השוק הבא של ״טריליון הדולר״
ככל שהמחשבים הקוונטים ימשיכו להשתפר, הם מבטיחים לשבש את רוב, אם לא את כל הענפים שאנחנו מכירים. הם יאיצו במהירות את התפתחות התרופות, ואף יאפשרו ריפוי של מחלות שלא ניתנות לטיפול כיום. הם ישפרו את היעילות של תהליכים כגון שילוח ותכנון רשת אנרגיה, לצד גילוי חומרים חדשים לסוללות, קווי חשמל וכמובן מחשבים טובים הרבה יותר.
מחשוב קוונטי הוא השוק הבא של טריליון הדולר, שהתחיל להמריא עם ״כסף חכם״ שמוזרם אליו. השאלה שנשאלת היא מי החברות הבאות שירוויחו מכך והאם זה עשוי להשפיע על תיק ההשקעות שלכם?
״טיימינג״ הוא שם המשחק
עם תחילתו של העידן הטכנולוגי, פרצו אל חיינו מניות כמו מייקרוסופט (סימול:MSFT) ואפל (סימול:AAPL), חברות מחשבים פורצות הדרך שסומנו אי שם בשנות ה-90 כדבר הבא. אותם משקיעים ראשונים שהניחו את ידם על פיסות הטכנולוגיה בשווי מזערי, מחזיקים היום חלק מחברה במועדון האקסקלוסיבי של ״חברות הטריליון דולר״.
מאז ועד היום, המשקיעים מחפשים את השוק שיכניס אליו עוד חברות למועדון הנחשב.
גם אחרי השפעת הקורונה, מניית טסלה (סימול:TSLA) ממשיכה לטפס גבוה. חברת הרכבים החשמליים השאפתנית, כאן כדי להישאר, למה? המשקיעים סימנו את שוק הרכבים החשמליים כשוק הבא של טריליון הדולר.
לפני פחות מעשור, הוערך שוויה של טסלה רק בכמיליארד דולר. הבטחותיו של אילון מאסק, לרכבים חשמליים מהפכניים שיכללו סוללות משופרות ויצרו עולם ירוק יותר, זכו ללא מעט ביקורת שלוותה בצחוק ובהימורים כנגד החברה. כיום שווי החברה מוערך במעל ל-400 מיליארד דולר, ואלו שהשקיעו מוקדם וזיהו את הפוטנציאל, צוחקים כעת.... כל הדרך אל הבנק.
את מה שראינו עם הרכבים החשמליים, אנו מתחילים לראות כעת בחברות לחקר החלל. למרות ש-SpaceX של מאסק עדיין חברת פרטית, היא זכתה להערכת שווי בסך 52 מיליארד דולר ממורגן סטנלי. בנק ההשקעות סיפק יעד שווי של 120 מיליארד דולר, והעריך הכנסות שנתיות של 30 ועד 50 מיליארד דולר ממערכות האינטרנט הלוויינית Starlink.
Virgin Galactic, הושקה על ידי היזם המיליארדר, ריצ׳רד ברנסון, והונפקה בבורסה בניו יורק תחת הסימול SPCE לפי שווי של 3.6 מיליארד דולר. בדיוק כמו בחברת החלל של מאסק, גם בוירג׳ין אטנלנטיק ״הכסף החכם״ זיהה את ההזדמנות ראשון. קרן העושר של אבו דאבי שילמה 280 מיליון דולר עבור 31.8% מהחברה, הכל כדי להשיג חלק מחברה עתידית של טריליון דולר.
לאחרונה מתחיל להתגבש שוק חדש של טריליון דולר בתחום המחשב הקוונטי. ״כסף חכם״ ממקומות כמו גולדמן זאקס, גוגל ונצ׳רס, אמזון, סמסונג וקרנות עושר ריבוניות זרם במאות מיליארדים אל עבר השוק החדש. המחשב הקוונטי עשוי להיות אם כל הטכנולוגיות, כאשר מומחים רבים מאמינים שהוא עשוי להיות הטכנולוגיה המשבשת הגדולה ביותר בתולדות האנושות.
מהו מחשב קוונטי? ומה הוא יעשה לעולם?
״החוק של מור״ שניבא כי עוצמת המחשוב תוכפל כל שנתיים, מתקרב לסיומו, ומגיע לגבולות שמסמנים את סיום ההתפתחות המטורפת של כוח המחשוב. התקדמות עוצמת המחשב מאפשרת לטלפונים החכמים שלנו, להיות חזקים בהרבה מ-״מחשב העל״ של נאס״א שלקח את האדם לראשונה לירח.
מחשבים קלאסיים, הפועלים לפי חוק מור, החלו להגיע למגבלות פיזיות המונעות התקדמות עתידית. עשרות שנים של מחקרים הראו שישנן בעיות מסוימות שמחשבים קלאסיים לא יכולים לפתור. בעיות מסוג זה כוללות מספר רב של משתנים, שהם סימן ההיכר לבעיות בעלות ערך רב להפליא כמו גילוי תרופות חדשות, מציאת חומרים טובים יותר לסוללות, ואפילו דרך טובה יותר לנתח חבילות בזמן משלוח. מציאת דרך טובה לפתור את אחת מהבעיות הללו עשויה ליצור חברת טריליון דולר.
מאז ימי התאוריה בשנות השמונים, מחשבי הקוונטים התקדמו במהירות לקראת הפיכתם לטכנולוגיה מעשית. המאפיינים הקסומים שלהם מתאפיינים בתהליכים פיזיקליים של סופרפוזיציה והסתבכות קוונטית, מה שמאפשר את הפוטנציאל לעבד מידע במהירות אינסופית כמעט. יכולות עיבוד מידע כה מהירה תגרום למין האנושי לדמות תהליכים מעולם הפיזיקה, כימיה ואפילו לפצח את כל ההצפנה שמשמשת כיום להגנה על הנתונים שלנו, כמו חשבונות הבנק למשל.
טכנולוגיות הקוואנטום אינן טכנולוגיות שמשפרות אלא טכנולוגיות משבשות במלוא מובן המילה. טכנולוגיה משבשת היא מונח המתאר חדשנות אשר מוביל ליצירת שוק חדש, ובמשך הזמן גורמת לשיבוש של השוק הקיים עד להחלפתה של הקטגוריה המסורתית.
כסף חכם נשפך למחשוב הקוונטי
הכסף החכם ביותר, כמו קרנות עושר ריבוניות וחברות טריליון דולר אחרות כמו גוגל, אמזון ומיקרוסופט, כבר זיהו את הפוטנציאל של מחשוב קוונטי והשקיעו בו רבות. חברות כמו גוגל, IBM ומיקרוסופט רוצות ליצור מחשבים קוונטיים משלהן, תוך המשך השקעה בחברות מחשוב קוונטי קטנות יותר.
באוקטובר אשתקד השקיעה, Mubadala, קרן העושר של איחוד האמירויות בעלת נכסים של מעל ל-230 מיליארד דולר, יחד עם הקרן Samsung Catalyst, בחברת IonQ. חברת המחשוב הקוונטי האמריקאית שזכתה גם למימון מגוגל ונצ׳רס ואמזון. ל-Mubadala יש מוניטין של זיהוי טכנולוגיות חדשות, לאחר שקנה והחזיקה במניות AMD במשך למעלה מעשור לפני שמכרה בשנת 2019, שנת הפריצה של AMD.
גם המיליארדר הסיני, ג׳ק מא מעליבאבא ALIBABA GROUP -1.37% ALIBABA GROUP 85.58 -1.37% סגירה:0 פתיחה:86.98 גבוה:87.04 נמוך:85.45 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: (סימול:BABA) הצהיר בפומבי כי חלק נכבד מקרן המו״פ שלהם בסך 15 מיליארד דולר לטכנולוגיות משבשות, יעבור ישירות למחשב הקוונטי. בדצמבר 2018 חתם נשיא ארה״ב על החוק הלאומי ליוזמת הקוונטים כדי להגביר את הפיתוח של המחשוב הקוונטי, ותרם למהלך כ-1.2 מיליארד דולר.
איפה שמים את הכסף?
טיטאנים מכל העולם נלחמים ביד חזקה כדי לפתח או להשקיע במחשוב הקוונטי, למרות זאת יש רק חברת מחשוב קוונטי טהורה אחת שנסחרת בבורסה. לא בטוח שהיא ההשקעה המתאימה.
Quantum Computing Inc, נסחרת ב-OTC תחת הסימול QUBT, הינה חברת המחשבים הקוונטים היחידה שמתעסקת כל כולה בפתרון הבעיה העולמית. החברה נסחרת במחיר של כ-3.5 דולר למניה, ובשווי שוק נמוך מ-50 מיליון דולר. לחברה צוות ש מנהלים ויועצים, והיא חלק מהקונסורציום הכלכלי לטכנולוגית הקוונטים בראשות המכון הלאומי של משרד המסחר האמריקני.
בשנת 2018, המכון הלאומי לתקנים וטכנולוגיה של משרד המסחר האמריקני הקים את הקונסורציום לפיתוח כלכלי קוונטי (QED-C). חברי הקונסורציום הם טיטאנים בתעשייה או מובילי מחשבים במרחב הקוונטי. באוגוסט אשתקד התקבלה Quantum Computing Inc. השווי הנמוך לא בהכרח מבטא פוטנציאל. השוק לרוב יודע לקבוע תמחורים. הסיבה יכולה להיות פשוטה - חברות הקוואנטים הטהורות הגדולות הן עדיין פרטיות וחברות מובילות אחרות בתחום הן חברות ענק שתחום מחשוב הקוונטום הוא עדיין שולי לפעילותן.
מדד ה-QTUM
דרך נוספת להשקעת בחלום הקוונטים הוא דרך הסל הממוקד Defiance Quantum (סימול:QTUM) שכולל 79 מניות שאכן מכסות את התחום, מאפל וטאיוואן סמי קונדוקטורים דרך כל החברות המובילות שהזכרנו ושכולל אפילו את CEVA ואת TSEM הישראליות. הסל מנהל, סכום של 500 מיליון דולרים ומאז השפל במרץ עלה, ב-66%. היתרון של סל זה על סלים טכנולוגיים מובילים (שגם בהם נמצאות כל המובילות) הוא בפיזור הגלובלי. הסלים הטכנולוגיים האמריקאים אינם מכילים, בדר"כ, את החברות הזרות. כפי שנכתב במאמרו של פרשן וול סטריט שלמה גרינברג (לכתבה המלאה)
הבעיה כאמור בהשקעה בסל כזה היא שאתם לא מקבלים את התחום באופן טהור. החברות הגדולות כאמור נמצאות בתחום הקוונטים אבל הוא מהווה חלק שולי מפעילותן.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
11.אם נפתח מחשב קוונטי אנחנו עלולים בטעות לגלות את אלוהיםאלברט איינשטיין 11/10/2020 16:24הגב לתגובה זו0 3מי צריך צרות?סגור
-
10.כתבה משבשת. (ל"ת)שלומי 11/10/2020 15:01הגב לתגובה זו1 1סגור
-
9.לכותב הנכבד - האם אתה הבנת מהו מחשב קוונטי?קצת מביך אבל 11/10/2020 13:14הגב לתגובה זו4 0מהכתבה עולה שלא ממשסגור
-
8.אני מושקע ב QUBTאורן 11/10/2020 09:55הגב לתגובה זו4 0אני חושב שכן כדאי לשים קצת כסף על חברות פורצות דרך איו לדעת מתי זה יקרה וכשזה קורה המכפלות של הרווח יכולות להיות מטורפות :-)סגור
-
לא כ'כ מהרלרון 11/10/2020 11:35הגב לתגובה זו1 0זהו תהליך בתחילת דרכו,,,,ועוד לפני כן,לדעת אם כדאי תדע רק בדיעבד....והרבה בדיעבדסגור
- טען עוד
-
7.הכל מתחיל וניגמר בביצועי הסמיקונדקטור. (ל"ת)אורי 11/10/2020 09:12הגב לתגובה זו3 0סגור
-
6.כן אבל...נועם טוויג 11/10/2020 09:03הגב לתגובה זו3 0מחשוב קוונטי הוא אכן העתיד של העולם וההשפעות שלו כל כך גדולות שאנחנו לא מסוגלים אפילו לתפוס עדיין... הרבה יותר מטריליון דולר.אבל אנחנו רחוקים לדעתי מינימום עשור מכל פיתרון פרקטי בתחום. מי שנכנס להשקעה בתחום שהוא עדיין 99% מחקר אקדמאי הוא כמו בן אדם בשנת 1900 שמחליט להשקיע בסין כי בשנת 2000 היא תעלה.גם אין חברות קטנות להשקיע בהן.אם כבר גוגל, מייקרוסופט ואמזון. אבל מחשוב קוונטי זה בשבילן משחק, הן עושות את זה בשביל הכיף והיוקרה.אגב התעודת סל הזאת מגוכחת (מה הקשר טוואר ומחשוב קוואנטי)??סגור
-
5.לא יעזור כלוםחנוך 11/10/2020 08:49הגב לתגובה זו1 0הנבואה ל.....ניתנה,החכמה האמיתית בסופו של דבר היא בראיה רטרוספקטיביתסגור
-
4.בעידן הקוונטיםחנוך 11/10/2020 08:46הגב לתגובה זו2 0רצוי לשנות את "כל הדרך אל הבנק" ל "לחיצת מקלדת פנטסטית"סגור
-
3.כתבה מעניינתאנונימי 11/10/2020 02:33הגב לתגובה זו2 2תודהסגור
-
2.טסלה בלון נפוח פשוט בלוף שתיהיה סוללה של אלפי ק"מ נדבר (ל"ת)משה ראשל"צ 10/10/2020 20:33הגב לתגובה זו11 9סגור
-
וכמה מאות של קילומטרים לא מספיק? כ600ק"מ בערך (ל"ת)רב חובל 11/10/2020 10:37הגב לתגובה זו2 0סגור
-
1.אין מחשוב קוונטי אז אין במי להשקיעפיזיקאי 10/10/2020 18:05הגב לתגובה זו13 5כרגע מי שרוצה להשקיע במחשוב קוונטי יכול ללכת להשקיע באוניברסיטאות שמנסות לפתח את התחום. התחום לא בשל, ולמעשה עדיין אין "תחום". הכל על הנייר ובמעבדה, כולל ההבטחות לשינוי העולם, גם זה בתיאוריה.סגור
-
גם אין בינה מלאכותיתאנונימי 11/10/2020 06:54הגב לתגובה זו8 3לפחות לא לפי מבחן טיורינג, אבל עדיין הצליחו לשווק את התחום ולקבל השקעות, אותו דבר עם המחשב קוונטי, אין שום קשר בין התאוריה על מחשב קוונטי שאף אחד אין לו מושג איך ליישם אותה, למה שגוגל ו ibm מפתחים, הם סך הכל מפתחים מחשבים מזעריים שהאחד ואפס מוגדרים על ידי אטומים, טכנולוגיה מדהימה, אבל עדיין לא לזה התכוון המשורר, וכמובן על פריצות הדך שמעתי כבר שהייתי ילד על פיצוח הקוד הגנטי, והשינוי שזה יביא לאנושות, אז שינויים קרו, אבל כמו תמיד לא בסדר גודל שמכרו לנו.סגור
-
כשתהיה חברה נדברמוכרי אשליות 11/10/2020 09:01הגב לתגובה זו0 0כרגע מי שמשקיע שוקע .מעבדות קונות ציוד יקר מכספי משקיעים.בדרך כחל המשקיע לא מבין מה קנה.סגור
-
לדעתיחנוך 11/10/2020 08:56הגב לתגובה זו1 0נותרנו עם עולם המתגלה יום יום יותר כחסר בינה עם יותר ויותר עניים,חדלו לעוף לגובה,פתרו קודם העיות ארציותסגור
-
אתה טועהפיזיקאי 11/10/2020 08:39הגב לתגובה זו1 0בוא נראה אותך מפתח בינה מלאכותית בלי המצאת המחשב. אתה כנראה לא מבין, אבל כרגע אין מחשב קוונטי, זה לא שיש ולא יודעים בדיוק מה לעשות איתו. אתה יכול למכור גם עיתון בתור מחשב קוונטי, השאלה אם הוא באמת יכול לעשות חישובים.סגור