סכסוך הפטנטים שמפיל את מניית מודרנה
בית המשפט התייצב לצד Arbutus בעניין סכסוך עם מודרנה בנוגע לפטנט הליפידים של החברה; מניית מודרנה מאבדת גובה כבר יומיים למרות שעדיין לא ברור האם הפטנט קשור לחיסון שהיא מפתחת לקורונה
בית המשפט לרישום פטנטים עמד לצד Arbutus Biopharma (סימול: ABUS) בסכסוך מול מודרנה, ועולה החשש כי הסכסוך על הקניין הרוחני עשוי לעכב את פיתוח החיסון של מודרנה (סימול: MRNA) כנגד נגיף הקורונה.
החדשות הגיעו אתמול, על רקע רמות שיא של מניית מודרנה ולאחר זינוק של מאות אחוזים מתחילת השנה, אשר הוביל את חלק מהאנליסטים לקבוע כי למרות שלהערכתם החיסון של מודרנה יאושר לבסוף, המניה פשוט יקרה מדי כרגע. על רקע הדברים, המניה צנחה אתמול בכ-9% ומאבדת כ-2% נוספים כעת במסחר בוול סטריט, למרות שעדיין לא ברור האם הפטנט בכלל רלוונטי לחיסון.
בסיס הסכסוך הינו ש-Arbutus היא בעלת פטנט על קבוצות ליפידים שונים המאפשרים העברת mRNA, אשר נוצרו בטכנולוגיה המבוססת לטענת החברה ״כתגלית מפתיעה״. מודרנה חולקת על חידוש הפטנט ולקחה את Arbutus לבית המשפט בטענה כי ההמצאה היא לא תגלית אלא דבר ברור מאליו.
נזכיר, כי החיסון שמפתחת מודרנה, הוא למעשה Messenger RNA או mRNA סינטטי שנועד לגרום לתאי גוף לייצר נוגדנים כנגד הנגיף. מודרנה היא אחת מכמה חברות המשתמשות בטכנולוגיה זו שהינה חדשה יחסית כדי ליצור חיסון לקורונה.
בהחלטה שפורסמה אתמול, הוועדה לדיון בערעורים ופטנטים התייצבה לצד Arbutus, והגיעה למסקנה כי מודרנה לא הצליחה להציג טענות מספקות לכך שהפטנט ״צפוי או מובן מאליו״ כפי שנטען במכתב הפניה של החברה.
ההחלטה היא הפסיקה השלישית בשורה של תיקים שפתחה החברה כנגד Arbutus, תיקים בעלי תוצאות מעורבות. עם זאת שתי הפסיקות הקודמות הגיעו בכלל בשנה שעברה, הרבה לפני שמגפת הקורונה הפכה את מודרנה לאחת מהחברות המדוברות בעולם. בכל מקרה, אובדן הפטנט, ביחד עם תמחור גבוה כאמור, הספיק כדי להעביר את מניית מודרנה לירידות.
המחקר של מודרנה מבוסס על לפידים המאפשרים העברת mRNA, אך מומחים טוענים כי אין חסמי פטנטים שמונעים התקדמות בדרך לחיסון. המשקיעים מנגד מאמינים כי יבוא היום ומודרנה תצטרך לשלם ל-Arbutus חלק מהרווחים. כתוצאה מכך, מחיר מניית Arbutus כמעט והוכפל אתמול (היום נרשמים מימושים במניה).
סכסוכי פטנטים כאלה מסתיימים לרוב בכך שצד אחד מסכים לשלם אגרה מראש ותמלוגים מתמשכים, לעיתים מוגבלים בזמן, כדי לאפשר את השימוש בקניין הרוחני. לאורך הדרך בתי המשפט יכולים להטיל צווי מניעה, אשר מונעים מחברות למכור מוצרים שעלולים להפר פטנטים. תהליך זה אורך זמן, ולעיתים רחוקות מוביל ל"נפילה" של מוצר, אך לחץ הזמן ורמת התחרות סביב פיתוח החיסון, הופכים את המצב של מודרנה לייחודי.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.זהירותנ.שקד 26/07/2020 08:09הגב לתגובה זו5 0הרבה יותר אנשים ימותו מהחזון של ביל גייטס ומהשימוש בחיסון מאשר מהמגיפה.סגור
-
4.MrnaYehuda 26/07/2020 07:26הגב לתגובה זו0 0סיכויי הצלחהסגור
-
3.גישורyaniv 25/07/2020 09:56הגב לתגובה זו0 0נקווה שימצאו את הנוסחה המנצחת וישלמו תגמולים.אם לא היה קורונה לא הינו שומעים כלוםסגור
-
2."טכנולוגיה חדשה יחסית.."בלשון המעטה 25/07/2020 08:41הגב לתגובה זו0 2ככה קוראים לחיסון שמעולם לא ייצרו אחד מסוגו על ידי חברה שאין לה ולא היה לה עדיין מוצר אחד שייצרה. החיסון שלהם הוא מחדל בטיחותי ואלו שישתמשו בו צריכים להבין את זהסגור
-
1.מודרנה עוד תצליח והמניה תכפיל את עצמהורד 25/07/2020 06:55הגב לתגובה זו1 1מודרנה חברה רווחית והחיסון שלה נגד קןרונה ירשום הצלחה עולמית.סגור