
הרשויות ביפן הצליחו למנוע קריסה של הניסוי הכלכלי של העשור האחרון?
ממשלת יפן הודיעה מוקדם יותר היום על חבילת סיוע ענקית של 108 טריליון יין (כ-989 מיליארד דולר), סכום השווה לכ-20% מהתמ"ג, של הכלכלה השלישית בגודלה בעולם (לכתבה המלאה). בעוד התוכנית מוצגת כתוכנית סיוע לעסקים הקטנים שנפגעו מהנגיף, התוכנית הנוכחית מונעת קריסה של הניסוי הכלכלי הגדול שמבצעת המדינה בשנים האחרונות.
קצת רקע בעוד המהלכים האחרונים של הפד' והבנק המרכזי באירופה (ECB) נראים חסרי תקדים, הפעולות של הבנק המרכזי ביפן בשנים האחרונות קיצוניות עוד יותר. בשוק המניות, הבנק רוכש מאז 2010 תעודות סל (ETF) בסכומים אדירים. התוצאה: הבנק שולט היום בקרוב ל-80% משוק תעודות הסל במדינה. נכון לאוקטובר האחרון, הבנק הפך להיות 1 מ-10 בעלי המניות הגדולים ב-50% מכלל המניות הרשומות בשוק המקומי, כאשר ב-23 חברות הבנק המרכזי הוא בעל המניות הגדול ביותר.
בשוק האג"ח המצב מדהים עוד יותר, כאשר הבנק מחזיק היום סכום הגבוה מהתמ"ג של המדינה. עובדה זו גרמה לכך שגופים פיננסיים רבים במדינה (כולל הבנק המרכזי עצמו) מתקשים בחודשים האחרונים למצוא מוכרים לאגרות החוב של המדינה.
בחזרה לחודשים האחרונים חוץ מהמושג "משבר הקורונה", נראה כי ניתן להגדיר את החודשים האחרונים כ"משבר הדולר". מספר רב של גופים פיננסים בעולם נתקלו במצוקת דולרים. כתוצאה מכך, הפד' נדרש לפתוח קווי אשראי ל-16 בנקים מרכזיים ברחבי העולם (כאשר היום הפד' מודיע על פתיחת קו אשראי גם לבנק המרכזי באינדונזיה). המטרה: הפד' יעביר לאותם בנקים מרכזיים את הדולרים בריבית נמוכה והם יעבירו אותם לגופים הפיננסים השונים באותן מדינות.
הבנק המרכזי ביפן נכלל כבר מההתחלה ברשימת הבנקים שיזכו קווי אשראי מוזלים. רק הייתה בעיה: הבנק המרכזי דורש ביטחונות (אגרות חוב של יפן) תמורה הדולרים, אך לנוכח הרכישות הגדולות שביצע הבנק שנים האחרונות, כמות אגרות החוב בשוק הייתה נמוכה במיוחד.
מצוקת הביטחונות בשוק גרמה לתוצאה שנראית דמיוניות. הריבית ליום אחד בשוק הריפו במדינה ירדה בסוף מרץ האחרון למינוס 0.88%. המשמעות: המוסדות הפיננסים במדינה היו צריכים להלוות כסף ועוד לשלם על כך ריבית גבוהה במיוחד, העיקר להשיג ביטחונות (אגרות חוב ממשלתיות). ההפסדים במערכת הפיננסית במדינה החלו להצטבר במהירות.
ריבית הריפו בשוק היפני בשנים האחרונות: הגופים הפיננסים החשובים בעולם היו בבעיה
- למרות ההסכם עם TSMC: אינטל צונחת ב-9%
- נגד המגמה: למה גיימסטופ עולה בזמן שהשוק נופל?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
למקבלי ההחלטות במדינה היו 2 אפשרויות. האפשרות הראשונה היא מכירה של אגרות חוב ע"י הבנק המרכזי, כך שלגופים הפיננסיים במדינה יהיה יותר ביטחונות. עם זאת, לנוכח ההתערבות הגדולה של הבנק המרכזי בשנים האחרונות, מכירה של נכסים ע"י הבנק הייתה מערערת עוד יותר את הכלכלות בעולם. יותר מכך, הבנק חייב להגדיל את הנזילות בשווקים בתקופה כזו - ללא תמיכה של הבנק המרכזי, אין שוק במדינה.
האפשרות שלבסוף נבחרה היא "הגדלה של העוגה" ע"י הכרזה על תוכנית תמריצים גרנדיוזית. הממשלה צפויה להגדיל בצורה דרמטית את הנפקות האג"ח שלה בתקופה הקרובה, הבנק המרכזי יכול להמשיך לתמוך ולהזרים כסף, המוסדות הפיננסים יוכלו לרכוש ביטחונות, ולקבל דולרים בתמורה. מצוקת הדולרים נפתרה!
מלבד הורדת הלחץ בשוקי המט"ח, חשוב לזכור כי המוסדות הפיננסיים היפנים מהווים חלק משמעותי מאוד בפעילות בוול סטריט בשגרה. אם הם נמצאים במצוקת נזילות, המהלך עשוי לגרום למכירות בוול סטריט ולהיפך.
- 6.דירה=קורת גג 09/04/2020 12:07הגב לתגובה זודירה=קורת גג=צורך בסיסי של האדם
- 5.דירה=קורת גג 09/04/2020 12:04הגב לתגובה זודירה=קורת גג=צורך בסיסי של האדם
- 4.שי 07/04/2020 21:49הגב לתגובה זובחיים לא חווינו הרצת מניות בחסות בנקים פדראלים, לרבות בנק ישראל. פשוט הזיה, קונים חברות מעל שווין, רק כדי שהשוק לא ירד. פשוט תצהירו, שאתם לא תתנו לשוק לרדת ואז לנצח נעלה מעלה...הזיה שתתפוצץ בקרוב מאוד
- 3.דאג קולינס 07/04/2020 21:21הגב לתגובה זולכתבה נלווה ציור בועה. מציע לשכוח מבוא לכלכלה. המון הוכח בעשור האחרון שאינו תואם. תאוריות מיושנות. על הכף מונח גורל בני אדם. פנסיות תעסוקה איכות חיים. כבוד לנגידים. כבוד לפוואל, נגיד היפני וגם הישראלי. החלופה של דם ברחובות רעה מאוד. כדאי שכתבי ביזפורטל יפנימו.
- 2.עוד יפסיקו 07/04/2020 19:56הגב לתגובה זוהשיטה הכלכלית שרפה הגשרים עם ההיגיון.מדפיסים ללא גב ושיעבוד שני דורות קדימה.
- 1.דן 07/04/2020 19:09הגב לתגובה זוזהירות , דבר כזה שתכף מתחיל , לא היה בהיסטוריה העולמית / כלכלית - מפחיד ביותר .
- למה אתה חושב? 07/04/2020 20:35הגב לתגובה זויש חובות אז מה? אז יהיו עוד חובות וימשיכו להדפיס ולמחזר חובות