האסטרטגיה המנצחת - להגדיל חשיפה למניות לתוך המשבר

מי שפעל כך - הרוויח תשואה נאה; מי שניסה לתזמן את השוק - הפסיד; מה הסיבות שעשויות להעלות את מחירי המניות וממה צריך להיזהר?
 | 

מאז ה-23 במארס מדד ה-S&P 500 רשם עלייה מרשימה של כ-43% והוא רחוק רק בכ-6% מהשיא שהוא רשם ערב משבר הקורונה. השווקים רשמו שינוי כיוון ומגמות חדות של ירידות ועליות בחודשים האחרונים. את המהלכים האחרונים בשווקים ניתן לחלק לארבעה מחזורים  עיקריים וניתן לנסות להעריך לאן הולכים מכאן?

ארבעת המחזורים -  שלב הירידות החדות, שלב ההתאוששות הכללי, שלב הסלקטיביות והשלב הנוכחי שהוא השלב שבו העולם מנסה לחזור לשגרה באופן הדרגתי. בשלב הירידות שהחל לאחר ה-19 בפברואר, ראינו ירידה בכל הסקטורים הראשיים בארה"ב ובעצם בעולם כולו. הקורונה הפתיעה והתפשטה בעולם המערבי, ממשלות רבות הורו על השבתה וסגירת פעילויות רבות ואנליסטים רבים בעולם החלו לעדכן, בתדירות גבוהה מאוד, את תחזיות הצמיחה והרווחים כלפי מטה. העולם הכלכלי פשוט "נסגר". הסקטורים שרשמו את הירידות החדות ביותר עד לתחתית ב-23 במארס היו האנרגיה, הפיננסים והתעשייה.

האסטרטגיה שאותה הערכנו כמתאימה בתחילת מארס היא כניסה הדרגתית לשוק המניות, כל שבוע, ובמהלך מספר שבועות. העיקרון מאחורי האסטרטגיה היה כי השוק צפוי לעבור לעליות תוך תנודתיות גבוהה , אם כי קשה לדעת בדיוק מתי ואיך.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ההערכה אז היתה כי  הבנק הפדרלי של ארה"ב (הפד) ינקוט בהרחבות כמותיות וגם ירכוש אג"ח חברות ומכשירים פיננסים שאינם ממשלתיים, כפי שאכן היה. בגוש האירו ה-ECB הגדיל בשבוע שעבר את תוכנית רכישות האג"ח ב-600 מיליארד אירו (מעבר לצפי השווקים). לצד פעולות אלו נציין כי הממשלות בעולם נקטו בצעדים פיסקלים חסרי תקדים שלא ננקטו בעשורים האחרונים. ארה"ב, גרמניה, יפן ומדינות רבות נקטו בהרחבה פיסקלית רחבה ונראה כי צפויים צעדים נוספים גם בעתיד.

אחד משני תרחישים עיקריים עמד לנגד עיננו אז:  השתלטות על הקורונה או תרחיש שבו "שהעולם יתרגל לחיות איתה". התמחור של המניות אז היה זול יחסית לאג"ח ממשלתי ובמצב כזה רכישה של מניות בהחלט היתה כדאית בראיה של עד שנה קדימה.

מעניין לציין שכשני שליש מסך העלייה המצטברת מאז התרחשה ב-3 ימי מסחר בלבד, כלומר היה קשה מאוד לתזמן את עיתוי הכניסה לשוק המניות. משקיע שהגדיל חשיפה לשוק באופן מדורג מאז תחילת מרץ כבר הצליח להשיג  תשואת אחזקה חיובית ומאידך מי שהמתין למגמה "משכנעת"  של עליות פספס חלק מהמגמה.

השלב השני, שלב ההתאוששות הכללי, החל ב-24 במארסבעיקר על רקע הציפיות לאישור תוכנית פיסקלית רחבת היקף בארה"ב (2 טריליון דולר אז). כל הסקטורים רשמו עליות חדות, בעיקר בהובלת האנרגיה, החומרים והתעשייה. מניות רבות שנפגעו במהלך המשבר תיקנו כעת כלפי מעלה ובאופן חד. כל זה התרחש כמעט עד סוף אפריל (29/4) ומהלך זה הושפע כמובן גם מהיקף הפעילות של הבנקים המרכזיים בשווקים.

