מהו שוק ה-REPO, ומדוע הוא שיגע את המשקיעים בשבוע האחרון?

זינוק בריביות בשוקי המימון? התערבות של הפד' יום שלישי ברציפות בשווקים עם הזרמה של 75 מיליארד דולר? נדמה שאין משקיע בוול סטריט שלא נתקל בשבוע האחרון במושג "שוק הריפו". ניסינו לעשות קצת סדר באירועים האחרונים
 | 

שוק המימון שמור בימים כתיקונם לאנשי מקצוע "ולעכברי" אג"ח, ובצדק. כאשר ההתנהלות בשוק המימון מתרחשת ללא קשיים מיוחדים, מדובר בשוק משמעמם לחלוטין, אך בשעת לחץ מדובר בשוק החשוב ביותר. השבוע כך נראה, אין משקיע בוול סטריט שלא נתקל במושג "REPO RATE", כאשר ההתערבות החריגה של הפד' בשווקים מלבה את הדיון. לנוכח האירועים, ניסנו להסביר בקצרה מה התרחש השבוע. 

נתוני "גוגל טרנד" מגלים כי החיפוש אחר "GC REPO" זינק בימים האחרונים לשיא, לפתע השוק הפך להיות מעניין במיוחד

אז מהו שוק הריפו? 
שוק הריפו (REPO) הוא אפיק מימון לטווח קצר למערכת הפיננסית בעולם. השוק עובד כך: על כך שבנק א' נותן לבנק ב' הלוואה לטווח קצר, כאשר הוא מקבל בתמורה ביטחונות. במקביל, גוף ב' מתחייב לרכוש בחזרה את אותם ביטחונות בתאריך מוגדר. באותו תאריך מוגדר, בנק ב' מחזיר לבנק א' את הלוואה שלקח+ריבית, ומקבל בחזרה את הביטחונות.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

כך למעשה, גוף א' יכול להיות בטוח יותר בנוגע ליכולת שלו לקבל את הכסף שלו בחזרה. במקרה הגרוע ביותר, גוף א' מממש את הביטחונות שניתנו.  לפיכך, הריבית בשוק הריפו נוטה להיות נמוכה יותר משאר הריביות בשוק, כיוון שהיא נחשבת לבטוחה יותר משאר ההלוואות. בשנה האחרונה המצב הפוך, דבר המעיד על בעייתיות מסויימת.

לנוכח החשיבות של שוק זה למערכת הפיננסית, הפד' מודד באופן יומי את הריביות. הבנק מפרסם כחצי שעה לפני תחילת המסחר את הנתונים העדכניים ליום הקודם, את הנתונים ניתן לראות באתר הבנק.

מה קרה בימים האחרונים?
הריבית היומית בשוק זה קפצה בתוך יום מרמה של 2.2% לרמה של 10%. היות ומדובר בכלי מימון שנעשה בו שימוש באופן יומי, מיותר לציין כי בנקים אינם יכולים להתמודד היום עם ריבית כזו לאורך תקופה. הזינוק החד בריביות אותת מיד כי מדובר במצוקת נזילות חריפה בשוק. 

הזינוק החד בריביות בשוק גם לעלייה חדה גם בריביות בשאר אפיקי המימון. הריבית האפקטיבית בשוק קפצה בימים האחרונים לרמה של 2.3%, במהלך שאותת כי הפד' איבד לזמן קצר את השליטה בשוק. 

מה גרם לזינוק החד בשבוע?
ייתכנו מספר הסברים לתופעה, אך נראה כי ההסבר המשכנע ביותר הוא לחץ על הדילרים בארה"ב. ביום שני האחרון נסגרו ההנפקות האג"ח של הממשל האמריקני שבוצעו בתחילת החודש, וקופת האוצר האמריקנית קפצה ב-100 מיליארד דולר ביום אחד. מדובר באירוע שדיברנו עליו באתר זמן רב.

הערכות הן כי הדילרים בארה"ב, שמחויבים ע"פ חוק לרכוש את אגרות החוב שמשרד האוצר האמריקני מנפיק, היו צריכים לרכוש כמות גדולה מאוד של אגרות חוב ונתקעו עם ביקושים נמוכים יחסית בשוק המשני. איך ממנים את הגידול בשורת הנכסים של הדילרים? ע"י הלוואות בשוק הריפו. לפתע, הביקוש למזומנים לטווח קצר זינק, והריבית הגיבה בהתאם. 

איך הפד' הגיב?
הדרך המהירה ביותר לסיים מצוקת נזילות בשוק היא ע"י הצפה של השוק בכסף זול, וזה בדיוק מה שהבנק עושה בימים האחרונים. הפד' החליף ב-3 הימים האחרונים את בנק א' מהדוגמא למעלה, והוא מלווה ישירות כסף לדילרים בהלוואה ליום אחד. היקף העזרה של הפד' עומד עד 75 מיליארד דולר בימים האחרונים. 

