קרן הפנסיה הגדולה בארה"ב מהמרת על מניות הטכנולוגיה
למרות שהכלכלה העולמית חווה בחודשים האחרונים את המיתון הכלכלי החמור ביותר מאז שנות ה-30, השווקים הפיננסיים ובפרט וול סטריט רשמו ראלי חד במיוחד. כעת, נשאלה השאלה מדוע הפד' דואג לשמור על השווקים הפיננסיים? והאם הוא לא יודע שמתנפחת בועה פיננסית בקנה מידה היסטורי?
הפד' מבין שהוא יוצר בועה פיננסית. הוא אמנם לא יודה בכך בזמן אמת, אך הפרוטוקולים של השנים האחרונות חושפים את האמת. כבר ב-2013 טען יו"ר הפד' הנוכחי, ג'רום פאואל, כי המדינות של הפד' בזמנו מנפחת בועה (לכתבה המלאה).
אז בכל זאת מדוע הפד' דואג לשמור על השווקים?
התשובה לשאלה זו מתחלקת לשניים: החלק הראשון הוא שהתאוששות בכלכלה הריאלית מתחילה קודם כל בהתאוששות בשוק ההון. בשנה שעברה פרסם הפד' מחקר שהמסקנה בו הייתה ברורה: יש קשר חיובי חזק בין מרווחי האשראי בשוק האג"ח הקונצרני לבין קצב הצמיחה בכלכלה האמריקנית.
אבל זה לא הכל, אפילו לא מעט. הסיפור הגדול באמת הוא סוגיית הפנסיה בארה"ב והתהליכים הדמוגרפים המתרחשים במעצמה הכלכלית הגדולה בעולם. האלטרנטיבה של ניפוח השווקים הפיננסיים בארה"ב היא התמוטטות כל מערכת הפנסיה הציבורית. האמת היא, שהמערכת הפנסיונית בארה"ב כבר מזמן פשטה את הרגל ורק בגלל תרגילים חשבונאיים, פשיטת רגל לא הוכרזה בפועל. ירידה משמעותית וממושכת בשווקים הפיננסיים תהווה "מכת מוות" למערכת הפנסיונית בארה"ב – המשמעות היא כאוס חברתי.
למערכת הפנסיונית הציבורית בארה"ב יש לא מעט אתגרים לשנים הקרובות. הדמוגרפיה בארה"ב משחקת לרעתה, כאשר 2030 צפויה להיות נק' מפנה, בה כל ילדי ה"בייבי בום" יעברו את גיל 65. המשמעות הפרקטית של נתון זה היא ש-1 מכל 4 אזרחים אמריקניים יגיע לגיל הפרישה!
בעיה נוספת היא העובדה שכל קרנות הפנסיה הציבוריות בארה"ב עדיין מוגדרות ע"פ זכויות (defined benefit או בקיצור DB). בקרנות פנסיה מסוג זה, המבוטח יודע מההתחלה את הזכויות שהוא זכאי להן בגיל פרישתו ולא ניתן לגעת בהן (הנושא הגיע למספר בתי משפט בשנים האחרונות, אבל בכולם הממשלות/העיריות נחלו כישלון). נכון להיום, הרוב המוחלט של קרנות הפנסיה בארה"ב מתחייבות לתשואה של 7%-8% לשנה. כמובן שתשואה כזו אינה ריאלית בסביבה שבה הריביות הן אפסיות ובטח שבזמני משבר. התוצאה היא גירעונות ענק, שמשפיעים גם על התפקוד היומיומי של הרשויות.
איך מטשטשים את הבעיות בקרנות הפנסיה?
בשביל להימנע מהגדלה נוספת של הגירעון, קרנות הפנסיה העלו משמעותית את החשיפה שלה לנכסים מסוכנים - לשוק המניות, כי פשוט אין ברירה. אם ניקח את קרן הפנסיה calpers, קרן הפנסיה הגדולה בארה"ב. כ-48.8% מתיק ההשקעות מושקע בשוק המניות. כ-22.5% מהתיק מושקע בשוקי האג"ח. כ-10.8% מושקעים בנכסי נדל"ן, כ-7.7% מושקע בקרנות הון פרטיות. כ-5.9% מושקעים בנכסים המגנים מפני אינפלציה, וכ-3.3% מהתיק הם נכסים נזילים.
הריביות הנמוכות בארה"ב מחייבות את קרנות הפנסיה לקחת הימורים גדולים ומסוכנים יותר. בימים האחרונים דווח כי קרן CALPERS ביצעה בחודשים האחרונים השקעות גדולות בחלק ממניות "הלהיט" של וול סטריט בחודשים האחרונים. הדוח הרבעוני של הקרן הצביע כי הקרן פתחה פוזיציות גדולות על מניות כמו ניקולה (סימול:NKLA), ניו (סימול:NIO), טסלה (סימול:TSLA) וזום (סימול:ZM).
הפוזיציה בטסלה היא הכי גדולה מבין פוזיציות אלו, עם שווי שוק של 725 מיליון דולר. הפוזיציה בזום הסתכמה ב-307 מיליו דולר.
לנוכח נתונים אלו, עדיין מתפלאים מדוע לפד' חשוב לשמור על השווקים?
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
7.הדומינו הזה יתמוטט כשאחד הקלפים יפול וזה לא רחוק .הפד לא יכול להיות אטלס שנושא על גבו את כל הבעיות של ארה"ב, כדברי הסיפור : בום טראח הבלון התפוצץ כי זה סופו של כל בלון (ל"ת)אריאל 18/11/2020 09:37הגב לתגובה זו0 0סגור
-
6.מדובר בעובדי מדינה-עירייה, ששודדים את הקופה הציבורית.ממי 18/11/2020 09:15הגב לתגובה זו0 0כמו אצלנו. חבורת אוכלי חינם שקובעת כמה ישלמו להסגור
-
5.טכנולוגיה יתנואורי 17/11/2020 23:08הגב לתגובה זו4 0את הטון. סייבר/ענן/ מסחר מכוון/ומיכשור רפואי.סגור
-
4.חח עכשיו נזכרו?? (ל"ת)פוקסי 17/11/2020 22:45הגב לתגובה זו0 1סגור
-
3.במירב- יש הרצות לתאריך המאזן השניתי-שתף בין ארהב אירופהכותבי תרחישים 17/11/2020 20:00הגב לתגובה זו0 2אל תגידו לא ידענוסגור
- טען עוד
-
2.מבהיל. מדובר במניות מסוכנות במיוחד. (ל"ת)אור 17/11/2020 19:16הגב לתגובה זו1 3סגור
-
אין ספק הם יטו את השוק כרצונן (ל"ת)יהודה 18/11/2020 01:26הגב לתגובה זו0 1סגור
-
1.פרפטום מובילה מכונת גניבת הדעת-כסףרק מזומן 17/11/2020 18:56הגב לתגובה זו2 2אין עליות ללא ירידות.ברגע בו הסינים יתחילו לסחור שלא דרך הדולאר המשחק יגמר.הם עבר כורתים בריתות ומכינים את הרגע.סגור