דיימון
צילום: gettyimages

עונש מרתיע? ג'יי פי מורגן ישלם מיליארד דולר על מניפולציה בשוק

הבנק הגדול בארה"ב הודה כי במשך 8 שנים ביצעו חלק מסוחריו מניפולציה בשוק האג"ח של ארה"ב ושוק הזהב. למרות גודל השוק, במסמכי הפשרה נטען כי הנזק למשקיעים היה 300 מיליון דולר בלבד. הגיוני? לא ממש. רק עניין של זמן שנשמע על פרשות דומות 
עמית נעם טל | (1)

ג'יי פי מורגן (סימול:JPM), הבנק הגדול ביותר בארה"ב, הודה באשמת מניפולציה בשוק הזהב ובשוק האג"ח הממשלתי בארה"ב. הבנק הסכים לשלם קנס של יותר מ-920 מיליון דולר כדי ליישב את האשמות נגדו. נציין כי מדובר בעונש הגדול ביותר שהוטל על עבירה מסוג זה, אך השאלה הגדולה היא האם העונש יכול להרתיע את הבנק/בנקים אחרים מלבצע מהלכים דומים בעתיד? ספק רב.

הבנק הודה כי במשך 8 שנים, 15 סוחרים שלו גרמו להפסדים של 300 מיליון דולר למשקיעים ע"י ביצוע פעולה הנקראית ספופינג (Spoofingׂׂ). מדובר בשיטה מוכרת יחסית, שבה הגוף שמבצע את ההונאה שותל פקודות מזויפות בשוק, במטרה לגרום לסוחרים אחרים/מכונות אלגו לבצע פקודות. הגוף שמבצע את ההונאה מבטל את ההוראה זמן קצר לפני ביצוע הפעולה. 

עוד עולה ממסמכי הפרשה: הסוחרים בבנק דנו בגלוי באסטרטגיות לא חוקיות באמצעות צ'אטים ולמעשה תיאמו פעולות מסחר. 

בהודעה כאמור נטען כי הבנק גרם לפגיעה של 300 מיליון דולר, אך קשה לראות כיצד הסכום הזה אמיתי. שוק האג"ח של ארה"ב הוא ככל הנראה השוק החשוב ביותר בעולם כאשר מאות מיליארדי דולרים של נגזרים מושפעים ממנו. גם שוק הזהב מגלל מיליארדי דולרים בכל יום. כיצד מניפולציה שנמשכת 8 שנים גורמת לזנק כה קטן? מסיבה זו, למרות שמדובר בקנס הגדול ביותר שהוטל עד כה, עדיין נראה שלבנק היה כדאי לבצע את ההונאה. 

נציין כי זה לא הפרשה הראשונה של ג'יי פי מורגן ושוק הזהב. בשנת 2015, היה ג'יי פי מורגן מעורבת, יחד עם מספר חברות, במניפולציות בשוק המטבעות. הבנק הודה באשמה מטעם ההגבלים העסקיים ושילמה קנס בסך 550 מיליון דולר למשרד המשפטים, וקנסות נוספים לרגולטורים בארה"ב.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    השקר 30/09/2020 20:22
    הגב לתגובה זו
    כמעט כל יום עוברים בחוזים על הכסף סכום שדומה לכרייה ,הפקה השנתית בכסף