גם ב-ECB מבינים: רק פעולה של הממשלות יכולה להציל את המצב
למרות שהכלכלות הגדולות באירופה נכנסו בשבוע באופן רשמי ל"גל השני" של הקורונה עם הגבלות בכלכלות המובילות ביבשת. למרות שהסיכונים לפעילות הכלכלית ובעיקר לאינפלציה עלו משמעותית, בבנק המרכזי באירופה החליטו להמתין לדצמבר הקרוב עם הרחבת התמריצים. השאלה הגדולה כעת - מה כבר יכול לעשות הבנק המרכזי שהוא עוד לא עשה עד כה?
"אנחנו מסתכלים על הכל", טענה אתמול יו"ר ה-ECB כריסטין לגארד במהלך מסיבת העיתונאים לאחר החלטת הריבית. לגארד הוסיפה כי "אנחנו הולכים להשתמש בכל המכשירים שיש לנו, עם כל הגמישות השיש לנו בכדי לטפל בכל התפתחות שתיהיה".
הלחץ על ה-ECB לפעול לא מגיע במקרה, אירופה בבעיה גדולה והבעיה של אירופה היא בעיה עולמית. אם אירופה נכנסת לסחרור דיפלציוני נוסף, קשה לראות כיצד הכלכלה העולמית ובפרט כלכלת ארה"ב לא יכנסו לסחרור דומה. תוצאות הבחירות בשבוע הבא אמנם מושכות את רוב הכותרות ותשומת הלב, אך בסופו של דבר התנאים בארה"ב צפויים להמשיך להיות טובים, ולא משנה מי הנשיא. אירופה בהחלט יכולה "להרוס את החגיגה".
הבעיה הגדולה של אירופה היא דפלציה שצפויה להחמיר עוד יותר את המיתון. הדפלציה באירופה נובעת מ-2 סיבות: הראשונה היא הפגיעה הכלכלית שנגמרת בעקבות נגיף הקורונה. כמו בכל העולם - מדובר בגורם דפלציוני משמעותי במיוחד. במקביל, ה-ECB נכשל בשמירה על האירו, שעבר תיסווף של קרוב ל-10% מול המטבע האמריקני.
הצניחה באינפלציה באירופה מגיעה למרות שה-ECB שלף בחודשים האחרונים את "התותחים הכבדים": הבנק הגדיל את מאזנו בקרוב ל-2 טריליון אירו כאשר הוא מציף את המערכת הבנקאית בכסף זול.
מאזן ה-ECB מול מדד המחירים באירופה: ה-ECB נכשל שוב ושוב
הנתונים שפרסם ה-ECB מוקדם יותר השבוע מסבירים ככל הנראה מדוע הבנק נכשל לעורר את האינפלציה. בעוד כמות הכסף בשוק האירופאי (M3) עלתה בקצב שנתי של 10.4% בחודש האחרון, ההלוואות מצד הבנקים לחברות ובפרט למשקי הבית תקועות בחודשים האחרונים. שאין אשראי, אין צמיחה ואין אינפלציה.
הגידול ב-M3 מול ההלוואות הניתנות באיחוד האירופאי: אינפלציה לא יכולה להיווצר בסיטואציה כזו
ב-ECB מבטיחים ביממה האחרונה לבחון את הכלים שברשותם בדצמבר הקרוב, אך נשאלת השאלה מה כבר יכול לבצע הבנק שהוא עוד לא ניסה עד כה? הבנק כבר מממן את הממשלות באיחוד האירופאי והוריד משמעותית את עלויות המימון של החברות. בנוסף המערכת הבנקאית באירופה מפוצצת גם היא בנזילות ואין שום חשש לקריסה של גוף פיננסי גדול (הימים האחרונים בקושי הזיזו לשוק המימון הבנקאי באירופה). איך הזרקה נוספת של הון למערכת הבנקאית תעזור?
בשוק מצפים כרגע שהבנק יעשה בדיוק את מה שעשה בחודשים האחרונים רק קצת יותר גדול: תוכנית הרכישות בשוק האג"ח הממשלתי (PEPP) צפויה לגדול ל-2 טריליון אירו., הרכישות בשוק האג"ח הקונצרני צפויות לגדול עוד יותר ואפילו מדברים על תנאים מקלים יותר בהלוואות המוזלות לבנקים (TLTRO).
האם זה יכול להצליח הפעם? ה-ECB נכשל בשנים האחרונות ואין סיבה שהוא יצליח דווקא הפעם. בדומה לדבריו שטען השבוע נשיא הפד' לשעבר בניו יורק, ווילאם דאדלי, ה-ECB די קרוב למיצוי היכולת שלו להשפיע על הכלכלה הריאלית. רק הוצאה ממשלתית גדולה יותר יכולה לחלץ את אירופה (לכתבה המלאה). ההתבטאויות בימים האחרונים של נציגי הבנק בנוגע להוצאות הממשלתיות
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.קניה אין סופית.אנונימי 31/10/2020 20:13הגב לתגובה זו1 0נראה באופן אבסורדי שהבנקים המרכזיים החליטו לקנות את כל החוב הממשלתי ואז יהיה טוב...מישהו השתגע ?סגור
-
4.לפני שבוע רשם שהמדדים בדרך לשיאים ועכשיו משנה ואומר שהמצב לא טוב (ל"ת)אלכס 30/10/2020 18:03הגב לתגובה זו1 0סגור
-
3.העולם לא היה אותו עולם.... (ל"ת)י 30/10/2020 17:48הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.צריך לתת לשוק להתפרק, שנתיים קשותהמתחזה 30/10/2020 17:00הגב לתגובה זו1 0ואז נראה שיפור בכלכלה, למה צריך לתחזק את כל חברות הרפאים והמובטלים הפרזיטיםסגור
-
צודק (ל"ת)אריאל 31/10/2020 09:07הגב לתגובה זו1 0סגור
- טען עוד
-
1.כשמתחילה קריסה מסבירים (ל"ת)חכמת הבדיעבד 30/10/2020 16:45הגב לתגובה זו2 0סגור