הסכם הסחר הענק באסיה - RCEP - "ניצחון גיאופוליטי לסין"

חמש עשרה כלכלות מאיזור האסיה-פסיפיק חתמו  על הסכם ליצירת אזור הסחר החופשי הגדול בעולם, בגיבויה של סין וללא ארה"ב; האנליסטים מעריכים כי התועלות הכלכליות לא יהיו מהותיות בשנים הקרובות, אולם המסר הדיפלומטי חשוב לא פחות
 | 
telegram
(1)

אתמול דווח כי חמש עשרה כלכלות מאיזור האסיה-פסיפיק חתמו  על הסכם ליצירת אזור הסחר החופשי הגדול בעולם, במסגרת עסקה בגיבויה של סין, ואשר אינה כוללת את ארה"ב. החתימה על הסכם ה"שותפות הכלכלית המקיפה האזורית" (RCEP) בוצעה בפסגה שנערכה בהאנוי. מטרתו להוריד מכסים בעשר השנים הקרובות בתחומים שונים. החברות בו מייצגות קרוב לשליש מאוכלוסיית העולם ו-29% מהתמ"ג העולמי. 

מדובר באחד מהסכמי הסחר החופשי הגדולים בעולם, ב-RCEP חברות עשר המדינות החברות ב"איגוד המדינות הדרום מזרח אסייתיות" (ASEAN) - קמבודיה, אינדונזיה, לאוס, מלזיה, מיאנמר, הפיליפינים, סינגפור, תאילנד, וייטנאם וברוניי, כאשר ההסכם כולל את מרבית ההסכמים שנחתמו על ידי ה-ASEAN  ומשלב אותם להסכם רב-לאומי ענק עם אוסטרליה, סין, יפן, ניו זילנד ודרום קוריאה.

האנליסטים טוענים כי התועלות הכלכליות מההסכם צפויות להיות לא מהותיות וכי ייקח שנים עד שנראה את התוצאות בפועל, אולם המסר הדיפלומטי של ה-RCEP עשוי להיות חשוב לא פחות מהתועלות הכלכליות, כאשר הוא מסמן ניצחון גיאופוליטי לסין בשעה שנראה כי ארה"ב נסוגה מאיזור האסיה-פסיפיק על רקע מדיניות החוץ של הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ "אמריקה תחילה".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בנוסף, לא ברור האם בכוונת ארה"ב בהובלת ג'ו ביידן להיכנס למו"מ לגבי הסכמי ענק כלשהם עם כלכלות מהאיזור.

"המסרים הדיפלומטיים של ה-RCEP עשויים להיות חשובים לא פחות מהשפעה ההכלכלית - ניצחון מפתיע של סין", כתבו האנליסטים של סיטי.

להערכתם לעסקה מספר הישגים על רקע המתח הגובר בין ארה"ב לסין והחשש מפני דה-גלובליזציה. על פי האנליסטים של סיטי, ההסכם מצביע על כך שמזרח אסיה מאוד פתוחה לעסקים ומכירה ביתרונות הכלכליים של הסכם סחר רחב יותר. בנוסף, ההסכם מפחית את התפיסה שסין פונה יותר פנימה עם "אסטרטגיית התפוצה הכפולה" שלה, אשר שמה דגש על השוק המקומי שלה. לבסוף, ההסכם מאותת כי כשמדובר במדיניות כלכלית, כלכלות אסיה-פסיפיק אינן רוצות לבחור בין ארה"ב לסין. זה נכון גם לגבי מדינות עם ברית חזקה עם ארה"ב, כמו יפן ודרום קוריאה.

בכל אופן, הבורסות באסיה מגיבות הבוקר בעליות שערים, כאשר ניקיי ביפן עלה ב-2.1%, האנג סנג עולה ב-0.6% והבורסה בשנגחאי עולה ב-1.1%.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    טראמפ שיחק לידיים שלהם כשפיצץ
    אני 16/11/2020 12:28
    הגב לתגובה זו
    1 1
    את הסכם ה TTP, סוף ידוע מראש...
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות