מחיר הנפט לאן?
מהן הסיבות שגורמות לנפט לעלות, מהן הסיבות שגורמות לירידתו, ומה האנליסטים חושבים על כיוון הנפט בעתיד?
כל מה שצריך לדעת על מחיר הנפט - למה הוא כל כך נחוץ לנו, איך משקיעים בו? מה הגורמים שמשפיעים עליו? והאם האנליסטים מעריכים שהמחיר ימשיך לעלות?
איך מחיר הנפט משפיע על חיינו? מחיר הנפט משפיע על כל אחד מאיתנו הן בהשפעה ישירה כגון מחירי התחבורה והן בהשפעה עקיפה כמו מחירי מוצרי צריכה שונים, הנובעים מהתייקרות של עלויות השינוע והייצור. כשמחיר הנפט עולה אז הדלק עולה - ועלויות התחבורה בהתאם עולות. בנוסף, עלויות הייבוא והשינוע עולות, ולכן מוצרי הצריכה מתייקרים.
בד בבד גם עלויות הייצור תלויות בהוצאות האנרגיה והחשמל, כך שגם כאן עליית מחירי הנפט משפיעה. במילים אחרות, השפעת מחיר הנפט מתבטאת כמעט בכל מקום.
למחיר הנפט מתאם שלילי עם הצמיחה וכך כל ירידה במחיר הנפט משמעותה עלייה בצמיחה העולמית והן ירידה בקצב עליית המחירים העולמית; כמו כן, עלייה במחיר הנפט, משמעותה - ירידה בצמיחה העולמית.
למחירי הנפט השפעה לא רק על הצרכנים אלא גם על חברות במשק. מחד מחירי נפט נמוכים פוגעים בביצועים עסקיים של מרבית החברות בתחום האנרגיה. מאידך, תוצאותיהן העסקיות של חברות רבות במשק משתפרות משמעותית. אי לכך, ירידה במחירי הנפט משמעותה כאמור צמיחה כלכלית ובתוך כך, עליות בשווקי ההון. עליות אשר משפיעות בין ההיתר על קופות הגמל, תיקי ההשקעות וקרנות ההשתלמות של כולנו. איך משקיעים בנפט? הנפט מושך משקיעים מסוגים שונים. גופים שמגדרים את הסיכון דרך השקעה בנגזרים על הנפט, משקיעים שמתבלים את תיק ההשקעות שלהם, וגם סוחרים וספקולנטים שנמשכים לתנודתיות הרבה במחירי הנפט.
- OPEC+ מעלה תפוקה - אבל מחיר הנפט נשאר במקום
- טראמפ באולטימטום לפוטין: הסכם שלום באוקראינה או מכסים על נפט רוסי
קיימות מספר אופציות עבור המעוניינים להשקיע בנפט. ראשית, ניתן להשקיע במגוון קרנות סל ותעודות סל העוקבות אחר מחירי הנפט הן לשוק יורד והן לשוק עולה. כמו כן, ניתן לרכוש קרנות סל/ תעודות סל העוקבות אחר חברות מענף האנרגיה וכן מכשירים העוקבים אחר מדדים של חברות נפט וגז. בארץ לדוגמא נסחרות: קסם ETF Bloomberg Brent Crude, קסם ETF Bloomberg Brent Crude ללא מט"ח, תכלית סל Bloomberg Brent Crude.
שנית, ניתן להשקיע ישירות במניות של חברות הנפט העוסקות במגוון נושאים החל מחיפוש עובר בהפקה וכלה בחברות המספקות שירותים וציוד לחברות ההפקה. חשוב לזכור שכאשר משקיעים בחברות לא "מהמרים" רק על מחיר הנפט אלא גם על הביצועים הספציפיים של החברה שבמניה שלה משקיעים.
בנוסף, ניתן להשקיע בנפט באמצעות קרנות נאמנות, המשקיעות במניות של חברות אנרגיה או קרנות מחקות המנסות לעקוב אחרי המדדים. דרך נוספת היא, להשקיע בנפט דרך חוזים ואופציות על חבית נפט. עם זאת, כלים אלו מתאימים בעיקר למי שסבור שמחירי הנפט ינועו בטווח זמן הקרוב היות והן לרוב לזמן מוגבל. ממה המחיר מושפע? בדומה לתחומים אחרים גם בתחום הנפט קיימת משמעות להיצע והביקוש בקביעת המחיר. עם זאת, מחירי הנפט מושפעים גם מגורמים רבים אחרים וביניהן משברים פוליטיים, מצב הכלכלה העולמית, מזג אויר ושינויים בשערי מט"ח. שינויים אלו גורמים לכך ששוק הנפט הוא אחד השווקים התנודתיים ביותר בעולם כך, מחיר חבית נפט נע בין 40 דולר ל-150 דולר בעשור האחרון.
- סגן יו"ר הפד: "אין צורך למהר לשנות את הריבית"
- אנבידיה צונחת ב-6% וזה לא רק בגלל המכסים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
התנודתיות בשוק הנפט מתקיימת על אף ואולי בגלל קיומו של ארגון אופ"ק. ארגון המאגד בתוכו 13 מדינות יצואניות נפט, המחזיקות יחד בכ- 75% מעתודות הנפט העולמי. הארגון הוקם בשנת 1960 על מנת לווסת את קצב הפקת הנפט וכך לשלוט במחירו. לאור זאת, הארגון משמש למעשה כקרטל, שמטרתו לשלוט ברמת מחיר הנפט העולמי.
כאמור, גם המימד הגיאו-פוליטי תופס נופך משמעותי במחיר הנפט. דוגמא לכך, ראינו לאחרונה כאשר תקיפת מזל"טים על מפעלי חברת נפט סעודית הובילו לזינוק במחירי הנפט. בנוסף, אחת הדוגמאות המשמעותיות להשפעה הפוליטית על מחיר הנפט היא משבר האנרגיה העולמי בשנת 1973 בעקבות מלחמת יום הכיפורים. במהלך המלחמה הכריזו המדינות הערביות החברות באופ"ק על חרם נפט על מדינות שתמכו בישראל. החרם הוביל למשבר אנרגיה עולמי ולעלייה משמעותית במחירי הנפט לצד פגיעה בתחבורה בארה"ב ובאירופה.
תחליפי נפט תחום תחליפי הנפט קיים כבר שנים רבות אך בשנים האחרונות הוא צובר תאוצה בעיקר לאור המודעות לאיכות הסביבה והצורך בעצמאות אנרגטית. כך, תופס השימוש באנרגיה מתחדשת נתח הולך וגדל בתחום האנרגיה. האנרגיה המתחדשת כוללת בין השאר הפקת אנרגיה באמצעות שמש, מים ורוח. עם זאת, כיום עלות ההפקה של אנרגיה מתחדשת עדיין יקרה ביחס למקורות האחרים דבר אשר עתיד להשתנות בשנים הבאות.
ניסיון נוסף לייצר תחליף לנפט נעשה באמצעות כריית פצלי שמן. פצלי שמן הם סלעים מהם ניתן להפיק אנרגיה או דלק. כך, בשנים האחרונות ארה"ב עושה שימוש הולך וגובר בפצלי שמן דבר אשר עתיד להפוך אותה ליצואנית הנפט הגדולה בעולם. עם זאת, הפקת פצלי השמן היא תהליך יקר ואל מול מחירי הנפט היורדים כדאיותה פוחתת. בנוסף, להפקת פצלי שמן השלכות סביבתיות קשות הכוללות בין היתר זיהום אוויר.
ומה המצב אצלנו? נכון לשנת 2018 קרוב ל-70% מתפוקת החשמל בישראל סופקה באמצעות גז טבעי. מצב זה התאפשר בעקבות מציאת מאגרי גז בישראל החל משנת 1999 כשהמרכזיים שבהם הם לוויתן ותמר.
הנפט לאן??? בטווח הקצר ייתכן ואנחנו עתידים לראות עלייה במחירי חביות הנפט לפחות עד שנראה התאוששות מצד הסעודים. האנליסטים של גולדמן זאקס מעריכים כי מחירי הנפט עשויים להגיע לרמה של 75 דולר לחבית. זאת במידה וערב הסעודית לא תצליח לחזור לתפוקה מלאה בקרוב. גם שרה קאתל אנליסטית, בזרוע המחקר של חברת דירוג האשראי סטנדרט אנד פורס אומרת ש"אם תפוקת הנפט החלקית מצד סעודיה תימשך למשך תקופה ממושכת, מחירי הנפט עלולים להמשיך לעלות ואף להגיע למעל ל- 80 דולר לחבית".
על אף, השימוש ההולך וגובר בתחליפי הנפט השונים כ-33% מתפוקת האנרגיה הגלובלית מופקת באמצעות נפט. עם זאת, כניסת התחליפים בתחום האנרגיה תלך ותשפיע על מחירי הנפט והפקתו. כך, להערכת BNP, קבוצת הבנקאות הצרפתית, בעתיד כדי שהנפט יעמוד בתחרות לעומת האנרגיה המתחדשת הוא יצטרך לרדת למחיר של 10-9 דולר לחבית.
גם הנושא הגיאו-פוליטי ימשיך להשפיע על מחירי הנפט. זאת בקשר ישיר לסנקציות האמריקאיות על איראן והמצב המורכב במזרח התיכון.
לסיכום, מחירי הנפט והתנודתיות הנלווית אליו ימשיכו ללוות אותנו בשנים הבאות בעיקר בהקשרים פוליטיים. לטווח הארוך לאור התחזקות האנרגיה המתחדשת והגז הטבעי מחד והמודעות ההולכת וגוברת לאיכות הסביבה מאידך. אנו צפויים לראות הצטמצמות בתלות בנפט וכפועל יוצא מכך הוזלה במחירו.
אבל, חשוב להדגיש כי למרות שבטווח הארוך הביקושים לנפט ירדו, עדיין הנפט הוא מקור האנרגיה המרכזי בעולם. אז אולי זה ישתנה בעתיד הרחוק יותר, אבל בטווח הקרוב והבינוני, לא נראה שמעמדו בסכנה.
- 3.בבון ערס 01/10/2019 17:20הגב לתגובה זואני בבר הבבון, כערס בבון רפה שכל, אני משלם על הגז הטבעי "שלי" פי 2.5 ממחיר השוק "החופשי" . רק ביבי
- 2.אירן 01/10/2019 12:28הגב לתגובה זוצפי למלחמה או פיגועים בנקאות האנרגיה . ואז השמים הם הגבול .
- 1.75- 80 דולר בכל מקרה. יותר מידי אינטרסנטים שרוצים שיעלה (ל"ת)ממי 22/09/2019 16:41הגב לתגובה זו