בין 1929 ל-2020: המשבר שהוביל לשפל הגדול יכול לחזור לשווקים?

היום בדיוק לפני 91 שנה נפל מדד הדאו ג'ונס במשך יומיים רצופים ב-24.5% במצטבר והוביל לשפל הגדול שנמשך כעשור עד פרוץ מלחמת העולם השנייה. מה קרה אז, מה דומה היום ומה שונה ולמה הסנטימנט השלילי בשווקים הוא דווקא טוב?
 | 
telegram
(8)

נכון להיום, ישנם שלושה ימי "שני השחור" בהיסטוריה של וול סטריט. האחרון שבהם התרחש ב-16 למארס השנה, אז שלושת המדדים המובילים בוול סטריט נפלו בין 12% ל-13%. יום השני השחור שקדם לו התרחש באוקטובר 1987, אז רשם מדד הדאו ג'ונס את הנפילה היומית החדה ביותר בהיסטוריה שלו ואיבד קרוב ל-23% מערכו. באותם ימים שחורים של שנות ה-80, חשבו ששוק ההון במתכונתו הנוכחית הגיע לקצו. זה לא קרה וההתאוששות הייתה יחסית מהירה.

אבל יום שני השחור – שאחריו הגיע גם יום שלישי השחור – הידוע ביותר לשמצה הוא יום שני השחור שהתרחש ממש היום לפני 91 שנה ואשר כונה "ההתרסקות הגדולה". למרות סימני אזהרה רבים, האופטימיות הבלתי נדלית בשווקים הובילה לנפילה המשמעותית ביותר שידעו השווקים הפיננסיים עד אז והסתכמה בנפילות של 12.8% ביום שני ו-11.7% בשלישי, או 24.5% ביומיים.

בניגוד למרבית הנפילות הגדולות האחרות שבאו לאחריה, השוק לא הצליח להתאושש מהמכות הכלכליות כעשור לאחר אותה התרסקות, כשרק פריצת מלחמת העולם השנייה סימנה את סיומה של התקופה שכונתה בכינוי הלא מחמיא: "השפל הגדול"; למרות שהתרגום המילולי, "הדיכאון הגדול", הולם לא פחות.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

התנאים שהובילו להתרסקות של 1929
"שנות ה-20 השואגות" היה הכינוי לו זכה העשור שהחל לפני 100 שנה ונחשב לעשור זהב בוול סטריט. הסיבה: בום כלכלי שהחל לאחר הניצחון במלחמת העולם הראשונה, שהפכה את ארה"ב לראשונה למעצמה גלובלית. התיעוש ויכולת השינוע המשופרות שהביאו עימן ציי המשאיות, הפכו את ארה"ב לראשונה, לדומה למודל הנוכחי שלה, לפחות מבחינה כלכלית.

עד כמה המצב היה טוב בוול סטריט ובכלל בעשור שקדם לנפילה? מדד הדאו ג'ונס, שאז היה המדד היחיד שנסחר בוול סטריט, זינק ב-400% ב-5 השנים שקדמו לנפילה. נכון, המספרים היו אחרים וכמויות הכסף גם, אבל 400% זה 400%.

שלושה תהליכים מרכזיים ומשיקים הובילו יחדיו להתרסקות, האחד מהשווקים הפיננסיים, השני מהכלכלה הריאלית והשלישי זה השפע שהביא העשור. ראשית כל, צריך להבין שהניצחון האמריקאי הוביל לצמיחה כלכלית, שהגיעה לידיהם של לא מעט משקי בית בארה"ב, כאלה שלא היה להם דבר לפני כן. מה חלקם הניכר עשו? ניחשתם נכון, הם השקיעו בבורסה. כלומר, במילים לא פוליטיקלי קורקט, הרבה כסף "טיפש" זרם לשווקים.

הצעירות ההיסטורית, הן של הבורסה והן של המשקיעים, הובילה לטריק החשבונאי הכי משמעותי שניפח את הבועה עד שהתרסקה. מה שקרה בשווקים הפיננסיים, זה שעל פניו הכול היה בסדר. הדאו ג'ונס היה במגמת עלייה, מרבית החברות נסחרו לפי מכפיל רווח של 15 והתמחורים, למרות העליות, לא נראו בשמיים.

אבל מה שקרה באמת אלה פירמידות פיננסיות, שנוצרו מקונסולדיציה של אלפי חברות חשמל, שהפכו לחברות החזקות שהוחזקו על ידי חברות אחרות. לפני המשבר חברות ההחזקות הללו החזיקו בכשני שליש מהכלכלה האמריקאית, כשברוב הפירמידות היו 10 שכבות של החזקות שונות.

