבל המניות בשיא - האם הגיע הזמן לממש?

מהם היתרונות שבהשקעה בזהב בעיתוי הנוכחי, למה קרן סל על יפן היא השקעה טובה, ומדוע כדאי למכור מניות בנקים בחו"ל?
 | 
telegram
(8)

​שימו לב כמה מלחמות מתרחשות במקביל: מלחמת הסחר והמטבע העולמית, מלחמות  סייבר, מלחמות בין מדינות; מלחמות בחברות האינטרנטט הגלובליות ועוד. אז איך זה ששוק המניות האמריקאי עדיין קרוב לשיאו, למרות כל המלחמות האלו?

אבל, רגע לפני שאכנס לאבסורד הזה, אחזור לבסיס - מה המטרות של המאמרים שלי?

המטרה הראשונה -  לעודד ולתמוך בחשיבה עצמאית ביחס לתפיסת המציאות של השווקים הפיננסיים ומהלכי ההשקעה בהם. הכלים בהם אני משתמש הם ניתוח טכני - התנהגותי, עיבוד ביקורתי של כותרות וכתבות פיננסיות וחיפוש רעיונות וכיווני השקעה בפרסומים של כותבים שאני מזהה כחדים, עצמאיים ורלבנטיים. בלי חשיבה עצמאית, אנחנו מפסידים כסף בגלל כל הרעשים, המניפולציות והעלויות שהמדיה והתעשיה הפיננסית מעמיסים עלינו.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

המטרה השנייה - להניע ללקיחת אחריות והתנהלות פיננסית עצמאית הן בשל מעלותיה בפני עצמה והן כהגנה מפני העלויות והחסרונות של מרכיבים בתעשייה הפיננסית ומוצריה.

והמטרה השלישית - הקניה של מיומנויות מנטאליות לחשיבה והתנהלות עצמאית בשוק ההון.

מלחמה או שלום?
נתחיל ב"תפיסת המציאות של השווקים הפיננסיים". המילה מלחמה נמצאת תדיר בכותרות הראשיות של המדיה הפיננסית. תחשבו עלינו כשאנחנו נמצאים במצב כזה או אחר של מלחמה צבאית. היא חובקת את כל מרכיבי חיינו בין היתר כי אנחנו רואים, חווים ומפחדים מהרקטות, מהמוות, מההרס ומשאר ההשלכות על חיינו. יש גם מלחמות שאינן צבאיות -  אנחנו נוטים להתעלם מהמלחמות האלו, הן נראות לנו משחק של מנהיגים.

אלא שהמלחמות האלו הן לא רחוקות מאיתנו, בין ארה"ב לסין ואירופה. המלחמות האלו וכלי המלחמה, לרבות ריבית אפסית – שלילית והדפסת כסף בקצב מכונות הדפוס יכולות להוביל למשבר הפיננסי הבא שהוא לא יהיה "בועת טכנולוגיה", לא "סאב פריים ונגזרות פיננסיות", אלא משבר המשברים – משבר האימון בכסף ושבירת פרדיגמות כלכליות מרכזיות. המשבר הזה נוגע גם אלינו, זה לא מרוחק, זה פה. 

להזכירכם לא היינו רחוקים ממשבר אמון גדול ב- 2008, לא היינו רחוקים ממשברי מטבע - בהתחלה בקשר לדולר ובהמשך ביחס לאירו ומטבעות אחרים (ראו בהמשך בהקשר לביטקוין, ארגנטינה והונג קונג).

ובהינתן שמלחמה יכולה לחלחל למצבכם הפיננסי, כדאי לבדוק האם הנכסים הפיננסיים שלכם מוכנים למצב של משבר. האם מי שמנהל אותם לקוח אפשרויות משבריות בחשבון. הדבר האחרון שאנחנו רוצים הוא גנרל שאנן. האם גנרל ניהול הכסף שלנו  (שכיר או אנחנו..) מביט אל המציאות? בודק את קווי ההגנה?

וכל זאת עוד טרם התייחסנו למלחמה המתפתח בין ממשלות לבין החברות הגדולות שמתחילות להתנהג כמו מדינות וירטואליות ורוצות להיכנס גם לתחום הפיננסים והמטבעות. אנתוני דה – לנואה, כלכלן מקרן המטבע הבן לאומית צוטט השבוע ב"גלובס" ושאל: "מה ערכו של מטבע שאין מאחוריו בנק מרכזי ?.... הם (הבנקים המרכזיים) עדיין מוסדות ציבור והציבור שולט בהם, גם אם זה בעקיפין דרך הממשלה שממנה את נגידי הבנק".

דה לנואה העלה עוד נקודות רגולטוריות אבל אני רוצה לסגור את הפינה ולהזכיר שמשבר 2008 נגרם בין היתר בשל מדיניות שגויה של הבנק המרכזי בראשות אלן גרינספן וכי פרט להדפסת כסף, מדיניות מרחיבה וחילוצים של מוסדות פיננסיים לא ראינו איזה הפגנת יכולת של הבנקים המרכזיים להתמודד עם בעיות ומצוקות כלכליות וגם ממשלות לא ממש מצליחות בכך (תזכורות: פקקים, בתי חולים, חינוך, רווחה, דיור, דו קיום חברתי...).

דה לנואה שואל האם יש מצב שחברות מסחריות יעשו זאת יותר טוב ואני מזכיר לכם שבמודל הקפיטליסטי הנחת המוצא צריכה להיות שכן כאשר תפקיד הרגולטור הוא לפקח, לחוקק חוקים שישמרו על הלקוחות וכו'. בכל מקרה, כאשר ממשלות ורגולטורים נלחמים עכשיו בחברות הגדולות, שסובלות גם ממלחמת הסחר, זו מלחמה שגם ממנה אי אפשר להתעלם (ראו מה קרה למניות חברות התרופות). כמו כן, אל תצפו שהבנקים המרכזיים יצילו אתכם (ראו תוצאות התנהלות בנק ישראל מול שער הדולר וההפסדים העצומים שהוא ספג) וכדאי שתתייחסו למוצא פיהם כפי שאתם מתייחסים לדובר צבאי בעת מלחמה. את האמת והמחיר האמיתי אנחנו מגלים אחרי הסכם הפסקת האש...

אחד הכותבים ה"עצמאיים והרלבנטיים", שאני עוקב אחריהם, הוא מתי גרינספן מ-eToro. באחד הדיוורים שלו מהשבוע האחרון הוא ציין שהביטקוין נסחר בפרמיה בהונג קונג ובארגנטינה. כלומר במדינות האלו הביטקוין עולה יותר (זה לא היה מתקיים  אם המסחר בביטקוין היה כמו בכל מטבע חוץ) משום שעבור חלק מהמשקיעים שם, הוא נחשב מקלט בטוח. במדינות האלו, בטורקיה, בסין, באירופה (בדקו איפה נמצאים מדדי המניות של מדינות אירפה), בבריטניה וגם בארצות הברית (ציינתי בשבוע שעבר את העובדה שהמעמד הבינוני בארה"ב שוקע בחובות בשביל לשמור על רמת החיים), כבר מרגישים בתצורות שונות את הבעיות הכלכליות העולמיות.

לצערי, לא נוכל לחשוב שישראל היא מקלט בטוח למרות שהשקל שלנו, כרגע, מספק מידה רבה של נחמה. אולי שתיקתו של שר האוצר כחלון היא מהלם העתיד לבוא?  

איך לוקחים אחריות אישית?
אז איך מסתדרים בכל הכאוס הזה? אפשר כמובן לאמר: "אני לא מבין בזה" ולסמוך על שר האוצר, ממשלת ישראל, ועדת הכספים, הממונה על שוק ההון והמוסדות הפיננסיים שידאגו לנו בצורה הטובה ביותר. אם אתם מרגישים שזה עובד לכם, בהצלחה.

אפשרות שניה היא לבחון את תיק ההשקעות שלכם, המנוהל באופן עצמאי, ו/או על ידי מנהל השקעות, יועץ השקעות והמוסדות הפנסיוניים ולראות האם הוא מוכן לסערה עולמית והאם, כבר בימים אלו, הוא שורד את תהפוכות השווקים. העובדה שמדדי המניות האמריקאים עוד נושקים לשיאים של כל הזמנים היא מטעה והרבה מניות אמריקאיות ומדדי מניות בעולם כבר נמצאים בירידה עמוקה.

האם יש אלוקציה נכונה של מדינות ומטבעות בתיק שלכם? האם מניות נבחרות בהתאם למגמות הכלכליות העתידיות או על פי תפיסת עולם ישנה? דוגמא מקומית כואבת היא טבע אבל יש עוד הרבה דוגמאות למניות בארה"ב ובעולם שכבר ירדו עשרות אחוזים, כולל כמובן מניות של חברות סיניות מובילות.

לא תמיד תוכלו להגיע לרזולוציה ברמת מניה של האחזקות שלכם אבל לפחות תוכלו לבדוק אחוזי אחזקה במניות, ביצועים ועלויות. אם דמי הניהול שאתם משלמים גבוהים מהממוצע והביצועים שאתם מקבלים נמוכים מהממוצע, תתקשרו לשירות לקוחות ותבקשו לקבוע פגישה ולקבל הסברים. ככל ש"תאספו" יותר כסף עכשיו ותשמרו עליו, יהיה לכם יותר לימים הקשים.

וכמובן, אפשר לפתח מיומנויות, מקצועיות ומנטאליות, לניהול עצמאי תיק ההשקעות. בסיס המיומנויות המקצועיות מבחינתי הוא הניתוח הטכני - התנהגותי. למיומנויות מנטאליות אתייחס בעתיד.

ניתוח טכני – החבר הנאמן של המשקיע
למה ניתוח טכני? משום שניתוח טכני מראה מה קורה בשווקים לפני שההסברים בדיעבד מתפרסמים. ניתוח טכני מראה את הזרימה של תודעת המשקיעים ושל הכסף שבא בעקבותיה. ניתוח טכני מזהה נקודות מבחן מהותיות בשוק ועל פי ההתנהגות סביבן מעיד על הצפוי לבוא.

האם ניתוח טכני הוא תעודת ביטוח? ברור שלא. ראשית כי ברבור שחור אמיתי יופיע בהפתעה. שנית, כי ישנן הרבה הטיות ומגבלות מנטאליות שמשפיעות על התנהלות המשקיע.

כמה כיוונים ממפת הגרפים
התחזקות הזהב היא תופעה שמבטאת חששות. זהו גם תמרור אזהרה וגם אמצעי להגן על התיק ולהרוויח כסף. הזהב ומניותיו קצת תנודתיים כרגע בשל מהלך העלייה החד שעבר עליהם אך מנקודת מבט ארוכת טווח, יש להם עוד לאן לעלות וכנראה הרבה. שימו לב לכך שחברות הכרייה, בהכללה, מפרסמות דו"חות עם תחזיות חיוביות וכך גם השוק מפרש אותם (למשל: GOLD, NEM).

אני חושב שברמת החברות הגדולות עדיפה ה- ETF שכוללת אותן: GDX, ואת ההרפתקאות אפשר לקחת או במינוף, NUGT, או בחברות הקטנות עם ה"שערים האופטיים" הנמוכים כמו BTG, KGC, HMY.

ביחס לסקטורים, ציינתי את חולשת סקטור הבנקים בארה"ב כפי שניתן להבחין בה על הגרף של KBE, ETF מניות הבנקים. זה אומר שבהכללה אם יש לכם מניות של בנקים אמריקאיים בתיק, אולי צריך לשקול זאת שוב.

בחלק של סקטורים לעתיד, התייחסתי כבר לסקטור המריחואנה הרפואית. המניות וה-ETF עדיין תנודתיות עקב מאפיינים של התפתחות כל סקטור חדש. אם נסתכל על הגרף של MJ, אחת מתעודות המריחואנה, ניתן לראות ניסיונות תמיכה ב-25 דולר. די מקבילים לניסיונות התמיכה של ACB, אחת החברות המובילות בתחום, סביב 5, 5.5 דולר. קחו בחשבון ביחס למריחואנה הרפואית שהכיוון של התחום מבחינת ביקוש ורגולציה הוא חיובי.

הבעיות הן חבלי לידה של סקטור חדש והן כוללות בעיות של רווחיות, יצור והפצה, רגולציה ולצערנו גם תרמיות. אנחנו נעקוב כאן וננסה לראות מתי ומי מהסקטור הזה חוזר למומנטום חיובי. זכרו שייאוש ודשדוש מיצרים הזדמנות.

עוד סקטור מעניין לעקוב אחריו ולהשקיע בו הוא סקטור התשלומים הדיגיטאליים וטכנולוגיית הבלוקצ'יין שמתפרשת מעבר לו. בעוד שרוב מטבעות הקריפטו התרסקו, הטכנולוגיה מתחזקת ומתפתחת. נזכיר שאפילו רשות ניירות הערך האמריקאית הודיעה שהיא תיכנס לתחום.

יש מספר תעודות סל רלבנטיות ולהבנתי, הרלבנטית מכולן היא BLOK. יש לה תמיכה ב- 17.3 והיא מתחזקת לאיטה בהשוואה ל-S&P500 מנקודת מבט ארוכת טווח.

המניה עם המשקל הגבוה ביותר בתעודה היא OSTK האמריקאית, מניה שהתרסקה מ- 86 דולר ל-9.40 ועכשיו נסחרת מעל תמיכה יפה ב-16.4. גם שתי מניות אמריקאיות נוספות שנמצאות ברשימה הפותחת, SQ ו-IBM, נמצאות במצב טכני נוח מאוד אז שלושתן נותנות רוח גבית לתעודה. יש בתעודה חברות טכנולוגיות נוספות שאני פחות מכיר ורבות מהן לא נסחרות בארה"ב.

ברמת מדינות, הבעתי כאן עניין ביפן ETF EWJ. הסיפור כאן הוא סיפור של שוק שנמצא נמוך ביחס לשיאו, שלא כמו השוק האמריקאי (המחשבה, שאולי טראמפ הולך לפיה, שכל העולם יכול להתרסק וארה"ב יכולה לשגשג היא בעיתית בעיני).

כרגע, נראה לי רעיון טוב להסיט כסף מהשקעה בארה"ב ליפן. יש ל-EWJ תמיכה ב-52 דולר ואם תחזור אל מעל מחסום הממוצעים הנעים ב-54 דולר היא יכולה לתת מהלך נאה. אחת המניות היפניות האטרקטיביות שניתן לקנות גם בארה"ב היא SoftBank  - SFTBY שהשקעה בה היא למעשה גם השקעה בסל טכנולוגיות עולמיות חדשניות. המניה ירדה לרמת תמיכה באזור ה – 22.4 וזו מהווה נקודת כניסה טכנית טובה מאוד.

ולסיום אך לא פחות חשוב, ה-S&P500. אתחיל במדד שמודד את מצבן הטכני של 500 מניות ה-S&P500. המדד הזה מראה כי הלחץ כלפי מטה צפוי להימשך. גם החציה הקלה, כרגע, של הממוצע ל-21 יום את הממוצע ל-50 יום כלפי מטה היא סימן דובי שייבדק ביימים אלו שוב. המשמעות כרגע היא שיהיה שוק תנודתי (אם לא יורד) ואם יחזיק מעל המים, זה יהיה בזכות מספר קטן יחסית של מניות. החזקה פאסיבית של תעודת מדד נראית כרגע כלא אידאלית. מהלך מעל 2960 יסמן פריצה למעלה ומהלך מתחת 2820 יהיה סימן שלילי.

ואם קראתם עד כה, בניגוד לתפישה המקובלת על קריאה מקוונת, אז תודה! ותחשבו מה אתם עושים עם כל המידע הזה...

* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(8):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 8.
    סופטבנק יחטפו על ההשקעה באדם נוימן (ל"ת)
    ג 24/08/2019 21:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 7.
    אין מילה אחרת מאשר בול....שיט (ל"ת)
    שי לפידות 24/08/2019 13:41
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 6.
    הכי חשוב בכלכלה זה
    מומחה לקנוניות 23/08/2019 04:51
    הגב לתגובה זו
    1 0
    כמות הכסף מחיר הכסף ומהירות גלגול הכסף. שאר הדברים הם הטפחות ולא המסד. אגב סופטבנק זה השקעה גרועה מבחינה כלכלית לטווח ארוך.
    סגור
  • 5.
    איך לקנות sftby שהמחזור רק 200 מניות (ל"ת)
    מירו 21/08/2019 15:03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 4.
    ראינו את הניתוח הטכני של גורביץ מתחילת השנה. מי ששמע לו
    מישהו 21/08/2019 10:01
    הגב לתגובה זו
    3 0
    הפסיד הרבה כסף. כל אחד מתיימר לדעת מה הולך לקרות.. ולמעשה אף אחד לא יכול באמת לומר האם השוק יעלה או יתרסק. מה שבטוח הוא שבשווקים , כמו בחיים, יש מחזוריות.. וייתכן מאוד שהמחזור הטוב הגיע לסיומו ואנו בפתחו של מחזור רע... אבל אח"כ יחזור שוב המחזור הטוב...
    סגור
  • טען עוד
  • 3.
    תפסת מרובה לא תפסת
    Too much information 20/08/2019 20:03
    הגב לתגובה זו
    6 2
    למה לדחוס כל כך הרבה דברים...הבנו שאתה יודע הרבה דברים ויש לך המון רעיונות אבל תתמקד באחד או שניים כל כתבה ותסביר כמו שצריך
    סגור
  • 2.
    אתה טוב זיו המשך כך (ל"ת)
    מיקי 20/08/2019 19:30
    הגב לתגובה זו
    2 2
    סגור
  • 1.
    גיבוב של שטויות. (ל"ת)
    בני 20/08/2019 19:23
    הגב לתגובה זו
    2 3
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות