האבסורד מגיע לשיא: הבנק המרכזי ביפן צפוי לעודד מוסדיים להמר נגדו
הבנקים מרכזיים משמשים כשחקני מפתח בבורסות מאז המשבר הכלכלי הקשה שפקד את העולם ב-2008, כאשר בשנה האחרונה נראה כי הבנקים המרכזיים מתחרים ביניהם מי יציג את הגישה המוניטרית המרחיבה ביותר. עם זאת, ברור לכולם כי המנצח של העשור האחרון הוא הבנק המרכזי של יפן (BOJ), שביצע בשנים האחרונות הלאמה של שוקי האג"ח והמניות. כעת, נראה כי הבנק מנסה לפתור בעיה חדשה ע"י עידוד המשקיעים המוסדיים להמר נגדו.
מאז 2010 החל הבנק לבצע רכישות בשוקי המניות, כאשר הבנק טען כי המהלך צפוי לעורר את האינפלציה במדינה. הבנק ביצע פעולה זו באמצעות רכישות תעודות סל על המדדים המובילים (ETF). התוצאה היום היא כי הבנק המרכזי שולט בקרוב ל-80% משוק תעודות הסל במדינה.
במקביל, הבנק הפך להיות 1 מ-10 בעלי המניות הגדולים ב-50% מכלל המניות הרשומות בשוק המקומי, כאשר ב-23 חברות הבנק המרכזי הוא בעל המניות הגדול ביותר. נכון להיום, קצב הרכישות של הבנק צפוי לגרום לו לעקוף את קרן הפנסיה הממשלתית בקרב על התואר "בעל המניות הגדול ביותר במדינה".
לנוכח הנתונים, קל להבין מדוע השוק ביפן איבד תוכנות רבות של "שוק" בשנים האחרונות, וכעת בבנק המרכזי ביפן מבקשים לשנות זאת.
לפי דיווח בעיתון ה-Nikkei היפני, הבנק המרכזי רוצה להתחיל להשאיל לברוקרים המקומיים חלק מאחזקותיו בתעודות הסל, וזאת למטרת ביצוע "שורט" על המדד. המשמעות היא שהבנק המרכזי צפוי להפוך באופן רשמי ל"עושה שוק" עבור הגופים המוסדיים במדינה.
הדבר הראשון שבולט בדיווח הוא ניגוד האינטרסים של הגופים: לא ברור כיצד הבנק המרכזי יוכל לשכנע את הגופים המוסדיים במדינה לבצע "שורט" על המדדים, כאשר לכולם ברור כי האינטרס של הבנק המרכזי הוא להשאיר את המדדים יציבים/במגמה עלייה, כפי שעשה בעשור האחרון.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה