כשהדאו ירד ב-23%: 33 שנה בדיוק ליום שני השחור בוול סטריט
בלאק פריידיי ידוע בוול סטריט כאחד מסופי השבוע הכי משפיעים על דוחות של קמעונאים וענקי הטכנולוגיה, בהן אמזון
AMAZON
-0.64%
AMAZON
197.12
-0.64%
סגירה:0
פתיחה:198.19
גבוה:199.26
נמוך:196.75
מחזור:--
לעמוד ציטוט
חדשות
גרפים
פרופיל חברה
המלצות
כתבות נוספות בנושא:
(AMZN), ומהווים חלק לא מבוטל מהרכש הקמעונאי הפרטי העולמי. אבל כמה שהבלאק פריידיי גדול, הוא עדיין רק מקום שני ברשימת הימים השחורים בהיסטוריה של וול סטריט - כנראה אפילו השלישי.
לפני 33 שנה בדיוק, ב-19 באוקטובר 1987, אירע אחד מהאירועים המשמעותיים ביותר בוול סטריט, שרבים תיארו כסופם של השווקים הפיננסיים – לא פחות ולא יותר. היום, שמכונה יום שני השחור, הביא לנפילה החד יומית הגדולה ביותר בהיסטוריה של השווקים בארה"ב. כן, יותר מהמפולת של 1929.
מה שלא פחות ממדהים, זה שהקריסה ההיא, הגיעה כמעט 58 שנים בדיוק לאחר אותו "יום שלישי שחור" שהוביל לשפל הגדול שנמשך לאורך כל שנות ה-30 של המאה הקודמת. אבל בניגוד לכל תחזיות האימים, השווקים התאוששו יחסית במהירות וחזרו לעליות בתוך כמה חודשים.
הירידות של 1987 מגמדות את הירידות של 1929. מדד הדאו ג'ונס נפל ביום אחד בקרוב ל-23%, הנאסד"ק – שאז היה קטן בהרבה משוויו היום – ירד בלמעלה מ-11% וה-S&P ירד ב-30%. כל המדדים המובילים ירדו ב-20% עד סוף אותו חודש, אבל גם הודות לשינויים רגולטוריים של רשות לניירות ערך האמריקאית (SEC), כמו הפסקות מסחר יזומות.
הזעזוע בשווקים הוביל לגל ירידות בכל העולם. בורסות הונג קונג, אוסטרליה, סינגפור ומקסיקו התרסקו והעלו חשש לשידור חוזר של 1929. ישראל, שבדיוק החלה להתאושש מההיפר אינפלציה ששיתקה את הכלכלה הישראלית וחייבה להחליף את המטבע מהשקל לשקל החדש, לא נפגעה מהירידות.
אבל מה שיותר מעניין זה שעד היום, אין סיבה אחת שהיסטוריונים כלכליים יכולים להצביע עליה שהביאו לנפילות הגדולות של 1987. זו הייתה יותר כמו סופה מושלמת שהתחברה לפאניקה והיפטרות מאסיבית מנכסים. הסופה הורכבה מעימות בין ארה"ב לאיראן במפרץ הפרסי, סופה הזויה בבריטניה והפחד מכניסת המחשוב לוול סטריט. אבל שוב, אף אחד לא באמת יודע למה פתאום כולם החלו להיפטר מכלל הנכסים.
כדי להבין קצת יותר טוב, צריך לזכור את התנאים ששררו בוול סטריט דאז. זו הייתה תקופת הזוהר של הקוקאין בארצות הברית, כשכספי פנסיה של איגודי עובדים נחשבו לפרה חולבת עבור סוחרי וול סטריט, יחד עם הימניות של רונלד רייגן ומרגרט ת'אצר הבריטית, שנתנו את הטון בשווקים הפיננסים של המערב.
בסרט האלמותי של אוליבר סטון "וול סטריט" שיצא ב-11 לדצמבר 1987, כלומר חודש וחצי בלבד לאחר התרסקות השווקים, המוטו השולט היה Greed is Good. כלומר חמדנותתאוות בצע זה טוב. המוטו לא צמח מוואקום. זה היה המוטו השולט של העשור – יש אומרים השחור – ההוא.
למי שלא ראה, הנה הנאום המעולה של מייקל דגלאס:
בכל מקרה, לאחרונה שואלים יותר ויותר אם הסנאריו הזה יכול לחזור על עצמו, בשל העלייה בחוסר הוודאות שנוצרת עקב המתיחות הגיאופוליטית הבינ"ל והקורונה. בכל מקרה, נכון להיום ישנם את יום שני, שלישי ושישי השחור – אם לא יזהרו שם בוול סטריט, עוד כמה עשורים יהיה יום שחור לכל יום בשבוע.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.המדדים קרסו בעקב הונאה בנקאי-הבנקי מייצרים כסף-בידיעת שכותבי תרחישים 20/10/2020 18:24הגב לתגובה זו0 0ב 1983 קריסת הבנקי ושוקי ההון-כתוצאה מהרצה עי הבנקי- זה יחזור שוב?! אל תגידו לא ידענוסגור
-
1.הירידה החלה בשמחת תורה שחל ביום חמישיאחז שזוכר 20/10/2020 14:59הגב לתגובה זו0 0ונמשכה בירידה חריפה ביום ששי ואז ביום שני הכל התמוטט. מדד הדאו ג'ונס נפתח במלואו רק בשעה חמש ורבע בגלל חוסר האפשרות לאזן את הביקושים וההצעיםסגור