יפן
צילום: pexels

למה הכלכלה היפנית במשבר והאם היא תיכנס למיתון?

כלכלת יפן בצרות - הצמיחה השלילית, החוב הגדול, חוסר האמון של הציבור, והפנסיות הנמוכות - האם מיפן תיפתח הרעה?
נושאים בכתבה יפן

לפני כמה חודשים הייתי בכנס במלטה, ובאחת הארוחות ישבתי לשולחן עם פרופסור יפני. השיחה התגלגלה למצבה של הכלכלה היפנית, והשכן שלי לשולחן נעשה מאוד מודאג. "החוב של הממשלה היפנית", הוא אמר, "הוא בערך 200% מהתוצר, ורובו הוא חוב פנימי.

"כלומר", המשיך הפרופסור, "רוב החוב הוא כספי הפנסיה של אזרחי יפן, ומכיוון שגם אני אזרח יפני, זה גם הכסף שלי". הוא המשיך וטען שהממשלה לא יכולה להחזיק את החוב הזה לאורך זמן, כי היא חייבת שהריבית ביפן תישאר נמוכה, אחרת תשלומי הריבית יאלצו אותה לפשוט רגל.

האזרחים של יפן מוכנים להמשיך לקנות את החוב בריבית נמוכה, אבל האוכלוסייה היפנית הולכת וקטנה, ולכן היפנים לא יוכלו להמשיך לקנות את אותן כמויות של חוב. כך שכדי להחזיק את אותה כמות של חוב, הממשלה תהיה חייבת למכור אותו לזרים. בינתיים, הסינים קונים קצת מהחוב היפני למרות הריבית הנמוכה, כי בכל העולם הריבית היא אפסית. אבל, לאורך זמן זה לא יחזיק מעמד, ולכן הריבית תהיה חייבת לעלות. וכשהיא תעלה, הממשלה תאלץ לעשות תספורת לחוב, ואז, סיים הפרופסור היפני, מהפנסיה שלי לא יישאר הרבה.

מה שקרה ביפן ברבעון האחרון הוא תסמין של הבעיה שתיאר הפרופסור. הממשלה שיודעת שהחוב שלה גדול, ושהיא צריכה להמשיך להוציא כסף כדי לסייע לכלכלה שלא ממש צומחת, הבינה שהיא חייבת קודם להגדיל את ההכנסות. לכן הממשלה העלתה את מס הקנייה בשני אחוזים, מ-8% ל-10%.

לזה היו שתי השפעות. הראשונה, המחירים עלו, בדיוק כפי שקורה בישראל בכל פעם שהממשלה מחליטה להעלות את המע"מ. והשניה, הציבור לקח את זה כרמז שצריך להגדיל את החיסכון, כי אי אפשר לסמוך על הממשלה שתשלם את כל תשלומי הפנסיה שהיא מחויבת להם. התוצאה היא שהצריכה הפרטית ירדה ב-2.9%. מסתבר שהתעשיינים צפו לא רע מה יקרה לצריכה הפרטית, כי ההשקעות ירדו ב-3.7%.

בסך הכול, התוצר ביפן ירד ברבעון ב-1.6%. אם הקצב הזה ימשיך עד סוף השנה, התוצר של יפן ירד בלמעלה מ-6%. זה כנראה לא יקרה, אבל כנראה שגם ברבעון הבא הצמיחה ביפן תהיה שלילית, כי התפרצות הקורונה בסין לא הולכת לעזור לכלכלה היפנית. ושני רבעונים רצופים של צמיחה שלילית זה כבר מיתון.

בהנחה האופטימית שהתפרצות הנגיף תיעצר, ושמלחמת הסחר בין ארה"ב וסין תכנס להפסקת אש בשנה הקרובה, הכלכלה היפנית כנראה תתאושש קצת ברבעון השלישי, כך שעד סוף השנה הצמיחה של יפן תהיה סביב האפס. אבל עבור אזרחי יפן כל רבעון כזה של צמיחה שלילית הוא תזכורת לכך שבמוקדם או במאוחר הפנסיות שלהם יקוצצו, ולכן כל מיתון כזה מגדיל את הרצון שלהם לחסוך ומקטין את הסיכוי שהצמיחה של יפן תחזור לפסים בריאים. וכל עוד החוב של הממשלה היפנית ממשיך להיות סביב ה-200% (ועד סוף השנה הזאת הוא צפוי להיות אפילו גבוה יותר), אזרחי יפן ימשיכו להסתובב בתחושה שבמוקדם או במאוחר הם הולכים להישאר בלי הפנסיה.   ד"ר אביחי שניר המכללה האקדמית נתניה ובית ההשקעות אינפיניטי

קיראו עוד ב"גלובל"

תגובות לכתבה(12):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 8.
    אורן 20/02/2020 03:42
    הגב לתגובה זו
    במסגרת התנהלות הממשלה היפנית ממשבר למשבר מאז התפוצצות בועת הנדלן בשנת 1989, הם יעשו הכל כדי לא להכיר אף פעם בכשלון. ואתה שוכח שהבעלים של מרבית אגרות החוב של ממשלת יפן הוא הבנק המרכזי היפני, המעמיד פנים שהוא לא מדפיס כסף. שלב הבא המתבקש הואשיום אחד הבנק המרכזי יודיע שהוא "מוחל" לממשלה על החוב כדי להקל עליה. בטח יעשו את זה סביב משבר כלשהו, אולי מגפת הקורונה שעומדת להתחיל ביפן יהיה תירוץ טוב. והופה - כל החוב נעלם, ואפשר להתחיל את הניסוי הכלכלי המשוגע מחדש.
  • 7.
    ישראלי 19/02/2020 15:17
    הגב לתגובה זו
    הערה לכל הצוסליאליטים. הבעיה הבסיסית על כל דולר שהממשלה לוקחת מס חוזר למשק פחות מחצי. היתר נעלם בשחיטות בירוקרטיה ועוד
  • יז-רע-הלי 20/02/2020 02:30
    הגב לתגובה זו
    קפיטליזם קיים רק במוחך הקודח ושל ערב רב של אספסוף כמוך. אין שוק חופשי, מעולם לא היה. העולם מנוהל ע"י תאגידים גדולים מאז ומתמיד. בעבר היו אלה תאגידי המלוכה, תאגידי הדוכס, והאצולה בכלל. היום אלה תאגידים כלכלים גדולים שמנהלים את החברה והמדינה, לא ממשלות. העומדים בראש הממשל הם בובות שתאגידים העמידו לפניך לבחירה. כדי שתרגיש שאתה זה "שבוחר" "במנהיג", שהוא למעשה בא כוחם. זאת האמת המרה. האספסוף, היה, ונישאר עבד נרצע.
  • 6.
    בכדי לחזור לשיאה ב1989.הבורסה ביפן צריכה לעלות "רק"60%! (ל"ת)
    פרופ' אבירם(איצ100) 19/02/2020 14:06
    הגב לתגובה זו
  • ד"ר ניר(איצ100) 19/02/2020 17:19
    הגב לתגובה זו
    אוחז כמעט בכל תעודות הסל הנסחרות במדינה (86%) ולא יצליח למוכרם לעולם. יפן עם אחיותיה הסוררות במערב..יתקלו בקשיים שטרם עמדו בם מעולם..ועוד לא ציינתי את המגפה הנוראית שתשחית כל מה שבדרכה.
  • 5.
    משה 19/02/2020 13:58
    הגב לתגובה זו
    נושא החוב העצום של יפן, הוא ידוע. וכבר מומחים רבים העריכו בחמש עשרה שנה האחרונות שיפן לפני פשיטת רגל. מסתבר שבעידן הריביות הנמוכות לא כל כך מהר פושטים את הרגל ויפן מצליחה להמשיך ולגלגל את החוב שלה. בנוסף מדינות מערביות אחרות הולכות בדרך היפנית ומגדילות את החובות.
  • 4.
    למרות זאת הבורסה ביפן עלתה . 0.89% (ל"ת)
    שלמה 19/02/2020 13:41
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    הכתבות של ד״ר אביחי שניר מרתקות! (ל"ת)
    אדם 19/02/2020 12:54
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    עובד 19/02/2020 12:51
    הגב לתגובה זו
    החיסרון הגדול ביותר של הדמוקרטיה. משטר טוטליטרי היה מוצא פתרון ומישם אותו.
  • 1.
    לרון 19/02/2020 12:36
    הגב לתגובה זו
    איננה אם יפן "תיכנס" למיתון אלא מדוע איננה יוצאת ממיתון רב רב רב שנים,והתשובה הניצחית היא האופי החסכני של התושב היפני,הוא לא "נזכר" לחסוך ,זה טיבעו!
  • ללרון מקיסוס ארה"ב 19/02/2020 17:23
    הגב לתגובה זו
    לא תהיה.
  • לרון 22/02/2020 07:34
    אתה מקובע על מודל אחד,תשנה ותשתנה!