בשלב השלישי - שלב הסלקטיביות  (3 השבועות הראשונים של מאי) מדד ה- S&P 500 כבר התקשה לרשום מגמה ברורה ורק 3 סקטורים הצליחו לרשום עליות: שירותי התקשורת (כולל ענקיות כמו גוגל ופייסבוק), הטכנולוגיה והצריכה המחזורית. המניות הגדולות כמו אפל, פייסבוק,  מיקרוסופט, NVIDIA ואמזון הצליחו לגרום לעלייה קלה במדד ה-S&P 500, אולם מרבית המניות בארה"ב דווקא רשמו ירידות. המשקיעים העדיפו להגדיל חשיפה לשמות ספציפיים וגדולים.  המחזור הרביעי הוא המצב בו אנו נמצאים היום.

המחזור הרביעי של השווקים = העולם מנסה לחזור לשגרה , לצד הקורונה
העולם מנסה לחזור באופן הדרגתי לשגרה חלקית. זה לא קורה כי משבר הקורונה הסתיים, אלא דווקא כי משבר הקורונה ממשיך איתנו, כל עוד אין חיסון מוכח ואפקטיבי -  עניין שיארך זמן (בין חצי שנה לפי ההערכות האופטימיות,  לשנה וחצי).

העולם ובפרט המערב מבין שהנגיף לא עומד להעלם בקרוב והוא מנסה לחזור לשגרה מסוימת, עם הרחקות ומגבלות שונות. כמות המקרים היומית של חולי קורונה חדשים בעולם עמדה על ממוצע יומי של 121 אלף מקרים (ממוצע 7 הימים האחרונים), מספרי שיא מאז המשבר, אולם ישנה שונות בהתפשטות הנגיף כעת בין הגושים השונים.

באירופה למשל יש ירידה די ניכרת בכמות המקרים היומית החדשה. בארה"ב קיימת מגמה של ירידה, אך היא פחות חזקה והיא תנודתית מאוד. מאידך בדרום אמריקה למשל נראה כי המצב מחמיר. צריך לקחת את כל הנתונים בעירבון מוגבל מאחר וכמות החולים המאומתים מושפעת מהיקף הבדיקות והיא לא קבועה. אבל כמגמה בהחלט קיימת שונות בין איזורים שונים בעולם.  

מה הלאה? התמחור של שוק המניות אינו זול, אולם קיימים עודפי נזילות גבוהים בשווקים
המכפיל החזוי על מדד ה- S&P 500 עומד על 22.5  (4 רבעונים קדימה), מכפיל שאכן יקר יחסית מבחינה היסטורית, אבל התמונה מורכבת יותר. ראשית חשוב לזכור שמכפיל חזוי משקף תחזיות רווח לעתיד ויש אי וודאות מאוד גבוהה לגביהן ויתכנו הפתעות לטובה בשנה- שנתיים הבאות.

השוק מבין שתמונת הרווחיות ב-2020 תפגע, אבל הוא מניח שלאחר מכן תהיה התאוששות חדה.

בשוק האמריקאי בכללו קיים מאזן הגורמים הבא: מהצד השלילי רמת המכפילים החזויים יקרה יחסית וברקע עדיין קיימים סיכונים כמו החשש  מגל שני של קורונה שאם יהיה חמור מאוד עשוי לגרום להשבתה חוזרת של פעילות, והמתיחות החוזרת ביחסים בין ארה"ב לסין.

כמו כן ההשפעה הכלכלית השלילית  של משבר הקורונה תתקזז בחלקה במחצית השניה של השנה, אך היא תמשיך ללוות אותנו גם בעתיד, וקיימת אי וודאות גבוהה לגבי אופי ההתאוששות, אם כי אנו מעריכים שהצמיחה בעולם במחצית השניה תהיה חזקה יחסית.

מצד שני ישנם לא מעט גורמים שתומכים במחירי המניות. החזרה ההדרגתית לפעילות, בשילוב התימרוץ הפיסקלי וכמובן צעדי ההרחבה של הבנקים המרכזיים "ששברו את כללי המשחק" בהיקף ובאופי ההרחבות. צעדים אלו  תומכים באופן חד בשוק המניות.
צריך לזכור כי כמות הנזילות בשווקים מאוד גבוהה. המאזן של הבנקים המרכזיים בעולם (במונחים דולריים) עלה באופן חד מאוד , ענין שתומך בשוק המניות.

נתון נוסף הוא היחס שבין שווי השוק של מדד ה- S&P 500 ובין היצע הכסף הזמין. יחס זה  נמוך יחסית, כלומר יש עוד כסף "שעשוי לזרום" לשוק המניות. מצב זה של נזילות גבוהה, באה לידי ביטוי גם כשבוחנים את תמונת האחזקות של הפעילים השונים בשוק ההון. היחס שבין שווי המזומן של מוסדיים וקרנות Retail money ובין השווי של שוק המניות האמריקאי נמצא מעל ל-16%, רמת שיא של לפחות מספר שנים. בכלל נראה כי אחוז האחזקה במניות מסך האחזקות של משקיעים לא פיננסים בעולם נמוך יחסית לממוצע בשנים האחרונות.

