בדרך לתקדים? הממשל האמריקני צפוי לחלץ קרן פנסיה פרטית
החוב של הממשל ארה"ב עלה לראשונה באוקטובר האחרון מעל לרף ה-23 טריליון דולר. הפתרון לזינוק בחוב לא נראה באופק, כאשר הגירעון הממשלתי של ארה"ב צפוי לחצות את רף ה-1 טריליון הדולר במהלך השנה הקרובה. למרות נתונים אלו, הקונגרס עשוי השבוע לפתוח פתח לגידול משמעותי יותר של החוב בשנים הקרובות.
בהצעת התקציב הקרובה (קישור להצעה), שצפויה לעלות להצבעה ביום שישי הקרוב, הוסכם בין 2 המפלגות בארה"ב על חילוץ קרן הפנסיה של חברת Murray Energy, אחת מהחברות הגדולות בתחום הכריה בארה"ב הודיעה על פשיטת רגל בחודש שעבר. נכון לרבעון האחרון, לחברה יש התחייבויות ל-100,000 עובדים, כאשר התחייבויות הלא ממומנות של קרן הפנסיה של החברה עומדות על 6 מיליארד דולר. החילוץ נעשה ללא פגיעה בזכויותיהם של המבוטחים.
אם הקונגרס יאשר השבוע את הצעת התקציב – מדובר יהיה בפעם הראשונה בהיסטוריה שהממשל האמריקני מחלץ קרן פנסיה של חברה פרטית. הדבר עשוי להיות הסנונית הראשונה בלבד לנוכח השינויים הדמוגרפים המתרחשים בארה"ב. כבר היום מסומנת קרן הפנסיה הנוספת שצריכה עזרה של הממשל - Teamsters union .
כפי שהסברנו בחודש שעבר (לכתבה המלאה), על מנת להבין את הבעייתיות הנוכחית של מערכת הפנסיה בארה"ב, יש צורך בהכרת 2 מושגים: קרנות פנסיה המוגדרות ע"פ זכויות (defined benefit או בקיצור DB), ותוכנית פנסיה המוגדרות לפי תרומה (defined contribution) או בקיצור DC. בקרנות פנסיה מסוג DB, המבוטח יודע מההתחלה את הזכויות שהוא זכאי להם בגיל פרישתו. מנגד, קרנות פנסיה מסוג DC, אינן מתחייבות לשיעור או לגובה מוגדר מראש של התשלום התקופתי. התשלום נקבע על פי חישוב אקטוארי המבוסס על תוחלת החיים של העמית, מלאי הנכסים של הקרן ופרמטרים נוספים (כמו בארץ).
עד לעשורים האחרונים, רוב הקרנות פנסיה בארה"ב היו מסוג DB, אך לנוכח הגירעונות שנצברו בקרנות אלו בעקבות השינויים הדמוגרפים, מאז 1980 החל הסקטור הפרטי בארה"ב לעבור בהדרגה לקרנות מסוג DC, דבר שמאפשר לחברות לבצע איזונים אקטוארים. עם זאת, תהליך זה לא התרחש בסקטור הממשלתי ברוב המוחלט של המדינות בארה"ב ועדיין מספר רב של חברות עדיין מציעות קרנות מסוג DB.
המשמעות - רוב קרנות הפנסיה בארה"ב לא יכולות לגעת בזכויות המבוטחים.
הגידול במספרם היחסי של המבוגרים באוכלוסיה, יוצר כעת לחץ משמעותי על מאזניהם של קרנות הפנסיה שנמצאות שגירעונות משמעותיים. נזכיר כי לפי התחזית האחרונה של הלשכה לסטטיסטיקה בארה"ב, לפי הדו"ח האחרון, 2030-2040 צפויות להוות נק' מפנה בארה"ב, כאשר כל ילידי ה"בייבי בום" צפויים להיות בגיל 65 או יותר. בשנים אלו צפויים לחיות בארה"ב כ-95 מיליון אזרחים מעל גיל 65, כ-25% מכלל האזרחים במדינה. המשמעות: 1 מכל 4 אזרחים בארה"ב צפוי להיות בגיל הפרישה.
ההחלטה השבוע עשויה ליצור תקדים, כאשר הממשל האמריקני יצטרך להתחיל להלאים קרנות פנסיה פרטיות/ציבוריות שנקלעו למשבר. בסיטואציה כזו החוב של ארה"ב צפוי לגדול במהירות גדולה הרבה יותר.
עוד על משבר הפנסיה בארה"ב
לכתבה הראשונה בסדרה: מה יקרה כאשר 1 מתוך 4 אזרחים יגיע לגיל הפנסיה?
לכתבה השנייה בסדרה: העיוות הגדול של קרנות הפנסיה בארה"ב וההשפעה על התנהלות שוקי המניות היום
לכתבה השלישית בסדרה: "הזדקנות האוכלוסיה" או חגיגת שכר מוגזמת? הסיפור המדהים של אילינוי
לכתבה הרביעית בסדרה: בואינג בבעיה, ולא רק בגלל סוגיית הבטיחות של המטוסי
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.כלכלת הדפסותמתבונן מהצד 17/12/2019 20:43הגב לתגובה זו3 0לא צריך לעבוד. לא צריך לייצר ערך. הפד ידפיס - הכסף יוזרם לאזרחי ארה"ב ואלה ייקנו מכל העולם מוצרים. חזון אחרית הימים של הנביא עובדיה.סגור
-
מה רע (ל"ת)נכון 17/12/2019 22:41הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.מה איכפת לכם בלאגנים הגרינברג טוען הכל דבש (ל"ת). 17/12/2019 20:42הגב לתגובה זו0 1סגור
-
1.כוננות חרום גרינברג ועוד חכמים?!;:'"*£€אסי 17/12/2019 20:35הגב לתגובה זו0 0טואנים שהכל צוקר ודבש....סגור