הסיבה השלישית הייתה התוצאה של יכולות התיעוש והייצור המואצים שהעניקה התעשייה מבוססת הנפט, שהחלה להתבגר ולתפוס תאוצה. אז למרות שהמשק האמריקאי הראה לא מעט סימנים של חולשה בחודשים שהובילו למשבר, הייצור לא נפסק. הבעיה הייתה בביקושים. הם ירדו משמעותית. כך שלא מעט סוחרים נותרו עם עודף במחסנים והחלו להיפטר מהסחורות במחירי הפסד – זה הוביל ללחץ על לא מעט מניות.

השפל הגדול: העשור האבוד של שנות ה-30
כאמור, שלושת המרכיבים הללו הפכו לסערה, ברגע שקרו 2 דברים. הראשון הוא שהבנק הפדרלי העלה את הריבית במדינה וזו הפכה לעוגן שהחל להטביע את הספינה. השני היה שחודש לפני כן, באוקטובר 1929, הרגולטורים האמריקאים הודיעו שהם יגבירו את הרגולציה סביב קבוצות ההחזקה.

שני אלה הובילו לקריסה של השווקים ופשיטות רגל של הבנקים החזקים בארה"ב, מה ששיתק את השווקים הפיננסיים לרבע מאה. עד היום מדובר בשוק הדובי הארוך בהיסטוריה, כשרק שלב הירידות נמשך עמוק לתוך 1932. כלומר 3 שנים. הדאו ג'ונס חזר לרמתו שלפני המשבר רק בנובמבר 1954, כלומר 25 שנה בדיוק אחרי המשבר.

באמצע היה גם את השפל הגדול. רבע מהאוכלוסיה הבוגרת בארה"ב איבדה באבחה את פרנסתה. השפל הוביל גם להתחזקות של איגודים מקצועיים כמו איגוד נהגי המשאיות, אבל גם להתחזקות של המאפיה והפשע המאורגן בכלל, כשהם נישאים על גלי תקופת היובש – שבה היה אסור למכור אלכוהול בארה"ב – שהפכה את אותם שודדי בנקים כמו בוני וקלייד ומאפיונרים כמו אל קפונה, לגיבורי תרבות אמריקאים.

השפל הגדול נגמר באופן רשמי רק כשנפתחה מלחמת העולם השנייה והכלכלות, שהונעו על גלגלי תעשיית המלחמה והחלו להחזיר חיים לכלכלה, יחד עם התחלת קבלת הפירות של ה"ניו-דיל" שיזם הנשיא פרנקלין רוזוולט ב-1933.

האם אנחנו יכולים לחזור ולראות משבר דומה?
כאמור, ישנן לא מעט השקות בין המצב כיום למצב אז, אבל בכל זאת, עברו 91 שנה ולא מעט משברים בדרך, כדי שנהיה קצת יותר חכמים. דוגמה להשקה אחת לפחות היא כמות הכסף של משקיעים צעירים על פלטפורמות כמו רובין-הוד, שאחראיים לראלי של מניית הרץ לאחר שזו הודיעה על חדלות פרעון.

מנגד, הבדל גדול הוא בסנטימנט המשקיעים. בעוד ב-1929 המשקיעים היו אופטימיים ולא העלו על דעתם את האפשרות לנפילה, היום, המצב בדיוק הפוך. במאמר שפרסם בניו יורק טיימס, זוכה פרס נובל לכלכלה, רוברט שילר, אמר כי לפי המדד שלו ל"ביטחון התרסקות בשווקים" (CCI) נמצא כיום בשיא מאז 1987, ביום שני השחור השני.

"המדד הזה הוא דווקא טוב", אומר ערן פלג, מנהל השקעות ראשי בקלריטי קפיטל הפעילה בתל אביב ובניו יורק. "רוב המשברים הגדולים קרו כשאיש לא ציפה להם. זה נכון ב-1929, גם ב-1987 וגם במשבר הדוט.קום ב-2000. ברגע שסנטימנט המשקיעים כבר מכוון לזה, זה מוריד לבד את הסיכון לנפילה כי השוק כבר מוכן", הוא מוסיף.

למרות זאת, יש היום מספיק סיבות שיכולות להפיל את השווקים?
"זה נכון. אבל צריך להבין שהיום המצב אחר. במארס האחרון כבר ראינו נפילות דומות לאלה שראינו ב-1929. אבל אז הפד' לא התערב, היום הוא מאוד מעורב ומזריק כסף לשווקים, מוריד ריבית ומנסה לעזור לכלכלה להתמודד. ״

ובכל זאת, הבחירות בארה"ב, הקורונה...
"נכון, יש דברים שיכולים להכניס ממדים של חוסר ודאות, ״אני גם חושב שהשווקים לא מתמחרים את האפשרות שניכנס לסגרים דומים לאלה שהיו במארס. כרגע, לפי מה שקורה באירופה, הסגרים הנוכחיים לא דומים בכלל לסבב הקודם והם לא סוגרים את הכלכלה הרמטית כמו אז. אבל עדיין, קיימת אפשרות שזה יקרה".  

כנראה שלא יהיה עוד שפל גדול
לסיכום, בכל מקרה, ככל הנראה, למרות ההשפעות הדרמטיות שיש לקורונה על הכלכלה העולמית, המעורבות של הבנקים המרכזיים במדינה, יחד עם הניסיון שנצבר, סביר להניח שיוביל אותנו לשנתיים של התאוששות, אבל לא למשבר שיימשך בשווקים הפיננסיים על פני רבע מאה.

בכל זאת, המערכות הפיננסיות יחסית יציבות בינתיים, עדיין אין גל של פשיטות רגל ורשתות הביטחון החברתיות חזקות יותר. אז נכון, יהיה קשה יותר ממה שהורגלנו, אבל עם קצת יכולת מצד הרגולטורים ועם קצת אופטימיות, נוכל להימנע מצלקות ארוכות טווח על השווקים.

תגובות לכתבה(8):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 7.
    שלושה מפולות בשווקים -עקב הונאה בנקאי-(הכתב מתעלם)
    כותבי תרחישים 29/10/2020 15:05
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ב 1983- מפולת עקב הרצת מניות בנקאיות-ארהב הצילה אותנו העלו מעמ מ 5% ל 12% מפולת ב1918-21 ב92% עקב הונאה בנקאי מפולת ב 2008- עקב הונאה בנקאי במשכנתאות- הבנקי מייצרים כסף יש מאין בעיקר במשכנתא מי שהציל את הבנקאים בארהב היו-היה הנגיד היהודי (גם פישר) מי שאירגן את ההונאה הבנקאי-היו צוות בנקאי בארהב בשנת 1911 הבעיה הבאה הדיור אל תגידו לא ידענו
    סגור
  • 6.
    שלושה מפולות -עקב הונאה בנקאי-(הכתב מתעלם)
    כותבי תרחישים 29/10/2020 14:53
    הגב לתגובה זו
    0 0
    המפולת הגדוה בארץ ב 1983-עקב הרצת הבנקאיות-עי הבנקאים המפולת הגדולה ב 1918-21- ב 92% עקב הונאה בנקאי המפולת ב 2018- שוב עקב הונאה בנקאי- במשכנתאות(CDSׂ) הדעה -ירידות בשווקים-היעד עד אפריל מאי 2021
    סגור
  • 5.
    השאננות הזו היא שתביא להתרסקות. פרמידות של הלוואות (ל"ת)
    ממי 29/10/2020 13:45
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 4.
    מילטון פרידמן טען
    מנחם מהמרכז 29/10/2020 13:22
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שהמשבר בבורסה נמשך 4 שנים ולא שנה אחת בגלל שהפד לא הזרים כסף לשווקים, כפי שעשה ב-2008 ומאז. הכלכלה הריאלית התאוששה רק בסוף שנות ה-30 לא בגלל קצירת הפירות המאוחרת של הניו דיל, אלא בגלל המדיניות הכושלת של הניו דיל.
    סגור
  • 3.
    רוב המניות ירדו, כך שאין סיבה למפולת
    מאמר חובבני 29/10/2020 13:04
    הגב לתגובה זו
    0 0
    10 מניות טכנולוגיה גדולות יקרות, לעומתן מאות מניות ירדו ובמחירים סבירים. על מנת שתתרחש מפולת יש צורך בבועה וזה לא המצב בשווקים.
    סגור
  • טען עוד
  • 2.
    ריבית אפס!!!
    תומר 29/10/2020 12:06
    הגב לתגובה זו
    0 0
    תמשיך לתדלק את השוק עם תיקונים כמובן. פשוט אין אלטרנטיבה חוץ מהמניות
    סגור
  • 1.
    בעיות
    גלזר אבי 29/10/2020 07:35
    הגב לתגובה זו
    3 0
    כל האופטימיות שלך מתבססת על הצפת השוקים בכסף זול . הפד לא יצליח לעזור כי זה גלגל אחד שמזין את הבא אחריו . העולם נכנס למיתון קשה שימשך מספר שנים . הבורסות והנכסים בעולם ירדו כ60% . הזהב יגיע 4000$ לאונקיה . ישנו ספר שנכתב על ידי שני פרופסורים לכלכלה בשנת 1985 המדבר על מחזוריות של 30 שנה בכלכלה האמריקאית. הספר חוזה במדויק את המצב היום .
    סגור
  • כל אלה אינן בעיות כי אם הזדמנויות במסכה
    שחר 29/10/2020 09:31
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אם, לדעתך, הזהב צפוי בפרק זמן סביר להגיע ל4000$ (לדעתי, מדד הs&p יגיע ל4000 הרבה קודם) אז יש בנמצא תעודות סל שישמרו לך על ערך המשאב טבע ביום ובשעה שתחליט שהן לגמרי שוות השקעה
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות