משבר חובות באירופה קרוב? יחס החוב תוצר של איטליה צפוי לזנק ל-160%
לקראת סוף 2018 המתיחות בין האיחוד האירופאי לאיטליה הגיעה לשיא, כאשר ממשלת איטליה רצתה להגדיל היגרעון הממשלתי והאיחוד האירופאי טען כי מדובר בעבירה של החוקים הפיסקאליים של האיחוד האירופאי. שנה וחצי לאחר מכן, נראה כי בעקבות התפרצות נגיף הקורונה באיחוד האירופאי כל המגבלות על הממשלות הוסרו.
ע"פ הערכות של הכלכלנים בגולדמן זאקס, למרות חוסר הוודאות כעת, הגירעון התקציבי במדינות ה"בעייתיות" כמו איטליה וספרד צפוי להגיע בשנה הקרובה לרמה של 10%. במקביל, הגירעון בצרפת צפוי לעלות השנה לרמה של 7%. כתוצאה מכך, יחס החוב תוצר באיטליה צפוי לזנק השנה לרמה של 160%. בספרד ובצרפת צפוי היחס לזנק לרמה של 120%.
יחס החוב תוצר של איטליה, ספרד וצרפת בשנים האחרונות והצפי של גולדמן זאקס
נזכיר כי המחוקקים באירופה ניסו בשנים האחרונות להיצמד לאמנת מאסטריכט מ-1992, שלפיה מדינות שרוצות להצטרף לאיחוד האירופאי יצטרכו לעמוד בשורת סטנדרטיים פיסקליים. אחד מהם הוא שהגירעון הממשלתי לא יחצה את רף 3% מהתמ"ג.
נכון, ניתן לטעון כי הסיטואציה היום באיחוד האירופאי שונה ונגיף הקורונה מצריך צעדים קיצוניים. עם זאת, ההיסטוריה בעשורים האחרונים מאותתת לנו שלמקבלי ההחלטות קשה הרבה יותר להודיע על הקטנת הגירעון בשעת הצורך מאשר להודיע על "חבילות תמריצים".
ע"פ החישובים של גולדמן זאקס, איטליה תצטרך בשנים הבאות לשמור על קצב צמיחה של 1.7% במטרה לשמור על יחס החוב תוצר יציב ברמה של 160%. קצב צמיחה זה נראה כמו "חלום רחוק" עוד לפני התפרצות הנגיף במדינה, מה הסיכויים שהמדינה תצליח לצמוח בקצב כזה בעתיד?
עם זאת, חשוב לציין כי נכון להיום הסיכונים מהפזרנות של הממשלות באירופה נמוכים. הסיבה היא כי הבנק המרכזי באירופה (ECB) מדפיס כסף "יש מאין" וקונה למעשה את כל האג"חים שמנפיקות הממשלות כעת.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה