מזרח תיכון חדש: לבנון מתפרקת, מצרים בהיסטריה וסוריה קורסת

קרן המטבע הבינ"ל ניתקה קשר עם הממשל הלבנוני והמשבר שם מאיים לפורר את המדינה, מצרים לא יודעת מה לעשות עם הסכר האתיופי הגדול באפריקה ובזירה הלובית המתחממת. סוריה מתמודדת עם קורונה, פשעי מלחמה ומשבר הומניטרי. תמונת מצב
 | 

המצב הכלכלי שלנו לא טוב. אבטלה של כ-20% גירעון הולך וגדל, צמיחה שלילית חזויה של 6% ואנשים רבים שלא ישנים טוב בלילה וחרדים לעתידם הכלכלי. ובכל זאת, נראה שהמצב שלנו יותר טוב משכנינו. ישנן הרבה סיבות כשבניגוד לממשלות של שכנינו, שם הגיעו למשבר עם קופה מדוללת ומוסדות מעורערים מאוד עד לא עובדים, לישראל יש הרבה מאוד אופציות לעודד את הפעילות ולתמוך בשווקים. 

יתרון נוסף שלנו הוא העצמאות בתחום המים. ההתפלה – כמו פצלי השמן שסייעו לארצות הברית להגיע לעצמאות אנרגטית – נותנת לישראל מרחב נשימה במשאב הכי חשוב בעולם. מים והשליטה על מקורותיהם, היא ככל הנראה הסיבה המרכזית למלחמות לאורך ההיסטוריה. בלי מים אין חיים. זו לא סיסמה. זו העובדה הכי בסיסית בקיום שלנו.

למי שזוכר, בשנת 2002, בתקופת כהונתו של אריק שרון המנוח כראש הממשלה – בין אם זה היה ספין או איום אמיתי – תופי המלחמה נשמעו פה, לנוכח תוכנית לבנונית לשאוב מים מנחל החצבני, מה שהעלה חשש להמשך זרימת מים לכנרת. האיומים שלו, הקפיצו את הממשלה הלבנונית ויצרו היסטריה רבתית אצל השכנה מצפון. בסוף המשבר נפתר בלי התדרדרות לעימות. אבל זו רק דוגמה אחת. כמוה יש עוד אלף ואחת רלוונטית במיוחד בימינו.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מצרים נקרעת בין הסכר האתיופי למצב הנפיץ בלוב
מעבר לנחיל הארבה ההיסטורי ששוטף את מזרח אפריקה ומכניס עשרות מיליונים לסכנת רעב וגישה למקורות מים, אחת הדרמות המשמעותיות שמתרחשות היום באפריקה בכלל, זו העובדה שאתיופיה משלימה את הסכר הגדול ביבשת. מקורות הנילוס, שנקרא הנילוס הכחול, יוצא מאתיופיה, עובר בסודן ומגיע למצרים, ש-90% מ-102 מיליון תושביה חיים באזור הנהר הארוך בעולם ומתפרנסים ממנו.

מה הבעיה? הסכר הזה כל כך גדול, שהוא יכול לקלוט לתוכו 74 מיליארד מטרים מעוקבים של מים, כלומר יותר מכל המים שזורמים בנילוס הכחול. כבר קרוב ל-50 שנה שאתיופיה בונה את הסכר והוא נחשב למקור גאווה גדול עבור המדינה הענייה, שמתקשה להתרומם בעקבות עשרות שנים של מלחמות פנימיות ושחיתות וסיאוב ממשלתי שפושה בה. הסכר, כשיפעל, אמור לספק למדינה למעלה מ-6,000MW של חשמל. אי אפשר לזלזל במשמעות של זה עבור מדינה כמו אתיופיה.

עם כל השמחה האתיופית, זה מכניס הן את סודן והן את מצרים לכוננות ספיגה. החשש הוא שניתוב המים לסכר, יפגע בזרימת הנהר וכך יפגע בלמעלה מ-100 מיליון בני אדם, מרביתם גם ככה עניים. הקולות הנציים במצרים כבר קראו להשמיד את הסכר. זה כנראה לא יקרה בינתיים.

דיפלומטים שמעורבים במו"מ בין הצדדים, אומרים שהם הגיעו להסכמות במרבית הנקודות הקריטיות, אבל על אחת, אולי החשובה שבהן, אין הסכמה. מה קורה במקרה של בצורת. זה רבותיי, הסיבות שבגללן פורצות מלחמות. אגב, זה שיש הסכמה בין הצדדים, לא אומר שאחד מהם לא יפר אותה, מה שבהחלט יכול להוביל לעימות.

אבל הזירה הבעייתית יותר היא הזירה ממערב. לוב, שנמצאת בחוסר איזון מאז האביב הערבי וביתר שאת אחרי הפלתו של הדיקטטור, מועמר קדאפי, שנהרג באוקטובר 2011. זאת לאחר שמורדים, בגיבוי צבאות המערב שהפציצו את המדינה השסועה, מצאו את קדאפי ועשו בו לינץ' שצולם ושודר בכל העולם. אז נכון, קדאפי היה פדופיל ודיקטטור אכזרי. אבל לפחות המדינה הייתה תחת שליטה. היום, היא בדרך להתפוצץ.

"לוב במצב מסוכן מאוד והיא כנראה בדרך להפוך לסוריה הבאה. יש שם מעורבות גוברת של רוסיה וטורקיה, וגם המצרים ועוד גורמים במזרח התיכון מעורבים שם. המצרים בהחלט מביטים בחשש במה שמתרחש", אומרת שרה פויר, חוקרת בכירה במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), שמתמחה באזור המזרח התיכון.

"גם הסכר הזה הוא כאב ראש לא קטן והמצב שם מתוח. בקיצור, אני בכלל לא מקנאה בגנרל א-סיסי", מוסיפה פויר. "לישראל זה גם לא טוב. העמקת המעורבות הטורקית והרוסית באזור זה אף פעם לא בשורה טובה לישראל, בטח לנוכח העובדה שארצות הברית נסוגה מהאזור".

קרן המטבע הבינ"ל ניתקה קשר עם לבנון המתפוררת
עד לפני כמה שבועות, בלבנון, שכנתנו הקטנה מצפון, היו הפסקות חשמל יזומות של 3 שעות בכל יום. זאת בשל המחסור במלאי הדלק והאוצר הממשלתי הריק, שאינו מסוגל לדאוג אפילו לא לצרכים הבסיסיים ביותר של האזרחים. אז אם עד לא מזמן היו הפסקות חשמל יזומות של 3 שעות, בשבוע האחרון זה הפך ל-20 שעות. ביממה.

המצב כל כך גרוע שאין מספיק נפט לגנרטורים. ישיבת הממשלה האחרונה נערכה לאור נרות. בתי החולים החלו לכבות את המזגנים ומפסיקים פעולות לא חיוניות. משרדי הממשלה כבר לא מתפקדים גם כך, עוד הרבה לפני הטלטלות העולמיות האחרונות. בקיצור האנדרלמוסיה חוגגת. וזה כשעוד לא דיברנו על הקורונה, שעדיין לא ברור מה ממדי ההשפעה שלה שם.

אבל המצב גם לא הולך להשתנות. בפברואר דיווחנו כאן על הסכם עם קרן המטבע הבינלאומית, לקבלת הלוואה בהיקף של 11 מיליארד דולר, שתיתן מעט חמצן לחולה הסופני שנקראת מדינת הארזים. אז זהו, שגם זה לא קורה. הלבנונים חשבו כנראה שאפשר לתחמן את הקרן. ב-IMF, המלאה באנשי עסקים משופשפים, לא התרשמו.

כי מה שלקרן נראה כמו דרישה לגיטימית, נראה ללבנונים כמו התערבות בוטה בענייניה הפנימיים. הבעיה שלבנון פונה החוצה. וכמו שפונים לבנק לקבלת הלוואה ולבנק יש דרישות ותנאים לקבלת ההלוואה, כך גם לקרן המטבע, שדורשת, פחות או יותר, את הרחקת חיזבאללה מהממשלה.

למה? חיזבאללה שולט על הממשלה הלבנונית הבובתית. ויתור על זה השליטה בתקציב, אומר שהארגון יוותר על השליטה בלבנון. לזה חסן נסראללה לא מוכן. הקרן, שדרשה שקיפות וסדר בנוגע לניהול התקציב, לא קיבלה את הערובות שלהן ציפתה. כרגע יש נתק בין הצדדים. זה וחוסר היכולת לקבל תרומה מאף מדינה בשל המשבר העולמי, שם את לבנון וחיזבאללה במקום קשה מאוד.

פויר אומרת שלמכון למחקרי ביטחון לאומי יש תרחיש שבו "לבנון קורסת בשל התנאים הכלכליים המחמירים, התנאים לכך אט אט מבשילים ואנחנו בהחלט בדרך לשם".

מי שמסכים איתה הוא שר החוץ הלבנוני, גבראן באסיל, שתמיכתו ותמיכת חיזבאללה, מאפשרים את קיומה של הממשלה הנוכחית – לאחר התפטרותו של סעד אל-חרירי בעקבות המהומות שהיו בתחילת השנה במדינה – וגם הודה באופן גלוי ולא מובן מאליו, שהשחיתות בממשלה הלבנונית היא מהגורמים העיקריים שתרמו למצבה העגום של לבנון.

"לבנון עומדת בפני מצור כלכלי, פיננסי ופוליטי", אמר השבוע באסיל לסוכנות הידיעות רויטרס. "אני לא מצדיק את הטעויות הקשות שנעשות בממשלה הלבנונית, בראשן השחיתות. כרגע, בראש סדר העדיפויות שלנו זה למנוע אנרכיה במדינה ומצב של רעב קיצוני", סיכם.

גם חסן נסראללה שינה השבוע כיוון, כשהבהיר כי יסכים לקבל סיוע מכל מדינה, פרט לישראל, שתסכים לפתוח את ארנקה. כן, גם ארצות הברית, השטן הגדול. הבעיה היא שהמערב הגדיר את חיזבאללה כארגון טרור ואת היושב בראשו, כלומר נסראללה, כטרוריסט. כל עוד הוא שולט בממשלה הלבנונית, הם לא יקבלו שקל.

נקווה שזה לא יוביל למלחמת אזרחים. זה בדיוק מה שחסר לנו, זליגה של עימות לגבולות ישראל, כמו מה שקרה בשנות ה-70 ותחילת ה-80 של המאה שעברה, ושסייעו דה פקטו לפתיחתה של מלחמת לבנון הראשונה. זו שנמשכה 18 שנה, כן וגבתה מישראל וישראלים רבים מחיר גבוה מדי - במיוחד לאור העדויות הרבות כי הייתה מיותרת מלכתחילה.

קורונה ופשעי מלחמה – העתיד של סוריה לא ברור
השבוע נפל דבר, המשטר הסורי והדמויות הראשיות בו, באופן רשמי הולכים להיכנס למעגל מצומצם ולא מחמיא של משטרים שככל הנראה יעמדו לדין בגין ביצוע פשעי מלחמה. ועדת חקירה עצמאית של האו"ם שהוקמה ב-2019, מצאה כי במהלך הקרבות בעיר אידליב המשטר הסורי הפציץ לפחות 17 בתי חולים, 14 בתי ספר הופצצו, 9 שווקים ו-12 מתקפות על בתיהם של אזרחים.

אחד מהאבסורדים הגדולים של העת האחרונה, זה שלמרות מלחמת האזרחים שמתרחשת שם כבר קרוב לעשור, יחד עם כל הזוועות המתועדות היטב – שכללו בין היתר שימוש בנשק כימי – סוריה כיהנה כחברה במועצת זכויות האדם של האו"ם. בקיצור, היגיון זה לא תמיד הצד החזק של המין האנושי. נראה מתי יוציאו צו מעצר בינ"ל לבשאר אסד. האמת שזה לא משנה, הוא גם ככה כמעט לא יוצא מהמדינה שלו – ורוסיה ואיראן, בעלות הברית המרכזיות שלו, הן האחרונות שינסו לעצור אותו ולהעביר אותו לגורמים.

עכשיו, למרות עדויות על התפרצות חמורה של נגיף הקורונה, רוסיה וסין התנגדו להחלטת מועצת הביטחון להשאיר את הסיוע ההומניטארי בגבול הצפון מערבי שבאזור אידליב, משהו שארגוני זכויות אדם הגדירו כ"מכת מוות לאזור". אז הנה עוד בעיה לאזור המוכה.

אבל שוב, הקורונה הוא הסיפור הגדול. למדינה יש מחסור הולך וגובר במזון, מה שיכול להוביל למשבר הומניטארי חמור במדינה. כיום, למעלה מחצי מאוכלוסיית המדינה, כ-17 מיליון בני אדם, מוגדרים כאוכלוסיות הנמצאות בחוסר ביטחון תזונתי. רק מתחילת השנה נוספו 1.4 מיליון אזרחים לרשימה הלא כיפית הזו. הצפי הוא שעוד למעלה מ-2 אזרחים יצטרפו למעגל הזה בשנה הקרובה.

עם הסגרים שהוטלו בסוריה להילחם בנגיף, בשילוב המשבר ביכולת לגדל ולייצר מזון, מה שלפני המלחמה היה אחד הנדבכים החשובים בכלכלה הסורית, מוביל את סוריה להמשך התדרדרות.

"כבר הייתה סערה מושלמת של שינויי אקלים וקונפליקט, שהפכו את סוריה לאחד מהמקומות עם חוסר הביטחון התזונתי הגבוהים בעולם", אמרה קייטלין וולש, מנהלת התוכנית לביטחון תזונתי במרכז לאסטרטגיה ומחקרים בינ"ל למגזין פוריין פוליסי. "הקורונה רק מחמירה את המצב", הוסיפה.

לסיכום, למרות הרצון העז להכריז את האמרה "בהצלחה לשני הצדדים", המצב הנפיץ שבו נמצאות שכנותינו, בהחלט יכול לזלוג לישראל. כמו שהתבססות אירן בסוריה מחייבת את ישראל להגיב, כך מלחמת אזרחים בלבנון יכולה להיות בעלת משמעויות ביטחוניות רבות. גם התדרדרות של מצרים לא טובה לנו, מכיוון שישראל צריכה שבעלות בריתה יהיו חזקות ועצמאיות. אחרת, זו עוד אבן ריחיים על המצב הגיאופוליטי הנפיץ גם כך.

תגובות לכתבה(28):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 22.
    מלחמה גלובלית זה רק עניין של זמן ולא ארוך.
    אריק 13/07/2020 12:27
    הגב לתגובה זו
    2 0
    במערב כאילו המשק מצויין ,מכונות הדפוס עובדות 24/7.
    סגור
  • 21.
    המערב עומד אחרי כל ההרס
    בן ארצי 12/07/2020 22:20
    הגב לתגובה זו
    1 4
    המערב הרס מדינה אחרי מדינה כדי להשתלט על החיים של אנשים ! זה לא מרמז על העתיד לבוא על ערכים גבוהים ! ההתקבצות תגרום לרכז לשלוט ולהסיר את המסכה
    סגור
  • 20.
    כתבה מצויינת (ל"ת)
    יגאל 12/07/2020 18:31
    הגב לתגובה זו
    5 0
    סגור
  • 19.
    לארגן קבוצת רכישה ולקנות את לבנון
    פרופ' חומי שקשוקה 12/07/2020 16:35
    הגב לתגובה זו
    1 0
    יש להם חופים יפים והרים מטמטמים. ואז לתת לאחמד טיבי שרואה את עצמו כקרוב לכל איסלמיסט שונא ישראל את האפשרות לעבור לשם
    סגור
  • 18.
    מדינה שמחלקת מ א ו ת א ל פ י פנסיות תקציביות,
    אדי 12/07/2020 13:15
    הגב לתגובה זו
    2 0
    כנראה שמצבנו הכלכלי מעולה.
    סגור
  • טען עוד
  • 17.
    אפשר להציע להם עזרה בתשלום
    משה 12/07/2020 11:06
    הגב לתגובה זו
    0 1
    לשקם ולנהל אותם
    סגור
  • 16.
    ירדן
    אחי 12/07/2020 10:55
    הגב לתגובה זו
    5 0
    מדוע לא הוספת את ירדן,שבמתכונתנ הנוכחית היא מתה ועתידה לוט בערפל.
    סגור
  • 15.
    ישראל וסיני
    תומי 12/07/2020 08:54
    הגב לתגובה זו
    1 2
    לאחזיר את סיני לישראל
    סגור
  • אייתי כותב משהו ציני, אבל אתא כנראא לא תבין (ל"ת)
    אלון 12/07/2020 13:28
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 14.
    כול הכבוד על הכתבה. חבל שבחדשות אין כתבות כאלה (ל"ת)
    איתי 22 12/07/2020 02:55
    הגב לתגובה זו
    8 0
    סגור
  • 13.
    הקורונה והמשבר הכלכלי החמור, משפיעים גם על ישראל (ל"ת)
    האדמה רועדת 12/07/2020 01:01
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 12.
    להציע למצרים-מתקני התפלה ישראליים בתמורה לתיקוני גבול
    נאות סיני 12/07/2020 00:35
    הגב לתגובה זו
    2 2
    5 מתקני התפלה בתמורה ל100 אלף דונם צמודי גבול שיעברו לישראל כולל חבל טאבה ושדה התעופה שלה שכולם יודעים שזה חלק מהנגב
    סגור
  • לא הגיוני -סאדאת חוסל בגלל פחות מזה.
    א 12/07/2020 23:09
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אף מנהיג ערבי לא יסכים להצעה כזו יותר קל להכריז מלחמה על ישראל ולא חשוב התוצאה מאשר לימכור חבלי ארץ למי שמוגדר במצריים כמדינת אוייב
    סגור
  • נתניהו האיסלמיסט יעשה הכל למען האיסלם
    8 12/07/2020 09:13
    הגב לתגובה זו
    0 3
    נתניהו הוא נוכל. מדבר כמו בן גביר. אבל בתוך תוכו הוא עבד של האיסלם הרצחני. הוא לא יעשה שום מהלך של העברת שטח משליטה מוסלמית לשליטה ישראלית.
    סגור
  • תיקון הגבול היחידי שצריך לעשות זה:
    אלון 12/07/2020 08:53
    הגב לתגובה זו
    4 0
    להחזיר את המצב ללפני מלחמת ששת הימים. כלומר עזה שייכת למצריים.
    סגור
  • 11.
    הזדמנות ?
    דרור 11/07/2020 23:14
    הגב לתגובה זו
    3 0
    ביציאה מהמשבר לשכנע את המעצמות ליזום מעין תוכנית מרשל למזרח התיכון .שלום וביטחון פרוייקטים לשינוי פני ההיסטוריה לשלום ולשגשוג .
    סגור
  • 10.
    חבל שכל המפגינים בכיכר רבין לא קוראים אותך (ל"ת)
    ארי 11/07/2020 23:02
    הגב לתגובה זו
    3 1
    סגור
  • התכוונת לכיכר מלכי ישראל ! (ל"ת)
    אדי 12/07/2020 13:11
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 9.
    כשהאביב הערבי התחיל
    אנונימי 11/07/2020 21:08
    הגב לתגובה זו
    3 0
    כולם חשבו שהנה הדרישה לדמוקרטיה הגיעה למדינות ערב, אבל הדרישה לא היתה לדמוקרטיה רק לחיים נורמלים, לאחר מכן גל של מחאות התחיל בכל העולם, כולל המחאה החברתית, 9 שנים אחרי זה ולפי דעתי מה שקורה מסביבנו יכה גם במערב אמנם בצורה יותר חלשה אני מקווה, אבל קריסת מעמד הבניים והבאת המעמד הנמוך לחיו עוני שהיו שמורים למדינת עולם שלישי, כל זה יכול לגרום לאנרכיה במדינות שלא חשבנו שזה אפשרי, כולל המדינה שלנו.
    סגור
  • 8.
    בטח עוד תקציבים למשרד הביטחון
    אמיר 11/07/2020 20:27
    הגב לתגובה זו
    4 0
    עוד ועוד אנשים נכנסים למעגל של דורשי העבודה ולמעגל העוני ובטח משרד הביטחון ידרוש עוד תקציבים
    סגור
  • צודק צריך לפרק את צהל
    יוד 13/07/2020 10:35
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מי בכלל צריך צבא ? אמיר המגיב ישמור עלינו בגופו ובנפשו 24.7
    סגור
  • 7.
    תשקלו דמי אבטלה במקום עבדות
    תתפטרו 11/07/2020 20:02
    הגב לתגובה זו
    2 3
    עדיף להתפטר ולקבל אבטלה
    סגור
  • 6.
    הקדמתי פרישה לקבלת אבטלה
    מובטל מרצון 11/07/2020 20:01
    הגב לתגובה זו
    3 3
    עדיף לקבל אבטלה מאשר לקום בבוקר ולקבל הוראות.תשקלו להצטרף לטרנד
    סגור
  • 5.
    כתבה טובה, תמשיך ככה (ל"ת)
    ישראלי 11/07/2020 19:42
    הגב לתגובה זו
    13 0
    סגור
  • 4.
    אם ביבי גם אנחנו בדרך (ל"ת)
    ברבר 11/07/2020 19:30
    הגב לתגובה זו
    5 8
    סגור
  • 3.
    ישראל מהפרת לאחידקל אמרנו כבר (ל"ת)
    יוסי 11/07/2020 19:28
    הגב לתגובה זו
    3 3
    סגור
  • 2.
    אי של שפיות
    יעקב 11/07/2020 19:13
    הגב לתגובה זו
    6 1
    מענין מאוד תודה
    סגור
  • 1.
    הכל יחסי, אבל אנחנו בדרך לאבדון כלכלי
    שרון 11/07/2020 18:52
    הגב לתגובה זו
    5 9
    במקרה הטוב
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות