טראמפ ונשיא סין
צילום: getty images pool

סין משתלטת על הונג קונג - צפו להסלמה נוספת ביחסים עם ארה"ב

ההפגנות בעיר מתגברות וגם העצורים, הקהילה הבינלאומית מגנה, אבל סין צפויה להעביר את חוק "הביטחון הלאומי", שישנה את מעמדה החוקי של העיר שנותר מאז 1997 ומטרתו למנוע הסתה, חתירה תחת המשטר ומניעת טרור; אז למה זה מפריע לאמריקאים?
ארז ליבנה | (9)

האסיפה העממית של סין צפויה להעביר היום את חוק "הביטחון הלאומי" - או חוק הסיפוח אם תרצו להשתמש בטרמינולוגיה ישראלית - ולהחיל את החוק הסיני, בעל הפוטנציאל הדרקוני, על העיר הונג קונג. בכך מתכחשת סין להתחייבויותיה הבינלאומיות לאחר נסיגת בריטניה מהעיר ב-1997. 

מאז הנסיגה, סין הקפידה על השיטה שבפשטות נקראת "שתי שיטות - מדינה אחת". המשמעות של השיטה הייתה לשמור על מעמדה העסקי הבינלאומי של הונג קונג, שהפכה תחת שלטון בריטי למרכז מסחרי חשוב ולשער של המערב למזרח הרחוק. 

עד כמה חשובה הייתה הונג קונג לכלכלה הסינית? לפני 20 שנה העיר היוותה 25% מהתמ"ג הסיני, מדינה שאז הייתה ענייה מאוד ועוד לא התאוששה לגמרי משלטונו של הרודן מאו דזה דונג. היום, העיר מהווה כבר פחות מ-3% מהתמ"ג בסין, אבל העיר ידועה כמקום טוב לעשיית עסקים והפכה במרוץ השנים לבירה הפיננסית של המזרח הרחוק יחד עם טוקיו.

מלחמת האופיום וההשפלה הסינית בין השנים 1839 ל-1842, סין ניהלה מלחמה קשה נגד בריטניה וצרפת. המלחמה נקראה מלחמת האופיום והרקע היה - תאמינו או לא - הרצון של סין להפסיק את המסחר בצמח הממכר (שממנו מכינים גם הרואין), לאחר עלייה חדה בכמות הסינים הנרקומנים.

הבריטים לא רצו שהמסחר וההכנסות האדירות מהסחורה ייפסקו ושלחו את הצי של הוד מלכותה - הגדול והחזק בעולם באותה התקופה - כדי להגן על האינטרסים הכלכליים של האימפריה. כדי לקצר סיפור ארוך, במילים פשוטות, הבריטים השפילו את סין. מי שהיום היא המעצמה השנייה בגודלה בעולם, נאלצה לחתום על הסכם כניעה מביש, בו שיפתה את בריטניה הן בכסף והן בוויתור טריטוריאלי על הונג קונג. 

ב-1984 כאקורד אחרון מירידתה של בריטניה כמעצמה קולוניאליסטית, נחתם ההסכם שקבע נסיגה בריטית מהעיר ב-1997. בתמורה, סין הסכימה לשמור על מעמדה המיוחד של העיר ולא להחיל עליה את החוקים הקומוניסטים של המדינה. 

כל הצדדים עמדו בהסכם, אבל אז הגיעו השנתיים האחרונות וטרפו את הקלפים מחדש. 

חוק הביטחון הלאומי הסיני אמנם הניצנים כבר החלו בתחילת מלחמת הסחר, אבל בקיץ של השנה שעברה, ככל הנראה נפל דבר בבייג'ינג. הממשל ניסה להסגיר פעיל חברתי לשטחה, מה שהוביל להתפרצות של הפגנות קשות ברחבי המדינה, שהביאו במהלך שבועות רבים לשיתוקה המלא. 

קיראו עוד ב"גלובל"

האוניברסיטה ורחובות העיר הפכו לשדה קרב בין סטודנטים וסתם תושבים, לבין כוחות הביטחון בעיר, שלאחר מכן גם תוגברו בכוחות מבייג'ינג. התפרצות הקורונה בינואר השנה גרמה להפסקה של ההפגנות לכמה חודשים, אבל ההודעה של סין כי תעלה את הצעת החוק החדש באסיפה הלאומית שנערכת השבוע ושיאה צפוי להתקיים היום (חמישי) בו גם יועבר החוק. ההודעה הייתה הגפרור שהצית פיצוץ מיידי. הקהילה הבינלאומית, ובראשה ארצות הברית, הודיעה כי לא תסכים לשינוי במעמדה של העיר. 

אז על מה כל הסערה? החוק החדש אמור למנוע חתרנות נגד הממשל, הסתה ומעשי טרור. הבעיה היא שאף אחד לא יודע מה המשמעות של זה. תחת השלטון הסיני, שמשתמש באמצעים חריגים כדי לעקוב אחר האזרחים - וגם מתעלל במיעוטים כמו האויגורים המוסלמים שנמצאים בימים אלה במחנות 'חינוך מחדש' וגם חברי הפאלון גונג, שכבר שנים טוענים כי הממשל הסיני מבצע בחבריו קציר איברים. 

ומזה בדיוק חוששים בהונג קונג ובקהילה הבינלאומית. בשבוע האחרון למרות הקורונה, יצאו אלפי אנשים להפגין. רק אתמול נעצרו כמעט 350 בני אדם, כשהמשטרה משתמשת באמצעים לפיזור הפגנות ואלימות כדי להשתלט על המחאה המתגברת.

מה סין מנסה להשיג? כמו שציינו קודם, הונג קונג היא צלקת בגאווה הלאומית הסינית, שאפשר להניח שהנשיא הסיני - כלומר הדיקטטור - שי ג'ינפינג, רצה לתקן כבר זמן רב. זו לא איזו גחמה. עכשיו הוא רק קיבל את התירוץ שחיפש. פרשנים סינים אומרים כי החוק הוא איתות להנהגת העיר, שלבייג'ינג נמאס מחוסר היכולת להתמודד עם המהומות בעיר. 

אבל זה גם איתות לארצות הברית ולקהילה הבינלאומית. זה מהלך שמעיד על ביטחון ושחצנות סינית. ג'ינפינג הוא מנהיג עם גאווה עצומה. לדוגמא הוא אסר לפרסם את דמותו של פו הדוב - כן, כן, את אותו דב חביב - לאחר שהסינים חשבו שהמנהיג הגדול שלהם דומה לו. אז עכשיו אין את פו הדוב בסין. 

אז תחשבו מה הוא רוצה לעשות לאמריקאים, ובראשם לנשיא טראמפ, שמנסים להשפיל אותו על הבמה הבינלאומית. מלחמת הסחר היא אצבע בעין לסין, בעלת השאיפות הבינלאומיות הגדולות והפיכתה לאיום של ממש על ההגמוניה האמריקאית באזורים רבים בעולם. 

הונג קונג היא ה"עין תחת עין" של סין לארצות הברית - אבל המהלך עלול לחרוץ את גורלה של העיר ולהפכה לעיר חסרת חשיבות מבחינה עסקית. כך היא תוכל להיבלע בתוך המכונה הקומוניסטית והנוקשה של בייג'ינג. האמריקאים כבר הבטיחו סנקציות על העיר ועל סין אם החוק יועבר ויש סבירות יותר מגבוהה להפרעה נוספת ביחסים בין המדינות, שתוביל לא רק להיפרדות בין שתי המעצמות שהיו תלויות אחת בשנייה מאז נפילת הגוש הקומוניסטי - אלא בתמורה יוביל למלחמה קרה חדשה שיכולה להיות בעלת השפעה הרסנית על הכלכלה העולמית - כזו שתגרום למלחמת הסחר ולקורונה להחוויר.

תגובות לכתבה(9):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 7.
    קרפד שורי 28/05/2020 15:10
    הגב לתגובה זו
    עולה לי עולה לי, עולה ולא יורד לי. אין יותר ירידות בבורסה לעולם!
  • לצפרדע 28/05/2020 17:38
    הגב לתגובה זו
    שם ..תובסו קשות.
  • 6.
    למיטב הבנתי החוק עבר היום. (ל"ת)
    רבקה 28/05/2020 15:09
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    אור 28/05/2020 15:08
    הגב לתגובה זו
    אימפריות נופלות, אימפריות קמות. האימפריה הסינית קמה. לנו, אזרחי העולם, לא נותר אלא להשלים עם זה.
  • 4.
    ישראלי 28/05/2020 14:32
    הגב לתגובה זו
    אפשר לשאול אלו חברות ישראליות חשופות להונג קונג והאם הם יכולות לברוח?
  • 3.
    איציק 28/05/2020 14:11
    הגב לתגובה זו
    מגיפה כלל עולמית, מלחמת סחר, צפי למלחמה קרה,... אבל הבורסה עולה ועולה
  • 2.
    לא הוסבר 28/05/2020 13:33
    הגב לתגובה זו
    בכלל- ארז ליבנה כותב בשפה חובבנית, לא כיף לקרוא בכלל.
  • היי באבו 28/05/2020 17:40
    הגב לתגובה זו
    כמו שאר החוכמולוגים.
  • 1.
    בסוף הכל מסתדר (ל"ת)
    רמי 28/05/2020 13:31
    הגב לתגובה זו