עונת החזרי המס בארה"ב יכולה להקפיץ את הנאסד"ק ל-10,000 נק'?
האירועים בשבוע האחרון בשווקים הוכיחו שוב עד כמה גדולה ההשפעה של הפעילות של הבנקים. בעוד הכלכלה השנייה בגודלה נותרה משותקת ברובה (ואין כרגע סימנים לשיפור), שוקי המניות בעולם רשמו שבוע ירוק במיוחד וחזרו לרמות שיא. הפער בין הכלכלה הריאלית לאירועים בוול סטריט מעולם לא היה נראה גדול כל כך. ומה בנוגע לחודשים הקרובים? הפער עשוי להימשך עוד תקופה ארוכה. החודש הקריטי עבור השווקים הוא אפריל, כאשר עד אז התמיכה של הממשלות והבנקים המרכזיים בשווקים צפויה להמשיך להיות גבוהה.
איך מסבירים את הפער השבוע בין הדיווחים למתרחש בשווקים?
בעולם נורמלי, אחד הגורמים העיקריים שמשפיעים על מחיר ההון של חברה הוא הסיכון של החברה. ככל שהסיכון של החברה עולה, גם התשואה שהמשקיעים רוצים לקבל כפיצוי על לקיחת הסיכון גבוהה יותר ולהיפך. האם הסיכון לחברות עלה בשבוע האחרון? כמובן שהתשובה לכך היא חיובית (גם הפד' חושב ככה), אך זה לא בא לידי ביטוי במחיר ההון של החברות. מרווחי האשראי בשוק הקונצרני ירדו השבוע! כלומר השוק מתמחר ירידה בסיכון.
איך זה קורה? שוב הבנקים המרכזיים. כאשר הפד' מתחיל לרכוש נכסים בטוחים (כמו אג"ח ארה"ב) ומוריד את התשואה שלהם, בשווקים מתחיל תהליך של "מרדף אחר תשואה", והמשקיעים פונים לאגרות חוב בדירוגים הנמוכים במטרה לשמור על התשואה שהם צריכים. במקביל נציין כי בחלק מהכלכלות הבנקים המרכזיים רוכשים כעת אגרות חוב בדירוגים הנמוכים, דבר שיוצר ביקושים רבים בשוק זה.
ירידה של מרווחי האשראי בשווקים מקלה על החברות הממונפות לבצע מחזור חוב/השקעות/רכישות חוזרות של מניות, והדרך למעלה בשווקי המניות קצרה בסיטואציה כזו.
לאחר שבשבועיים הקודמים מאזן הפד' ירד בחדות, השבוע הוא חזר לעלות והשינוי בשווקים הורגש מיידית. אבל הפד' השבוע לא היה לבד: הבנק המרכזי בסין הזרים יותר מ-240 מיליארד דולר לשווק הריפו בתחילת השבוע, כאשר הוא עושה זאת בריבית נמוכה מהחודשים האחרונים. לשם השוואה, לפד' לקח 4 חודשים להזרים סכום דומה. במקביל, הרשויות במדינה אסרו השבוע על ביצוע שורטים והטילו מגבלות דרקוניות על מכירה של נכסים. העליות השבוע מפתיעות?
פעולות הפד' יוצרות קזינו בשווקים?
התשובה לכך היא ככל הנראה חיובית, מהסיבה שכרגע הפד' מממן מאז ספטמבר האחרון גם את המערכת הבנקאית וגם את קרנות הגידור (שפועלות באופן ממונף מאוד על השווקים). נזכיר כי ה-BIS (הבנק להסדרי סליקה בינלאומיים או "הבנק של הבנקים המרכזיים") טען בדצמבר האחרון כי לקרנות הגידור היה חלק מרכזי באירועים בשוקי המימון (לכתבה המלאה).
האם קרנות הגידור בארה"ב צריכות כעת להתחשב בסיכונים בהתחשב בעובדה שבמקרה הגרוע (הפסדים גדולים) הפד' יזריק עוד כסף לשוקי הריפו? ברגע שהפד' נחלץ לעזרתם בספטמבר האחרון וחילץ אותם, התשובה לשאלה זו היא לא. קרנות הגידור בארה"ב קיבלו אור ירוק מאז ספטמבר האחרון להשתולל ולהגדיל את הסיכונים. במקרה הגרוע - הפד' יעניק הלוואה נוספת, כמה פשוט ככה מסוכן.
אחת הדוגמאות הטובות ביותר לתוצאה של השיגעון של קרנות הגידור בארה"ב היא המתרחש ביצרנית הרכבים טסלה (סימול:TSLA) מאז הודיע הפד' על התמיכה בשוקי הריפו (שהיא בעצם תמיכה בקרנות הגידור). בהתחלה היה ניתן עוד להסביר את המהלכים בשיפור בתוצאות של החברה, אך גם ל"אופטימיים ביותר" על החברה קשה כעת להסביר את המהלכים האחרונים ואת התמחור הגבוה. כמו טסלה, ניתן למצוא עוד חברות רבות שביצעו מהלכים דומים מאז אוקטובר האחרון.
גרף טסלה בשנה האחרונה: התמיכה של הפד' מסומנת, מקריות?
גרף אפל בשנה האחרונה: התמיכה של הפד' מסומנת, מקריות?
במקביל נזכיר כי חלקים מאוד גדולים מהמערכת הבנקאית בארה"ב ממונפים כעת בצורה גבוהה מאוד (הרבה יותר מהמשבר של 2008, רק הטכניקות שבהם הבנקים מסתירים זאת השתפרו). חלק מהערכות מצביעות על מינוף של 1 ל-30 על ההון העצמי במערכת האשראי הפדרלית (FLHB), שלמעשה אחראית על רוב ההון של הבנקים הגדולים. המינופים של קרנות הגידור גדולים עוד יותר.
פעולות הפד' אמנם מונעת מהמערכת הבנקאית לקרוס בחודשים האחרונים לנוכח המינוף המוגזם והבעיה של מימון החוב האמריקני, אך במקביל היא מתדלקת מינוף נוספת של המערכת.
הסימנים לסוף סייקל בארה"ב ממשיכים להצטבר
אחת הבעיות של הפד' היא שסייקל הצמיחה בארה"ב קרוב מתמיד לסיום לאחר 12 שנים והמערכת הבנקאית מבינה זאת היטב ולכן כל הכסף שמזריק הפד' לבנקים נשאר כעת במערכת הבנקאית ובשוקי ההון ולא מתורגם לגידול באשראי לכלכלה הריאלית. ובמילים פשוטות: מדיניות הזרקת הכסף מיצתה את עצמה מבחינת ההשפעה על הכלכלה הריאלית.
נציין כי תהליך דומה התרחש בכל סוף הסייקלים הכלכליים שהתרחשו בעשורים האחרונים - ברגע שיש סימנים להאטה בכלכלה, הפד' מגדיל בצורה דרמטית את כמות הכסף בשוק במטרה לנסות להחיות את סייקל מחדש. אך ברגע שהפד' מבין שהסייקל נגמר וכל מה שהוא גורם אלא רק מינוף נוסף של המערכת, הוא חותך את התמיכה ואז המשבר מתחיל רשמית, השאלה אם ההיסטוריה תחזור גם כעת?
מדדים מול עקומת האג"ח של ארה"ב בעשורים האחרונים: ההיסטוריה תחזור על עצמה?
יש דלק לראלי נוסף בשווקים בתקופה הקרובה
למרות סימנים אלו, ומתוך ההבנה כי השווקים הפיננסים עובדים כעת באופן "מלאכותי", חשוב לשים לב שיש "דלק נוסף לעליות". כפי שציינו מוקדם יותר השבוע (לכתבה המלאה), יש כרגע "בזוקה" של נזילות בחודש הקרוב. קופת האוצר של ארה"ב צפויה לרדת בחדות ברקע לעונת החזרי המס מהממשל. מדובר באירוע שחוזר כל שנה ומעניק רוח גבית לשווקים בכל פעם מחדש. לא במקרה אמצע פברואר-תחילת מרץ נחשבים למוצלחים במיוחד בשווקים.
ע"פ הערכות, מדובר בסכום שנע בטווח של 200-150 מיליארד דולר ביחס לתחילת החודש האחרון, והאפקט של סכום זה דומה מאוד לאפקט של תוכנית רכישות מצד הפד שכן סכום זה מגדיל את הרזרבות של הבנקים באותו הסכום . העונתיות תחזור על עצמה גם השנה?
חשוב להדגיש בהקשר לסעיף זה, כי החזרי המס בארה"ב צפויים לצבור תאוצה רק מה-15.2, כאשר בשבוע הקרוב בשבוע הקרוב הממשל האמריקני צפוי לספק דווקא "רוח פנים" לשווקים.
נכון, האיום שניצב כרגע בעקבות נגיף הקורונה על הצמיחה בעולם גדול במיוחד (ובפרט שהוא מתרחב כעת לשאר השווקים המתעוררים), אך אותם גורמים שהובילו להתעלמות של השווקים בשבוע האחרון מהאירועים בסין צפויים ללוות אותנו בחודש וחצי הקרובים ואף להתחזק.
דצמבר האחרון: הנאסד"ק המשיך לעלות, יכול להמשיך לטפס גם כעת? העונתיות תתמוך בהמשך החודש
אפריל הוא חודש קריטי עבור מקבלי ההחלטות
מידי כמה חודשים יש לפד' דד ליין חדש, שבו הוא צריך לקבל החלטות חשובות שמכריעות את כיוון השווקים, כאשר הדד ליין החדש הוא באפריל. אפריל הוא חודש של תקופה המיסים בארה"ב, דבר שצפוי להעמיד שוב במבחן את יציבותה של המערכת הבנקאית בארה"ב (תהליך הפוך מהתקופה הקרובה). הפד' הודיע כבר שהוא צפוי להמשיך לתמוך בשוקי הריפו עד תקופה זו ויעשה הכל שעונת המס בארה"ב תעבור בשקט, אך השאלה הגדולה היא מה יקרה לאחר חודש זה: האם הפד' ימשיך להזרים כסף לשוקי הריפו? האם הפד' יודיע על המשך הרכישות בשוק האג"ח, או שהוא יעצור כפי שהוא טען בחודשים האחרונים? האם הפד' יכול להפסיק בכלל את המימון של קרנות הגידור?
כך או אחרת, נדמה שאף אחד לא מקנא במקבלי ההחלטות בפד'/שאר הבנקים המרכזיים כעת. האלטרנטיבות העומדות בפניהם מורכבות במיוחד
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.שנת בחירותג'ק 09/02/2020 17:11הגב לתגובה זו1 0טראמפ מאד מאד רוצה להמשיך לקדנציה שנייה . הנשק שלו להשיג את המטרה נמצא בכלכלה . אין ספק שהוא יעשה הכל להעצים אותה יותר ויותר לקראת נובמבר ואכן הוא הוכיח שהוא מסוגל .סגור
-
4.מרתק תודה (ל"ת)שמוליק 08/02/2020 22:57הגב לתגובה זו5 0סגור
-
3.מדהים! (ל"ת)ואוו 08/02/2020 22:46הגב לתגובה זו2 0סגור
-
2.השפעת הנגיף תשפיע לרעה על הרבה חברות בחדשים הקרובים (ל"ת)שלמה 08/02/2020 20:59הגב לתגובה זו3 2סגור
-
1.תיזהרו:מכתב/אנליסט-שאינו מפרסם תיק וירטואלי (ל"ת)fu,c 08/02/2020 20:47הגב לתגובה זו4 5סגור
- טען עוד
-
הוא חייב לך משהו?f -u 09/02/2020 14:28הגב לתגובה זו0 0ממתי כתב מפרסם את הפורטפוליו שלו?סגור