דראגי הכריז על QE, אך לא בטוח שהבנק רשאי לבצע אותה
מריו דראגי רצה לעזוב את תפקידו כיו"ר הבנק המרכזי באירופה (ECB) עם הפתעה לשווקים. מוקדם יותר היום הודיע הבנק על הורדה של הריבית על הפיקדונות ב-10 נק' בסיס לרמה של מינוס 0.5%, והודיע על השקה של תוכנית רכישות חדשה (QE) בהיקף של 20 מיליארד אירו בחודש (לכתבה המלאה). היקף התוכנית היה נמוך מהצפי בשוק שעמד על 40-30 מיליארד אירו, אך הבנק המרכזי ניסה לרכך את הבשורה כאשר פרסם כי הוא משאיר את "תאריך סיום פתוח לתוכנית". כעת מתברר כי ייתכן מאוד כי "הסיום הלא יודע" של התוכנית עשוי להיות קרוב במיוחד.
כפי שהסברנו בתחילת החודש (לכתבה המלאה), תוכנית הרכישות של הבנק המרכזי עובדת תחת מגבלות מסויימות, כאשר אחת מהמגבלות קובעת כי אסור ל-ECB לעבור את רף האחזקות של 33% מכלל שוק האג"ח הממשלתי של כל מדינה.זו אחת הסיבות שהבנק בדצמבר האחרון את תוכנית הרכישות הקודמות.
ההודעה שפרסם הבנק היום עוררה מיד את השאלה כיצד הבנק יתמודד מגבלה זו. כאשר נשאל דראגי במסיבת העיתונאים על הסוגייה ענה כי "יש לנו עוד מקום רלוונטי שימשך זמן רב בקצב ההשקעות הנוכחי ללא צורך לעלות את הדיון על המגבלות. אני משאיר את הנושא הקריטי הזה עבור כריסטין לגארד".
ע"פ חישובים שערכו ב-perspectives.pictet, אם הבנק המרכזי מבצע רכישות חוזרות בהיקף של 20 מיליארד אירו בחודש (כאשר 5 מיליארד אירו מתוכם מגיעים לשוק האג"ח הקונצרני), הבנק צפוי להגיע למגבלה בשוק האג"ח הגרמני בתוך 9 חודשים בלבד.
הניתוח לגבי הרכישות של ה-ECB ומספר החודשים עד שמגיעים למגבלה החדשה.
במילים פשוטות: דראגי עוזב את ה-ECB עם הודעה על השקה של תוכנית רכישות חדשה, כאשר כלל לא ברור שהבנק יכול לבצע אותה מבחינה חוקתית. על מנת לשנות את המגבלה על הבנק, יש צורך באישור של כל הפרלמנטים באירופה, דבר שכלל לא בטוח שיש לו תמיכה כעת. את העבודה הקשה הוא משאיר למחליפה שלו.
התגובה בשוק המט"ח מסבירה היטב את הבלבול שנוצר בשוק בעקבות ההודעה. על פניו, ההודעה היום של דראגי הייתה "יונית", ולפיכך האירו ירד בחדות מיד. אך כאשר השחקנים הבינו כי תוכנית הרכישות של הבנק כלל איננה בטוחה, האירו עבר לעליות של 0.4% מול הדולר.
גרף תוך יומי של האירו/דולר: השוק מבין שההודעה לא "יונית" כל כך כפי שהיה נראה בהתחלה
נציין כי אם בסופו של דבר יסכימו באיחוד האירופאי על העלאת המגבלה ל-50%, הבנק המרכזי יוכל להמשיך בקצב רכישות של 20 מיליארד אירו בערך 4 שנים.
אם זה לא מספיק, נראה כי דראגי שיקר (שוב) מול המצלמות. במהלך מסיבת העיתונאים טען דראגי כי "לא היה צורך כלל להצביע על תוכנית הרכישות, בגלל שהייתה ההסכמה מוחלטת על הצורך לפעול". מספר שעות לאחר מסיבת העיתונאים, הדיווחים בתקשורת מצביעים כי 3 נציגים בוועדה של הבנק התנגדו להשקה מיידית של תוכנית רכישות. בין המתנגדים היו נגיד הבנק המרכזי בגרמניה, נגיד הבנק המרכזי בצרפת ונגיד הבנק המרכזי ההולנדי. לנוכח הדיווחים, נראה כי ללגארד צפויה התחלה מאתגרת במיוחד.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.כלכלה בדרך לאסון פיננסי גדול מ2008רועי 12/09/2019 21:02הגב לתגובה זו0 0נראה לכם הגיוני שאירופה, סין וארצות הברית מדשדשות. גרמניה במיתון רשמי ברבעון זה. דויטשה בנק לפני פשיטת רגל. Ge בדרך לפשיטת רגל. אם המצב היה טוב אז הריביות לא היו נמוכות ויורדות. אם הכלכלה היתה בריאה אז הריבית היה גבוהה פי שתיים לפחות. ולא שלילית אפקטיבית כמו עכשיו. נתוני התעסוקה בארצות הברית ב2018 התגלו כשיקריים. הכל בלוף אחד גדול המסיבה נמשכת עד שפתאום תגמר המוסיקה בקרוב ואז הכל יצנח 50-70%סגור
-
2.עוד חובות? למה? (ל"ת)למה צריך qe??? 12/09/2019 19:57הגב לתגובה זו1 0סגור
-
1.שהצליח לברוח מהתפקיד כמו ברננקי וילןהבנאדם נוכל 12/09/2019 19:17הגב לתגובה זו2 0את החרא הוא משאיר ללאגרד הסתומה.סגור