משבר הנזילות בטורקיה מאיים להפוך למשבר בנקאות באירופה
במקביל להורדה נוספת בתמיכה שמספק הפד' לשווקים השווקים שוב גועשים: המדדים בוול סטריט רושמים ירידות חדות של עד 2%. עם זאת, החלק המעניין ביותר מתרחש בשוקי המט"ח: הלחץ של הדולר על השווקים המתעוררים חוזר, כאשר המוקד הוא שוב טורקיה. אמנם ייתכן שהשווקים הפיננסיים יצליחו "למשוך" עוד כמה חודשים עד לסוף לנוכח ההקלות ברגולציה על המערכת הבנקאית בארה"ב, אך מצוקת הדולרים מחוץ לארה"ב ממשיכה לצבור תאוצה - קשה לראות כיצד מדינות רבות בעולם לא נקלעות למשבר מטבע בשנים הקרובות.
מוקדם יותר השבוע פרסמנו בביזפורטל כתבה על "הטרייד הכואב ביותר לשווקים" - התחזקות של הדולר (לכתבה המלאה). חלק קטן מהטרייד הכואב הנ"ל אנחנו מקבלים הערב. לאחר יותר מעשור של כסף זול מצד הפד', לא מעט מדינות מצאו את עצמן ממונפות בצורה משמעותית בהלוואות דולריות. הרוב המוחלט של ההלוואות צריכות להיות מוחזרות/ממוחזרות בשנים הקרובות. לנוכח המשבר בעולם בחודשים האחרונים, אותן מדינות מצאו את עצמן "תקועות" עם הלוואות דולריות רבות (שמתייקרות עם התחזקות הדולר) וכלכלה משותקת - הדרך לבעיות במחזור החוב קצרה במיוחד.
המדינה שנמצאת בסיטואציה הבעייתית ביותר היא טורקיה. הקריסה של הכלכלה הטורקית איננה דבר חדש. למעשה, מאז 2018 מופיעות כותרות שליליות על המדינה מדי מספר חודשים. עם זאת, הבעיות במדינה ממשיכות להחריף.
הלירה הטורקית נופלת היום לשפל כל הזמנים חדש מול הדולר - רמה של 7.55 לירות לדולר. מאז תחילת 2020 השלים המטבע הטורקי פיחות של יותר מ-21% מול המטבע האמריקני, וזאת בהמשך לפיחות חד בשנים הקודמות.
הדולר מול הלירה הטורקית בשנים האחרונות: הקריסה במטבע לא חדשה
פיחות במטבע המקומי הוא מהלך בלתי נמנע והסיבה שהלירה לא קרסה עד כה היא בגלל מניפולציות של הממשל והבנק המרכזי. באפריל האחרון הסברנו בביזפורטל כיצד הבנק המרכזי מונע קריסה של המטבע: יתרות המט"ח הרשמיות של טורקיה הסתכמו בתחילת אפריל ב-27.4 מיליארד דולר. עם זאת, בדיקה מעמיקה יותר הצביעה כי הבנק המרכזי במדינה הגדיל את מספר חוזי ה-currency swaps עם הבנקים המקומיים, כאשר הוא לווה מהם דולרים וכך מנפח את יתרות המט"ח של המדינה. סכום החוזים עם הבנקים המקומיים מסתכם ב-25.9 מיליארד דולר. המשמעות: יתרות המט"ח האמיתיות של טורקיה עמדו על 1.5 מיליארד דולר בלבד!
מאז, הסיטואציה הפיננסית במדינה עוד החריפה: הערכות בשוק הן שיתרות המט"ח של המדינה היום עומדות על מינוס 40 מיליארד דולר. במקביל, הבנק המרכזי משתמש בדולרים שהוא לווה מהבנקים המסחריים ומנסה לווסת את שער הלירה.
הנפילה בערך הלירה הטורקית מגיעה למרות דיווחים כי הבנקים המקומיים במדינה מכרו כ-500 מיליון דולר היום בשווקים במטרה לעצור את הקריסה במטבע. כמה זמן זה יכול להמשיך עוד?
למרות שהתרגילים הפיננסיים של המדינה מצליחים למנוע קריסה מוחלטת כבר בטווח הקצר, לכולם בשווקים ברור כי המדינה לא יכולה להמשיך עם התהליך עוד זמן ארוך. בסוכנות הדירוג מוד'יס הורידו מוקדם יותר השבוע את דירוג האשראי של המדינה לדירוג "זבל" של Ba2. בנוסף, הסוכנות הורידה את דירוג האשראי של 5 הבנקים הגדולים במדינה.
למשבר בנקאות בטורקיה יש השפעות עולמיות, בעיקר בנוגע למערכת הבנקאות באירופה. המערכת הבנקאית באירופה אמנם הורידה את החשיפה לשוק הטורקי בעקבות המשבר של 2018, אך עדיין החשיפה היא גדולה. בהקשר זה נציין כי שווה לעקוב בתקופה הקרובה אחר בנק BBVA הספרדי, שנפל היום לשפל של קרוב ל-3 עשורים בעקבות החשיפה לטורקיה. בעיות ב-BBVA = בעיות בכל הבנקים באירופה.
מניית BBVA בעשורים האחרונים: משבר הבנקאות באירופה רחוק מפתרון
לנוכח בעיות אלו, לא מפתיע כי הבנק המרכזי באירופה (ECB) הודיע היום על הקלות ברגולציה על הבנקים לשנה הקרובה - כאשר לא ניתן להתמודד עם המציאות, משנים את הכללים.
האם המשבר בשווקים המתעוררים עם מיידי? לא בטוח. ההקלות ברגולציה על הבנקים בארה"ב מורידות את הסיכון למצוקת דולרים עולמית כבר בחודשים הקרובים. הדברים של סמנכ"ל הכספים של ג'יי פי מורגן בכנס הבנקאים השבוע של ברקליס בנוגע ליעדים לסוף שנה מורידים גם הם את הסיכון לאירועים חריגים כבר בתקופה הקרובה. עם זאת, הבעיות במדינות רבות הן אמיתיות וקשות- קשה לראות כיצד חומקים ממשבר חובות בשנים הקרובות, בדומה למשבר החובות שהגיע לאחר המשבר של 2008.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
8.הנגיף הטורקיהדג מסריח מהראש 20/09/2020 09:42הגב לתגובה זו0 0ארדואן גרוע מהקורונה . מתי העם הפרימיטיבי יתעורר ?סגור
-
7.הכלאף של ארודואןלוי 19/09/2020 09:08הגב לתגובה זו2 0הוא שומר בגבול עם אירופה 4 מליון פליטים וכל פעם שאירופה מודיעה שהיא לא תעביר לו מזומנים הוא מאיים שיפתח את הגבול להצפה של אירופה בהם ואז הם מקבלים רגליים קרות וממשיכים לשלם והעובדה שזה עובד נהדר ולא מעט שניםסגור
-
6.הכלאף של ארודואןלוי 19/09/2020 09:08הגב לתגובה זו0 0הוא שומר בגבול עם אירופה 4 מליון פליטים וכל פעם שאירופה מודיעה שהיא לא תעביר לו מזומנים הוא מאיים שיפתח את הגבול להצפה של אירופה בהם ואז הם מקבלים רגליים קרות וממשיכים לשלם והעובדה שזה עובד נהדר ולא מעט שניםסגור
-
5.הדיק קטורמיכה הכהן 18/09/2020 15:26הגב לתגובה זו3 0הרודן מאיים על הצרפתים כדי להסית את דעת הקהל בארצו מהמשבר הכלכליסגור
-
4.הכותב יודע מה הוא משבר נזילות? (ל"ת)אקטואר חובב 18/09/2020 09:13הגב לתגובה זו3 4סגור
- טען עוד
-
3.שדה הגז הטורקי לא יפותחישראמקו 18/09/2020 06:22הגב לתגובה זו7 0מדינה בפשיטת רגל לא יכולה להשקיע בפיתוחסגור
-
2.דירה=קורת גג=צורך בסיסי של האדם (ל"ת)דירה=קורת גג 18/09/2020 01:26הגב לתגובה זו1 3סגור
-
1.רצוי להפיל את הדיקטטור בראשות ארדואן (ל"ת)רון 17/09/2020 21:02הגב לתגובה זו11 0סגור
-
אמן. ביחד עם ביבישי 19/09/2020 15:16הגב לתגובה זו3 0אמן, ביחד עם ביבי הדיקטטור המושחת שלנו.סגור
-
יש לך מושג מה תקבל במקומו ? (ל"ת)שלומי 19/09/2020 13:47הגב לתגובה זו0 0סגור