צלילה בתשואות? זה מתחיל להיות מכוער במערכת הפנסיה בארה"ב
שוק האג"ח הממשלתית רותח מתחילת השנה בעולם התשואות על אגרות החוב של ארה"ב חוזרות לרדת כעת בחדות ונסחרות כעת ברמות שפל כל הזמנים. התשואות הנמוכות מכרסמות במודלים העסקיים של החברות הפיננסיות - בנקים וחברות ביטוח. עם זאת, בהסתכלות רחבה יותר על ארה"ב - הצניחה בתשואות האג"ח יוצרות בעיה גדולה במערכת הפנסיה וזה מתחיל להיראות מכוער במיוחד.
חוסר היכולת לבצע שינויים במערכת הפנסיונית הציבורית בארה"ב, ביחד עם השינויים הדמוגרפים שמתרחשים כעת בארה"ב, הגדילו בצורה דרמטית את הגירעונות של קרנות אלו. נכון לסוף 2017, סך ההתחייבויות הנוכחיות של קרנות הפנסיה הציבוריות בארה"ב גבוה בקרוב ל-4 טריליון דולר ביחס לסך הנכסים שברשותם.
ריבית היוון של 7%, נשמע הגיוני? העובדה כי קרנות הפנסיה הציבוריות בארה"ב הן מסוג DB, למרות ההיסטוריה הבעייתית של קרנות מסוג זה, היא רק בעיה אחת. הבעיה הגדולה יותר היא שקרנות הפנסיה בארה"ב משתמשות בערכים אקטוארים לא ריאליים. לדוגמא: שימוש בריבית היוון גבוהה בהרבה מהנדרש.
באופן מפתיע, למרות החשיבות שיש לריבית ההיוון על מצבן הפיננסי של קרנות הפנסיה, לא נקבעה עדיין דרך אחידה להערכת ריבית זו, והיא תלויה במקבלי ההחלטות בכל מדינה. נכון להיום, יש מחלוקת ב-2 גישות עיקריות. גישה אחת טוענת כי ריבית ההיוון צריכה לשקף את ההחזר ההיסטורי של תיק ההשקעות של הקרן. כך לדוגמא: אם קרן הפנסיה הצליחה להשיג תשואה של 7.5% ב-2 העשורים האחרונים, ריבית ההיוון צריכה לעמוד על 7.5%. נכון להיום, גישה זו נתמכת ע"י כל קרנות הפנסיה הציבוריות בארה"ב, כאשר ריבית ההיוון עומדת בטווח של 7.5%-6.8%.
- דוח פנסיה שנתי: מה חשוב באמת לבדוק?
- "האמון נבנה בהדרגה. בסוף לרוב, הלקוחות אומרים לי - 'תעשי מה שאת מבינה'"
במהלך 2015 ניסה הבנק המרכזי בארה"ב (FED) להתייחס לסוגייה, כאשר הוא בחן מה הגורמים לשוני בהערכות לגבי ריבית ההיוון. המחקר של הפד' אמנם קבע יש הצדקה לקביעת ריבית היוון שונה בין קרנות הפנסיה השונות בארה"ב, אך במקביל הוא מאשר את הקונצנזוס בקרב הכלכלנים סביב הערכה כי קרנות הפנסיה במגזר הציבורי מבצעות את הערכותיהן בנוגע לשווי ההתחייבויות הנוכחיות ע"פ ריבית היוון גבוהה מהנדרש.
מסקנותיו של הפד' הוזנחו, מהסיבה הפשוטה שאם היו מיושמות, המשמעות הייתה פשיטת רגל של מערכת הפנסיה הציבורית בארה"ב. לדוגמא: שימוש בריבית היוון של 3.2%, היה מעלה את השווי הנוכחי של ההתחייבויות בקרן הפנסיה הממשלתית של קליפורניה פי 3, ולמעשה הקרן הייתה צריכה להודיע כבר על פשיטת רגל.
השפעות על שוקי המניות טענה נוספת של המתנגדים לשיטת החישוב הנוכחית של קרנות הפנסיה היא שהשיטה הנוכחית למעשה מעודדת את מקבלי ההחלטות בקרנות הפנסיה לבצע השקעות בנכסים מסוכנים – ע"י השקעה היום בנכסים מסוכנים כמו מניות, ניתן להשיג תשואה גבוהה יותר, ושימוש בתשואה זו כריבית היוון תגרום להורדה של השווי הנוכחי של ההתחייבויות בתקופה הבאה- דבר שנוגד על התיאוריות במימון בנוגע לתוחלת/סיכון.
- טיקטוק כמעט ונמכרה - המכסים עצרו את המכירה
- דל נופלת בעקבות המכסים: "הרסני" למגזר הטכנולוגיה
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
בתוך כך, העובדה כי התשואות המעניקות אגרות החוב ירדו לשפל היסטורי בשנים האחרונות, והדרישה להשיג תשואה של בערך 7% לשנה הובילה בשנים האחרונות לגידול משמעותי בחשיפה של קרנות הפנסיה לשוק המניות.
לפי הפרסומים האחרונים של מאזני הקרנות, החשיפה של קרנות הפנסיה הממשלתיות בארה"ב לשוק המניות עלתה בשנה האחרונה לרמה של 50%-60%, וזאת לעומת יחס היסטורי של 35%-30% וזאת במטרה להשיג תשואה גבוהה יותר, אך הסיכון לתיק ההשקעות של הקרנות עלה משמעותית.
במילים פשוטות: על מנת להתגבר על הריבית הנמוכה בשוק, קרנות הפנסיה בארה"ב חשופות בצורה קיצונית לשוקי המניות. הדרך היחידה למנוע פשיטת רגל של מערכת הפנסיה בארה"ב היא שוק מניות עולה בצורה חדה. מה קורה במקרה של ירידות בשווקים כמו בחודש האחרון?
התשובה לשאלה - קרן הפנסיה הציבורית של קליפורניה (CalPERS) הודיעה בשבוע שעבר כי בעקבות הירידות בשבוע האחרון של פברואר, ערך הנכסים המנוהלים על ידה ירד מ-400 מיליארד דולר לרמה של 385 מיליארד דולר בלבד. נציין כי עוד לפני הירידות האחרונות יחס המימון של הקרן(funded ratio), כלומר הייחס בין הנכסים להתחייבויות העתידיות עמד 70%-75%. בנוסף נציין כי CalPERS משתמשת בשנה הנוכחית בריבית היוון של 7% - רחוק מהריבית חסרת סיכון.
- 8.שלומי 07/03/2020 15:40הגב לתגובה זומספיק להלחיץ את הציבור, פנסיה זה חסכון לטווח ארוך. מידי פעם יש ירידות, לא צריך לעשות מזה יותר מידי רעש.
- 7.דניאל 06/03/2020 20:21הגב לתגובה זוהרי הקרן לא נועדה לשמור על ערך הכבף לנצח אלא לתקופת הפרישה בלבד.
- 6.הקורונה היא התרופה למשבר הפנסיה (ל"ת)פסימיסט 06/03/2020 13:45הגב לתגובה זו
- 5.שמעון 06/03/2020 09:47הגב לתגובה זוגם בארץ זה קיים פנסיה תקציבית
- 4.דירה=קורת גג 06/03/2020 01:09הגב לתגובה זודירה=קורת גג=קורת גג=צורך בסיסי של האדם
- 3.ושמתם איווט ומכלוף מזוזה בשערי נתב"ג ובביתך (ל"ת)כתר קורונה דרעי 10 05/03/2020 19:57הגב לתגובה זו
- 2.ברבור שחור (ל"ת)י 05/03/2020 19:54הגב לתגובה זו
- 1.יוני 05/03/2020 18:31הגב לתגובה זורגילים. רוצים שכל שנה ערך הנכסים יוכפל ישראלים חזרזרים
- עכשיו יתרגלו לירידה דו ספרתית (ל"ת)המבין 05/03/2020 20:17הגב לתגובה זו