פרופ' ליידרמן: "איחוד האמירויות הוא שוק לטווח ארוך"
על רקע חתימת הסכם השלום שישראל חתמה בתקופה האחרונה עם איחוד האמיריות, בנק הפועלים ערך היו (ה') כנס מקוון ללקוחות חדרי העסקאות שלו בנושא ההשפעות הכלכליות הצפויות. בכנס השתתפו טל ביבר, מנהל אגף שווקים בבנק ישראל, וויקטור בהר, מנהל המחלקה הכלכלית בבנק הפעולים, ופרופ' ליאו ליידרמן, היועץ הכלכלי הראשי בבנק. בשורה התחתונה, התמונה העולה מהכנס מצביעה כי מדובר בשוק לטווח ארוך, בניגוד לשווקים מתעוררים כמו ברזיל/רוסיה.
ליידרמן טען היום כי "למרות התלות הגדולה בתנודות של שוקי הנפט בעולם, כלכלת האמירויות עשירה ויציבה מאד. חברות דרוג האשראי מדרגות אותה בציונים גבוהים מישראל, ודומים לאלה של צרפת ודרום קוריאה. למדינה בדרך כלל עודף יצוא משמעותי, יחס נמוך של החוב הממשלתי לתוצר (כ-19% בלבד), מצב תקציבי נוח יחסית של הממשלה, אינפלציה נמוכה, ואף שלילית, בשנים האחרונות, ושיעורי מס של אפס על הכנסות של יחידים וחברות.
בשוק המט"ח טוען ליידרמן כי "הבנק המרכזי שומר על שער חליפין קבוע של הדירהם ביחס לדולר: 3.67. הבנק רואה בקיבוע שער החליפין עוגן חשוב ליציבות של הכלכלה המקומית. כתוצאה מקיבוע שער החליפין, בתקופות של התחזקות של הדולר בעולם גם המטבע המקומי מתחזק יחסית למטבעות אחרים, חוץ מהדולר, והדבר פוגע בתחרותיות היצוא למדינות שאינן מתנהלות על פי הדולר . ולהיפך, בתקופות של פיחות הדולר בעולם, גם הדירהם נחלש והדבר מהווה פיחות ביחס למטבעות חוץ מעבר לדולר . שותפות הסחר העיקריות של האמירויות הן: סין, הודו, סעודיה, מדינות אחרות במפרץ, וארה"ב".
"המערכת הפיננסית באמירויות יציבה, והפיקוח על הבנקים מתנהל על פי כללי נזילות, הון, ואשראי המקובלים במערב. ריבית הבנק המרכזי הופחתה במשבר הקורונה לרמה נמוכה של 5.1%. הממשלה והבנק המרכזי מעוניינים לפתח שוק באג"ח מקומיות, דבר שצפוי לגוון את כלי המדיניות של הבנק המרכזי ולשפר את ניהול הנזילות ע"י הבנקים המסחריים. אין ספק שבתהליך השינוי המבני לקראת שוק אג"ח מקומי מפותח יותר, ייווצרו הזדמנויות השקעה מעניינות".
ומה הסקטורים המעניינים לטענת ליידרמן? "עיקר ההזדמנויות להשקעה ממוקד בפרויקטים לטווח הבינוני והארוך: פיתוח תעשיית מזון מקומית, שהרי כ-90 אחוזים מצריכת המזון מקורם בחו"ל, פיתוח המערכת הפיננסית המקומית, אגרי-טק, מדיקאל-טק, ובכלל, חיזוק הבסיס הטכנולוגי של המדינה בכל התחומים".
לסיכום טוען ליידרמן: "במדינה עשירה ויחסית יציבה כמו האמירויות, אין מקום לרווחים ספקולטיביים קצרים, כמו שיש בברזיל, תורכיה, או רוסיה למשל. שער החליפין הקבוע והיעדר שוק אג"ח מקומי עמוק מצמצמים את מרחב פעולות ההשקעה לטווח הקצר. כלומר, אין באמירויות את רמת התנודתיות הפיננסית הגבוהה המעניינת בדרך כלל משקיעים ספקולטיביים לזמן הקצר.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.סקטורים פוטנציאליםחיים 12/11/2020 17:19הגב לתגובה זו0 0טכנולוגיות/ אמל"ח/ התפלת מיםסגור