
אינטל בצרות? ממש לא
33 אנליסטים של צד המכירה מכסים את חברת אינטל כאשר הקונצנזוס על HOLD. מתוך 33 האנליסטים שמסקרים את אינטל, 17 עדכנו את המחקרים מאז תחילת אוקטובר. 4 מתוכם ממליצים על BUY והיתר על HOLD או SELL כאשר העדכון האחרון, ב-4.11 הוא של גולדמן סאקס שהעביר ההמלצה שלו מ-SELL ל-HOLD אבל מחיר היעד שהם נותנים ירד מ-46 ל-38 דולרים. משקיעים רבים מאמינים שאינטל אכן בבעיה ולראייה המניות. ישנם רבים שטוענים שאינטל עוברת את אותו תהליך שעברו ענקיות כמו IBM או GE, NOK ואחרות שלא בחרו נכון את כיווני ההתפתחות הנכונים, גם מכיוון הצריכה וגם מכיוון החדשנות הטכנולוגית והתדרדרו בעקבות התחרות שמתגברת.
עלייתה של אינטל אינטל, די בדומה לחברות ענק טכנולוגיות כמו מיקרוסופט, IBM או NVDA וחברות ענק בתחומים אחרים כמו קוקה קולה, סטארבקס, קטרפילר ואחרות, הגיעה למעמד מוביל בנישת הפעולה המובילה שלה (פתוח, ייצור ומכירה של מעבדים ומוצרי הלוואי שלהם) בזכות 4 גורמים בעיקר, חדשנות, מוצר מוביל שאומץ ע"י התעשייה, עצמה שיווקית ובמיוחד יכולות ניהוליות יוצאות דופן. בשל הגורמים הללו והעמידה ברמות האיכות ועצמות השיווק לאורך זמן, הפכה החברה, כמו האחרות שהזכרנו ועוד רבות אחרות, לנכס צאן ברזל בתיקי השקעה אמריקאים ויש לכך הוכחות אינספור. אלו מניות שמכונות "Buy and hold stocks".
כשאנחנו עבדנו בוול סטריט לא נתקלנו בתיק שלא הכיל מניות כמו IBM, GE. GM, PFE ועוד כמה מסוגן וברוב המקרים המניות נרכשו ע"י הסבא או האבא ועברו בירושה. מניית GE כדוגמה עדיין מוחזקת בתיקים רבים למרות שהפסידה כ-85%-90% מערכה בשיא. עם התקדמות מהפכת הטכנולוגיה החלו גם ענקיות הטכנולוגיה לתפוס מקום של כבוד ב-Buy and hold כאשר אינטל ומייקרוסופט היו הראשונות שהצטרפו למעמד המכובד הזה עוד בשנות ה-90. חלק מהחברות שהוגדרו כ-"Buy and hold" במהלך המאה ה-20 התדרדרו ונמחקו מהרשימה, בעיקר בשל כישלונות ניהוליים, הנהלות שלא הבחינו בשינויי הצריכה או בשינויים הטכנולוגיים. חלק מהחברות נעלמו אבל היו כאלו ביניהן שבעלי המניות השכילו לנקוט צעדים שהחזירו עטרות ליושנן, בדר"כ באמצעות הנהלות חדשות.
התחרות היא הבעיה הגדולה של אינטל הטענה שאינטל מתדרדרת אינה חדשה והבסיס לטענה, במקרה שלה, הוא התחרות, די בדומה למה שקרה ב-IBM בזמנו. הטענות הללו קבלו חיזוק משמעותי ביולי השנה כאשר החברה הודיעה שייצור מעבדים מבוססי טכנולוגיית ה-7 ננומטר לא יסתיים בזמן והיא צופה שמעבדי ה-PC הללו יגיעו לשוק רק בסוף 2022 או בתחילת 2023 ושמעבדי השרתים ייצאו לשוק רק במחצית הראשונה של 2023. כתוצאה נפלה המניה בקרוב ל-20% כאשר מניותיהן של המתחרות AMD ו-TSM עלו כתגובה בכ-15 ו-9 אחוזים בהתאמה. מילא העיכוב אבל מה שהדליק נורה אדומה ובוהקת בוול סטריט הייתה הודעת החברה שהסתיימה במשפט, "אם נזדקק לטכנולוגיית ייצור של מישהו אחר, אנחנו מוכנים לעשות זאת, ולחסוך בהוצאה הכרוכה בהקמת מפעל בטכנולוגיה ישנה או בטכנולוגיה החדשה ביותר".
- הנאסד"ק עלה ב-0.9%; מאנדיי קפצה ב-8%, צים עם 6%
- הנאסד"ק מחק את רוב הירידות, ה-S&P עלה ב-0.6%; מודרנה נפלה ב-9%
התפתחות מחיר מניית אינטל - תשואה אפסית ב-3 השנים האחרונות
תחילת המגמה של אובדן ההובלה הטכנולוגית הודעה כזו מאותתת לוול סטריט על תחילת מגמה של אובדן ההובלה הטכנולוגית בתהליכי ייצור שבבים מה שאומר לאנליסטים שצריך לצלול לבדיקת יכולות החדשנות של אינטל ויכולת החברה לשמור על ההובלה. טכנולוגיית ה-7 ננומטר אגב מתייחסת לצומת טכנולוגי בתהליך הייצור של מעבדים שאמור להחליף את צומת ה-10 ננומטר ולהתחלף בעתיד בצומת ה-5 ננומטר כאשר ההבדלים הם במזעור, בעלויות, באיכות וכו. מאז 1987 מובילה אינטל כאשר חברות כמו AMD Taiwan Semiconductor (סימול:TSM) וסמסונג מגדילות בהתמדה את יכולתן להתחרות בה, במיוחד בשנים האחרונות ומספר גדל והולך של חברות חדשות שמצטרפות לתחרות. עמיתנו עמי גינזבורג עשה כתבה בנושא מלחמת המעבדים בין אינטל ל-AMD שכדאי לעיין בה (לכתבה המלאה). הטבלה המצורפת מציגה את הצמתים ותהליך המזעור שעוברת הטכנולוגיה.
ההודעה על כישלונה של אינטל ביישום ה-7 ננומטר השכיחה את העובדה שכמה ימים קודם הפתיעה אינטל את וול סטריט והאנליסטים בתוצאות נפלאות של הרבעון השני.
החשש שאינטל מאבדת את הבכורה היא שלוחצת על המניה כי הניסיון ההיסטורי בוול סטריט מראה שכאשר חברות ענק מהסוג של אינטל מתחילות לאבד חלקים מ"ממייצרי ההכנסה" המובילים שלהן (או יש סימנים שמצביעים בכיוון) הן מתקשות לחזור בגלל התחרות ותהליך ההבראה, ה-Turn around, הארוך מאוד ושלאורכו, בד"כ, המניה מאבדת חלק גדול מערכה. כך זה קרה בכול המצבים הדומים במאה שעברה והנוכחית בחברות כמו T&AT, IBM, GE או GM.
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- כשתשמעו שסין פולשת לטאיוואן - תמכרו הכול!
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
מעידה זמנית או תחילתה של מגמה? אז השאלה שמרחפת מעל אינטל היא "האם אינטל באמת מתחילה את "מסלול ה-Turn around" (שכך מכנים הברוקרים תהליך שבו חברה מובילה מתחילה לאבד הובלה ועד לשיקום) או שמדובר במקרה חד פעמי שיתוקן במהירות.
על שאלה כזו קשה מאוד לענות ובעיקר כיוון שקשה להעריך את המצב האמיתי ומה שמטריד אנליסטים זו העובדה שבפעם הראשונה בתולדותיה נאלצת אינטל להיעזר במתחרות כי להמשיך ולהוביל מה גם שמדובר במתחרות שכ"א מהן מסוגלת, טכנולוגית ושיווקית, לדחוק את אינטל מההובלה וכול זה לנוכח ההצהרה של אינטל עצמה ש," החשיבות להגביר את יכולות וקצב החדשנות שלנו חשוב כרגע יותר מאי פעם כי אנחנו פועלים בסביבה שבה התחרות הולכת וגדלה כאשר לצדה של AMD מצטרפות שורה ארוכה של ספקים שמשתמשים במעבדי יישומים מבוססי הארכיטקטורה של חברת ARM (ARM Holdings ששייכת למעשה לנבידיה שרוכשת אותה מסופטבנק) כמו קוואלקום ומה שלא פחות מאתגר הוא שחלק מהצרכנים שלנו (כמו אפל או סמסונג) מפתחים בעצמם את המוליכים למחצה שלהם. אנחנו צופים תחרות שתתחזק בשנים הקרובות". בקיצור, אפילו אינטל עצמה מודה שקיימת בעיה.
התנהגות המניה כאמור מצביעה על חששות רציניים. למרות שגם ברבעון השני וגם בשלישי הכתה אינטל את הקונצנזוס נפלה המניה בסה"כ ב-29% לערך מאז ההודעה על ה-7 ננומטר ביולי. לנפילה של כ-20% ביולי נוספה נפילה נוספת באוקטובר וזאת בעקבות אכזבה מהתוצאות של חטיבת השבבים לתפעול מרכזי מידע (מכירות חטיבת ה-data center נפלו בכ-10%). כתוצאה משתי הנפילות נפלה המניה למכפיל ריאלי של 8.9 (מאוד נדיר בין חברות המוליכים למחצה המובילות). סכמו זאת האנליסטים של בית ההשקעות היוקרתי Sanford Bernstein כך, "לא נראה לנו שכדאי לנצל הירידות ולקנות המניה בגלל המכפיל. אם נתח השוק שמחזיקה אינטל, 80%-85%, בתחום המחשב האישי ומרכזי המידע, שהם מובילים בהכנסותיה, אכן במגמה של נפילה, כפי שרואים בדוחות הרבעון השלישי, זה מאותת שהחברה בצרות" וכדי להמחיש זאת הוציאה סנפורד המלצת SELL למחיר יעד של 40 דולר.
הבעיה היא נבידיה? הבעיה של אינטל היא לא AMD או TSM אלא נבידיה? נתחיל בכך שמי שמסתכל על הדוחות השנתיים ומחליט על סמך הדוחות נטו אין לו על מה לדאוג. על פני הדברים ולמרות הירידות בשני החטיבות המובילות מדובר בדוחות חזקים מאוד ומאזנים חזקים מאוד. מהכנסות של 59.4 מיליארד דולרים ב-2016 עלתה ל-72 מיליארד ב-2019 ול 79 מיליארד השנה כשהמכירות עולות בעקביות. הרווח התפעולי עלה מ-14.8 מיליארד ב-2016 ל-24.8 ב-2020 והנקי מ-10.3 ל-22 השנה. החברה משופעת במזומנים ואין לה בעיית חוב.
הבעיה שעליה מדברים האנליסטים מתגלית בארבעת הרבעונים האחרונים שם רואים ירידה עקבית בהכנסות מ-20.2 ברבעון האחרון של 2019 ל-18.3 ברבעון השלישי של 2020. ירידה מדאיגה יותר רואים בתפעולי, מ-6.9 מיליארד ל-5 ובנקי מ-6.9 ל-4.3 מגמה זו תומכת בחששות. למרות זאת, רמת המחיר של המניה כבר כוללת את הירידות הנ"ל ואם מישהו יגיד לכם שהוא בטוח שאינטל תמשיך להתדרדר תחפשו Second opinion כי אין דרך אמיתית לדעת בגלל כמות המשתנים שמעורבים וקצב ההתקדמות של מהפכת הטכנולוגיה. המצב הוא כדלקמן: אינטל היא עדיין ובהפרש גדול המובילה בתחום מעבדי ה-PC והשרתים, רחוקה מאוד מחברות כמו AMD או TSM כאשר היא חודרת לתחומי עיסוק חדשים כמו הגרפיקה, הרכב האוטונומי והחלל. אינטל בהחלט מסוגלת, בעזרת יכולות החדשנות והידע שהצטבר בחברה לחזור ולייצב את נתחי השוק שלה.
מקור ההכנסה העקרי של אינטל בירידה הסכנה הגדולה שנשקפת לאינטל, לדעתנו, היא מהכיוון של מעצבי מעגלים משולבים ספציפיים ליישום כמו ARM Holdings שהיא החברה המובילה בעולם במעבדי IP, מעבדים שמאפשרים התאמת המעבד ליצירה של מערכות על שבב (SOC) שמתואמות לצרכי הלקוח. במילים אחרות, מקור ההכנסה העקרי של אינטל, מעבדי PC ושרתים בירידה, העולם עובר לרשת ואפליקציות, IOT, ענן ו-AI, למערכות שזקוקות למעבדים לפי צורך ספציפי (Tailor made processors). זו לדעתנו החולשה של אינטל והם יודעים זאת.
ולכן נכנסת החברה לגרפיקה ולמערכות על שבב. הירידה באינטל בהכנסות ממעבדי PC ושרתים אינה כ"כ מהתחרות מול ADM כמו מהירידה בשימוש ב-PC ואינטל, עם יכולות המו"פ, הייצור ובמיוחד השיווק שלה יכולה להגדיל ההכנסות גם ממקורות אלו. העובדה שנבידיה רכשה את ARM היא הבעיה האמיתית של אינטל כי NVDA הופכת כעת למתחרה הרצינית ביותר. יחד עם זאת אינטל, לדעתנו, לא נכנסת למהלך מהסוג של IBM או חלילה GE אלא למהלך של התאמה שיהיה קצר בהרבה מ"מסלול ה-Turn around" שראינו בחברות שהוזכרו בכתבה. אבל איך שלא תסתכלו זה ייקח זמן אז ההצעה שלנו היא לא להתייחס למכפיל הנמוך אלא להתקדמות המכירות.* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 27.אנונמי 26/11/2020 10:10הגב לתגובה זו1.חוסר יציבות בהנהלה. תחלופה של מנכלים, כאשר המנכל הנוכחי הוא בכלל איש כספים וחוסר בדמות טכנולוגית מובילה. 2. יש בתעשיה רצון לחפש תחליף לאינטל כדי להוריד את התלות. 3. חוסר הצלחה במיזוג חברות (למעט אולי מוביליי)
- שלמה גרינברג 27/11/2020 07:03הגב לתגובה זוב 52 שנות פעילות החליפה החברה 8 מנכלי"ם האחרון ב 2018. הרוב המכריע של מנכלי"ם ב 500 חברות ה S&P הם אנשי שיווק או כספים. הרצון להפחית תלות קיים תמיד אבל מתבצע לעיתים רחוקות וחוסר הצלחה במיזוג ורכישה??? תבדוק שוב.
- 26.מכירים איזה סל שמכיל את כל מייצרי המעבדים (ל"ת)משקיע 26/11/2020 02:27הגב לתגובה זו
- 25.מה עם אלוט? 25/11/2020 21:09הגב לתגובה זואבל מאז אלוט מקרטעת ונחלשת
- 24.ל- שלמה 25/11/2020 12:05הגב לתגובה זומה ההסבר שלך להתרסקות ומאידך של עליות חזקות מאז הנפילה ? תודה
- שלמה גרינברג 27/11/2020 07:10הגב לתגובה זוהנפילה היא תוצאה של אי הצלחה בניסויי השלב הקליני האחרון, כך השוק מגיב תמיד ואם תבדוק אחורה תגלה שהזהרתי מהעליות. בנוסף, במקרה ספציפי זה הרבה קרנות הדג' עזבו את הפוזיציות במניה זו כי "נמאס להם" לבסוף "העליות החזקות" הן תגובה ל"חשש" משקיעים שאולי המניה "ירדה יותר מידי". החברה תנסה לתקן התוצאות ונראה אם יצליחו
- 23.חיים התיקונצ'יק 24/11/2020 18:12הגב לתגובה זומה הסיכויים לתיקון ב-3 חודשים הקרובים?
- שלמה גרינברג 25/11/2020 09:01הגב לתגובה זוהסיכויים כמנו בכול פעם שהערכים תשתגעים
- 22.נחמן 23/11/2020 22:49הגב לתגובה זוהירידה החדה ביותר וחא מוסברת. החברה בביצועים מעולים. מה הסברך?
- שלמה גרינברג 25/11/2020 12:14הגב לתגובה זוהמניה עלתה בטירוף וכפי שכתבתי מספר פעמים יש לנצל עליות חריגות כדי לשחרר חלק נהפוזיציה ולקנות בחזרה בירידות חריגות
- 21.נוקיה ? (ל"ת)יוספי 23/11/2020 18:24הגב לתגובה זו
- 20.תומר 23/11/2020 17:11הגב לתגובה זויחי המלך החדש arm
- דגן 24/11/2020 12:06הגב לתגובה זוואתה חוזר בחזרה לאינטל, יחד עם כל השוק. (בכל זאת, בל נשכח-חברה סינית. זוכר מה טראמפ עולל לוואווי?)
- 19.השבב השובב 23/11/2020 15:44הגב לתגובה זואינטל פספסה הכניסה לסלולאר כי לא הבינה את המשמעות בדיוק כמו שנוקיה פספסה הכניסה לשוק של הטלפונים החכמים
- 18.אני 23/11/2020 10:05הגב לתגובה זווזהו!!!""
- 17.שלמה טור חשוב, תודה (ל"ת)דוד 23/11/2020 08:14הגב לתגובה זו
- 16.השבב השובב 23/11/2020 06:56הגב לתגובה זואינטל נאלצה לרכוש את מובילאיי כדי להיכנס לתחום של הרכב האוטונומי, והיא רכשה את חברת השבבים של אביגדור וילנץ כדי לחדור לתחום של אינטיליגנציה מלאכותית והקוונטים. החדשנות לא מגיעה מתוכה
- אזז ? גם אמזון ואפל רוכשות.. (ל"ת)טובי 23/11/2020 09:15הגב לתגובה זו
- כולם רוכשים 23/11/2020 09:08הגב לתגובה זויש לה מאגרי כח אדם שתרומתם לאופטימיזציה אפסית.
- 15.השבב השובב 23/11/2020 06:53הגב לתגובה זובגלל הקורונה הרכישה של מחשביים וניידים ושולחניים עלה מאד, מה שנראה בדוחו"ת. בסלולאר מצבה הורע, במיוחד אחרי שאפל הכניסה שבב בייצור עצמי
- 14.כתבה אינטילגנטית. (ל"ת)הקורא 23/11/2020 00:19הגב לתגובה זו
- 13.אדון שוקו 22/11/2020 23:23הגב לתגובה זו...במקום בתכנון ובייצור שבבים - זה אומר שהמצב שם לא משהו. 90% מהמיילים שאנחנו מקבלים מההנהלה - גם בארץ וגם בחו"ל - עוסקים בשטיפת מוח שמאלנית פרוגרסיבית, לא בעניינים מקצועיים. אז איך בדיוק הנהלת אינטל מתכננת להעלות את החברה על המסלול?
- תן דוגמא (ל"ת)איתן 26/11/2020 14:50הגב לתגובה זו
- בול ככה. (ל"ת)אדון אספרסו 23/11/2020 13:07הגב לתגובה זו
- 12.ניתוח טכני = איוולת 22/11/2020 22:03הגב לתגובה זואם אפל אכן תצליח בפיתוח עצמי של המעבד שלה = סתירה בפנים לאינטל בפרט שסרוג'י עבד באינטל והיא לא השכילה להפיק ממנו את שאפשר.
- אפל שמפל 23/11/2020 09:07הגב לתגובה זואופטימיזציה.יצירת מעבדים לשדרוג מחשבים ישנים בקלות.וכאלה שצורכים פחות חשמל.
- 11.שלמה מה דעתך על שברון ? תודה (ל"ת)אלון 22/11/2020 21:08הגב לתגובה זו
- 10.יובל 22/11/2020 21:07הגב לתגובה זוהאם היא כבר פנתה למעלה או שזה עוד ייקח זמן רב ?
- 9.שי.ע 22/11/2020 20:51הגב לתגובה זושל נבידה?הרגולטור בבריטניה בחיים לא יאשר את הרכישה.
- "הרגולטור בבריטניה "? (ל"ת)שלמה גרינברג 23/11/2020 09:05הגב לתגובה זו
- 8.[email protected] 22/11/2020 20:41הגב לתגובה זוהיי שלמה, איפה אפשר לראות את המלצות האנליסטים וסקירות שלהם על מניות? תודה
- https://www.marketbeat.com/ (ל"ת)שלמה גרינברג 23/11/2020 09:06הגב לתגובה זו
- 7.שי 22/11/2020 20:29הגב לתגובה זואם ההכנסות והרווחים כל הזמן עולים.... אז איך זה (כפי שגם נכתב בכתבה), המניה תקועה כבר 3 שנים. ואם היא תקועה כך עם רווחים שעולים כבר 3 שנים... אז מה אמור לקרות לה בתקופה הקרובה.. תקופה של מהפכה פנימית??
- מדוע לא תקרא הכתבה תחילה? (ל"ת)שלמה גרינברג 23/11/2020 09:08הגב לתגובה זו
- קראתי את הכתבה 12 פעמים תחילה (ל"ת)לשלמה 25/11/2020 12:14
- דיבידנד הבנת 23/11/2020 09:05הגב לתגובה זוהם מנפחים את כיסי המשקיעים המנהלים והעובדים.בגללמזה הם שבעים ולא מתחרים.
- 6.לשעבר 22/11/2020 20:11הגב לתגובה זואת התהליכים האלו הבנתי לפני שנתיים וחצי כשהחלתי לעבור לאחת המתחרות. מה שרואים מבפנים זאת חברה גדולה מידי עם תחומים שאין ביניהם קו מחבר ושלא יודעת מה לעשות עם כל כך הרבה תחומים (מוביט למשל). צריך לזכור שחצי מאינטל זה ייצור ועם הייצור מאחורה כבר תקופה ארוכה אז חצי חברה יכולה ללכת הבייתה. בנוסף העובדים דשנים ולא רעבים (ברובם)
- 5.רק סלולאר 22/11/2020 18:02הגב לתגובה זולשפר את מעבדי האטום בליין חדש. לנסות לא להפסיד את מיקרוסופט והסרפס.
- 4.אינטל הבעיה 22/11/2020 17:59הגב לתגובה זוולצעוק מהעץ כמו טרזן אינטל בפנים.כל זאת עבור שיפור של 5אחוז בביצועים ניהול של אנשי שיווק .אופטימיזציה נחותה .ללא אוברדרייב שיכול לייעל ולשדרג.מחשבים ישנים עם מעבד חדיש.
- 3.תודה רבה שלמה... מעניין מאוד. (ל"ת)עמית 22/11/2020 17:47הגב לתגובה זו
- 2.אבל יש כל כך הרבה חברות שבבים(קולאקום שהזכרת פה וב 22/11/2020 17:15הגב לתגובה זואבל יש כל כך הרבה חברות שבבים(קולאקום שהזכרת פה ובכתבה הקודמת), tms ,adi ,nvda, ועוד אז אינטל עם הסכנה כרגע לא שווה השקעה אולי למי שאין לו מספיק.
- דגן 23/11/2020 11:49הגב לתגובה זולאחת החברות שהזכרת. לא צריך להסתכל על אינטל דרך עדשת השבבים בלבד.
- אבי3 23/11/2020 15:48פעם מהפרמיה פעם מאינטל. לא בטוח שאתה צודק
- ראיתי אבל מחדד (ל"ת)אבי3 23/11/2020 10:42הגב לתגובה זו
- כדאי שתקרא הכתבה, הכול כתוב בה (ל"ת)שלמה גרינברג 23/11/2020 09:09הגב לתגובה זו
- הכל כתוב בה? ומה שבאמת כתוב נכון הוא? (ל"ת)לשלמה 25/11/2020 12:16
- 1.טור מעולה. תודה (ל"ת)אור 22/11/2020 17:06הגב לתגובה זו