דיימון
צילום: gettyimages

הריבית בשוק הריפו לסוף השנה עלתה ל-3.7%

מדובר בריבית גבוהה מהריבית בתקופה המקבילה אשתקד, וזאת למרות צעדים חסרי תקדים של הפד' בחודשים האחרונים. בכיר בפד' רומז על הקלה ברגולציה על הבנקים, ובמקביל המועצה לפיקוח על היציבות הפיננסית החלה בחקירה 
עמית נעם טל | (6)

הריבית בשוקי הריפו לסוף השנה (31.12) נסחרת בטווח של 3.7%-3.8%, לעומת ריבית של 2.7% בתקופה המקבילה אשתקד. הקפיצה בריביות בימים האחרונים חריגה עוד יותר אם לוקחים בחשבון כי ריבית הפד' בשנה שעברה הייתה גבוהה ב-75 נק' בסיס ביחס לריבית היום (2.5%-2.25%). הסיטואציה מצביעה כי הריבית בשוקי המימון צפויה לזנק לרמה של 6%-5% לקראת סוף החודש הקרוב.

ריבית הריפו לסוף השנה, מול שנת 2018: זה נראה בעייתי כרגע

אז מהו שוק הריפו?​ 
שוק הריפו (REPO) הוא אפיק מימון לטווח קצר למערכת הפיננסית בעולם. השוק עובד כך: בנק א' נותן לבנק ב' הלוואה לטווח קצר, כאשר הוא מקבל בתמורה ביטחונות. במקביל, גוף ב' מתחייב לרכוש בחזרה את אותם ביטחונות בתאריך מוגדר. באותו תאריך מוגדר, בנק ב' מחזיר לבנק א' את הלוואה שלקח בתוספת ריבית (ריבית הריפו) ומקבל בחזרה את הביטחונות.

הריבית הגבוהה לקראת סוף החודש הקרוב מצביעה שהביקוש לכסף עולה בצורה משמעותית על ההיצע בשוק כרגע - כלומר יש מצוקת אשראי. 

כפי שציינו מוקדם יותר השבוע (לכתבה המלאה), הסיבה העיקרית שפעולות הפד' לא מצליחות כרגע להוריד את הריבית היא בגלל רגולציה על הבנקים הגדולים. נכון לסוף הרבעון האחרון, 4 מהבנקים הגדולים בארה"ב צריכים לצמצם את מאזניהם בשביל לא לגייס כסף בתחילת 2020.

איך עושים זאת? סוגרים את הברז האשראי לשאר הבנקים בשלב ראשון. 

במילים פשוטות: הפד' מזריק בחודשים האחרונים כסף לבנקים הגדולים, אבל הכסף לא עובר לשאר השוק בעקבות הרגולציה.  נכון להיום אין לפד' פתרון לבעיה. היום טען יו"ר וועדת הפיקוח על הבנקים בפד', רנאלד קווארלס, כי ייתכן כי הרגולציה של הבנק אחראית על הבעייתיות כעת בשוקי המימון ורמז על שינוי תקנות - "הבנק המרכזי בוחן כעת את נוהלי הפיקוח בעקבות האירועים האחרונים", טען קווארלס. 

זמן קצר לאחר סגירת המסחר מדווח בכלי התקשורת בארה"ב כי המועצה לפיקוח על היציבות הפיננסית (FSOC) החלה לחקור את האירועים בספטמבר האחרון, כאשר הם מנסים להבין מה הגורמים שהביאו לזינוק בריביות בספטמבר האחרון.

כך או אחרת, אם לא יימצא פתרון לבעיה עד סוף השנה, הריבית הגבוהה בשוקי הריפו צפויה להשפיע גם על שוק האג"ח הקונצרני ושוקי המניות, כאשר הבנקים/קרנות גידור יצטרכו למכור נכסים בשביל לסדר את מאזניהם לקראת סוף שנה.

קיראו עוד ב"גלובל"

תגובות לכתבה(6):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 6.
    ותיק 05/12/2019 11:20
    הגב לתגובה זו
    שוק הריפו לא מתפקד יותר בלי שהפד לא מזרים אליו כ 70 מיליארד דולר ביום!! ב 2008 המערכת הפיננסית שותקה לאחר שהבנקים פחדו להפקיד כסף בבנקים אחרים. הנזילות בשוק הבין בנקאי התייבשה עכשיו והבנקים הנזילים מסרבים להלוות הלוואות ליום אחד לבנקים אחרים תמורת בטחונות של אג"ח ממשלתי! אם זה לא מזכיר את 2008 אני לא יודע מה יזכיר למי שמסרב להכיר במציאות.
  • 5.
    קש 05/12/2019 07:51
    הגב לתגובה זו
    לאחר למעלה מעשור של צמיחה והדפסת כסף ע"י הבנק המרכזי היא זמנית וכל ירידה בריבית היא לצורך עליה בעתיד לפי דעתי הכיוון הוא לייקור הכסף וצינון השוק תהיה ע"י ריבית ואנו בדרך לשם משהו בסביבות 5.5-6%
  • 4.
    כריש 05/12/2019 04:39
    הגב לתגובה זו
    זה לא 2008 עוד לא הבנת אתה שעון מקולקל
  • 3.
    כריש 05/12/2019 04:37
    הגב לתגובה זו
    ירצה לא מבין שזה לא 2008 עוד לא קלות את זה טל
  • 2.
    משיח בן דוד בפתח ....העולם בקצהו של שינוי . (ל"ת)
    דן 04/12/2019 23:24
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    כתבה יפה 04/12/2019 22:41
    הגב לתגובה זו
    יתכן.