“אירופה תצא מהקורונה - אבל לא מהמשבר שהיתה בו לפני כן"

אסטרטג שוק המניות האירופאי הראשי של בנק אוף אמריקה ומריל לינץ', אנדריאס ברוקנר, סבור שבקצב ההתקדמות הנוכחי, אירופה תצא מהמשבר ברבעון השלישי, ממליץ לעקוב אחר מדדי ה-PMI ואומר שצפוי לנו ריבאונד מכאני
 | 
telegram
(7)

הקורונה תפס את רוב האנשים, העסקים, הכלכלות וגם המדינות בעולם, פשוט לא מוכנים. האפקטים שלו הפתיעו אפילו את אלה שחשבו שראו הכול. זה אומר לא מעט. אבל זה בעיקר אומר שאנחנו צריכים להיות צנועים יותר ביחס לתחזיות שלנו על המציאות. הרי בסוף, זה לא משנה כמה ידע צברתם או לכמה מידע אתם חשופים, כל ניתוח של המציאות נעשה מנקודת מבט מסוימת - בין אם היא מגיעה מזווית אישית ובין אם ישנה הכוונה מערכתית. 

כי בואו נאמר את האמת, אם לפני 3 חודשים היינו אומרים שבאיטליה יהיו 100 אלף נדבקים וקרוב ל-11 אלף מתים - נכון לכתיבת שורות אלה - מישהו היה מאמין? 11% תמותה וקרוב לשליש מהמתים ממגפה שבקושי שמענו עליה. מישהו היה מאמין שזה יקרה לארצות הברית, שם מעריכים שבין 100 ל-200 אלף אנשים ימותו?

כרגע, לפי התמונה שמצייר אנדריאס ברוקנר, אסטרטג שוק המניות האירופאי הראשי של בנק אוף אמריקה מריל לינץ' (סימול: BOA), אירופה צפויה לבצע ריבאונד ברבעון השלישי, אבל שהיא כנראה לא תבצע זינוק שיאפשר לה להתגבר גם על המשבר שהייתה נתונה בו לפני כן. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

באחרונה פרסם מכתב למשקיעים, שבו כתב כי הוא צופה ירידה במדד ה-PMI האירופאי לרמה של 35 באפריל, אבל אז יהיה ריבאונד ל-60 ברבעון השלישי. בתחום הצמיחה בגוש האירו, הוא צופה שהתמ"ג של הגוש ירד ב-6.7% ברבעון הראשון וב-7.2% ברבעון השני. ברבעון השלישי נראה קפיצה חיובית של 8.7%. לטענתו, זה מרמז על סיכון לירידה נוספת של 10% בטווח הקצר ב-Stoxx 600 אבל אפסייד של 40% מהמיקום הנוכחי עד ספטמבר, מה שהופך את התחזית הכללית לחיובית לשוק.

PMI הוא מדד של מנהלי רכש גדולים בכל משק, שמעיד על צבר הזמנות עתידיות של בגוון תעשיות. כאשר המדד עומד על 50 נקודות ומעלה הוא מעיד על צמיחה. פחות מ-50, הוא מעיד על נסיגה כלכלית. 


אנדריאס ברוקנר, אסטרטג אקוויטי שווקים אירופאים
בבנק אוף אמריקה מריל לינץ

"אנחנו בשוק סנטימנטלי ולא צפוי"
לפני תפקיד הנוכחי, ברוקנר היה במשך 4 שנים בתפקיד זהה בדויטשה בנק. בקיץ האחרון, כשהבנק החל להראות סימני קריסה, עבר יחד עם כל הצוות של האקוויטי לבנק אוף אמריקה. הוא גרמני שיושב בלונדון. טון דיבורו רגוע והוא מקבל את השינויים המהותיים שעוברים על כולנו כצו השעה שצריך לקבל כדי להמשיך הלאה. אבל גם הוא מודה שהופתע מהעוצמה של האירועים ושכל תחזית צריכה להילקח ממקום של ענווה. 

מה אתה רואה בשווקים?
"יש הרבה מסחר מבוסס סנטימנט שהוא בלתי צפוי. בשיחה עם לקוחות, אמרתי להם שהניסיון לצפות את השוק בנקודת הזמן הזו קשה מאוד, כי קשה מאוד לתת הערכה מדויקת של הסיכון. האפשרויות שיכולות להתפתח מעצירת הכלכלות הן אינסופיות. השאלה, בסוף, היא כמה זמן ישפיע הנגיף ברמה הגלובלית". 

מה אתה רואה מתפתח בחודשים הקרובים?
"בגלל שראינו גם מה קרה בסין, עכשיו יש יותר ידע איך להתמודד עם הנגיף באירופה. המפתח לטיעון שלנו הוא שכנראה שנתחיל לראות את ההתחלה של הורדת אמצעי הסגר בתחילת מאי וזה מאפשר לנו להסיק שההאטה הכלכלית הנוכחית תהיה זמנית ואפשר לחזור לצמיחה כבר ב-Q3. אנחנו עוקבים באדיקות אחרי מדדי ה-PMI האירופאיים שכרגע נמצאים בשפל חסר קדים.

"לדעתי המצב יהיה גרוע לפני שיהיה יותר טוב, בגלל האיטיות של התגובה של הרשויות להחלת אמצעים למיגור המגפה. ה-PMI ירד לרמה שלא חשבנו שאפשרית, זה אבסורד. ההאטה הייתה חדה יותר ממה שצפינו ובהקשר הזה צריך לראות גם איך הרשויות יתמודדו עם המשבר, כדי לראות מתי נצא ממנו".

יש סיכוי שהמשבר יימשך יותר זמן?
"תראה תמיד יש סיכוי. יש סכנה של הדבקה מחדש, אבל גם אז, מדינות כבר יותר מוכנות להתמודדות והנזקים יהיו קטנים יותר להערכתי"

אירופה וארה"ב זה לא סין
את מרבית ההשוואות שעורך ברוקנר הוא עושה ביחס למה שראינו בהתפתחות המחלה בסין והתמודדות של הרשויות שם ובמדינות מזרח אסייתיות אחרות. העניין הוא שהמשטר הסיני, בשל האופי שלו, יכול היה לבצע פעולות החלטיות וחדות כדי למגר את המגפה. אירופה וארצות הברית זה לא סין. היכולת לבצע פעולות שגם משפיעות על הפרטיות, בהחלט פוגעת באפשרות להילחם במגפה. זה גם אחד הנושאים שעליו הוא מדבר, שרלוונטיים מאוד לארץ, הוא מידת הפרטיות שאנשים מוכנים להקריב כדי להילחם במחלה. 

איך אתה רואה את ההתערבות של ממשלות בעולם?
"אנחנו רואים את העליות החדות ביותר מאז 2008. זה אומר שהמהלכים של הממשל האמריקאי בינתיים עוזרים ונותנים רושם שאפשר להשתלט על האש. דבר נוסף הוא מרווחי האשראי שנפתחו ל-1,000 נקודות בסיס, זה נתן חמצן. אנחנו רואים התערבות ברמה שלא ראינו בעבר וזה יוצר אצלי אופטימיות".

לאיחוד היו המון אתגרים לפני המשבר, אתה חושב שהם יצאו מזה?
"אני לא חושב שהאיחוד האירופאי יצא חזק יותר מהמשבר. היציאה מהמשבר הנוכחי יאפשר התאוששות מסוימת, אבל צריך יותר. צריך שיהיה זרימה של כסף שיענה על הדרישה. נקודה נוספת, זה אם יצליחו לשמור על אג"ח ממשלתי נמוך, זה יעזור. צריך הליקופטר של כסף. אבל כל ריבאונד בשלב היה מכני. 

"נהיה יותר חכמים בינואר, כי אז יראה אם אנחנו נכנסים לסייקל ארוך. יש יותר מדי משתנים כדי לדעת איך זה ישפיע על שוק המניות בינתיים. אני מעריך שבאירופה ינסו להימנע ממדיניות צנע,  כי גם אם ינסו, זה לא בטוח יעזור כי יש הרבה ממשלות פופליסטיות שלא יאפשרו את זה."

אז מה צריך לעשות?
"באירופה צריכים ללמוד ממה שנעשה ביפן, שם הבנק המרכזי קנה את האג"ח הממשלתי ושמר על תשואות נמוכות, ככה דאגו להמשך המסחר במינימום נזקים".

האם אפשר לצפות ששינוי בשרשרת הייצור העולמי, יעזור לריבאונד?
"הווירוס האיץ את תהליך המעבר מגלובליזציה ללוקליזציה. אנחנו בהחלט רואים מעבר לייצור לוקאלי. לדעתי יש הרבה סיכונים בהתכנסות הזו ובמעבר לייצור מקומי ובהשפעה שתהיה לו על הכלכלה הגלובלית".

איפה נמצא השוק האירופי?
"יש הרבה שמות שהם באנדר פרפורמנס, ושוב, אם אפשר להשוות בין המשבר בסין לאירופה, נראה שמבחינת נקודת זמן הגענו ל-PMI הנמוך ביותר מאז שהמשבר החל באירופה באמצע פברואר, אנחנו כרגע צופים בשוק שעובד באנדר של 12%, אבל יש לו פוטנציאל של זינוק לעלייה של בין 10%-15% עד ספטמבר. 

האם יש נקודה שבה לדעתך כדאי להתחיל לתזמן את השוק?
נקודת המבט שלנו היא לא להסתכל ממקום סנטימנטלי. תזמון זה תמיד בעייתי. אבל אם ביוני אנו צופים עלייה ב-PMI, ועם כל נמדדים שלנו שמראים שצריך לתזמן את השוק האירופאי לסביבות אמצע אפריל, ה-20 באפריל יהיה זמן טוב לדעתי כי נראה איך מתקדמים פעולות הסגר. שם כבר צריכות להיות הרבה נקודות כניסה מעניינות".

תגובות לכתבה(7):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    דירה=קורת גג=צורך בסיסי של האדם
    דירה=קורת גג 15/04/2020 06:36
    הגב לתגובה זו
    0 0
    דירה=קורת גג=צורך בסיסי של האדם
    סגור
  • 5.
    כול טמבל זב חותם " יודע"
    י 31/03/2020 19:43
    הגב לתגובה זו
    0 0
    עוד חצי שנה יגידו ...שאף אחד לא האמין שימותו מעל 15מליון בעולם...סתם מקשקשים
    סגור
  • 4.
    מגיד עתידות עם עניבה
    דרדסבא 31/03/2020 09:46
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אין שום דבר חדש בדברים. הניחוש שלי טוב כמו שלו. בחור טוב שלקח חומר טוב... כל בוגר 8 שנות לימוד יכול.
    סגור
  • 3.
    חוסכים בקצבאות-באיטליה לא מנשימים חולים מעל 65-
    לילי 31/03/2020 09:36
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סביר להניח כי משבר הקורונה יקטין את קצבאות ביטוח לאומי לקשישים , ויקטין את הוצאות הרפואיות בטווח הארוך . מדובר ב 5% אחוז מכלל האוכלוסייה .
    סגור
  • 2.
    כל העצמאים בכיינים
    אבי 31/03/2020 08:51
    הגב לתגובה זו
    0 3
    הלכו להפגין עם כל הגיפים שלהם והבמוו והמרצדס עצמאים למה שיתנו לכם כסף ? אתם חזירים עשיתם הפגנה וראינו כולם עם אילו כלי רכב באתם להפגנה שלכם ממש מסכנים כל אחד שם עם לקסוס או גיפ או במוו
    סגור
  • טען עוד
  • 1.
    כלכלנים נותנים תחזיות בלי מושג מה יקרה עם הקורונה
    גל 31/03/2020 08:13
    הגב לתגובה זו
    1 0
    איזה ערך יש לתחזית כלכלית אם המומחים למגיפות לא יודעים איך תתקדם הקורונה?
    סגור
  • זה כל מה שיש בחוסר ודאות (ל"ת)
    ארז 31/03/2020 08:50
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות