האם השווקים המתעוררים הם השקעה מעניינת?
כל מי שהשקיע אי פעם בשווקים המתעוררים יודע כי פרמטר חשוב בהשקעה כזו הוא שעררי החליפין. יש גם גורמים נוספים, אך המטבע האמריקני ביחס למטבע במדינה הוא קריטי. הסיבה לכך פשוטה - בגלל שההון היחסי של אותן מדינות נמוך (ביחס למדינות מפותחות) הן נאלצות לקחת הלוואות במטבע זר בשביל להתפתח. המטבע הזר העיקרי שבו נעשות ההלוואות הוא הדולר.
בעשור האחרון לנוכח ההיצע הרב של הדולרים שהגיע בזכות תוכנית הפד' השונות, התלות של אותן מדינות בדולר גדלה עוד יותר. מחקר של הבנק להסדרים בינלאומיים (BIS) מ-2018 הראה עד כמה תופעת המינוף במטבע זר צברה תאוצה בעשור האחרון (למחקר המלא).
ההלוואות הדולריות לשווקים המתעוררים בעשור האחרון לפי ה-BIS - זינוק חד
נתונים אלו מאותתים למשקיעים כי בשביל לדעת את המגמה הצפויה בשווקים המתעוררים, צריך לדעת את כיוון הדולר בעולם. כאשר הדולר נחלש בעולם, קל לאותן מדינות לגייס הון (שחסר להן) ולכן הצמיחה בהן עולה. ולהיפך, כאשר בארה"ב מצמצמים מוניטרית, השווקים המתעוררים הם הראשונים להיפגע (כפי שהתרחש בשנים האחרונות).
עדיין לא השתכנעתם? תסתכלו את תעודת הסל EWZ, העוקבת אחר שוק המניות הברזילאי. לאחר בריחת הון מהמדינה שהובילה את המטבע המקומי להיסחר ברמה 6 ריאל לדולר (שפל כל הזמנים), היחלשות הדולר בעולם בשבועות האחרונים הובילה לתיקון חד של קרוב ל-20% בריאל מול המטבע האמריקני, כאשר אתמול נסגר הצמד ברמה של 4.96 ריאל לדולר. הון רב התחיל לחזור לשווקים אלו, והתוצאה היתה זינוק של 53% מאמצע מאי (בדיוק כפי שהערכנו כאן לפני שבועיים). נכון, הסיטואציה בברזיל ובשאר השווקים המתעוררים עדיין נראית רע (קורונה ומיתון עמוק), אבל ברגע שההון חוזר לאותן מדינות השווקים כבר מתחילים לתמחר את הצמיחה העתידית.
לפיכך, כדאי לנתח את הצפי לדולר בשביל לדעת את כיוון השווקים המתעוררים, ונראה כי התקופה הקרובה עשויה להיות טובה במיוחד לשווקים אלו. כפי שאנחנו מדגישים בתקופה האחרונה, הסיפור המרכזי בשווקים הוא הצפי להצפה של השווקים בדולרים ע"י הממשל האמריקני (לכתבה המלאה). מאזן הפד' שפורסם בחמישי האחרון מצביע כי למרות שהשווקים כבר התחילו לתמחר ירידה במצוקת הדולרים בעולם, הממשל האמריקני עדיין לא התחיל בפועל להציף את השוק. קופת האוצר של ארה"ב עומדת עדיין סביב רמה של 1.44-1.5 טריליון דולר וצפויה לעמוד ברמה של 800 מיליארד דולר בסוף החודש הקרוב. קשה לראות כיצד הדולר לא סובל מלחץ מכירות כבד בעקבות פעולות אלו. וכאמור, השווקים כבר התחילו לתמחר חלק מהמהלכים.
הדולר מול הריאל הברזילאי: השווקים המתעוררים כבר מקבלים רוח גבית
שוק הסחורות- רוח גבית נוספת
מלבד הצפי לחולשה בדולר, ההתאוששות של שוק הסחורות בתקופה האחרונה צפוי להעניק רוח גבית לשווקים אלו. אם ניקח את ברזיל כדוגמה, עיקר הייצוא של המדינה מתרכז בשוק הנפט והמינרליים. ההתאוששות של מחיר הנפט לרמה של קרוב ל-40 דולר לחבית היא כמובן סימן חיובי.
מה יכול לקלקל את החגיגה הצפויה? הפד' בעיקר
הבנק המרכזי בארה"ב נמצא כרגע בגישה אולטרה מרחיבה מבחינה מוניטרית - מעולם לא תמך הפד' בשווקים כפי שהוא עושה בחודשים האחרונים. עם זאת, עדיין יכולות להתעורר מספר בעיות לשווקים המתעוררים הראשונה, אם הזינוק בשבוע האחרון בתשואות האג"חים ימשך, מדובר בגורם שיפגע בסופו של דבר בשווקים המתעוררים כאשר המשקיעים יעדיפו להשקיע באג"ח האמריקני. נציין כי בחודשים האחרונים דובר לא פעם אחת (גם ע"י בכירי הפד') כי הבנק עשוי להשיק תוכנית לשליטה על עקום האג"ח,, כלומר לקבע את תשואות האג"חים. אם אכן בפד' יעשה זאת - מדובר בסיטואציה מושלמת לשווקים המתעוררים. רמזים לפעולות הבאות של הבנק נקבל כבר בשבוע הקרוב בהחלטת הריבית.
בנוסף, צריך לזכור כי בסופו של דבר כמות הדולרים האדירות שנשפכות לשווקים יעלו בסופו של דבר את האינפלציה בארה"ב והפד' יצטרך לבסוף לצמצם את המדיניות המוניטרית שלו - מהלך שיפגע בשווקים המתעוררים כפי שפגע בשנים האחרונות.
ולסיכום, נראה כי השווקים המתעוררים בהחלט עשויים להיות מעניינים בתקופה כזו, בפרט לאחר הפגיעה הקשה שחווה בחודשים האחרונים. אבל במקביל צריך לשים לב לפעולות המתרחשות בארה"ב - הכל בסופו של דבר תלוי בהחלטות של הפד'.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.למה ???יבוא גז 07/06/2020 12:07הגב לתגובה זו0 1ייבוא גזבדיחה עצובה למדינת ישראל , לאחר שהשקיעו מיליארדים בצולולת ובביטחון. והחברות השקיעו מיליארדים בפיתוח המאגרים . ולאחר שהתגלתה כמות עצומה של גז לעשרות שנים ,מיבאים גז בזמן משבר כלכלי עולמי חמור בגלל מחיר זמני נמוך. מוותרים על מעל 60 אחוז מס משישנסקי . מוותרים על פוטנציאל להשקעות ותגליות נוספות . מוותרים על גז כחול לבן ועל תעסוקה של עובדים בתחום . פוגעים בחברות הגז ופגעים בהכנסות המדינה .אולי זה בגלל צרות עין של האזרחים.?!!סגור
-
5.הזדמנות השקעה בשווקים המתעוררים (ל"ת)יובי 06/06/2020 23:14הגב לתגובה זו0 0סגור
-
4.מה קרה? גילו שם מאגרי אקונומיקה? (ל"ת)דני דין 06/06/2020 22:12הגב לתגובה זו1 0סגור
-
3.המלצות ל etf או מניות? (ל"ת)נביא בעירך 06/06/2020 14:29הגב לתגובה זו1 1סגור
-
2.אי אפשר לשפוך כסף ולצפות שהדולר לא יירדשליו 06/06/2020 13:54הגב לתגובה זו0 0מדפיסים כסף כמו משוגעים זה מגדיל את ההיצע כיו עגבניות ומחיר הדולר בסיכומות של דבר יירד. טיבעי לחלוטין. בכל מקרה מיתון יגיע...אם חשבנו שיגיע כבר שנים הוא כבר פה רק שלא מדברים עליוסגור
- טען עוד
-
1.הכסף הזול משגע את העולםדוד 06/06/2020 13:32הגב לתגובה זו2 1תמחור שווי הנכסים הוא אבסורדי. הפד שינה את חוקי המשחק ואין משמעות למונח ערך.סגור