לקראת פתיחת שבוע המסחר בוול סטריט, האנליסטים מנתחים
שבוע המסחר בוול סטריט ייפתח על רקע הדיווחים אודות יעילותם הגבוהה של החיסונים המועמדים לנגיף הקורונה, כאשר במקביל נרשמת עלייה מדאיגה במספר הנדבקים בנגיף בעולם. במקביל, שר האוצר האמריקאי מנוצ'ין דורש מהפד להחזיר 455 מיליארד דולר וכל זאת בשעה שנראים סימנים ראשוניים להתמתנות בצריכה. עם זאת, האנליסטים מרגיעים מעט, שכן להערכתם ממשל ביידן צפוי לפעול למען הגדלה מחודשת של התמריצים לכלכלת ארה"ב.
החיסון כבר נראה באופק, אבל בינתיים נרשמת עלייה מדאיגה במספר הנדבקים בנגיף בעולם. בארה"ב מספר המאובחנים היומי הגיע בסוף השבוע לשיא של כ-800 אלף, כמעט כפול מהנתון היומי לפני פחות משלושה שבועות וקיים חשש מהאצה נוספת בהדבקות לקראת סוף השבוע הנוכחי, בעקבות חג ההודיה. במטרה לבלום את ההדבקות מהנגיף, מדינות רבות בארה"ב מגבירות את ההגבלות על התקהלויות ואף מטילות סגר. במדינת ניו יורק, למשל, כל מערכת החינוך עברה ללמידה מרחוק, ובמדינת קליפורניה הוטל עוצר לילי. גם באירופה נרשמת עלייה במספר הנדבקים, ומדינות רבות, כגון אנגליה, צרפת, וגרמניה, יחליטו השבוע האם להאריך ואף להחמיר את המגבלות הקיימות על פעילויות שונות.
ההפתעה של מנוצ'ין - דורש מהפד להחזיר 455 מיליארד דולר
שר האוצר האמריקאי מנוצ'ין הפתיע בהודעה על החלטתו שלא להאריך התוכנית בה האוצר משתף פעולה עם הפד ורוכש חוב של חברות וחוב מוניציפלי. במכתב ששלח לבנק המרכזי הודיע מנוצ'ין על כוונתו שלא להאריך את התוכנית שאמורה לפוג בסוף חודש דצמבר. במכתבו ביקש שר האוצר מהפד להחזיר לאוצר 455 מיליארדי דולר שהוקצו לפרויקט ושלא נעשה בהם שימוש. חלק מהתוכניות שצפויות להפסיק לפעול בסוף דצמבר הן תוכנית הרכישות בשוקי האג"ח הקונצרני, תוכנית הרכישות בשוק האג"ח המוניציפלי ותוכנית ההלוואות של הפד לעסקים הקטנים.
"קשה לדעת מה הרקע לדרישה הזו, יתכן שהיא נובעת מההערכה שהשווקים כבר התייצבו ואין צורך בתמריצים האלו. הממשל של ביידן, תמך לאורך הדרך דווקא בהגדלת התמריצים, ולכן יתכן שיפעל להשיב אותם", מעריכים כלכלני בנק הפועלים בסקירתם השבועית.
סימנים ראשוניים להתמתנות בצריכה?
בחודש אוקטובר המסחר הקמעונאי עלה ב-0.3%, לעומת הצפי ל-0.5%, ולעומת גידול של 1.6% בספטמבר. "ב-12 החודשים האחרונים המסחר הקמעונאי עלה ב-6%, קצב גידול מהיר בהתחשב במשבר הכלכלי העמוק. תופעה זו נובעת מהסיוע המסיבי מכיוון התקציב הפדרלי, לפחות עד לפני מספר חודשים. לכן, סך ההכנסה הפנויה עלתה בתקופת המשבר", מסבירים יונתן כץ וכלכלני לידר שוקי הון בסקירתם השבועית.
יחד עם זאת, במבט קדימה, להערכתם סביר שנראה התמתנות בצריכה הפרטית בארה"ב, זאת כתוצאה מעלייה בתחלואה, יותר מגבלות על הפעילות הכלכלית, והעדר תוכנית פיסקאלית נוספת בקרוב, כנראה לא לפני פברואר. "עד להחלפת השילטון, אין נכונות של הרפובליקנים להגיע לפשרה בנושא", מעריכים בלידר, כאשר המשמעות לדבריהם הינה צפי ל"התמתנות משמעותית בפעילות בחודשים הקרובים, כאשר הצריכה הפרטית מהווה כ-65% מסך התוצר".
הסכם ה-RCEP מחזק את מעמדה של סין
עוד מציינים כלכלני בנק הפועלים בסקירתם השבועית, כי לאחר עשור של דיונים אינטנסיביים, נחתם הסכם הסחר הבינלאומי הגדול בעולם בין 15 מדינות מובילות באסיה: ה-RCEP, בהובלת סין, יפן, דרום קוריאה, אוסטרליה, ניו זילנד ומדינות נוספות באסיה. המדינות החברות בהסכם מייצגות קרוב לשליש מאוכלוסיית העולם וכ-30% מהתוצר העולמי, שיעור שצפוי לגדול בשנים הבאות.
"מנהיגי הודו החליטו לא להצטרף להסכם בינתיים, מתוך חשש שהגברת הסחר החופשי יפגע בענפי הייצור והתעסוקה במדינה. הסכם הסחר קובע הפחתה הדרגתית בשיעורי המכס המוטלים על היבוא ממדינות המשתתפות בהסכם. בנוסף לכך, ההסכם כולל סעיפים המתייחסים להסדרת הזכויות לקניין רוחני, שירותי תקשורת, פיננסיים, ושירותים מקצועיים. ההסכם מחזק את מעמדה של סין כמובילה באזור, ומבליט את היעדרה של ארה"ב מהסכמי סחר באזור אסיה", סיכמו בבנק הפועלים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.בורסת ארהבאנונימי 22/11/2020 20:56הגב לתגובה זו0 0אם לא היו התמריצים של הספוקלנט הגדול בעולם טראמפ. הנסדק היה חצי מהיום.החיסונים לא פותרים את המוטציןת של הדורונה הכל ישראבלופסגור