מניית טסלה ב-500 דולר והיא עשויה להמשיך לעלות - אבל האם זה מחיר כלכלי?
עד לאיזה שער מניית טסלה תגיע והאם בנג'מין גראהם היה רוכש את מניית החברה? וגם איך תרמה הכניסה למדד ה-S&P למנייה ואיך זה קשור לטעות העקיבה ולשורט סקוויז?
טסלה (TSLA) הינה יצרנית מכוניות חשמליות אמריקאיות, שנוסדה בשנת 2003, על ידי היזם הסדרתי אילון מאסק. החברה לא הצליחה לייצר את הרכב הראשון שלה עד שנת 2008, וגם אז הרכב לא נחשב מהפכני במיוחד. רכב הספורט היוקרתי, ה-Roadster, היה מאוד משוכלל - אבל לחלוטין לא מעשי מבחינה עסקית. עם מחיר של כמעט 100,000 דולר ליחידה הוא הגיע לפלח שוק קטן מאוד. הרכב המשפחתי, ששם את טסלה על המפה הושק רק בשנת 2012 ונקרא פשוט Model S.
רכב זה תפס את העין (וגם את הארנק) של הציבור הרחב, עם מחיר מחירון של קצת פחות מ-50,000 דולר. למרות ההצלחה ההתחלתית, טסלה התמודדה עם קשיים ואתגרים מרכזיים בתחום הייצור ההמוני, נזילות פיננסית ובעיות ניהוליות שונות. במהלך שנת 2019 רבים חזו כי מניית החברה תקרוס. בפועל, מניית טסלה נחתכה בכמעט חצי במהלך המחצית הראשונה של 2019 מכ-70 דולר לכ-37 דולר למניה. כיום, בשלהי 2020 טסלה נסחרת במחיר האימתני של מעל 500 למניה. ההצלחה של טסלה טסלה היא החברה השביעית בגודלה בארצות הברית, עם שווי שוק כולל של של כ-530 מיליארד דולר (530,000,000,000 דולר). החברה מחולקת לשתי יחידות עסקיות מרכזיות: מכוניות חשמליות ואנרגיה (ייצור ואחסנה). הנסיקה הלא פחות ממדהימה של מניית טסלה בשנת 2020 (עלתה ביותר מפי 6 מתחילת השנה) תודלקה מסביבת הריבית האפסית, התמיכה המוניטארית והפיסקאלית של הבנק המרכזי (ה-Fed) והממשל האמריקאי, ומהנהירה של משקיעים לחברות טכנולוגיה חדשניות (במיוחד נוכח משבר הקורונה). מאסק עבר את ביל גייטס (מייסד מיקרוסופט) וקיבלת לאחרונה את התואר "האיש השני העשיר ביותר בעולם". כיום, ההון האישי של אילן מסק מוערך בכ-130 מיליארד דולר. האם המחיר מבטא ערך? משקיעים רבים טועים לחשוב כי מחיר הינו מדד טוב לערך. בנג'מין גראהם, אבי תורת השקעות הערך לטווח ארוך, כתב בשנת 1949 ספר מופלא שנקרא: המשקיע הנבון - The Intelligent Investor. למרות שעברו כ-70 שנה מאז שנכתב, ספר זה הינו ספר חובה לכל משקיע. מר גרהם הסביר את ההבדל בין מחיר שוק לבין ערך מהותי, במשל יפה: המחיר של נייר ערך הינו כמו מכונת הצבעה, שנותן אינדיקציה של פופולריות המניה לטווח הקצר. אבל בטווח הארוך, המחיר של המניה צפוי לחזור לערכו המהותי שמיוצג על ידי מכונת שקילה, הבוחנת את הנתונים הכלכליים והפיננסיים האמיתיים של החברה. אפשר להמשיך את הרעיון ולומר כי בטווח הקצר, מחיר המניה היא כמו פוליטיקאי משופשף; עם הרבה ההבטחות (ללא כיסוי מספק), לעתיד וורד יותר.
בטווח הארוך, המציאות תכה על פנינו ונגלה שלמרות שנתנו את קולנו (כספנו) למפלגה (למניה), הם אינם מתקרבים אפילו לציפיות שלנו... הנתונים הכלכליים מול המשקיעים אפשר וצריך לדון בהצדקה הכלכלית של העלייה במניית טסלה. נראה שרבים מהרוכשים של המניה לא ממש מבינים את המשמעות האמיתית של מכפיל רווח (P/E) של מעל 120, את שולי הרווח הקטנים של טסלה שנוצרו רק בשנה האחרונה, או את העובדה שכושר הייצור של טסלה קטן יחסית ליצרני המכוניות האחרות (מכונת השקילה). אבל בעתות משבר, נראה כי הניתוח הכלכלי המהותי והמעמיק נדחה מפני התלהבות קצרת טווח של משקיעים, שחוששים לפספס את המסיבה הגדולה (מכונת ההצבעה). מתי המחיר של מניית טסלה יחזור להיות תואם למציאות, זו שאלת השאלות...
גם אם נאמר שמחיר השוק של החברה אינו ממש מייצג את השווי המהותי שלה, אין ספק שמדובר כעת על חברה גדולה, שרבים וטובים מושקעים בה. על כן, מאוד מוזר לגלות כי החברה השביעית בגודלה בארצות הברית (לפי שווי שוק), לא נכללה במדד של 500 החברות הגדולות ביותר באמריקה... מדד S&P500 מדד שוק מרכזי זה הינו מהמרכזיים והידועים בארצות הברית ובעולם, ומהווה אינדיקציה ממשית למצב הכלכלה האמריקאית. מקובל לחשוב שהמדד מכיל את 500 החברות הגדולות ביותר בארצות הברית, אבל יש תנאים מגוונים נוספים העומדים בפני חברה שרוצה להיכלל במדד.
- טסלה נגד טראמפ? מכתב לא חתום מטעם החברה: מלחמת הסחר פוגעת בנו
- מאסק מזעזע את הסוכנויות הפדרליות; רעשי רקע או שינוי אמיתי בשוק?
בימים האחרונים, הוועדה המסדרת של חברת S&P הכריזה כי בסביבות אמצע דצמבר 2020, טסלה תיכנס למדד השוק המרכזי S&P 500. מסתבר שיש תנאים מאוד קשיחים לכניסה למדד, וטסלה לא עמדה עד עתה באחת מהם. עד הרבעון השלישי של 2020 טסלה לא הצליחה להציג רווח חיובי כלשהו בארבעת הרבעונים האחרונים. היינו, למרות שמדובר על החברה עם שווי שוק אימתני, היא לא הציגה רווחיות ממשית, עד לאחרונה.
ההודעה של S&P, הובילה לעלייה משמעותית במניית חברת טסלה. הנהלת המדד חוששת מהכניסה של טסלה למדד, שמאופיינת בתור הכניסה הגדולה ביותר למדד S&P 500 מאז ומעולם. טסלה תיכנס למדד ומיד תתברג במקום מאוד מרכזי וגדול. ולכן הנהלת S&P שוקלת לבצע את הכניסה בצורה מדורגת, במטרה לנסות ולמתן את התנודתיות הצפויה של המהלך.
הכניסה של טסלה למדד S&P 500, צפויה ליצור גל של ביקושים מצד קרנות הסל והמחקות (קרנות פאסיביות). קרנות פאסיביות בשנים אחרונות, ישנו מעבר ממשי לקרנות פאסיביות, שמשקיעות כספים במדדי שוק מרכזיים. לא ניהול אקטיבי של בחירת מניות, אלא השקעה ללא שיקול דעת בהרכב של המדד. מומחים מעריכים כי שוק הקרנות הפאסיביות (קרנות מחקות וקרנות סל ETF) העוקב אחר מדד S&P 500, כולל נכסים בהיקף של כ- 5 טריליון דולר. הכללה של טסלה במדד השוק המרכזי צפוי ליצור ביקושים מלאכותיים של כ- 51 מיליארד דולר מקרנות אלו. טעות עקיבה ההרכב הממשי של מדדי שוק מרכזיים הינו חשוב ביותר, שכן, כאמור, משקיעים רבים מקצים חלק הולך וגדל מאחזקותיהם בקרנות הפאסיביות. כאשר חברות מתווספות ממדד שוק מרכזי, הקרנות הפאסיביות צריכות להתאים את הרכב הנכסים שלהם במקביל, על מנת שיתאימו במהירות להרכב המדד החדש. מנהלי הקרנות הפאסביות צריכים לבצע את ההתאמה במהירות הגדולה ביותר, ובעלויות הנמוכות ביותר. הן נמדדות על ידי טעות עקיבה (Tracking Error), שמבטא עד כמה הן מצליחות במשימה זו. טעות העקיבה מבטאת עד כמה הקרן הפאסיבית באמת מחקה את מדד השוק המרכזי שלה. ככל שיש יותר טעות עקיבה, הדבר מבטא חוסר יכולת ביצועית מצד הקרן לעמוד בציפיות המשקיעים. כעת מובן יותר שהודעת הנהלת S&P צפויה ליצור ביקושים מלאכותיים ותנודתיות רבה מאוד במניית טסלה. שורט סקוויז ואם בביקושים מלאכותיים למניית טסלה עסקינן, ראוי להכיר כי חלק מהביקוש למניה נובע גם משורט סקוויז (Short Squeeze). בסוף אוקטובר 2020 הוערך כי כ- 48 מיליון מניות של טסלה נמכרו בחסר. מכירה בחסר (Short) הינה אסטרטגיה של משקיעים שחושבים שהמניה צפויה לרדת, ולכן לווים את נייר הערך (ממשקיע מוסדי גדול) ומוכרים אותו בבורסה, מתוך מטרה לקנות אותו בחזרה במחיר נמוך יותר, במועד עתידי. משקיעים אלו הידועים בתור שורטיסטים, נדרשים להעמיד בטחונות הולכים וגדלים, ככל שמניית טסלה עולה ועולה (בניגוד לציפיות שלהם). בשלב כלשהו השורטיסים מגיעים לקצה היכולת והרצון שלהם והם קונים את המניה, רק במטרה לסגור את הפוזיציה. נטרול אסטרטגיית השורט, כשנעשה בקנה מידה גדול, יוצר ביקושים מלאכותיים הנקראים שורט סקוויז. טסלה עולה ועולה, ולא ברור איך מחיר המניה מקביל לערך המהותי של המודל העסקי של החברה. מה שבטוח הוא שהכללת המניה במדד השוק המרכזי S&P 500 מובילה להרבה תנודתיות במניה, וביקושים מלאכותיים ממשיים מצד הקרנות הפאסיביות ובגלל השורט סקוויז. זו אולי הסיבה לעלייה העוד יותר קיצונית שמניית טסלה חוותה בימים האחרונים. הלל בש ([email protected]) - מנהל סיכונים פיננסים בחברת סמארט אופשנס בע"מ, מרצה במרכז האקדמי לב ובאוניברסיטת בר אילן.
- כשתשמעו שסין פולשת לטאיוואן - תמכרו הכול!
- האם אנחנו צריכים מאסק או מיליי משלנו ומה הסיכוי שזה יקרה?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 6.עידן 29/11/2020 08:02הגב לתגובה זוכמו בכל בועה. מי שנכנס מוקדם הרוויח הרבה מי שמכנס בסוף יאבד את התחתונים. המינה יכולה עוד לעלות אבל לא יודע כמה. עם כל העתיד הורוד זה לא מחזיק מים אין מצב שזה ישאר ככה. הנפילה תהיה כואבת ואני מקווה שהיא לא תפיל את כל השוק.
- 5.רונן יצחקי 26/11/2020 14:20הגב לתגובה זוטסלה רק מגדילה את הפער בטכנולוגיה של הסוללות, בשיפור עלויות הייצור, בתוכנה וחומרה לסייוע לנהג עד כדי כמעט יכולת אוטונומית מלאה, טסלה מגדילה את תחום האנרגיה בקצב מהיר, ואף את תחום הביטוח. טסלה תמכור ב 2021 כמיליון רכבים וב 2022 כ 2 מיליון. טסלה תמכור מעל 4 GW/H אחסון אנרגיה ב2021. הביקושים לרכב חשמלי גדלים משמעותית ולמרות התחרות הרבה שמסתמנת טסלה רק מגדילה את נתח השוק. לסיכום: טסלה בדרך ל 1000$ למניה.
- אתה מדבר שטויות 30/11/2020 18:07הגב לתגובה זוהסינים והאירופאים לא יתנו לטסלב להשתלט על שוק הרכבים. הידעת: In 2019, almost 92 million motor vehicles were produced worldwide - טסלה אחראית על פחות מאחוז מזה ב2019 - ולמרות זה השווי שלה עולה על כל יצרניות הרכב בעולם. כאילו ב2030 חצי מהרכבים בעולם יהיו מתוצרת טסלה- נשמע לך הגיוני שלא תקום תחרות?
- אתה מדבר שטויות 30/11/2020 18:04הגב לתגובה זוכבר היום טויוטה וגנרל מוטורוס מוכרים כל שנה יותר מ2 מיליון רכבים בשנה כל אחת- מי זו טסלה? סתם ניפוח של וול סטריט שיצר בועה מטורפת ברכבים חשמליים. זה עוד יהיה כואב מאוד
- 4.מיקמק 25/11/2020 17:59הגב לתגובה זומה אם ברבעון הבא הרווח יעלה פי שניים מהנוכחי? ושוב יקפוץ פי שניים? הרי לא צריך באמת להכפיל מכירות כדי לייצר רווח כפול. רווחה חברה הינו אחרי הוצאות קבועות ושולי הרווח יכולים לקפוץ מאוד כשמגבירים יצור ומכירות. אז אולי המכפיל אינו באמת כלכך הזוי?
- זיו 26/11/2020 13:45הגב לתגובה זולמה נניח? יש מספר מדויק. היום מכפיל הרווח 1137. כדי להצדיק את מחיר המופרז, החברה צריכה להכפיל את הרווח בכל שנה במשך 6 שנים ברציפות. שיהיה בהצלחה!
- 3.נורית 25/11/2020 16:42הגב לתגובה זוב400$ עוד בסיבוב הראשון,לדברי מאסק לא לדברי,אז היום?????
- הוא רמז לספליסט בפוסט הזה. (ל"ת)מאסק 27/11/2020 00:58הגב לתגובה זו
- 2.טסלה נסחרת כיום במחיר דמיוני (ל"ת)לא עושה שורטים 25/11/2020 15:18הגב לתגובה זו
- 1.מתעניין 25/11/2020 14:51הגב לתגובה זוהסברת יפה וברור את כל כיווני המחשבה והאפשרויות. מה דעתך האישית ?? אלו שיקולים משמעותיים יותר ויכריעו את הכף ?? מה אתה מעריך ?? היית קונה היום את המניה ?? אולי יש לך כבר אחזקה במניה אז מוכר לאחר העליות ??