האם ארה"ב בדרך לתייג את שוויץ כמניפולטורית בשוקי המט"ח?

הבנק המרכזי בשוויץ מנסה באגרסיביות להחליש את המטבע המקומי דרך הדפסת פרנקים במקביל לרכישות ענק למניות בוול סטריט (94 מיליארד דולר). על רקע משבר הקורונה, ההתערבות של הבנק עלתה לרמת שיא, ושייץ נופלת להגדרה של מניפולטורית בשוקי המט"ח
 | 
telegram
(9)

גלי ההדף מהתפרצות נגיף הקורונה בסין ממשיכים להתפשט בעולם. אזהרת הרווח שפרסמה ענקית הטכנולוגיה אפל (לכתבה המלאה) נראית כמו סנונית ראשונה לנוכח השיתוק המתמשך בכלכלה הסינית, אם כי - הממשל הסיני מנסה להרגיע ומאפשר בהדרגה חזרה לייצור בחלק מהאזורים. במקביל, ברמת המאקרו, נגיף הקורונה יוצר כעת אתגר חדש לבנק המרכזי השוויצרי בשוקי המט"ח ויש לכך גם השלכות משמעותיות על התמחור של מניות הטכנולוגיה הגדולות בוול סטריט. 

רקע קצר 
בשנים האחרונות נחשבת שווייץ למקלט יחסית בטוח עבור המשקיעים לנוכח החולשה בשאר הכלכלות בעולם. בעקבות כך, אנשים רבים רוצים להחזיק כמויות גדולות של נכסיהם בפרנק השוויצרי, דבר שהופך את הפרנק השוויצרי לחזק מידי ופוגע בכלכלה השוויצרית. בתגובה להתחזקות המטבע המקומי, הבנק המרכזי בשוויץ החל להדפיס בשנים האחרונים האחרונות הרבה כסף על מנת להחליש את ערך הפרנק. 

יתרות המט"ח של המדינה החלו לזנק, והבנק החל להשקיע אותן במניות מסביב לעולם ובפרט בשוק האמריקני במניות הטכנולוגיה הגדולות. כתוצאה מתהליך זה, הפך הבנק המרכזי בשנה שעברה להיות בעל המניות ה-8 בגודלו בארה"ב, מבין כל הגופים  הגדולים (מוסדיים, קרנות ועוד) שמחזיקים במניות בוול סטריט

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ע"פ הדוחות האחרונים של הבנק לסוף 2019, החזקותיו בשוק המניות בארה"ב הסתכמו ב-94 מיליארד דולר - שיא כל הזמנים. החזקותיו הבולטות הן במניות הטכנולוגיה: אפל - 4.2 מיליארד דולר, אמזון - כ-2.5 מיליארד דולר, פייסבוק - 1.5 מיליארד דולר ומיקרוסופט - 3.6 מיליארד דולר 

למי שזה נשמע קצת מוכר, גם בנק ישראל פועל באותה צורה, כאשר הוא משקיע חלק מיתרות המט"ח שלו בשוקי המניות - כ-14 מיליארד דולר מתוך 124 מיליארד דולר שמנוהלים בבנק ישראל הם מניות. 

אז המניות בשנים האחרונות עלו, אבל יש גם סיכון. בנק ישראל דיווח לפני מספר שבועות על תשואה של 6% על יתרות המט"ח שלו במהלך 2019. אבל, שנה חלשה בוול סטריט והרווח יתהפך להפסד. 

חזרה להווה
כלכלת האיחוד האירופאי חשופה מאוד לפעילות הכלכלית בסין/שאר השווקים המתעוררים. לפיכך, השיתוק בכלכלה הסינית צפוי לפגוע בצורה משמעותית בייצוא של האיחוד האירופאי בתקופה הקרובה. שוק המט"ח מגיב לאירועים, כאשר האירו צונח מול רוב המטבעות בעולם. מתחילת 2020 השלים האירו ירידה של קרוב ל-4% מול הפרנק השווצרי - מהלך שכאמור פוגע בכלכלה השווצרי. 

האירו מול הפרנק השווצרי בשנים האחרונות: ירידה חדה נוספת מתחילת 2020

הבנק השווצרי כמובן שהגיב לאירועים האחרונים ע"י הגדלה נוספת בכמות רכישות המט"ח שהוא מבצע. הבעיה? ארה"ב עשויה כעת להגדיר את שוויץ כמדינה המבצעת מניפולציה בשוקי המט"ח. 

נסביר: ע"פ ההגדרות האחרונות של משרד האוצר האמריקני, יש 3 תנאים שצריכים להתקיים על מנת שארה"ב תתייג מדינה כמניפולטורית בשוקי המט"ח:
1. למדינה יש עודף מסחר עם ארה"ב העולה על 20 מיליארד דולר. 
2. עודף המסחר מהווה יותר מ-2% מהתמ"ג של המדינה. 
3. הבנק המרכזי במדינה ביצע רכישות של יותר מ-2% מהתמ"ג במשך 6 מתוך 12 החודשים האחרונים. 

עד כה, שוויץ קיימה את 2 הסעיפים הראשוניים. כעת, לנוכח האירועים בחודש האחרון, הבנק עומד על קצב התערבות שנתי של 7%-8% והמשמעות היא שאם הבנק המרכזי ממשיך להגדיל את יתרות המט"ח שלו בקצב הנוכחי - הוא נופל להגדרה של "מדינה המבצעת מניפולציה בשוק המט"ח". אז נכון, ייתכן מאוד שהקצב יפחת, אבל גם אם הוא ייפחת הוא יהיה עדיין קצב כנראה גבוה ביחס לשנים הקודמות, וסיכוי טוב שהוא יהיה מעל 2%, אלא אם הבנק השוויצרי במודע יעצור את הרכישות כדי לא ליפול להגדרה של "ספקולנט מט"ח" 

אילו אופציות עומדות בפני הבנק?
כאשר הבנק צפוי להיתקל בקשיים בנוגע להמשך רכישות המט"ח, נראה כי לא תהיה לבנק המרכזי ברירה אלא להוריד שוב את הריביות בחודש הבא. הריבית על הפיקדונות בשוויץ עומדת כעת על מינוס 0.75%, כאשר הערכות כעת הן להורדה של 10-25 נק' בסיס במהלך הפגישה בחודש הבא. 

תגובות לכתבה(9):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    בקרוב בישראל
    אנונימי 19/02/2020 10:46
    הגב לתגובה זו
    1 0
    די מזכיר את ישראל רק שבישראל הריבית עדיין 1.60%
    סגור
  • 4.
    כולם ממושכנים אצל כולם
    הברבורים ממריאים 19/02/2020 02:12
    הגב לתגובה זו
    4 0
    ולא יכולים להפסיק להדפיס...זה יהיה גרוע מ2008.למרות הבטחות הכלקלנים.לקכנים.
    סגור
  • 3.
    תראה כמה חשוב לשמור על ערך נמוך למטבע
    מארץ הפרייארים 19/02/2020 01:48
    הגב לתגובה זו
    0 2
    כל העולם מחלישים את המטבעות של ארצם וקונים שקלים במקום.ככה עד סוף השנה יהיה להם רווח לפחות 10% עד סוף השנה.ובנק ישראל היחיד שלא רואה בזה ערך...מנופפים דגל של כלכלה חזקה וגורמים הפסדים לכל מי שהמשכורת שלהם תלוי במטח...
    סגור
  • איך הורדת כוח הקניה שלך גורמת לך להרגיש עשיר יותר? (ל"ת)
    אופטימי 19/02/2020 11:34
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • ברצינות???שקל חזק נותן לך לקנות יותר.לפחות בחול!!!! (ל"ת)
    שקל חזק 19/02/2020 12:42
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • טען עוד
  • 2.
    מעניין לאן יובל מירוץ החלשת המטבעות בעולם..
    אופטימי 18/02/2020 23:58
    הגב לתגובה זו
    2 1
    את המחיר אנחנו נשלם בזה שנהיה עניים יותר
    סגור
  • כולם החלישו חוץ מאיתנו....דוקא עשו אותנו עשירים (ל"ת)
    אנחנו עשירים 19/02/2020 09:17
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • 1.
    השוויצרים מנפחים את הנסדק ומרוויחים על חשבון כולם (ל"ת)
    שלמה 18/02/2020 23:32
    הגב לתגובה זו
    5 0
    סגור
  • תגובה לשלומה
    פאול 19/02/2020 11:03
    הגב לתגובה זו
    2 0
    אם יש אפשרות אז למה לא הכול לגיטימי.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות