באפט מנסה לשחזר את ההצלחה שלו מ-2011

בכל משבר כלכלי יש 3 שלבים במערכת הבנקאית - נפילה וספיגת ההפסדים, ההתייצבות והיציאה מהמשבר. במשבר הכלכלי הקודם לקח לפד' יותר משנתיים לייצב את הבנקים, הפעם נראה כי התהליך לקח פחות מחצי שנה. באפט יצליח לשחזר את ההצלחה מ-2011? הסיכויים לטובתו
 | 
telegram
(7)

למרות לא מעט פספוסים בשנה האחרונה, וורן באפט נותר עדיין אחד המשקיעים המוערכים ביותר בעולם. לפיכך, כל שינוי בפוזיציות של חברת ברקשייר האת'ווי מעורר באופן מיידי סקרנות מצד המשקיעים. 

בימים האחרונים דווח על ברקשייר ביצעה רכישות של מניות בנק אוף אמריקה (סימול:BAC) בהיקף כולל של 2.1 מיליארד דולר. בסה"כ, ברקשייר מחזיקה פוזיציה בהיף של 26 מיליארד דולר בבנק אוף אמריקה - כמעט 12% מכלל מניות הבנק. מדובר בפוזיציה ה-2 בגודלה של החברה, לאחר אפל (לכתבה המלאה). 

האם באפט מזהה תחתית?
מניית בנק אוף אמריקה די חבוטה בחודשים האחרונים. למרות ההתאוששות המהירה בשוק, מניית הבנק נסחרת היום במחיר הנמוך ב-28% מהשיא שנקבע בתחילת השנה. תשואת החסר לא מגיעה במקרה, בנק אוף אמריקה הוא הבנק הרגיש ביותר מבין הבנקים הגדולים לשינויים בעקום התשואה בארה"ב (כפי שהסברנו כבר במהלך 2019 עם הרצון של טראמפ להורדת ריבית).

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מרווח הריבית נטו (Net Interest Yield) של הבנק נפל בשנה האחרונה ב-57 נק' בסיס והסתכם ב-1.87% בלבד. נתון שפגע משמעותית בהכנסות הבנק. 

ההכנסות התלויות בריבית של בנק אוף אמריקה ברבעונים האחרונים: הורדת הריבית פגעה


הרכישה של באפט מגיעה בתזמון מעניין - התשואות על אגרות החוב הארוכות של ארה"ב נופלות בתקופה האחרונה לרמות שפל היסטוריות, כאשר כולם מהמרים היום על המשך ירידה בריבית. בהשקעה הנוכחית מאותת באפט כי הוא צופה שהתשואה של אגרות החוב הארוכות של ארה"ב יזנקו. אחרת - קשה לראות כיצד בנק אוף אמריקה עושה רווחים עם עקום שכזה. 

נציין כי להימור של באפט יש סיכוי לא רע. ההיסטוריה של העשורים האחרונים מצביעה כי בתקופות שיש נזילות גבוהה בשווקים, התשואות על אגרות החוב של ארה"ב מזנקות. בהקשר זה נציין את הצפי להמשך תמיכה גבוהה מאוד מצד הממשל האמריקני והפד' בחודשים הקרובים. 

ראינו שיא בהפרשות להפסדי אשראי?
בעיה נוספת שיש לסקטור הבנקאות בחודשים האחרונים הוא הצפי להפסדי אשראי גדולים. בנק אוף אמריקה ביצע ברבעון האחרון הפרשות של כ-5.1 מיליארד דולר להפסדי אשראי צפויים, כאשר מתוך סכום זה כ-4 מיליארד דולר הן רזרבות. הנתון מגיע בהמשך להפרשות של 4.8 מיליארד דולר ברבעון הראשון של 2020. 

בהסתכלות רחבה יותר, ההפרשות של הבנקים בארה"ב כבר ברמה של שיא המשבר הכלכלי של 2008 וכבר מתחילות להגיע הערכות כי ראינו את השיא בהפרשות מצד הבנקים. בניגוד למשבר הכלכלי של 2008, ההפרשות העצומות לא מערערות את הבנקים, שכן פעולות הפד' בחודשים האחרונים יצרו גידול ניכר בפדיונות וברזרבות של הבנקים. למעשה, מצבם של הבנקים היום טוב בהרבה משהיה בתחילת 2020. 

באפט חוזר על הכללים של המשבר הקודם
במהלך 2011 ביצע באפט השקעה גדולה בבנק אוף אמריקה. ההשקעה הייתה בהיקף של 5 מיליארד דולר. בתמורה להלוואה קיבלה ברקשייר 50 אלף מניות בכורה של בנק אוף אמריקה שמשלמות דיבידנד שנתי של 6%. במקביל, ברקשייר תקבל אופציה לרכוש 700 מיליון מניות במחיר של 7.14 דולר בכל 10 השנים שלאחר מכן בהתאם לשיקול הדעת של באפט. 

התנאים של הרכישות האחרונות של ברקשייר כמובן שונים לחלוטין, אבל יש לא מעט דמיון במצב של בנק אוף אמריקה מבחינת הסייקל הכלכלי. ונסביר:
בשלב הראשון של המיתון - הבנקים סופגים הפסדים גדולים, גם בגלל הפסדי האשראי מהלוואות שלא ניתן להחזיר וגם בגלל הירידה בהכנסות מריבית שנגרמת בעקבות הורדות הריבית של הפד'

השלב השני - בנייה של רזרבות באמצעות הפד'. ב-2 המשברים האחרונים, הפד' ביצע תוכנית רכישות בסכומים אסטרומים. בכל פעם שהפד' רוכש אג"ח, הוא יוצר פיקדונות ורזרבות במערכת הבנקאית. רזרבות אלו מצליחים לייצב את המאזנים של הבנקים ועוזרים לספוג את ההפסדים שנגרמו מהמשבר. . 
השלב ה-3 - יציאה מהמיתון. הבנקים מתחילים להגדיל אשראי לציבור בחזרה ומתחילים להגדיל הכנסות ורווחים. ככל שנכנסים לשלב ה-3, גם הרווחים של הבנקים גדלים. 

אם ב-2008 לקח לפד' יותר משנתיים לייצב את המערכת הבנקאית, תוכניות הרכישות האסטרונומית של החודשים האחרונים הצליחה לייצב את הבנקים בתוך מספר חודשים בלבד. באפט למעשה חוזר על אותה תבנית ההשקעה של 2011.

סקר ההלוואות האחרון של הפד' מצביע כי הבנקים כרגע הידקו בצורה האגרסיבית ביותר מאז המשבר הכלכלי של 2008 את תנאי האשראי לכלל הסקטורים (לכתבה המלאה). רמות כאלו בדר"כ מסמלות את שיא המשבר, האם ההיסטוריה תחזור גם הפעם?

באפט ככל הנראה מאמין שאנחנו קרובים מאוד לשלב היציאה מהמשבר. האמת, שנראה שהסיכויים בהחלט לטובתו וגם כתבנו על כך לפני מספר שבועות באתר (לכתבה המלאה).

לקריאה נוספת: שוק דובי לא מתחיל במיתון, הוא נגמר במיתון

תגובות לכתבה(7):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    לפיזיקאית
    הכימאי 08/08/2020 10:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אמנם כח הכבידה מוריד גם שווקים,אך רק יחסית לא אבסולוטית
    סגור
  • 4.
    חזרה לשגרה
    ירושלמי 08/08/2020 09:42
    הגב לתגובה זו
    1 0
    בימינו אם אין בנקים אין כלכלה לכן תמיד הבנקים המרכזיים יעזרו לבנקים ומי שמאמין שיום אחד הקורונה תגמר/ תחוסן שיעשה אחד ועוד אחד
    סגור
  • 3.
    תורת הכמות המוניטרית
    הפיזיקאית 07/08/2020 22:07
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הבנקים, כולל BOA נשוא הכתבה, משתמשים בכספי ההרחבה הכמותית (QE) לא ליעוד הרצוי (המרצת הכלכלה) אלא ל... רכישת אג"ח ממשלתי אמריקאי.... זה די מגוחך מכיוון שהממשל מעניק לבנקים כסף זול (מודפס) בריבית אפסית- והבנקים "מחזירים" לו את הכסף דרך רכישת אג"ח ממשלתי ומקבלים עליו תשואת ארביטראז'. זה די מביך, אבל זו המציאות. לכן- מה שקורה הוא דווקא י ר י ד ת תשואות (עקב העליה במחיר האג"ח בגין הביקושים) וזה, למצער, לא בהתאם לכתוב מעלה. נדבר (עוד מעט) גם על האינפלציה והשלכותיה.
    סגור
  • אכן
    החברתי 08/08/2020 10:26
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ההתערבות המרכזית מצילה הרבה אנשים מעוני מחפיר,לא שאין עוני
    סגור
  • האינפלציה
    לרון 08/08/2020 10:22
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא "עוד מעט",הכלכלה שונה בעולמנו הגלובלי,ואנשים לא מפנימים זאת כולל "פיזיקאיות",כשמגדל בבל האינטרנטי יהרס,אז נדבר!!ואולי גם נבין...
    סגור
  • טען עוד
  • 2.
    חרטוטי עמית נעם טל, באפט בטח קרא ביזפורטל (ל"ת)
    חחחח (כלכלן) 07/08/2020 19:44
    הגב לתגובה זו
    2 2
    סגור
  • 1.
    מאמרים מצוינים, תודה (ל"ת)
    עופר 07/08/2020 18:47
    הגב לתגובה זו
    4 1
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות