המצב מסתבך - הפד' יגביר התערבותו בשוקי האשראי?
שוק המימון שמור בימים כתיקונם לאנשי מקצוע "ולעכברי" אג"ח, ובצדק. כאשר ההתנהלות בשוק המימון מתרחשת ללא קשיים מיוחדים, מדובר בשוק משעמם לחלוטין, אך בשעת לחץ מדובר בשוק החשוב ביותר. שוק זה עלה לכותרות בספטמבר האחרון לאחר זינוק חד בריביות שבהמשך הפד' הזרים חצי טריליון דולר לשוק. אתם שואלים אולי - אז מה? ובכן, הפד' לא יכול להדפיס כסף עד אינסוף. מתי שהוא החשבון מגיע.
בעקבות הורדת הריבית אמש והצפי להורדות ריבית נוספות בחודש הקרוב, נראה כי שוק זה צפוי לחזור למוקד העניינים והפד' יצטרך להרחיב את תמיכתו בשוק זה. לפני שנסביר כיצד הודעת הפד' אמש עשויה להוביל שוב ללחץ על שוק הריפו (שוק האשראי לזמן קצר), למי שעדיין לא שמע על שוק זה, שווה להתעמק קודם לכן במדריך שפרסמנו על הנושא בחודש שעבר (לכתבה המלאה).
כעת לאירועים האחרונים
בשוק ה-REPO יש 3 גופים עיקריים שמעניקים הלוואות: הבנקים הפדרליים (FHLB), קרנות הון המשקיעות באפיקים סולידיים לטווחי הקצרים (money market fund או בקיצור MMF) ובשנים האחרונות גם הבנקים הגדולים בארה"ב (G-SIB).
הורדת הריבית האחרונה שביצע הפד' צפויה להוריד משמעותית את הרצון של הבנקים הגדולים להלוות בשוק זה. עבור הבנקים, חיתוך הריבית האחרון צפוי להוריד משמעותית את ההכנסות מריבית. לירידה זו יש השפעה מהבחינה הרגולטורית, כאשר הבנקים יצטרכו או להקטין חשיפה לשאר השווקים או להגדיל את ההון העצמי. הדרך הפשוטה ביותר עבור היא להוריד את החשיפה שלהם בשוק ה-REPO.
במקביל, הרצון של ה-MMF להלוות יורד משמעותית. בשנה האחרונה בעקבות ההיפוך בעקומת האג"ח, הקרנות המשקיעות בנכסים נזילים לטווח קצר נהנו מגידול משמעותית בביקושים. הורדת הריבית החדה והצפי לעוד הורדות ריבית בתקופה האחרונה מעלות את החשש כי קרנות אלו צפויות לרשום פדיונות גדולים בתקופה הקרובה. המשמעות - שוק הריפו מאבד עוד מלווה גדול.
נציין בהקשר של ה-MMF כי מחקר שפרסם השבוע הפד' בנוגע לזינוק החד בריביות בשוק זה במהלך ספטמבר האחרון מצביע כי לקרנות אלו היה תפקיד מכריע באירוע. לפי המחקר, במהלך אפריל-אוגוסט 2019, הנכסים תחת קרנות אלו גדל ב-264 מיליארד דולר, דבר שתורגם לגידול של 159 מיליארד דולר בהלוואות לשוק בשוק הריפו. עם זאת, החל מסוף אוגוסט, קרנות אלו החלו להקטין את החשיפה שלהם לשוק.
במקביל, העובדה כי תשואות האג"חים לטווחים הקצרים מאוד עדיין נסחרים מתחת לרף התחתון של טווח הריביות של הפד', צפויה לגרום כי גם ה-FHLB צפויים להוריד את החשיפה שלהם לשוק.
שוק המימון בארה"ב - הורדת הריבית האחרונה צפויה להוריד את התמריצים של המלווים בשוק
נזכיר כי במקביל גם הפד' מנסה להוריד את תמיכתו בשוק. ב-13 לפברואר פרסם הפד' את צפי ההתערבות שלו לחודש הקרוב - הורדה של 10 מיליארד דולר בשבוע בהלוואות לתקופה הארוכה. כבר באותו ערב הערכנו כאן כי לנוכח האירועים בעולם (שמורידים את איכות הביטחונות) ולנוכח המינוף של קרנות הגידור (שהם עושי השוק הגדולים כרגע), מספיקה גם ירידה קטנה בתמיכה של הפד' בשביל לגרום לתנודות גדולות במערכת.
הלחץ בשוק כבר עולה
בעוד הורדת הריבית אתמול תפסה את רוב הכותרות בשוק, גם בשוק הריפו התרחשו תנודות חדות. הפד' נאלץ אתמול להזרים יותר מ-100 מיליארד דולר להלוואות לתקופה של יום - הסכום הגבוה ביותר שהזרים עד כה. במקביל, הפד' הזרים עוד כ-20 מיליארד דולר כהלוואת לתקופה של שבועיים, הביקושים עמדו על 70.9 מיליארד דולר - יותר מפי 3.5!
חשוב לציין כי אנו נמצאים כעת בתקופה של החזרי המיסים בארה"ב, דבר שמקל במעט על שוק זה. עם זאת, בחודש הבא צפוי להתרחש עוד אירוע מס בארה"ב. בסיטואציה הזאת קשה לראות כיצד אירוע זה עובר ללא אירועים משמעותיים בלבד תמיכה של הפד'.
איך זה קשור להיסטריה בשוקי האג"ח?
תשואות האג"חים של ארה"ב יורדות כעת לשפל חדש, כאשר התשואה ל-10 שנים יורדת מתחת לרף הפסיכולוגי של 1%. כפי שהסברנו במדריך על שוק הריפו, הסיבה העיקרית שאגרות החוב מטפסות בכל פעם שיש חשש למשבר בשוק היא שאגרות החוב הממשלתיות הן הביטחונות האיכותיים ביותר - ככל שיש לך יותר ביטחונות, כך אתה יכול להשיג יותר מזומן. נתקעת ללא ביטחונות? אתה עשוי להיות חדל פירעון במהירות.
תשואות האג"חים ל-10 שנים: הריצה לביטחונות
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.חיפשתי בגוגל MMF וחשכו עיני (ל"ת)הרגע יצאתי בשאלה 05/03/2020 17:44הגב לתגובה זו0 0סגור
-
4.כתב מצויןמשה 05/03/2020 11:51הגב לתגובה זו0 0כתבות מעולות. תודה.סגור
-
3.מומחיםחיפאי 05/03/2020 11:46הגב לתגובה זו0 0כשיש משבר כולם בורחים לבית של אמא: אגח ממשלתי...סגור
-
2.הלוואי היו למקבלי ההחלטות בישראל 1% שכל כמו בארה"בממש מרגיז 04/03/2020 16:26הגב לתגובה זו1 1כמעט עשור וחצי שוק ההון במשבר, רק הבנקים עלו ועלו. תמיכה כשגולשים למיתון לא נראת באופק, נותנים לאג"ח הקונצרני למות. מהצד השני משרדים של כלום ושום דבר מייצרים עוד קשיים במקום להפחית. תגידו הנתונים של השוק האירופי לא מבהירים לכם שאם תלכו כמוהם נהיה כמוהם בקטסטרופה?סגור
-
1.עמית טלרוזן 04/03/2020 15:18הגב לתגובה זו2 1הניתוח שלך נכון ובכל זאת מה יש לחפש באג"ח ל 10 שנים שנותן תשואה של פחות מ 1% ?? במקרה זה עדיף מניות לטווח זמן בכל תרחיש סביר . האם נכון ?סגור
- טען עוד
-
אתה צודק, אבל כשיש פאניקה רצים לאג"ח ממשלתי (ל"ת)ארי 04/03/2020 15:51הגב לתגובה זו0 0סגור