האם זהו פתרון ארוך טווח?
התשובה היא ככל הנראה לא. תיאורטית, הפד' יכול לבצע כעת  בכל יום התערבות מחודשת עם הזרקה של כסף לדילרים, אך מדובר בטיפול בסימפטום של הבעיה ולא בגורם לבעיה. יותר מכך, צרכי הגיוס של ארה"ב מאותתים כי הפד' יצטרך כעת להגדיל בהדרגה את סכום ההתערבות. כך לדוגמא, לפי החישובים שביצענו, הפד' יצטרך לעלות את היקף ההתערבות היומית עד לרמה של 90-95 מיליארד דולר עד סוף החודש אם הוא רוצה למנוע מהריביות לקפוץ שוב, והסכום צפוי לעלות עוד ככל שהממשל האמריקני ינפיק עוד אג"חים. 

האם יש פתרון לטווח הארוך?
צרכי הגיוסים של ארה"ב צפויים לעלות עוד יותר בשנים הקרובות ברקע לגירעון הענק של הממשל, ובגזרה זו לא נראה כי צפוי שינוי גדול. כתוצאה מכך, הלחץ על הדילרים ימשיך לעלות. לפיכך, נראה כי הפתרון היחידי שקיים עבור הפד' הוא רכישה ישירה של אג"חים מהדילרים, והגדלת מאזנו. במילים פשוטות: מדובר בתוכנית רכישות חדשה. 

רמז לכך היה ניתן למצוא אמש במסיבת העיתונאים של יו"ר הבנק, ג'רום פאואל. פאואל טען כי "ייתכן והבנק יצטרך להגדיל מחדש את מאזנו מוקדם ממה שחשב" (לכתבה המלאה). 

פאואל אתמול במסיבת העיתונאים: הלחץ בשוקי המימון לא צפוי להשפיע על המדיניות המוניטרית, האמנם?

עם זאת, הפד' נמצא כעת במלכוד. הדרך היחידה לעצור את האירועים בשוק המימון היא ככל הנראה תוכנית רכישות, אך כיצד זה משתלב עם המצב בכלכלה הריאלית?  האם יש הצדקה לתמריצים נוספים כאשר השוק בתעסוקה מלאה? התשובה היא לא, ותרשים הנק' הזהיר של הבנק אמש מאותת שגם רוב חברי הפד' לא מעריכים שצריך לעשות זאת. 

תגובות לכתבה(12):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 11.
    תודה על ההסבר (ל"ת)
    ג'ון נאש 17/01/2020 23:40
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 10.
    כל הכבוד!
    אסף 26/09/2019 09:37
    הגב לתגובה זו
    3 0
    אתה מביא לארץ חדשות שלא מקבלות סיקור כל כך נרחב בשפה העברית!
    סגור
  • 9.
    כמה ברברת ללא תועלת (ל"ת)
    צפוני 20/09/2019 13:40
    הגב לתגובה זו
    2 7
    סגור
  • 8.
    עמית כל הכבוד על ההסדר
    גדי 20/09/2019 13:16
    הגב לתגובה זו
    4 0
    כתבה מקצועית, לו ירבו
    סגור
  • 7.
    עשית לי סדר בבלאן-כמה פשוט ככה מקצועי
    רב חובל 20/09/2019 07:26
    הגב לתגובה זו
    7 0
    אחלה כתבה כיף לקרוא
    סגור
  • טען עוד
  • 6.
    כתה מעניינת ומפורטת
    אנוכי 19/09/2019 22:04
    הגב לתגובה זו
    2 0
    אבל בשורה התחתונה מה הסיכונים בשוק ?
    סגור
  • 5.
    הסבר מושלם ומעניין. (ל"ת)
    שי.ע 19/09/2019 19:42
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
  • 4.
    תענוג לקרוא! (ל"ת)
    משקיע 19/09/2019 18:45
    הגב לתגובה זו
    6 0
    סגור
  • 3.
    יש עוד מישהו
    לרון 19/09/2019 18:03
    הגב לתגובה זו
    6 1
    שטוען שעמית טל איננו כתב מקצועי?
    סגור
  • 2.
    הערה: יתכן שיש מי ששכח -המאזן בעוד חודש- (ל"ת)
    כותב א 19/09/2019 17:52
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
  • 1.
    Q e
    זהב 19/09/2019 17:44
    הגב לתגובה זו
    4 2
    Qe=זהב ב3000$ בבחירות לנשיאות
    סגור
  • ו XRP = 200$ (ל"ת)
    אבי 19/09/2019 22:01
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות