מסחר ללא עמלות - האם כדאי להשקיע בחברה שלא לוקחת עמלות?
חברת שוואב (סימול: SCHW) הובילה את מהפיכת המסחר המקוון בניירות ערך בעולם. עכשיו היא מובילה מהפיכת מסחר ללא עמלות - לכאורה נראה שזה מהלך שעלול לפגוע בתוצאות העסקיות, אבל יש כאן מחשבה עמוקה - אולי ככה רוצה החברה ליצור קהילה גדולה של סוחרים.
האם כשפייסבוק מתקשה להיות גוף פיננסי, גופים פיננסיים יצירתיים יהיו פלטפורמה לקהילות? רגולטורית נראה שזה יותר קל וכדאי וחשוב לעקוב אחרי מעשיו של שוואב, המייסד.
שוואב – הוותיק שרלבנטי לצעירים
כל זה מביא אותי לנושא של היום. למעשה שניים:
1. צ׳ארלס שוואב ומהפכות ההשקעות
2. פניה לקוראים הצעירים שביננו עם תובנות רלבנטיות גם למבוגרים יותר.
תעתועי המוח גורמים לכותב (אני...) לחשוב שהקוראים הם ״תמיד״ בני גילו וכך אוטומטית אני מדמיין קוראים בני 55 (נכון להשנה...). אבל, בוודאי יש כאן קוראים צעירים יותר ומבוגרים יותר והיום אני משקיע קצת יותר בצעירים. אתם מוזמנים לספר על עצמכם קצת בתגובות - אופי המסחר וההשקעות שלכם, דרכי ההתפתחות המקצועית שלכם והדברים שהייתם רוצים ללמוד ולדבר עליהם כאן.
בתחילת דרכי בתחום הפיננסי נסעתי לכנסים רבים בארה"ב - כך גם "נדבקתי" בחיידק הטיולים שמבחינתי הוא נדבך חשוב מאוד בחיים. כשהייתי משוטט בניו יורק התרגשתי לראות סניפים של שוואב, בדרך כלל עם טיקר מניות רץ בחזיתם, ולראות איך מהפכת המסחר המקוון הקמעונאי מתרחשת מול עיני. יש באופיי פן של אקטיביזם חברתי – כלכלי והיה מרגש לראות איך דברים מונגשים ליחידים ברמה גבוהה ובעלויות נמוכות, כך שהם יכולים להתחרות ולהגן על עצמם מפני הצדדים הדורסניים של הקפיטליזם.
מאז זרמו הרבה מים בנהר, משקיעים עצמאיים הרוויחו והפסידו על גלי הבועות והתנפצותן, נחשפו לחברות השקעה ומסחר הגונות יותר ופחות וכמו כל מערכת, הדברים התייצבו וחברת שוואב חיה ונושמת (schw - אתייחס למצב המניה בהמשך). והנה בימים אלו, צ׳ארלס שוואב מוביל רפורמה חדשה והיא מסחר ללא עמלות.
בואו נעצור כאן לרגע. אתם מוזמנים לבדוק: מה עמלת הקניה והמכירה שלכם אצל הברוקר? האם יש דמי משמרת? האם יש עמלה חודשית קבועה? כמה עמלות שלמתם בשנה ומה אחוז העמלות ביחס לתיק? כמה נגסו העמלות מהביצועים? עכשיו דמיינו שכל העמלות האלו נעלמות במקביל לכך שיש לכם מערכת מסחר טובה וחברה הגונה כמו שוואב? מקווה שבזה הערתי קצת את האקטיביזם שבכם. כמובן שאתם מוזמנים לפתוח חשבון בחברה שנותנת לכם את השילוב הטוב עבורכם של עמלות, ביטחון פיננסי, מערכת מסחר ואיכות מסחר ומידע.
שוואב אינה מלכ״ר. לכן, חשוב לנסות להבין מה עובר לחלוץ המסחר המקוון בראש ולאן הדברים הולכים. ואם אתם רוצים להיות בעלי חשיבה עצמאית וחדשנית, אל תתנו לעובדה שבישראל לא מדברים על זה להפחית מחשיבות הדברים. מספיק שאנחנו כאן נדבר על דברים חשובים ונשוטט בעולם, וירטואלית ופיסית, בשביל להבין אותו, מגמותיו והזדמנויותיו.
אז מה יצא לשוואב מזה ומה אנחנו יכולים ללמוד מכך?
ראשית, בארצות הברית לברוקרים יש דרך להרוויח מ״מכירת זרם הפקודות״. זה בסדר כי הם צריכים להרוויח ממשהו והדרך שלנו לחוש ביטחון בתהליך היא לסמוך על חברת הברוקרים שעובדים איתה ולבחון את המידע שהיא מספקת. שוואב (ואחרות) אמורה לספק מידע על איכות ביצוע ההוראה שנתנו.
שנית, מרכיב העמלות בהכנסות של שוואב ירד עם השנים והם מצליחים להרוויח הן בזכות התייעלות טכנולוגית והן באמצעות גבית תשלום על שירותי ערך מוסף כמו ייעוץ. צ׳ארלס שוואב רואה במרכיב החדשנות וההתייעלות הטכנולוגית גורם מרכזי בהתפתחות הכלכלה האמריקאית בכלל וביכולת של החברה שלו להפוך להיות חברת Low Cost בכל הקשור למסחר ומידע פיננסי.
אני מציין זאת כי מעניין לראות איך התחנכנו להיות שוחרי Low Cost בתעופה, שם קשה יותר לחברות באמת לספק את המוצר הזה (ולראיה פשיטות הרגל שלהן, האיחורים ואי הנעימויות האחרות), בעוד אנחנו כצרכנים פיננסים ישראלים לא דורשים ומחפשים הפחתת עלויות בצריכת שירותים פיננסיים, שם באמת קל יותר לתת לנו את זה בזכות הטכנולוגיה.
הזמן להשקיע: (תמיד) עכשיו
דבר מעניין נוסף שצ׳ארלס שוואב אומר בראיון איתו הוא שלדעתו כל זמן הוא תקופה טובה להיכנס להשקעות (ובמקרה הזה גם לנצל את תקופת ה״אפס עמלות״) מכיוון שזו הדרך להתחיל להשתלב בתהליך של צבירת עושר פיננסי. מפרספקטיבה ארוכת טווח שוק המניות הוא אפיק רלבנטי לכך.
בהקשר זה מציין שוואב כי משקיעים צריכים ללמוד לחיות עם התנודתיות בשווקים ולדעת להתגבר על פקטור הפחד – הנטייה למכור מניות אחרי שירדו הרבה, מתוך פחד, דווקא בתקופה שצריך לפחות להחזיק אותן וכנראה גם לקנות. בהקשר זה מדבר שוואב גם על חשיבות החינוך הפיננסי: ללמד צעירים איך שווקים עובדים ואיך פועלים בהם כבסיס להתנהלות טובה לאורך השנים.
ואחרון חביב ולא פחות חשוב, קוראי הצעירים!!! שמעתם על מהפכת ה-FIRE? מודה שלא שמעתי אבל איך שנתקלתי בזה מיד התחברתי כי כפי שהבנתם מהדברים הנ״ל ומקריאת הגיגי הפיננסיים בעבר, מהפכות שמובילות לחופש ועצמאות אני אוהב.
אז FIRE זה ראשי תיבות שמשמעותן: financial independence, retire early. הרעיון הוא שצעירים חוסכים כ-50 אחוזים ויותר מהכנסתם על מנת שיוכלו לפרוש בגיל 35 ולא בגיל 65. גם בגרסה הפחות שאפתנית של המגמה, צעירים לוקחים יותר אחריות על חיסכון והשקעות בשביל שלא יקרה להם מה שקורה וקרה להורים שלהם שאבדו את נכסיהם במפולת זו או אחרת או שהגיעו לגיל פרישה חסרי כל מסיבות אחרות.
שני המרכיבים של התנהלות כזו, מעבר לשאיפה לחופש פיננסי, הם - מרכיב גדול של חיסכון מסך ההכנסה והתנהלות פיננסית נכונה בהשקעת החיסכון. אז קוראי הצעירים, אני מבטיח להמשיך לפתח את הקו הזה ואתם מוזמנים להעלות דברים בתגובות ולשתף חברים בקריאת בלוגסטירט על מנת שנוכל להביא משהו ממהפכת החיסכון וההשקעות גם לישראל, מבלי לחכות לרשויות או למוסדות הפיננסיים שיעשו זאת עבורנו. וקוראי המבוגרים יותר, אל תדאגו, מה שטוב לצעירים יהיה בכללי, טוב גם לנו (ולילדינו – נכדינו)...
לקנות מניות של שוואב?
ואחרון חביב, כשאני נתקל בחברה עסקית שאני מתחבר גם לרוח העשייה שלי, לחזון ולערכים, אני בודק מה מצב ההשקעה בה. אז ראשית, מתחזקת אצלי ההרגשה שבהכללה, השקעה בבנקים מסורתיים, גם בעידן של ריבית יורדת, פחות מעניינת. אני מבין שחלק מהמהפכה שמתחוללת כאן (המשלבת בין טכנולוגיה פיננסית, רשתות חברתיות ומטבעות דיגיטליים מבוזרים) הוא שהתנהלות וזרימת כסף יתרחבו לערוצים שאינם בנקאות מסורתית.
השלטונות מקשים על כך (ראו הליברה של פייסבוק) אבל הנחלים זורמים לשם ובסוף יהיה שינוי. לכן השקעה בחברה פיננסית שגם מובילה מהפיכות וגם הוכיחה את עצמה היא אפשרות מעניינת לסקטור. ביחס למניה עצמה, מבחינת נתונים פיננסיים היא סבירה ביותר. שווי שוק של מעל 50 מיליארד דולר, מכפיל 15 ו-1.6% דיבידנד. מבחינה טכנית היא נאבקת עם התנגדות של קו מגמה יורד. נראה שמעל 44 דולר, נכון לנתוני השבוע שעבר, נקבל סימן לפריצה למעלה ולהתחלת עליה. אז אפשר לעקוב, להעריך וללמוד את העסקים ולהשקיע, אם רוצים, בעיתוי הטכני הנכון.
שאלתם על SQ ו-QIWI
קורא שאל כאן בתגובות על ״המלצתי״ על שתי המניות הנ״ל. לפני שאענה חשוב לי להדגיש, פילוסופית ומעשית שאין בנאמר בבלוגסטריט בכדי להוות המלצה.
מעשית, זו לא המלצה משום שהמלצה צריכה להיות מותאמת לכל אחד והשקעותיו על פי הנחיות חוק הייעוץ וההיגיון הפיננסי הבריא.
פילוסופית, אין כאן המלצות משום שאין בכוונת הדברים להיות המלצה אלא הצגה של תובנות והבנות של השווקים, ממי שמתנהל בהם כבר כמעט 30 שנה, בתקווה שהם יכולים לעודד ולתרום לחשיבה עצמאית והשקעות רווחיות.
משקיע לא יכול להיות ניזון מהמלצות שכן אז הוא תלוי בנותן ההמלצה ולא יודע איך להתמודד עצמאית עם הצלחות וכישלונות. רק כשמשקיע עושה את שיעורי הבית, בודק רעיונות ומבסס עצמאית את החלטתו להשקיע/ לא להשקיע בהם הוא יכול לקחת אחריות על תיק ההשקעות שלו ולהתפתח כמשקיע עצמאי. וזו המטרה שלי בטורים כאן, להנחות אתכם להתפתחות כמשקיעים עצמאיים בתהליך שמחובר למה שקורה בשווקים, לאירועים ודילמות אקטואליות וממשיות.
כחלק מכך ומהדברים שנאמרו בשבועיים האחרונים, כל משקיע מפתח תהליך השקעות ייחודי משלו. כך גם הרכב התיק והדרישות שיש לו ממניות - למשל, אני מחפש מניות עם פוטנציאל לתשואה מהירה (חודשים) ולא השקעות ארוכות טווח מדי. ולכן, אני מעביר לכם רעיונות, תובנות, הלכי מחשבה ושיתוף ממה שאני רואה וחושב ואתם מוזמנים לקחת מה שמזין ורלבנטי לתהליך ההשקעות שלכם. יחד עם זאת, אני אוהב לענות לשאלות ולא אוהב להשאיר דברים באוויר אז אתייחס כאן בשמחה.
רעיונית, התחום בו החברות עוסקות עדיין רלבנטי ואנחנו חווים לגביו את המאניה – דפרסיה הרגילים של משקיעים.
טכנית, נכון לנתוני השבוע שחלף, ל-sq יש תמיכה באזור ה-57.5 עם סימנים לא רעים לעוצמתה. פריצה למטה תהיה כמובן סימן שלילי. מהלך מעל 70 יהיה סימן חיובי. לא נראה שיש לחץ מוכרים במניה כך שהמצב סביר.
QIWI נמצאת במצב מאוד מעניין שכן היא עלתה חדות, תיקנה חדות, ועכשיו נתמכת מעל הממוצע ל-200 יום, באזור ה-17.5 דולר. טכנית זו נקודה שיכולה להיות מעניינת לרכש עם הגנה מתחת. לסגנוני (אמרנו פוטנציאל לעליה מהירה...), עם הסיכון, QIWI יותר מרגשת. לשיקולכם....
כותב המאמר הינו זיו סגל, העוסק בתחום השווקים הפיננסיים, ניתוח טכני, מימון התנהגותי ואימון מנטאלי, בעל עיסוקים מגוונים בתחום באקדמיה ובפרקטיקה.
** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.ומה עם כל שאר החברות שאיפסו עמלות בחודשים האחרונים?כתבה ממומנת...? 31/10/2019 12:19הגב לתגובה זו0 0שכחת? פספסת? IB, ThinkOrSwim... ועוד ועוד ועודסגור
-
איפה קראת ש IB מאפסת עמלות?קלוד 31/10/2019 14:46הגב לתגובה זו0 0על מה הסתמכת כשטענת ש IB מאפסת עמלותץ מתי זה מתחיל?סגור
-
1.קראתי קראתי וקראתי..קלקלן.. 31/10/2019 08:22הגב לתגובה זו2 6עד שהגעתי לשורה "מבחינה טכנית..ושאר קשקושים.." שם איבדת אותי.. מה אתה רואה במניה? תבנית ראש זנב? או ראש כתפיים עם התנגדות גב? רוצה לתת המלצה/אי המלצה על מניה, תן נתונים פיננסים ולא בליל גורביצ'י שלא תורם לקורא כלום במקרה הטוב ובמקרה הרע "תורם" נזק.. *תקרא ניתוחים של אורי טל-טנא על מניותסגור