גם בקרב המשקיעים הפרטיים יש עוד אפשרות לשיפור. היחס בין משקיעים אופטימיים לפסימיים נמוך מהממוצע בשנים האחרונות ועלייה באחוז האופטימיים עשויה להכניס עוד כסף לשוק המניות.  

בשורה התחתונה יש "הרבה כסף שעוד לא נכנס לשוק המניות" מצד לא מעט גופים ומצב זה עשוי לתמוך בביצועי שוק המניות בעתיד.

אז מה עושים היום? האסטרטגיה הכללית היא אחזקה בינונית- גבוהה בשוק המניות, תוך מודעות לתנודתיות הגבוהה וניצול ימי ירידות לצורך הגעה לחשיפת היעד ושאיפה לתיק מגוון יחסית. לאחר מהלך העליות החד הגישה כעת צריכה להיות מאוזנת יותר בתמהיל האחזקות. צריך לשלב בין סקטורים ונישות שספגו ירידות חדות בזמן המשבר ומתאוששים עם הפתיחה ההדרגתית של הכלכלה (כמו בנקים, חלק מהתעשייה , ונדל"ן).זאת לצד סקטורים שנהנים ממגמות מבניות ארוכות טווח (ענן, דיגיטליזציה) ותחומים שעשויים להנות בעתיד משינוי כללי המשחק בעולם שלאחר הקורונה, או מתרחיש של החמרה משמעותית בשכיחות הנגיף בעולם (נישות בתחום הבריאות).


הכותב הינו אסטרטג השווקים של חדר עסקאות-דיסקונט

אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

תגובות לכתבה(28):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 20.
    עוד כתבות שלו ...תותח (ל"ת)
    דן 05/07/2020 14:50
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 19.
    ההסבר לעליות זה
    ירוו 09/06/2020 08:56
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מתיכת הפד לפי הרבה מומחים, מעניין אותי לדעת כשכבר התפרצה הקורונה באיטליה ואפילו בארצות הברית, הבורסה שם עלתה ושברה שיאים מה היה ההסבר אז?
    סגור
  • 18.
    סיפורי סבתא
    אבי 09/06/2020 08:11
    הגב לתגובה זו
    0 3
    אם הייתה התרסקות היו כותבים את הכתבה הזאת ? הפד מחזיק את השוק ואין שום הסבר הגיוני לכך שהשוק בשיא ביחד עם קורונה אבטלה גוהה והפגנות אלימות.
    סגור
  • 17.
    כל כתבות הבדיעבד .. אם הייתה נפילה היו נכתבות אחרת (ל"ת)
    סוחר 08/06/2020 23:44
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • בדיוק כך
    דוד מירושלים 09/06/2020 11:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אכן אתה צודק לחלוטין
    סגור
  • טען עוד
  • 16.
    אסטרטגיה נבונה מאוד
    אברהם 08/06/2020 23:00
    הגב לתגובה זו
    0 0
    למרות שאין לנו חשיפה למניות,
    סגור
  • 15.
    נניח ואין ולא היתה קורונה
    נדב 08/06/2020 20:33
    הגב לתגובה זו
    2 4
    שכחתם?? חיכיתם לירידות לא? אז מה השתנה? הקורונה רק משגעת ומבלבלת אתכם. הסייקל מ 2009 הסתיים. גם אם לא היתה קורונה הייתם רואים ב ד י ו ק את אותו גרף.
    סגור
  • 14.
    האסטרטגיה הטובה ביותר - להיות חכם בדיעבד (ל"ת)
    נ 08/06/2020 19:51
    הגב לתגובה זו
    7 0
    סגור
  • 13.
    מניות לטווח ארוך וכל חמש שנים לאורר את התיק (ל"ת)
    אני נכנסתי במרץ לשוק 08/06/2020 16:46
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 12.
    אני הייתי קצת
    לרון 08/06/2020 15:02
    הגב לתגובה זו
    2 0
    מתבייש לכתוב כתבה כזו "מחכימה " לעת הזו....
    סגור
  • 11.
    אסור לתזמן את הבורסה
    משקיע וותיק 08/06/2020 13:34
    הגב לתגובה זו
    6 1
    כמו תמיד , אי אפשר לתזמן את הבורסות , ומי שמנסה נכשל פעם אחר פעם. עדיף פשוט לא למכור בעתות משבר , התיק תמיד יחזור לשבור לשיאים חדשים מכיוון שלשוק ההון יש תוחלת חיובית. Time in the market is more important than timing the market בקשר לרמות המכפילים , מכפיל 22.5 של s&p אמנם נחשב גבוה מהממוצע שעומד על 16 , אולם הממוצע נמדד בסביבת ריבית גבוה יותר. לדוגמא ממוצע תשואת אג"ח 30 שנה עומד על 5% בעוד כעת תשואת האג"ח עומדת רק על 1.68% , ככל שהריבית נמוכה יותר שיעורי ההיוון גם נמוכים יותר ולכן שווי הנכסים חייב להיות גבוה יותר. למעשה אם בודקים את יחס תשואת האג"ח הנוכחי לממוצע , הוא עומד על פי 3. אני לא טוען שגם שווי הנכסים אמור להיות פי 3 , אבל כל הדיוט מבין שמכפיל 22.5 הוא זול יחסית כל עוד הריבית נמוכה ותשואת האג"ח נמוכה מאוד. ואם כבר עוסקים ב - stock picking , הבורסה הישראלית עדיין לא סגרה פערים אל מול וול סטריט ולכן זולה בהרבה . מכפיל מדד 125 עומד רק על 15.8 , ובהתחשב בריבית של 0.1% ואג"ח 30 שנה בתשואה של 1.78% , מדובר על שוק מאוד מאוד זול. בדיקה לעומק מראה שמניות הנדל"ן ומניות הבנקים מאוד זולות
    סגור
  • איפה פרמיית הסיכון בחישוב המכפילים?
    פיפו 08/06/2020 18:23
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כשאתה מחשב את המעפילים בצורה הזו אתה עושה טעות שלפי דעתי הרבה משקיעים בבורסה עושים ולכן המעפילים כל כך גבוהים. איפה פרמיית הסיכון בחישוב המכפיל? אם אתה כמו רבים אחרים לא לוקחים בחשבון סיכון אזי שרמת המכפילים היא הגיונית
    סגור
  • מכפילים וסיכון
    משקיע וותיק 08/06/2020 19:26
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אי אפשר להשוות בין רמת המכפילים כיום לעומת הממוצע , הם חייבים להיות גבוהים יותר. המכפילים גבוהים מהממוצע בגלל הריבית הנמוכה והתשואות הנמוכות על נכס חסר סיכון(אג"ח מדינה). למעשה , השקעה באג"ח ל-30 שנה כיום מסוכנת הרבה יותר מאשר השקעה במניות מכיוון שבמידה ותהיה עלית ריבית , נכס חסר הסיכון הזה יפסיד הרבה בגלל עליית התשואות והמח"מ הארוך. ריבית של 1.78 אחוז כשפועל יש 2% אינפלציה , בנוסף סיכון של עליית ריבית עתידית , זה מתכון בטוח להפסדים עתידיים. בהנחה שמכפיל 22.5 למדד S&P גוזר תשואה שנתית של 4.4 אחוז , פלוס צמיחת תמ"ג שנתית בממוצע של 2% , השקעה לפי מכפיל נוכחי גוזרת לך השקעה עתידית בתשואה של 6.4%. הכסף מחפש תשואה , ולכן זו תשואה טובה בהרבה מהשקעה באג"ח לטווח הארוך , כך לפחות לדעתי. לגבי פריימת הסיכון , מניות תנודתיות הרבה יותר מאשר אג"ח , אולם תנודתיות אינה מוגדרת כסיכון , זו טעות של האקדמיה. ההגדרה לסיכון היא האופציה להפסד פרמננטי של הקרן , או הפסד פוטנציאל של השקעה טובה אחרת , אבל לא תנודתיות. אני אישית מעדיף stock picking מהשקעה במדדים , מכיוון שאפשר לכוון לתשואות עתידיות גבוהות יותר.
    סגור
  • נכון כשהריבית תעלה האג"ח ירדו (לא אמרתי אחרת) אבל
    פיפו 09/06/2020 12:03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אתה חושב שהמניות לא ירדו כשהריבית תעלה? הרי אתה אמרת בעצמך שרמות המכפילים הגבוהות הן הגיוניות לנוכח הריבית הנמוכה. מה לדעתך יקרה לרמות המכפילים בריבית גבוהה יותר? ועדיין אני חוזר ואומר שהשיטה לתמחור חברות (ואת זה לומד כל סטודנט לכלכלה בשנה הראשונה) היא היוון ההכנסות העתידיות לחלק לרבית חסרת הסיכון ולפרמיית הסיכון שממנה השוק וכנראה שגם אתה בוחרים להתעלם
    סגור
  • 10.
    איפה הייתם במרץ?
    גאון הדור 08/06/2020 13:09
    הגב לתגובה זו
    9 0
    ובאופן אישי עם כל הכבוד לניתוחים המלומדים, המצב הזה לא בר קימא. אנחנו פלוס מינוס בערכי השיא של המדדים, עד סוף השבוע כנראה רובם יעברו את השיא. בימים כתיקונם, גם בשנות פריחה כמו השנים האחרונות, לא רואים הרבה פעמים עליה שנתית של 20 אחוז. אז נחכה ונראה אם מפה הבורסה תמשיך להשתגע או דווקא תעצור
    סגור
  • 9.
    מר קצביאן שלום.
    . 08/06/2020 13:00
    הגב לתגובה זו
    4 6
    ראה חבר. חוכמת הבדיעבד מקובלת על מומחים שכמוך ופרשנים ומנהלים ומנתחים ובעצם על הציבור הרחב. בוא והפתיע אותנו ובנה תיק וירטואלי לשנה קדימה שבו תפרסם כל שבוע את התנועות ו/או רווחים והפסדים..אני אוכיח לך שכמו ש95 אחוז עד 88 אחוז מהאנושות מפסידה קבוע בכל סוגי ההשקעות..גם מצבך יהיה כזה..רק בין 5 ל 12 האחוזים מרוויחים בסופו של יום והרווח הוא רנדומלי בתוך הקבוצה. בוא והרם הכפפה.
    סגור
  • 8.
    את ההצעה לקנות לתוך המשבר, היית צריך לרשום באפריל
    ליבי 08/06/2020 12:57
    הגב לתגובה זו
    7 1
    לא עכשו, אחרי כל העליות. חכמים בדיעבד יש הרבה...
    סגור
  • ומה חשבת? שהמניות ירדו לעד??? (ל"ת)
    סתם אחד 08/06/2020 17:03
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • זוכרים כשגרינברג
    לרון 08/06/2020 15:00
    הגב לתגובה זו
    4 0
    שאל בשיא המשבר מי המשוגע שקונה,ועניתי "אני" בטוקבק,אכן שיחקתי אותה.....ולא בדיעבד!!!
    סגור
  • 7.
    לא צריך לשבור את הראש בניתוח מסובך
    ליבי 08/06/2020 12:56
    הגב לתגובה זו
    6 0
    הבחירות ב-4 לנובמבר, ועד אז רק עליות. כתבתי זאת במאי, ביוני, וזה עדיין אקטואלי..
    סגור
  • נכון בערך
    לרון 08/06/2020 15:05
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בגלל הבחירות עליות בגלל הקורונה פחות,בגלל הקיץ ירידות עד נובמבר זה נכון אך גם ללא בחירות
    סגור
  • 6.
    זאת לא הטעות שלנו, יען כי כולם חכמים בדיעבד, מדוע ולמה?
    Sassi6 08/06/2020 12:55
    הגב לתגובה זו
    3 0
    למה ומדוע לא ראינו את הכתבה הזאת בזמן אמת? יען כי אם התחתית היתה W ולא V אז לא היתה הכתבה נכתבת ככתבה וכלשונה, תודה
    סגור
  • טומן את הראש בחול
    יען כי 08/06/2020 14:29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ורוכב על הלונג
    סגור
  • 5.
    מכפיל רווח
    אורי 08/06/2020 12:33
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מכפיל רווח פחות רלוונטי. אלא פרמיית הסיכון שאתה מקבל על החזקה במניות.נכון להיום תשואה של s
    סגור
  • 4.
    בקיצור קזינו שהפד הוא הבעלים (ל"ת)
    לאין אין מושג 08/06/2020 12:31
    הגב לתגובה זו
    2 2
    סגור
  • 3.
    כל יום ליצן חדש (ל"ת)
    רפי 08/06/2020 12:03
    הגב לתגובה זו
    6 1
    סגור
  • 2.
    בדיעבד כולם חכמים
    יוסי 08/06/2020 11:58
    הגב לתגובה זו
    3 0
    העיקר לנתח את השוק במבט לאחור. קרא למרטי מהסרט חזרה לעתיד שיקח אותך עם הדלוריאן 3 חודשים חזרה ואז תעשה.
    סגור
  • 1.
    כן..רק שכחתם לציין שכשמגדילים לתוך המשבר צריכים להיות
    רון777 08/06/2020 11:47
    הגב לתגובה זו
    4 1
    ערוכים לאבד חצי מערך הכסף על הנייר, ולהישאר קול.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות